Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 18:04 - ТВ-войната роди грозновати "формати"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2510 Коментари: 4 Гласове:
3



Втръснали ни лица водят ТВ война

image

PlovdivMedia - Втръснали ни лица водят ТВ война

В буквалния смисъл сблъсъкът за приходи от реклами стигна до малоумен остракизъм. БТВ и Нова телевизия стартираха сезона с нови продукти, формати и риалити изпълнения, което си е съвсем естествено, ако качеството на продукциите им не бе толкова познато и пошло. И в двете телевизии основният притегателен център за домакините и вечерните мъжки компании е дълбаенето в личния живот, в клюката, извратеното и нестандартното. За съжаление, без грам въображение или смяна на познатите до втръсване лица.

Христо МАРКОВ


Нова телевизия пак ни поднесе познатата до канализационна досада Гала. Някой някъде в дебрите на „форматите” е решил, че блестящата с провинциална наивност плевенчанка е много занимателна за „женската аудитория” и да се противопоставят на конкурента БТВ преместиха „На кафе” в часовия пояс на повторението на „Шоуто на Слави”. За да се „утрепе рибата” изтипосаха самата Галина Пенева в първото й предаване да се „разголва” пред светската актриса Диана Любенова. Водещата гостуваше в собственото си предаване и разказа обилно за новия си любовник, с който решавала кръстословици и споделяла „нещата от живота”, като не пропусна да оплюе бившия си мъж пред очите на дъщеря си, защото, видите ли, той се опитвал да я печели на своя страна. В отговор ни показаха как самата доброжелателна майка храни дъщеря си Мари /тийнейджърка/ с чаена лъжичка и се усмихват, обхванати от обща еуфория. За да придобие клюката очертание на откровение, Гала заключи, че макар и прехвърлила 40-те, може да се опита да роди още веднъж, при което лелките изпуснаха плетките и изтриха издайническата сълзица. От първото предаване Гала полага и титанически усилия да рекламира сагата на някакви Онур и Шехерезада. Накрая наивно-глуповатото творение на Нова разтърсващо призна, че „обичала да взима високи хонорари”, защото била доброжелателна, но се разкъсвала физически. Подобна демонстрация на завършената визуална профанизация в родния ефир не бяхме гледали, но рекламите и „игрите на щастието” вървят на фона на личното разголване.
След Галините откровения Нова телевизия шашна аудиторията с нов личностно-перверзен формат. „Цената на истината” е поредното предаване, което залага на по-фройдиско дълбаене в личните тайни, обилно полети със секс и кръв – „искала ли си да убиеш майка си”, „прави ли секс с връстник на сина си”, „еякулира ли любовникът ти в теб”, „бил ли те е баща ти с колан до кръв”, „майка ти продаде ли сестра ти за проститутка в Гърция”, „прави ли секс с любовницата си пред мъжа си” – все въпроси, които трябва да ни шокират, разтърсят, а някъде отвратят, но предаването се излъчва в достъпния и за децата праймтайм. Да не говорим, че използването на полиграфа /дедектора на лъжата/ е крайно произволен тест за искреност, който се отхвърля дори в САЩ от няколко години. Във войната с БТВ обаче няма пропуск и „цената” е настанена като контрапункт на филипинския „Сървайвър” и задаващото се издание на „Денсинг старс 2”. За да не пропусне и публицистичната зона, се появи предаването „Челюсти” с обявената за хлевоуста Диана Найденова от Хасково, която си призна, че черпи информацията си от жълтата преса. Засега единственото й постижение е изнервянето на Волен Сидеров и закачките с Татяна Дончева за левите забежки на Станишев.
Пълното опошляване достигна критична точка във „ВИП Денс” с разточителната история на създанието Сашка Васева, която не спря да ръси глупости, а жури и публика положиха титанични усилия да я накарат „да тренира” или „да прави екзерсис”. След това сценарият ни предложи мълчанието на Милен Цветков и сълзите на Мира Добрева, която се обиди, че предпочитала возенето с „Аерофлот”, та на помощ й се притече благоверният Жоро Торнев. И в танцувалното шоу не се разминахме със задължителния мъж, който бил жена, после пак станал мъж, а сега не се знае в какъв пол разнася телеса в танците. Преди се казвала Урсула, сега Боби, след предаването може отново да мине да другия бряг, докато чалгаджийката Райна се вживява в ролята на индийска метреса, а дъщерята на Стефан Софиянски вие снага в страстни кючеци на масата на журито. Дори желязната Нешка Робева прие благосклонно „старанието”.
На новаторския разгул БТВ отговори с поредния сезон на Survivor, излъчен оная вечер след забележителен рекламен рейд. Всичко щеше да се приеме за нормална рекламна война, ако този сезон не бе свързан със смъртта на един от участниците – Нончо Воденичаров. При такъв инцидент има желязно правило – предаването се сваля, защото излъчването му ще се свързва винаги с невъзвратимото. Така е дори в най-комерсиалните западни телевизии, но не и при нашите „формати”, даже напротив - първите епизоди започнаха точно с трагично загиналия Воденичаров, което за близките му е ново разбъркване на раната. Гадна
работа, нехристиянска. И тук има познатите до втръсване персонажи – някакъв Крик, стюардеса с тяло на Златка, леко дебилен футболист, рейнджър, манекенка, животновъд и безкрайно скучноват водещ.
Общо взето – всичко подчинено на телесната долница в името на повече реклами при двата мастодонта, а държавната телевизия излъчва ретро спомени от „Златния Орфей” и сериала от ранния комунизъм „Семейство Калинкови”. Кой каквото може, разбира се. Май в предизборните клипове имаше повече занимавка?


Тагове:   война,


Гласувай:
3



1. lubara - Парите не миришат! Гадория, от к...
24.09.2009 19:21
Парите не миришат! Гадория, от която някои печелят много, ужасно много!
Ами като има дебили да гледат и подражават, жалко но факт !
цитирай
2. toross - Така е - напълно си прав, но
24.09.2009 19:42
нямаше да има почва за тези простотии, ако т.нар. "публика" не бе облъчвана през годините с подобни долнопробни простотии.
цитирай
3. krotalka - Щастлива съм,
24.09.2009 19:50
че не гледам българска телевизия! Тя и немската не е стока,но поне има по-голям избор. Твъедо съм си решила дане си поставям антена за БГ телевизия! Предпочитам да си гледам научно-популярни и документални филмчита, отколкото такива бози!
цитирай
4. toross - Аз в последно време съм на твоя
24.09.2009 20:58
принцип - наистина прототията ни облива отвсякъде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540802
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031