Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 22:26 - Бойко и Путин на четири очи - дебют !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
2



Бойко и Путин на четири очи

image


Първата външна поява на Бойко Борисов като премиер стана в Полша и поводът е в съзвучие с героическия имидж на бившия каратист – отбелязването на 70 г. от началото на Втората световна война. Нападението на хитлерова Германия над Полша поставя началото на най-голямата касапница в световната история, но и с десетилетна давност разкри зловещия сценарий на двамата диктатори с пакта Рибентроп-Молотов за унищожаване и поделяне на гордата славянска страна.

Христо МАРКОВ


Лев Качински поиска извинение и от Германия, и от Русия, особено за унищожаването на хиляди офицери от руските главорези от НКВД в гората край Катин. Всъщност срещата в Гданск тия дни е поредната игра на високо равнище за преразпределение на тежкото наследство от голямата война. Планирана е среща на „четири очи” между нашия и руския премиер, но едва ли резултатът от нея ще е миролюбив като между „носители на черни колани”.
Новите исторически изследвания вече открито говорят за поделяне на вината за Втората световна война между Хитлер и Сталин, а Полша официално поиска изтреблението на нейните офицери в Катин от руските тайни служби да бъде признато за геноцид, наравно с Холокоста. Засега руската държава мълчи и се стреми да се противопостави с аргументите на икономиката и търговията с енергоносители. Намиращата се в тежка икономическа криза Русия балансира единствено заради цените на барел петрол и кубически метри природен газ. Сриването на тяхната цена ще доведе и до крах на огромната държава, ограбена достатъчно нагло от безбройните олигарси – до един продукт на късния комунизъм.
Срещата между Путин и Борисов ще е отново с енергиен привкус – темите ще са АЕЦ”Белене” и газопроводите. Проекти, които или ще направят страната ни равноправен търговски партньор, или отново ще ни запокитят в тежкия руски енергиен обръч, където и без това от ЕС ни причисляват, особено след канските усилия на Гоце Първанов и Станишев да не разсърдят „големия брат”. Дебютът на Борисов на външно-политическата сцена ще е знак дали правим малък, но съществен завой към ценностите на евроатлантизма или ще продължим с неясната си позиция за „балансиране на интересите”, което ще е доказателство за продължение на енергийната политика на компанията около Румен Овчаров и ко. Именно това „балансиране на интересите” при зимната газова криза ни подсети за трагичната ни зависимост от „братушките”, защото нямаме никакъв, ама абсолютно никакъв резервен вариант при спиране на „руското кранче”.
Няма спор, че срещата на черните колани между
България и Русия не ще да обсъжда агресията срещу Полша през септември 1939 г. , а ще постави премиерите в плоскостта на зависимост и опит за енергийна вариативност, което нищо чудно в крайна сметка пак да опре до исторически аналози. Изпит, огкъдето и да го погледнеш, тежък на българския министър-председател, който се взима с постигането на конкретни резултати, изразяващи се в количество природен газ, гаранции за потребителски поток, обозрими срокове, милиарди евра и не на последно място ще има ли и по какъв начин АЕЦ „Белене”...


Тагове:   очи,   ЧЕТИРИ,   путин,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9574876
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930