Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2009 15:27 - И новото правителство трепери от ТИМ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3784 Коментари: 3 Гласове:
7



И новото правителство трепери от ТИМ, май ...

В разгара на предизборната кампания царския на неговото Му величество областен управител на Варна Христо Контров харизва на ТИМ "Холдинг Варна" АД цели 118 декара от крайбрежната ивица в Морската градина на Варна. „Холдингът” ,властелин и пълен господар на Черноморието, е платил около 50 евро за квадратен метър за свърх-атрактивния имот. „Сделката” е толкова порочна, толкова прозрачно ощетяваща града и държавата, че дванадесет неправителствени организации и две партии категорично протестират срещу продажбата вече два месеца. Отникъде няма ни вопъл , ни стон. А тя всъщност е мега-далаверата на тройната коалиция, защото чрез нея се нарушава Конституцията и действащите закони вкупом, но е подплатена от „волята” на такива отговорни фактори като Стоян Сталев – в битността си на Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции /??!/, по-известен като активен доносник на ДС с партизанско име „Маринов”, бивш посланик в Турция, служебен министър и син на Живко Сталев.
Същият деец на ДС написал писмо на областния управител на Варна още през април да се хариже най-живописното място по Черноморието на Тимаджийте и тъй като на холдинга е връчен сертификат от клас А можели да си избират прилежащи терени по избор. Продажбата на парцелите е станала без търг, но с изричната благословия на министрите от тройната коалиция – на регионалното развитие /Гагаузов/, на икономиката /варненеца П. Димитров/ и на администрацията /царския Н. Василев/. И пак според агента Маринов-Стоян Сталев „Холдинг Варна” АД имали една година да реализират проекта си за „Алея първа” – с една дума – бързайте да узаконите далаверата! Звучи почти като заплаха, но новото правителство си мълчи, както и новите министри, а става дума за най-мащабната далавера от последните години, една от знаковите на прехода.
Друго пък дружество от империята ТИМ , а именно "Св. Св. Константин и Елена" АД на специална пресконференция се кле, че групировката щяла да инвестира около 70 млн. лв. в „проекта”, да направи инфраструктура за "организиране на местни и международни научни и бизнес презентации, семинари, симпозиуми и конгреси, предоставяне на информационни услуги, развитие на морските спортове, атракции и туризъм и др." И още да се запази екологичното равновесие, акваторията, използването на минирални води – абе, очакват във Варна райско преживяване.
А става въпрос и за място с историческа стойност, при това значителна. „Алея Първа” е всъщност „Станчовата алея” на името на фамилията Станчови. Един от наследниците дари вилата за детски дом и се основа „Карин дом”. На същата алея са вилите на Атанас Буров, Александър Сталийски-старши и на един най-заможните българи преди 1944 г. Анжело Куюмджийски – от прототипите на Д. Димов за образа на Борис Морев в „Тютюн”. Някои от тях и досега са еталон за раздвижена, средиземноморска архитектура, а изгледът от Станчовата алея е фантастичен. Не случайно е любимо място за разходки на варненци и летните гости на града. Имал съм късмета последните години от живота на Сталийски-син да почивам в реституираната му вила и съм впечатлен от далновидността на старата аристокрация. За тази страна на сделката никой не обелва и дума – важното е да се бастиса и малко останалото от крайбрежните алеи, където всъщност е започнал българския туризъм.
А две години поред Варна е обявявана за „най-добрия град за живеене” ?! Да де, но се оказва, че е възможно една групировка да си напазарува цялата му плажна ивица, включително и инфраструктурата, защото по-голямата част всъщност са пътища. Познайте какво следва на тази пътечка? Бариери, разбира се и момчета, които прибират такси за придвижване, без извинение. Нали си спомняте многобройните бариери по Слънчев бряг в началото на прехода и момчетата с анцузи, които късаха някакви билетчета и на излизане, и на влизане в комплекса. И в крайна сметка как ще се стига до плажа, който дори ТИМ ехидно признава, че е изключителна държавна собственост? Егати, най-добрия град за живеене...
Неправителствени организации и граждани на Варна вдигнаха нещо като протест срещу безумната сделка, но дори от областната управа си траят какво точно са продали на варненските властелини от групировката. И то буквално в последните дни на правителството на тройната коалиция. Протестът среща зловещото мълчание на всички – просто ТИМ е това, което беше Мултигруп преди десетилетие – разгърната потайна структура с огромно влияние навсякъде, особено в медиите. Всъщност не е ли тест тази сделка за новото правителство, нали „няма да има чадър за никого!”. Ще поживеем, ще видим.
Иначе добре, че в Пловдив няма крайбрежна ивица, защото и тук има едни „национално-отговорни” бизнесмени, които са готови да си я напазаруват като в „най-добрия град за живеене”, ама то е достатъчно и стореното със Стария град. Я, по-добре да си стоим под тепетата в жегите и да цамбуркаме на изкуствения плаж в бившия хотел „Ленинград”, нал тъй ...



Тагове:   далавера,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. lambo - ТИМ е новия Мултигруп
18.08.2009 22:11
Беше добре да ги изтипосаш тук и в снимки.

Единственото добро в случая е, че след Морската градина няма вече какво да бастисват.

Или както бе казал предишния президент БАТ ПУТЬО НАТОТО ...

"Корупцията ще свърши, когато свърши приватизацията"
цитирай
2. toross - Да прав си -
19.08.2009 11:11
то леко всички привършва в държавата. Май това си и заслужаваме.
цитирай
3. анонимен - Отвори очи
19.08.2009 16:26
Аз съм от Варна и зная къде е Станчовата алея и кои са значимите сгади с историческо значение по нея. Те са реституирани отдавна и не попадат в обхвата на проекта. Толкоа години държавата не направи нищо......Сега някой ще закопае едни пари и някой ден след 8 години може и да спечели. Ккто казват "я камилата....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541262
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031