Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2009 21:37 - Има нещо сбъркано в полицията
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2517 Коментари: 4 Гласове:
7



Има нещо сбъркано в българската полиция

            По време на изборните залисии полицейските синдикати бяха попритихнали, но тези дни отново се изтъпаниха на обществената авансцена. Исканията им са познатите – неприкосновеност, повече пари, оборудване, включващо от униформи до обуща и отново мантрата – сакън да не осъдят убийците на Чората. Познато, но и доста неясно, защото в системата на това министерство с новите поправки на законите убийствено заприлича на милиционерската система до 1989 год. – под шапката му преминаха куп служби от пожарната, та чак до министерството на Емел Етем с всичките му граждански защити. По брой на подведомствени служители Цветан Цветанов може спокойно да бъде произведен в генералисимус и ако поиска да вземе властта по-лесно и от африкански диктатор.

            В страната численият състав на МВР чувствително надвишава този на армията, НАП и туризма, взети заедно – над 65 000 души, а с новите „придобивки” приближава 200 000 души. По логиката на протестиращите това означава, че щом се борят с престъпността би трябвало при тази численост тя да намалее с пъти. Уви – не е така. За престъпленията обаче има статистика и тези зависимости могат да се измерят. Могат да се сравнят различни данни, да се използват статистически методи и да се види на практика какво работи и какво - не. Когато това се направи, то резултатите могат да ни изненадат и да са различни от това, което ни казва здравият разум първоначално.

            На първо място в България такава отчетност няма. Просто липсва в т. нар. „масиви”. Като се отворят данните от Евростат за числеността на полицаите в страните членки се оказва, че липсват данни само за България. Невероятно, но доказан факт. Причината е, че само тук тази информация е обявена за държавна тайна, тъй като „касае националната сигурност". Ама нали полицията се издържа от обществото, създадена е от него и съществува за него – каква е причината същото това общество да не знае как се харчат неговите пари и какво се постига срещу тях?

            От малкото информация, която може да се открие се оказва, че бедна България е абсолютен шампион в две области. По съществуващите данни на Евростат се оказва, че от страните на ЕС България е на второ място по брой на полицаи на 100 000 души, след Кипър, но пък островната страна вече над 30 год. е в полувоенно положение с Турция. В сравнение с Финландия имаме четири пъти повече полицаи на човек. И правим справка в Евробарометър, където се оказва, че сме на първо място от страните в ЕС по недоверие към полицията, а Финландия е на обратния полюс. В България на МВР се доверяват 25% от хората, а финландците – цели 91 %. Нали разбирате какво се получава?! Четири пъти по-малко полицаи във Финландия постигат три и половина повече доверие, отколкото колегите им в България.

            Дори само тази статистика обезсмисля напълно синдикалните протести на полицейските служители, защото става безпощадно ясно, че повече полицаи няма да решат никакви проблеми – още повече, че са твърде много  сега и струват твърде скъпо – всяка година харчат доста над 1 милиард лева от бюджета на държавата.

А ноторно известно е, че в страната с най-ефективна полиция, каквато е САЩ тайните служби са контролирани от гражданското общество от най-старите, най-авторитетни сенатори и данъкоплатците получават пълна информация за състава, бюджета и ефективността на полицията, ФБР и ЦРУ. Пред гражданските комисии шефовете на най-могъщите служби дават обяснения, отчитат дейността си, защитават бюджетите си и ако се наложи подават оставка. Просто и ясно като систима: избраните пряко от народа стоят НАД назначените.

Полицейската система в България е точно обратен модел. Тайните служби парализират обществото и паразитират десетилетия  в политическия, икономическия и дори културния живот на страната. Кристално чист руски модел на „обществено служение”.

Накрая ще ви направя едно предложение, за да установите безсмислието на полицейските протести. Разходете се до София. Тръгнете от Централна гара по „Мария Луиза” към центъра. Ще стигнете до сградата на Националната полиция. Прозорците на шефските кабинети гледат оттатък Лъвов мост, през реката. Без усилия ще констатирате, че гледат точно към публичния дом „При Цура”, около който денонощно щъкат мургави труженички и цветни травестити.  Примерчето е повече от красноречиво. И се попитайте – кви полицейски протести, кви пет лева?!

 



Тагове:   Милиционери,


Гласувай:
7



1. beckslover - (
28.09.2009 21:46
И какво да му коментираме на това!? Браво!!!
цитирай
2. krotalka - Публична тайна е,
29.09.2009 13:54
че сутенъори и наркодилъри са закриляни от полицията. Тия дето не са успели да се вредят да получават дъжбата си от въпросните личности, те протестират!
цитирай
3. plamenburgas - Хора бдете!
29.09.2009 16:46


Вчера съдиите направиха изявление с което се противопоставят на опитите за натиск от страна на полицията върху тях.
Дават ли си сметка хората в България какво означава това?!
За да се стигне до организирано изявление на съдиите , това означава само едно : организиран натиск на МВР срещу съдебната система.Разбраха ли сега полицаите защо мислещите хора не ги обичат?Разбраха ли защо хората не подкрепят протестите им?
Защото си позволиха да ревизират разделението на властите в България.Нещо което не само че е възмутително , но по смисъла на закона е престъпление с най – висока степен на обществена опасност и трябва да се преследва и наказва с цялата му строгост!
Щом съдиите се почувстваха застрашени, какво остава за обикновения човек?
Ако съдебните дела не се насочат в посока желана от полицията , съдиите рискуват да станат обект на подслушване , разработки , злепоставяне.
Точно това се случва в момента!
Съдиите в България са притеснени, защото полицията оспорва принципа :
„ Всеки е невинен до доказване на противното!”
Хора! Давате ли си сметка какво означава това!

цитирай
4. toross - plamenburgas, Чудесен коментар , колега-
29.09.2009 17:29
Да, това е големият проблем в момента и се чудя на хората с мълчанието им... МВР воглаве с министъра си наистина надхвърлиха нормалната търпимост. Скоро мисля да пиша пак на тази тема.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541016
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031