Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 13:14 - Фандъкова влиза в историята !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4252 Коментари: 9 Гласове:
6



Предстоящите кметски избори в София – исторически!!!

 

            Идващите избори за кмет на София ще останат в историята по няколко причини. На първо място името на кмета 95.5%  е известно – кандидатката на Герб Данчето Фандъкова от Самоков. Имало още някаква процедура на одобрение в Изпълнителната комисия на партията, но никой не се съмнява, че ще  пречупи волята на премиера. Борисов е направил избора си и място за дебати няма. Толкоз!

            Така София ще има първия си кмет от женски пол и ще изпревари откъм равнопоставеност на половете  Пловдив, който още не е имал кмет в пола, но пък първият кмет на пловдивчани след Освобождението е бил също от Самоков – родственика на Захари Зограф Атанас Самоковец. И майните ще се изравнят с кестените/така в казармата наричахме софиянци/ откъм кметуване на самоковци.

            Знаменателно е, че министърката на образованието ще остане в историята като просветния вожд, който е престоял най-кратко на министерското кресло – само да открие учебната година. И се питам защо бе нужно Фандъкова да става министър за една реч на 15 септември и да смени кабинета с този на настоящия премиер. Просто необяснимо.

            Струва ми се, че за първи път София ще има кмет, който ще говори с градоначалника на Москва без преводач. Данчето е завършила руска гимназия и е била преподавателка дълги години по езика на Пушкин и Лермонтов. А беше и в самоковската гимназия „Константин Фотинов” твърде старателна в овладяването на падежите. При посещението на Лужков следващата година ще могат да си говорят свободно на четири очи, а в тези разговори се прави най-успешната политика. Предимството на такъв избор е безспорно,  като се има предвид, че руската столица е с 2-3 милиона повече население от България, а бюджетът и`  поне с няколко милиарда повече.

            Йорданка Фандъкова с номинацията си слага печален край и на „синята софийска традиция”. За първи път СДС и ДСБ – двете партии, представляващи т.нар. традиционна десница - няма да издигат свой кандидат за кмет на София. Мартин Димитров и Иван Костов капитулираха безславно и ще се задоволят вероятно с един заместник-кмет, ако Фандъкова не прояви шопския си инат и не ги отреже след изборите. При това Герб ще си я издигнат като самостоятелна партийна кандидатура, а двамата сини шефове ще подсмърчат без регистрация и им остава „да подкрепят”. То какво ли и да направят?  Вероятно са си спомнили печалния опит с Надето Михайлова, когато тя не събра гласове за общински съветник, та камо ли за столичен кмет, независимо че стъпи във „Факултето”  пипната в костюм „Армани” и обувки „Гучи”. Сега СДС-София категорично са отказали да преговарят само с ДСБ, костовистите пък се уплашили да не развалят калимерата с общата ПГ и кандисали да дадат рамо на Фандъкова. Ще се скрият в познатата до втръсване формула „формат ЕНП”.

            Сигурната победа на Йорданка Фандъкова ще промени и политическата конфигурация в Столичния общински съвет. Групата на "Алианс за София" (ДСБ и СДС) ще стане част от управляващото мнозинство в градския парламент. В момента те са в опозиция. От ГЕРБ неофициално са обещали делегиране на определен властови ресурс на партиите от общинската коалиция. Нали с нещо трябва да се оправдават пред оределите си симпатизанти.

            Образователната министърка парира и щенията на Янето и Волен да се включат в битката за столичен кмет, с което най-малко щяха да си осигурят дебати и нови плакати в изборната баталия. Явно и на тях, и на Синята коалиция са отънели джобовете от миналата скоро кампания за НС и са решили да не пръскат излишни пари. Е, ако поканят свръхактивната Мара Мисса тя ще се съгласи – има и пари, и коли и сътрудници в излишък.

            Такова страховито обезсилване на „основните политически играчи”, каквото прави кандидатурата на Фандъкова досега не се е случвало. На терена засега се очертава Георги Кадиев да защитава социалистите и всичко друго е в сферата на изненадите. Дори за шоу няма да има някой, ако не се напъне отново Тити Папазов, но пък менторът му Праматарски има грижата да пази апартамента си с басейн на покрива. Софиянски се е кротнал, хубавото Наде е в Брюксел, Малката секира Стоян Александров е отрязъл червените. Наистина остават Тити и Мисса, иначе ще е пълна скука из софийските изборни потайности.

            Както върви – Данчето Фандъкова отсега още да сдава по опис министерския кабинет и да стяга поредната сага с боклук, бали и екологични протести. То се е видяло, че на тази държава не и върви с образованието и с ресорните министри, които се грижат за малчуганите.

 

 

 



Тагове:   Фандъкова,


Гласувай:
6



1. miralyub - имам един епитет за Фандъкова- Б...
19.09.2009 13:16
имам един епитет за Фандъкова- БЕЗЛИЧНА!
цитирай
2. toross - Е, да така е, но това е
19.09.2009 13:17
кандидатурата на Господ - нали ББ и Господ са едно и също...
цитирай
3. sowhat - ще се види
19.09.2009 13:20
не съм сигурна че хората ще гласуват за някой, само защото БиБи го е миропомазал ...

е поне , разумните не биха ...
цитирай
4. miralyub - и се разчита на имиджа на ББ. . . но се ...
19.09.2009 13:21
и се разчита на имиджа на ББ...
но се питам тази формула - да се лежи на славата на ББ. докога ще върви.
всичките му избраници светят с отразена негова светлина. къде са истинските личности в тази партия?
ух, аз още снощи много спонтанно драснах за Фандъкова мнението си. на СФ й трябва кмет хищник, не кротко агънце.
цитирай
5. анонимен - дали историята не се повтаря???
19.09.2009 13:29
за да научите бъдещето на София, узнайте миналото на Пловдив
отивам да чета какво ще се случи/се е случило/ в далечната следосвобожденска действителност
Атанас Самоковец
ако и тя е от такъв род като на Зографа, няма ядове!
цитирай
6. анонимен - ....
19.09.2009 13:35
Атанас Самоковлиев е бил само един месец кмет на Пловдив, явно човекът е имал ясна представа какво може да върши добре, и какво си струва да върши.
цитирай
7. pontis - Хищници има, и за това им трябва агънце
19.09.2009 14:43
.
цитирай
8. toross - Хареса ми отразената светлина в
19.09.2009 18:37
партията - добро попадение!
цитирай
9. анонимен - Ракетата бат' Бойко
19.09.2009 19:48
Че бат' Бойко е ракета носител -- спор няма. Само се чудя какво ще стане, когато горивото на ракетата свърши. Или то е " перпето ойл"?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540604
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031