Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 11:03 - Една спряна статия - Общините "Родопи" и "Марица" към Пловдив !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3737 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 26.09.2009 21:11


Мухтарите Шишков и Дачев не са съвсем в час

- Часове след като бе публикувана, настоящата статия бе свалена след скандален натиск от страна на двамата кметове, за които става дума в нея. Нека някой после да ме убеждава, че комунистите не са на власт...

 

            Тия дни писнаха кметовете на общините „Родопи” и „Марица”, че селата им били рай на благосъстоянието, селяните искали да си останат селяни, а те двамцата направили толкова много за избирателите, че награди заслужавали. Попържаха областния управител Тотев и си спретнаха декларации в защита на себе си и администрацията. Не давали и дума да се издума да бъдат присъединени към Пловдив, въпреки че покоите им са именно в града, който не искат да видят даже. Пропуснаха, че според чл.8 от ЗАТУРБ общините им съществуват извън закона и подлежат на разтурване, че границите им заобикалят плътно града, че има селища отдалечени на повече от 20 км. от „центъра на общината” – също драстични нарушения на закона и в крайна сметка  двете общини/беледиета/ са изкуствени създания от времето на късния комунизъм – края на 1987 г.

            Но думата ми е за друго. Административно-териториалното деление е консервативна система, основаваща се преди всичко на историческите взаимовръзки между населените места, утвърдени от векове. От тази гледна точка общините „Родопи” и „Марица” са лишени от логика. В исторически контекст такива образувания не е имало. Малко хора знаят, че административното деление на новата българска държава всъщност е унаследено от късната Османска империя. Най-напред спахийската данъчна система оформя т. нар. каази, а по-късно със  Закона за вилаетите (1867) и Закона за администрацията на вилаетите (1871) територията на днешна България окончателно е оформена с цел лесното събиране на даждията/данъците/. Административната реформа в империята е правена на място от английски специалисти-градостроители. Те във всички случаи са били по-умни от местните герои.

            При установяването на гражданските власти в новоосвободените български земи руският императорски комисар княз Черкаски запазва тази административно-териториална структура като премахва само вилаетите, управлявани от валии, а останалите единици са преименувани както следва: санджаците, начело с мютесарифи,  стават губернии; каазите, управлявани от каймаками  – окръзи; нахиите/мюдюри/  – стават волости или околии; беледиетата и меджлисите, начело с мухтари/каквито искат да си стоят комунистите Шишков и Дачев/ – са преименувани на общини (градски и селски). Тази система е запазена в общи линии и до днес. Например системата на РПУ-та, Здравните служби, Районните съдилища е изградена по очертанията на старите нахии/околии/, границите, на които минават по естествени географски белези - била, реки  или римски пътища.

            Нещо повече, според Органическия устав на  Източна Румелия, областта се дели в административно отношение на 6 департаметнта (префектури, области) и 28 кантона (околии). Центрове на общини са Пловдив /градска и селска/, Станимъка/Конушка/, Голямо Конаре/Овчехълмска/, Карлово/Стремска/, Брезово/Средногорска/ и Рупчоска с център Чепеларе. В по-късните административно-териториални промени през 1887, 1901, 1934, 1941 г./новите земи/ никъде няма и помен за подобни общински образувания. След преврата през 1944 г. с политически мотиви са направени няколко териториални промени – през 1947 г. част от селата на сегашната община „Марица” са към Пловдивска селска и Карловска околии, а от „Родопи” към Пловдивска селска и  Асеновградска околии. Същото е разположението им и в следващите реформи 1949 и 1959 г. като отделни села са местени от една в друга община в зависимост преди всичко на обхвата на тогавашните ТКЗС-та и АПК-та. И се стига до 1987 год., когато Държавния съвет на НРБ решава, да „обособи” общини „Марица” и „Родопи”, защото ... „имало нужда от оптимизиране на партийната просвета с оглед на преустройството” – тази безумна формулировка е записана в мотивите на ЦК на БКП за „очертанието” на двете владения на мухтарите/кметовете/ Йордан Шишков и Запрян Дачев.  След 1989 г. с отделянето на Стамболийски, Кричим, Перущица и Куклен практически община „Родопи” е полу-разпаднала се, а „Марица” държи селата здраво с обяснението, че „привличали инвестиции”. Тази повтаряна до втръсване мантра за „конкурентноспособност на инвестиционния пазар”  е пълна фикция, защото инвестициите „на зелено” в селската община са преди всичко и само, заради географската свързаност с Пловдив и комуникационните възможности, които има града.  Ако „Марица” има някакви основания за съпротива,  то съществуването на „Родопи” е напълно излишно, защото при нея не е изпълнен в сегашния и` вид НИТО ЕДНА мярка, съобразно европейските изисквания за самостоятелно административно-управленско звено. Нито една. Селищата в общината например се обслужват от три РПУ-та, едното е в Стамболийски, а другите в Пловдив, да не говорим, че географски е разположена така, че всяка комуникационна връзка задължително изисква преход чрез Пловдив. Я си представете как пътник ще се придвижи от Цалапица до Ситово или Извор или пък от Скобелево до Ягодово без тежки транспортни неволи, преминаващи през Пловдив? Чиновниците на Шишков дори в официалния сайт на общината са записали, че тя е „естествена крайградска зона на Пловдив”, което предизвиква логичния въпрос: Какво прави като самостоятелна едининица? Истината е, че и двете общини драпат така шумно за запазването си, заради изключително раздутата си администрация, т.е. за заплати на партийни чиновници. Преди 15 год. , когато „Родопи” бе с около 100 000 души население се управляваше с двама заместник-кметове, а сега с 28 000 заместниците на мухтаря Шишков са цели четирима. Коментарът е напълно излишен, без извинение, разбира се.

            Всъщност с изискванията на ЕС за укрупняване на административните единици, създаването на второ избираемо ниво в местното самоуправление/шестте области, покриващи икономическите райони/ по естествен път ще изчезнат общини като Родопи, Марица, Тунджа или Добрич-селска, но явно тук силата за запазване на безполезната администрация е най-нагъл. Ако внимателно прочетем ЗМСМА ще установим, че основните функции на общините са: събиране и третиране на отпадаците, изграждане и подръжка на улиците, парковете, градините, осветлението, социалното подпомагане и дейности, управление на общинската икономика, околна среда и ресурси с местно значение, общински училища, общински болници, здравна профилактика, санитарно-хигиенни дейности, развитие на културата, опазването на реда и сигурността.

            Я си направете един тест коя от тези дейности могат да извършват двете общини без Пловдив?! Нито имат болници, нито полицейски управления, нито са съдебни райони, да не говорим за средни училища и театри. И за какво съществуват? За чиновниците, разбира се.

            Интересно е, че са го разбрали османските валии, но не са го разбрали съвременните /след 200 г./ местни мухтари, останали като наследство от късния комунизъм. То е и според интелектуалните възможности на едните и другите. Думата имат областния управител и премиера...

 

 

 



Тагове:   пловдив,   мухтари,


Гласувай:
6



1. анонимен - Смелост трябва, смелост...
26.09.2009 13:17
Ще имат ли смелост бат' Бойко и Тотев да закрият двете общини или ще сме свидетели на поговорката: " Напънала се планината и родила мишка!"
цитирай
2. toross - Толкова по-зле за тях,
26.09.2009 14:54
ако не го направят - червените ще констатират първата си победа...
цитирай
3. анонимен - не виждам поста с лицата им?!
27.09.2009 11:11
ами to be continued..post after post..те нека си свалят
а ще следим и какво ще се случи с общините
Сн С
цитирай
4. анонимен - A защо е свалена?!
29.09.2009 10:50
А какво неверно, клеветническо или опасно има в тази статия и защо е свалена?! Аз не прочетох нищо, дето да не знам и нищо, дето чак пък толкоз да буни духовете, че да си струва натиска...
Хубав текст, верен до последната буква. Глупаво е така да се самоизлагат...
цитирай
5. toross - Да, да статията изчезна
29.09.2009 13:22
моментално от сайта, защото двамата селски кмета реагират мълниеносно със заплахи за спиране , за някакви претенции, а вероятно са използвани и други аргументи/познайте какви?!/ Недоумявам, но в БГ стават точно такива нещо. Нещо повече - пуснах постинг с физиономиите да двамата /Шишков И Дачев/, който по незнайни за мен причини и начини бе изтрит - пълна мистификация, но е факт. За съжаление.
цитирай
6. georgitzankov - Георги Цанков
09.02.2014 13:06
Наистина трябва смелост и решителност, за да се изправи човек срещу системата, която стои зад икономическия колапс в община Родопи. Нека хората правилно преценят и давайки своя глас, да знаят, че така гласуват доверие и решават бъдещето на общината.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9545189
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031