Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2009 12:10 - Защо ни е тази държава ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2215 Коментари: 2 Гласове:
3



Защо ни е държава

     Нищо неподозиращ мой познат остана без жилището си в престижен софийски квартал. Сега дава луди пари за адвокати и експертизи. И съвсем резонно оня ден ми заяви, че въобще не му е нужна тази държава. Било му безразлично, че живее в нея, даже я мразел от сърце. Не я искал даже на снимка. Неговит казус е ярка демонстрация за липсата на държава.

Става дума за иметните измами, оставили през последните години хиляди българи без домове. В тях са погазени всички принципи, върху които би трябвало да е построена една държава - законност, справедливост, защита на живота, здравето и имуществото на хората.

Оня ден се сетих за случая, когато пълномощно бе заверено с фалшива лична карта в нотариалната кантора на шефката на ПГ на Герб Искра Фидосова, та МВР веднага се похвали, че спасило дома на възрастно семейство от седемчленна банда.

Да де, но подобни случаи от години поставят няколко простички въпроси пред охранителите на държавните интереси. На първо място за личните карти, с които се хвалеше преди години вътрешното министерство, че имали сто защити и фалшифицирането им било много, много сложна работа, почти невъзможна. Затова били така скъпи. Оказа се, че е поредната милиционерска глупост и лъжа. Преди месец английски журналисти срещу 200 евро се сдобиха с българска лична карта на името на техен вътрешен министър. Изглеждала съвсем истинска.  Свръхзащитата на личните карти се оказа простичко преодолима за дейците на ъндърграунда. Сега щели да ги сменят на всички българи, ама и цената им съвсем нямало да е символична. Оправданието е разбира се ... европейска директива.

На второ място -  всички опити на нотариусите да се сдобият с достъп до базата данни на МВР и ЕСГРАОН се разбиха в пълното държавно безхаберие. А ако нотариусите, чиято роля е да бранят обществения и държавен интерес, имаха контролиран и отдалечен достъп (да се следи кой влиза и само да видят документа за самоличност и да сравнят снимките) нито една подобна измама нямаше да има. А те и досега не могат да установят дали представената им лична карта е фалшива, когато на нея стои снимката на измамника и имената на човека, който е продавач, купувач или пък пълномощник. Този проблем може да се реши за минути само с един-единствен подзаконов акт. Простичко, ако има съответното желание.

Оттук следват и проблемите с фалшивите пълномощни при важни, съдбовни сделки. Нотариусите и съдиите приемат, извършват и вписват спокойно сделки, в които пълномощниците не са адвокати или близки на лицата, страни по съответните договори. А после измамниците в рамките на дни извършват светкавично друга сделка с гепения имот и после – иди се оправяй... Трети, четвърти или пети добросъвестен купувач и ... толкова.

И този проблем би отпаднал с много малко усилия от страна на държавата, ако се създаде електронна връзка между нотариусите и службите по вписванията. Да не говорим, че в белите страни има регистър на пълномощните, с които се извършват имотни сделки и информационна система на всички вписвания. И да се даде достъп на нотариусите до всички системи - все пак те удостоверяват от името на държавата гражданския оборот  Ако въпросът е за заплати и интереси на чиновници или депутати, за събиране на глоби, данъци и мита, досега хиляда пъти парламент, правителство и съдебна система да са изорали законодателството. Но когато става дума за имоти на хората и за техни проблеми, нехайството продължава с години.

 

Сещате  ли се, когато бившият столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов твърдеше, че с негов фалшив подпис бил придобит имот в центъра на София, който после моментално бе заложен в банка за кредит от няколко милиона евро? Тогава Борисов даде на главния прокурор Борис Велчев още 6-7 случая на продадени общински имоти с фалшификация на подписа му. Осъдени още няма, развитие по казуса – също.

 Вместо простичките, съвсем лесно осъществиви мерки за пресичане на „бизнеса” на имотната мафия управляващите внесоха проект за запазване канторите на титулярите нотариуси, които са станали междувременно депутати.  Както се казва – всеки с проблема си.



Гласувай:
3



1. анонимен - Отвратен съм ужасно
21.09.2009 17:45
Ето за това няма да се върна в тази проклета от бога държава.Обичам я,родина ми е, но съм отвратен от цялата управия в БГ,наречена държава и държавност.Кучета я яли такава държава!
цитирай
2. анонимен - Кой го е еня
21.09.2009 19:47
Кой от управляващите го е еня за гражданите на България. Сега по-важно е да се измисли как след четири години бат' Бойко да стане президент. Да стане или да стане президент--това е въпроса?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543924
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031