Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 20:29 - Новият областен управител на Пловдив
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1908 Коментари: 0 Гласове:
3



Динените кори в областната управа за Иван Тотев

image

PlovdivMedia - Динените кори в областната управа за Иван Тотев

Пловдив и областта имат своя девети областен управител след промените и най-естественото е да му пожелаем успехи и воля за промяна, защото според Устройствения правилник на областните администрации той е „едноличен орган на изпълнителната власт в областта, който осъществява държавното управление по места и осигурява съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика”.

Христо МАРКОВ
 
С една дума, г-н Тотев е пряката
пловдивска проекция на Бойко Борисов в областта. Т.е. успехите на Правителството трябва да се проектират на местна почва чрез областната управа и обратното.
Но думата ми е за друго. За стила при смяната на властта. Дори при предаването на щафетата от социалиста Григор Станков на седесаря Андон Андонов през 1997 год. имаше макар и скромна церемония на официализиране – все пак се предава областната власт, пряко свързана с над 800 000 души. Макар и лицемерно, но смяната за една власт има своя символичен жест към хората като знак за плавен завой в наместника на централната власт.
Това не се случи в
Пловдивска област. Парадоксално, но Тодор Петков се направи на по-социалист от Станишев и някак си отегчено посрещна Иван Тотев в досегашните си покои, дори демонстрира съжаление, че си е прекъснал отпуската. Нямаше дори за пред хората дребен жест на уважение. Нито един от служителите на областната администрация не намерил дори от кумова срама възпитание да посрещне новия си началник. Нито един! Да не говорим за букети, шампанско или размяна на подаръци. Това, освен въпрос на стил, е и много характерен белег за възпитание, мобилност и търпимост към вота на избирателя. Тъжно бе новият областен управител да се изкачва сам по стълбите на областната власт – дано не остане сам и в дебрите на административните шмекерии, на които представителите на тройната коалиция са царе. И за да не стане това има само един изход – прочистване, независимо от писъците, които ще се чуят от канцелариите за „лов на вещици”. Престоялите почти осем години в областните кабинети наистина са се превърнали във вещици и озонирането на убежищата им е проява на добър вкус. Самият Иван Тотев в кампанията обеща, че с ГЕРБ ще дойде „вятърът на промяната” в управлението – сега има чудесния повод да го докаже.
От деветимата демократични губернатори Иван Тотев е най-младият. И за хубаво, и за лошо. Голямата опасност за него няма да дойде дори от станишево-догановите чиновници, а от една покрита с конспиративност прослойка на храненици на всички власти. Те се титулуват „представители на отговорния
пловдивски бизнес” и са абонирани със свои лобита във всички власти. Целта е прозрачна, разбира се, заформяне на собствени политико-икономически кръгове, които богатеят на гърба на всяка власт и са в състояние да я подхлъзнат, стига да задоволят апетитите си. Било за заменки, деактуване или участие в държавни поръчки. Това ще му е на младия кадър на Борисов и първото изпитание – срещата и сблъсъка с перманентния „отговорен пловдивски бизнес”, който гледа на себе си като на недосегаема свещена крава. Първият и най-възрастен областен управител след 1990 година Трифон Мирчев казваше: „Валията защитава държавата, а не търговците”. А бай Трифон е бил кмет още преди 1944 г. на Кавала... Абе, знаеше ги тия работи.
Няма да е лошо новият областен управител да наложи една карантина на „отговорния бизнес” за няколко месеца и се постарае да разгадае динените кори, които са му подложили. А че има такива въобще да не се съмнява. Ако наистина политиката на правителството ще е консервативна и умерено дясна приоритетите трябва да са към средната класа и дребния бизнес, а не към олигархичните практики на тройната коалиция.
Веднага след встъпването направи, може би, неволно и първия си гаф, като заяви, че ще се срещне с всичките 17 кмета на територията на областта. Да, ама кметовете г-н Тотев са 18, т.е. или се коригирайте, или конкретизирайте с кой от кметовете не искате да се виждате – така е по-честно пред избирателите...
И още нещо. Новият областен управител има унаследен един тежък лакмус за защита на държавните интереси. Той ще е страна по делото за прословутите
имоти на Симеон, кадет Рилски в Кричимските гори, където падналото Величество има претенции за тройно повече присъединени гори и ниви. От държанието на областния управител и хората му с царските адвокати като Асен Ошанов ще зависи и доколко лидерът на ГЕРБ се е откъснал от бившите управляващи. Много е важно какъв ще е знакът, който ще даде Пловдивска област.
Иначе с всеки нов управител идва и надеждата за „управление с човешко лице” и само и единствено от него зависи доколко ще задържи доверието и в себе си, и в партията, която представлява.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9565391
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930