Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 09:58 - Страшна бесовщина - Владиката Николай спретна от трагедията шоу?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 9689 Коментари: 22 Гласове:
6



Страшна бесовщина - Владиката Николай спретна от трагедията шоу

image

 


Заупокойната молитва за загиналите в Охридското езеро бе излъчвана директно в ефира на пловдивската панаирна телевизия. Слушах, гледах и не вярвах нито на очите, нито на ушите си. В катедралния храм „Света Богородица” жезъла на първенството пое и не го изпусна докрая патриката шоумен Николай. Просто е отвратително под купола на храма служението да бъде превърнато в демонстрация на фанатизъм, озлобеност и елементарна отмъстителност. С блеснал поглед и подпрян на позлатения си посох владиката Николай се запита защо такива трагедии ни се случват по големи празници, с какво сме разгневили небесните Му началници и сам си отговори със средновековна категоричност: „Не се ли радвахме прекалено в деня 29 август, когато трябваше смирено да почитаме отсечението главата на Йоан Кръстител. Това е Божие наказание.” Да припомня, че на споменатия ден гостува Мадона, а Светиня Му провидя в нея Иродиада и призова за бойкот на концерта.  Срещу итало-канадката протестираха в почти всички 45 страни, където представи шоуто си, но само тук стана такава трагедия, само тук някакъв черковен деец видя „Божия промисъл”. И ако фанатизирания  деец на небесните сили обича хората, защо с такъв плам размахва пръст срещу им?!

            Само изключително перверзен мозък може да роди успоредяването на двете събития и да подчертае собствената си „прозорливост”. Да не забравяме, че трагичния случай отне 15 живота, а Негово високопреосвещенство провидя „Божие наказание”. Изключително сбъркан трябва да си, за да го изречеш, да си го помислиш и да повикаш небесните сили за обяснение. Да го направиш пред слисаните си пасоми и някакви си държавници, па били те президента и шефа на Народното събрание. Пък и трябва да знае уж начетения духовник, че няма за невинни хора, каквито са удавените и мирните богомолци „божие наказание”, а в такива случаи то се определя като „Божие изпитание”, защото има огромна разлика между наказание и изпитание в православната догматика. Оказва се, че Николай Севастиянов не е съвсем добре и с религиозното си познание, но нейсе. Да не говорим, че мястото на заупокойната служба не бе в Пловдив, а на мястото, откъдето са погиналите – Златица, Пирдоп и Антон. Но къде другаде, ако не при пловдивския религиозен шоумен можеха да се покажат президента Гоце и парламентарния шпикер Цецка Цачева.

            За капак владиката даде обилни изявления за телевизии, радиа и вестници, в които отново повтори налудната си теза, че сме понесли „Божие наказание, загдето не сме послушали Светиня Му да бойкотираме Мадона”. Неслучайно главния секретар на Светия синод  епископ Наум отказа категорично да коментира изявленията на Николай. Явно и синодалните старци вече вдигат ръце от творението си, пък и да не забравяме думите на шефа на вероизповеданията, че с избора на пловдивския владика епархията я чакат ежемесечни скандали.

            Да не говорим, че след службата Светиня Му покани в олтара президента Първанов, барабар с шестимата бодигарда, които Гоце водеше със събе си. И в какво си качество?! По кои канонични правила бе в олтара на катедралния храм един човек, който в никакъв случай не може да се нарече вярващ християнин? Доколкото знам от амвона висшия църковник дава упование, надежда и успокоение на хората, а не ги проклетисва, че не са споделили неговата горест или приумици за фанатична себеотдаденост?... Та нима не знае владиката Николай, че Първанов е служил вярно на атеистичния комунистически режим, че се е клел във вярност с второ име Гоце на зловещата ДС, в която имаше специален отдел за борба с православната вяра. Нима не го знае патриката, та кани в олтара атеист и безверник?

Не ми се коментират мненията на миряните по форумите по адрес на владиката, но има няколко, които директно намекват за опасен фундаментализъм, за връщане във времето на кладите от Средновековието и православния талибанизъм, което е извън всякакви канони за смирение и съпричасност към страдащите. А забрави ли митрополита пловдивски, че Бог е любов и никога не отмъщава, че Всевишния е и всеопростител. Или ако отмъщава не отмъщава ли преди всичко на висшия клир, че е развъдник на педерастия и похот, че не е взел становище пред миряните за такива фундаментални въпроси на вярата като милионите  жертви на комунизма, наркоманията, изоставените деца, абортите, развода, доносниците и масоните сред светите отци, обществения апокалипсис, породен от служението на парите и лукса... Да сте чули Светиня Му да обсъжда тези проблеми? Няма и да го чуете, защото джитка с „Мерцедеси” и БМВ-та и се кипри със златни часовници и обувки от крокодилска кожа.

            Консултирах се със специалисти в православната догматика, които определиха думите на митрополита  като бесовщина. Лечението при нея било смиреното оттегляне в манастирски покои и отдаване на молитви и покаяние. Дали не е време Светия синод на Богоспасяемата ни църква да вземат нещата в ръцете си и отърват миряните от Светиня Му Николай Севастиянов, защото ми се струва, че бесовщината няма да го напусне доброволно. Ще е от полза и на църквата, и на миряните. svejo_url="http://www.vsekiden.com/?p=57539"; svejo_title="Митрополит Николай: Трагедията е божие наказание"; svejo_bgcolor="E0E0E0"; svejo_skin="compact"; svejo_theme="blue";

 

a2a_linkname=parent.document.title; a2a_linkurl=parent.location.href;

 

 

 



Тагове:   николай,   шоу,   комунист,


Гласувай:
6



1. анонимен - Егати олигофрена!!!
07.09.2009 10:05
Е как да вярва после човек.....?
цитирай
2. анонимен - Изказването на Николай Севасти...
07.09.2009 10:20
Изказването на Николай Севастиянов прозввуча като анатема... Нямаше никаква съпричастност и това в никакъв случай не може да се нарече заупокойната молитва!



цитирай
3. prado - Проявленията на пловдивския ми...
07.09.2009 10:43
Проявленията на пловдивския митрополит са само симптомите на болестта, обхванала клира. Те са следствие на бесовщината, обхванала държава и църква вече 65 години - и какво по-ярко доказателство за симбиозата между днешния синод и ченгесарокомунистическото му зачатие и развитие, от появяването на Гоце в олтара , барабар с гавазите му.

"Или ако отмъщава не отмъщава ли преди всичко на висшия клир, че е развъдник на педерастия и похот, че не е взел становище пред миряните за такива фундаментални въпроси на вярата като милионите жертви на комунизма, наркоманията, изоставените деца, абортите, развода, доносниците и масоните сред светите отци, обществения апокалипсис, породен от служението на парите и лукса... Да сте чули Светиня Му да обсъжда тези проблеми?"
А да сте чули президентството да декларира отношение по същите въпроси ?Какво ги отличава тогава?
цитирай
4. vmir - Не просто фанатик, а опасно фанатичен псевдорелигиозен кариерист,
07.09.2009 10:49
за по-кратко - натегач.
цитирай
5. анонимен - Няма ли най - сетне...
07.09.2009 12:00
Няма ли кой да озапти най - сетне това разбесняло се дяволско чедо Николай? Толкова време едно свястно нещо не е казал. Само простотии плещи. Боже, Боже, защо наказваш пловдивчани с този побъркан владика?
цитирай
6. gothic - Фарисей!
07.09.2009 12:05
Абсолютен фарисей! Този мърляч се оправя само със здрав кьотек. И последния изпаднал клошар е по-божи човек от него! Заради такава измет Бог отвърна поглед от България....
цитирай
7. drlubenova - За мен, истинският пастир при тази ...
07.09.2009 12:13
За мен, истинският пастир при тази трагедия може да обяви пред миряните, че ще пости един месец и ще се моли, ако той и неговите миряни са сгрешили нещо, Бог да прости. Да измоли от Бога милост за себе си и всички останали български християни. Смирено, с пост и молитва, защото той носи отговорността пред Бога за нас, а не е назначен от този или онзи политик за корумпиран мирови съдия.
цитирай
8. lado - Няма ли кой да озапти най - сетне това ...
07.09.2009 12:15
анонимен написа:
Няма ли кой да озапти най - сетне това разбесняло се дяволско чедо Николай? Толкова време едно свястно нещо не е казал. Само простотии плещи. Боже, Боже, защо наказваш пловдивчани с този побъркан владика?

Господ не наказва приживе хората - но може да им прати изпитание - например осквернителя на вярата Николай..и това е изпитание на свободната воля ,с която ни е надарил Всевишният - ако се черкувате при Севастиянов, с какво показвате, че сте по-различни, подложете го на остракизъм, нека да усети общественото отношение
Никога не забравяйте свободната воля - избора не е предопрелен, а зависи от индивида, субекта, човека в частност
цитирай
9. tili - Напълно споделям,
07.09.2009 12:30
мнението на lado! Навремето българите в Цариград са имали моралната сила да отстоят правото си на Екзархия. Сега, уж свободни като овце приемат всякакви издевателства без съпротива. Да не забравяме, че миряните са единият от стълбовете на Църквата и са не по-малко важни за здравето й от свещенослужителите!
цитирай
10. анонимен - !
07.09.2009 12:39
А аз мисля, че Господ може да ни наказва заради него-имам предвид Николай. А също и поради бездействието и бездушието на църквата, която е затворила врати за бездомните, гладните и нуждаещите се от подкрепа.
цитирай
11. анонимен - Като си припомня, че го спрягат за ...
07.09.2009 13:49
Като си припомня, че го спрягат за следващ патриарх...
Като миряни трябва да се интересуваме повече от Църквата си - идеята на lado ми се струва разумна!
цитирай
12. flyco - ...
07.09.2009 14:16
стяга се за Патриарх
цитирай
13. анонимен - За митрополита
07.09.2009 14:51
Ще пиша до Светия синод! Пишете и Вие!
цитирай
14. анонимен - Светиня му
07.09.2009 15:04
Хора, дайте да не си говорим анонимно и не тука. Проблемът наистина е сериозен. Мисля, че ние миряните трябва да направим нещо. Помислете и да се опитаме да намерим начин да говорим на живо за тези неща. Може би да си определим среща, дата, място, час.
цитирай
15. анонимен - д-р Любенова
07.09.2009 15:14
Не знам защо не ми изписа името. Писах за глупостите на пловдивския митрополит при посрещането на Охридския свещеник и мощите от Свети Климент. Тогава тази личност си позволи да отговори на Горан Благоев, че трябва да забравим миналото, това е било преди толкова години, че вече няма нищо общо със съвременността. Да се съобразим със съществуващата македонска нация! Отвратена съм! Той зачертна цялата ни история и нас, българите от Македония, за да същаствува само той с македонстващия свещеник и колко е велик, че е откъснал парче от мощите на Свети Климент! Не мога да пиша спокойно за това издевателство. Горан Благоев му отговори достойно, като попита какъв е Свети Климент, отговорът беше, че това няма значение. Писах и до Светия синод и до самия Николай. Сега пак ще пиша до тях и до него. Ако не реагирам, пред Бога ще участвам в греховете му. Нека един ден да Го попита защо? Смирението, скромността и отговорността на нашия митрополит Натанаил, както и въздържанието му от месо и спазването на всички пости е несравнима с човека, който носи часовник за 16 000!
цитирай
16. skribezium - toross,
07.09.2009 16:20
Най-после се убедих за това, което пишеш и на други места за Николай. Вероятно съм се заблудил в първоначалната си преценка за него.
цитирай
17. toross - Умишлено изчаках
09.09.2009 10:56
да видя реакциите на Вас колеги и Ви благодаря за отзивите. Защото става дума за един наистина напълно изпуркал човек, попаднал във Висшия клир и ставащ опасност за страната, тъй като е ръководител на най-голямата и най-богатата епархия с страната, а и поради изключително близките си връзки с президента и местни олигари си подготвя упорито наминацията за бъдещ патриарх- Въпрос на гражданско общество и свободни българи е това недоразумение да бъде спряно иначе е в състояние да направи куп поразии на църквата и вярата. Това е фанатичен луд човек, в който се е вселила бесовщина в нейния средновековен вариант. Това, което направи на заупокойната молитва не го попира никой човешки разум! И наистина най-адекватната реакция е да се пише до началниците му от Св. синод и да самия него/въпреки че едва ли ще има някакъв смисъл/. Нека не участваме пред Бог в греховете на този уникален случай в църквата ни. От този човек може да се очаква всичко!!!
цитирай
18. skribezium - Да, на панихидата нямаше място за ...
09.09.2009 13:06
Да, на панихидата нямаше място за заклеймяване, а само за смирение.
Мадона обиколи половината свят с турнето си. Нима тя носеше нещастие по градовете, в които бяха концертите й?
Очевадно е крещящото противоречие между действителност и въображението му.
цитирай
19. drlubenova - Умишлено изчаках
10.09.2009 08:54
Не е фанатизиран, защото един вглъбен в християнството монах с подобни претенции би изглеждал различно - без спомен от златни накити, които са изкушения от сатаната, без луксозни коли, които са изкушения от сатаната, ограничена храна, защото другото е от Лукавия. Прочетете за Свети Иван Кръстител. Той е обвинявал и неговото поведение се възприема от някои монаси като пример, но и живеят по същия отшелнически начин. Митрополитът на Пловдив има поведение на лица, което е с неясно сексуално поведение. Всички наши светии - Иван Рилски, Климент, Наум, патриарх Йоаким Първи, Теодоси Търновски, пратриарх Евтимий и от периода на "турското културно присъствие" в намерените писмени сведения са изразили мнението за себе си като за "най-големите грешници" и молят Бог да им прости, че се обръщат към него. Намери се сега този лицемер и мошеник, а не фанатик, който да се изживява като монах - праведник за първи път в нашата история.
цитирай
20. toross - drlubenova - наистина сте
10.09.2009 10:52
права - внимателно отново анализирах персоната и трябва да ви кажа, че имате пълно право - наистина има нещо дълбоко сбъркано в действията му, вкл. и на сексуална основа...
цитирай
21. nadezda - Кой човек може да прозре Божия пр...
10.09.2009 17:04
Кой човек може да прозре Божия промисъл и да отсъди ,че точно тези 15 души са виновни и заслуижават такава съдба, и то точно поради изложените от владиката причини!Не съм съгласна с владиката! И без това мъката на близките е огромна!Да кажеш ,че Бог ги е наказал....нямам думи..!
цитирай
22. toross - nadezda - наистина
10.09.2009 18:39
думите на владиката са чудовищни и не съм сигурен дали хората разбраха докрай пълната идиотия на този човек. Няма друго определение на думите му - много сте се радвали на концерта на Мадона и Божия промисъл ви наказа... Просто само напълно сбъркан човек може да успореди трагедията с някакъв концерт пък бил и на звезда... Не, просто това е някаква съвършена идиотия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542392
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031