Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 20:22 - Момчето, което управляваше България
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1355 Коментари: 1 Гласове:
2



Олицетворението на Доган и Царя – момчето, което управлява държавата Пеевски

            В българската политика сме чували, виждали и анализирали всичко. В обществения живот – също. Нагледали сме се на какви ли не „реалити формати” – кой от кой „по-вълнуващ и разтърсващ”, но еманация на прехода като Делян Пеевски не е имало и не се очертава скоро да се появи. Просто след 2001 г. това юначе е самостоятелен реалити-формат в сферата на политиката, властта и правораздаването.

            Весела Лечева, бивш шеф на Агенцията за младежта и спорта и член на БСП изплака тези дни в „Труд”, че държавата се управлявала цели четири години от Росен Карадимов и въпросният Пеевски. Айде, Росен е известен даже от началото на прехода, но снажният момък Пеевски е уникален случай, просто потресаваща персона, извадена от ръкавелите на царя, кадет Рилски. Олицетворение на балканската сила и разточителност /достолепна осанка, шкембе, бузи издути от неудовлетвореност, смръщен поглед, ниско чело/, на царски финес и изтънченост /маркови костюми, златни пръстени, изискана реч, но от десетина фрази, юридическо образование/ и Доганова приспособимост /летящ по стълбицата на властта, намесен в корупция и търговия с влияние, медиен собственик, богата и властна майка/. При тази комбинация не може да не вярваме на бившата стрелкиня Лечева – при Станишев държавата се е управлявала от младия другар Делян! Всъщност той е почти връстник на демокрацията, т.е. не е обременен с предразсъдъците на прехода и бившия режим – просто дете на настоящето. Започва с летящ старт и едва на 21 год. без висше образование, стаж и опит е назначен от НДСВ за парламентарен секретар на транспортното министерство и като такъв влиза в борда на директорите на „Пристанище Варна” откъдето го награждават с луксозен джип. Освобождават го поради липса на образователен ценз, но голямото дете Пеевски вече е тръгнало по стълбицата на Симеон, кадет Рилски.Става съучредител на сдружението "Младежко НДСВ" заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен. По същото време приятеля на семейството му - Васил Иванов-Лучано – стана шеф на Агенцията за младежта и спорта. Той обаче също няма висше образование, а пък Законът за администрацията изрично го изисква. Случаят се реши просто и логично - направи се специална промяна в закона, т. нар. поправка "Лучано", и проблемът отпадна. През 2002 г. Лучано назначи майката Ирена Кръстева за шеф на Спортния тотализатор.

            И всичко за „звездното семейство” започва да се нарежда по царски. Следват скандалите „Универсиада”, „Тотошанс”, „Олимпика”, „Булгартабак” и „Топлофикация”, в които без изключение е замесено звездното семейство, но  сега вече май са забравени. През април 2005 г. във Висшия съдебен съвет е внесено предложение Пеевски да стане следовател в Столичната следствена служба, в стопански отдел. Според закона за съдебната власт за това е нужен задължителен 2-годишен стаж, какъвто Пеевски няма /току-що е завършил образованието си/. Минават 5 месеца. Не е ясно какво е свършил в следствието, но кариерата му на това поприще приключва. Идва следващото стъпало. Неочаквано той е назначен за зам.-министър в новото министерство, което трябва да предотвратява и заличава последици от бедствия и аварии. Още по-странно е, че дни наред никой не знае от коя квота е точно Пеевски. Отговорът е: "Той е по коалиционното разпределение." Накрая става ясно, че е от квотата на ДПС. Отстранен е за съмнения в корупция, но скоро послушника Станишев го възстановява отново. Оразуваното дело за корупция е прекратено с познатото „липса на доказателства”.

Идват изборите за нов парламент и Пеевски е на мястото на известния Фидел Беев като водач на листата на ДПС в Пазарджишки избирателен район. С една дума осигурено му е депутатското място, защото в Сърница, Св. Петка и част от Велинград гласуват за когото им каже валията. Вече от парламентарната зала следва новото приключение на детето-вундеркинд. Едва ли и някой е предполагал, че наглостта на отломките от управляващата тройна коалиция ще стигне дотам, че ще предложат в ръководството на Парламентарната комисия за борба с корупцията не друг, а именно фигура като Делян Пеевски - известен със склонността си към политическа миграция и афинитета си към мърляви сделки - като приватизацията на зала „Универсиада" например, заместник на „бедствието" Етем и вече притежател на солидна медийна империя, че даже имаше по едно време афинитет къв пловдивския „Ботев”. Лидерите на ДПС се възползваха от скандалната слава на Пеевски, за да направят максимално възможната провокация спрямо нервите и търпението на мнозинството, да провокират отказ и след това да се вайкат, че биват дискриминирани по политически причини, което пък застрашава етническия мир. Този път номерът им не мина и бяха отсвирени, но кой знае какво ще измислят за Делянчо следващия път.

Всичко това трябваше да споменем, за да очертаем профила на човека, който управлявал държавата по времето на Станишев. Още като невръстно хлапе, малък Делян се зарекъл пред баща си, че на 25 г. той вече ще бъде милионер. Татко му, Славчо Кънчев, съвсем разбираемо отдавна е разделен със съпругата си Ирен Кръстева, но култови остават думите му, че   синчето му отрано прозряло пошлата и продажна природа на хората и именно това го амбицирало да се бори и бачка упорито, за да стане това, което е днес. Млад милионер с медийна империя зад гърба си и депутатски имунитет. Едва ли може да се намери по-симптоматичен пример за „герой на прехода”, но по-същественото е с чия ракета носител достигна до „българската мечта” левента Пеевски. Започна под крепкото царско рамо на НДСВ и продължи със здравата опора на ДПС – истинските строители на новата българска държавност. Това е положението, това е и типичния „царско-етнически” пример за успех в BG. Както се казва – забравете!

 





Тагове:   ДПС,   НДСВ,   Делян Пеевски,


Гласувай:
2



1. emil60 - Забележително!
11.08.2009 20:31
Дори да искам, не бих посмял да направя такава ужасостремителна кариера! Въпроса е в това, че по-скоро бих продължил да научавам полезни технологии и иновации, както и правя, отколкото да се развивам по този начин... Радвам се, че не съм такъв амбициозен и преуспял... Радвам се...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540982
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031