Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 13:20 - И според Герб никой няма да отговаря за нищо !!!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1872 Коментари: 2 Гласове:
3



  „Пушилката” на „Plovdivmedia” чрез Бойко стигна до Конституционния съд

image

 


Пееше се в една песничка: „По-добре късно, отколкото никога”, и топлият глас на Богдана Карадочева внушаваше надежда. Нещо такова се случва с днешното интервю на Бойко при придворния му прессекретар Бареков. Този път премиерът се закани на Закона за амнистия, приет от 40 НС още на 26 март т.г., влязъл в сила на 22 април и оневиняващ ВСИЧКИ длъжностни лица, извършили престъпления по служба до 1 юли 2008 г.

Христо МАРКОВ

Този път ще си позволим да се похвалим, защото твърдя, че „Plovdivmedia” бе първата в страната, която обърна внимание на абсурда, сътворен от тройната коалиция в съдружие и с опозицията. Справка – статията „Пушилка” от 22 август 2009 г. Та след един месец вече има реакция на написаното, което възбуди тогава многобройни коментари в мрежата.
В края на статията си позволих малък оптимизъм, че ако отпадне закрилата за престъпления по служба, независимо умишлени или не, ако се приемат специални мерки с цената на изцяло нов закон и отмяната на царско-социалистическото творение. Та тогава поне мъничко ще се възстанови справедливостта. Мафиотско-политическата организация НДСВ, чийто министър Тачева благослови пълната амнистия за досегашните управляващи си свърши
работата и не случайно Гагаузов оня ден се подигра открито на управляващите – „Намерете си министри за осъждане”. Направи го, защото прекрасно знае, че с техния закон това не може да стане. Няма да ги намерят по силата на споменатото творение.
Днес „гражданската съвест” на прессекретарят на МС Бареков се пробуди и попита началника си какво ще правят със закончето от 3 члена и 3 параграфа, което бронира цялата тройна коалиция. А покрай нея още куп държавни чиновници, сгазили лука по служба.
И тук стана нещо, което не очаквах. Премиерът справедливо се възмути от текстовете на Закона за амнистия, но спомена, че „в сряда” /?!/ - може би другата – Министерски съвет щял да вземе решение и да упражни правото си да сезира Конституционния съд, който евентуално да отмени злополучния закон.
Да, но започват „дребничките” въпросчета, будещи удивление в четящата и мислеща публика. Защо законът не бъде отменен немедлено и бъдат възстановени текстовете, които бяха баталясани от БСП, НДСВ и ДПС в глава 24 на НПК? При парламентарното мнозинство, което имат управляващите партии, това може да стане за един ден. Нали юздите на пленарната зала се държат здраво от Цецка Цачева от с. Драгана, Ловешко, и е въпрос на елементарна подготовка юристката Фидосова /шеф на ПГ на ГЕРБ/ от Монтана да драсне законопроект с един-единствен член – „Отменя ... и т.н.”? Цялото творение с мотивите към него ще се събере на една страничка. Гласува се в един ден на две четения и проблемът поне пред масовата публика е решен. Простичко, ефективно и силно като PR акция. Да, но управляващите са решили да се обърнат към Конституционния съд. Пита се защо?
Най-напред това ще отнеме доста време за писане на подробни мотиви от страна на юристите на МС, после се търсят мненията на институциите, засегнати от закона, а това са Народно събрание, почти всички министерства, Главен прокурор и шефовете на Върховните съдилища. До тук – поне месец, че и повече. След това Конституционният съд си определя докладчик по образуваното дело /ако въобще реши да образува такова/ и... няма никакъв срок за произнасяне. Едно време делото за конституционността на ДПС се проточи повече от година. Ами решението? – гарантира ли някой, че ще бъде в полза на обществото, т.е. отмяната на злополучния закон. Съставът на Конституционния съд е формиран от предишното мнозинство в НС и настоящия президент Гоце Първанов. Ами, ако висшите съдии решат да защитят съпартийците си, които са ги назначили?! Дори и да не стане, до произнасянето на съда ще мине доста време, а има един куп дела, по които са обвинени дейци на предишните управници и по разпоредбите на Закона за амнистия обвиненията по текстовете за престъпления по служба падат скоропостижно. Нали си спомняте, че първи се възползва не кой да е, а Вальо Топлото – обвиненията му за безстопанственост бяха веднагически снети след приемането на царско-комунистическия закон.
Така първата цел – печелене на време – е постигната от предишните управници, но... със съзнателната помощ на новите властници. Пълна мистерия!? Пак се върнах към стенографските протоколи от пленарната зала при обсъждането на закона, амнистиращ длъжностните престъпления.
Докладван е от Янаки Стоилов /БСП/ и е бурно подкрепян от правосъдния министър Миглена Тачева /НДСВ/, а в обсъжданията активно се включват царисти и комунисти, но пък опозицията си мълчи загадачно, после всички гласуват безропотно и предварително оневиняват всички управници. Забележително е, че „творението” им влиза в сила само четири дни преди да се разпусне предходният парламент.
Дали пак няма да повярваме, че големите далавери обединяват и опозиция, и управляващи?!
Вместо Бойко да спеши Цецка и Фидосова да отменят злополучните текстове, сега ще чакаме произнасяне в неясното бъдеще на доминирания от БСП и НДСВ Конституционен съд, а през това време законът ще си действа и обвиненията по чл. 387, раздел 3 от гл. 13 на НК ще падат като круши... Българска
работа ще кажат някои, а други ще са по-близо с констатацията, че „гарван гарвану око не вади”.


Тагове:   НДСВ,   Никой,


Гласувай:
3



1. анонимен - Луда работа
16.09.2009 16:06
Явно повече важни за управниците са законите за нотариусите и колекционерите на антики, а не ЗАКОН ЗА ОТМЯНА НА ЗАКОНА ЗА АМНИСТИЯТА. Но ако правителството не вкара поне трима министри или зам. министри в кауша, имам усещането, че доверието на народа към управляващите ще се стопи много бързо. Един американски президент е казал: "Може да лъжеш един човек дълго време. Може да лъжеш група хора известно време, но не можеш да лъжеш цял народ вечно!"











'
цитирай
2. анонимен - Много правдив постинг!
17.09.2009 10:42
Особено в частта на Тачева. Не знам защо никой не иска да рови в Министерстото на правосъдието. Защото там могат да излезнат чудеса, от които хората да забравят Топлото. Сигурно има нещо общо с ТИМ, които са негласните попечители на Тачева. Във всички случаи, когато се изнесе информацията за далеврите там, първо е била предложена на Бойко, който не иска да я изнесе, а я прехвърля на Яне. Питам се защо? :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544910
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031