Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2009 22:17 - За комунисти, писатели, Първомай и аероплани
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
1



В Първомай все на аероплани летят

image

PlovdivMedia - В Първомай все на аероплани летят

Краят на 60-те. Заседание на ЦК на БКП по въпросите на „писателския съюз”, точка 4 от дневния ред, внесена от Георги Караславов – „Относно задграничните командировки на писателите. Предложение – да се пътува с аеропланите на ЦК на БКП, за да се повиши авторитетът на творците”.

Христо МАРКОВ

Текстът е документален, както и положителното решение към него. Георги Караславов е от Първомай, както и доскорошният транспортен министър Петър Мутафчиев. Обединява ги желанието да пътуват „на аеропланите”. Само дето Мутафчиев е значително по-осъвременен от Караславов и направо парафирал сделка за два правителствени еърбъса на стойност... 110 млн. долара. Към тях се води и т.нар. „правителствен отряд 28”, който от 9.09.1944 г. никога не е бил на печалба, защото има задача да вози само управляващите при посещенията им из световните столици или да извози оръжието на президента Гоце на поредния задграничен лов. Цялата „социалистическа врътка” е прикрита под благовидния претекст за „сигурността на държавниците”. Само този отряд 28 струвал на държавата 7 млн. лева грешни пари, защото са за заплати на пилоти, стюардеси, механици и няколко глезотийки от състава на задължителните при важни премествания. Да, но според новия транспортен министър Александър Цветков сделката на Мутафчиев плаче за прокуратурата /вече била изпратена за проверка/ най-малкото, защото във ведомството нямало и лев за изплащане на последващите вноски за „аеропланите”. Нито лев! По този начин БГ щяла да се принуди да хариже вече преведените 14 млн. лева като неустойка и да се откаже. Двата правителствени „аероплана” ще се върнат и цялата сделка ще посети кабинетите във ведомството на Борис Велчев.
На всичко отгоре се оказва, че изцяло капиталовите разходи са изразходвани до края на годината – ядец за Бойковия чиновник. Като отмъщение звучат думите на транспортния му предшественик: „Логично беше... иначе правителственият отряд 28 щеше да спре”. На тази тирада Цветков припомни, че в развитите европейски страни правителството и министрите си пътуват с чартърни полети или дори с гражданската авиация, за да се пести от напълно непривичните разходи на лизингови самолети и то втора ръка и прословутия отряд 28. И оприличи сделката на Мутафчиев като „купуване на стара кола на лизинг, за която имате само първата вноска”.
Поради „важната роля на писателите за поддържане на революционната бдителност на трудещите се им се разрешава на представителни посещения в братските социалистически страни да пътуват с аеропланите на ЦК на БКП, след одобрението на Председателя на Писателския съюз” – така завършва просбата на първомаеца Георги Караславов преди десетилетия. Днес обаче другият първомаец-пилот Мутафчиев се размина с нарочните аероплани. За съжаление на местната социалистическа общност...


Тагове:   власт,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541961
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031