Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 15:04 - Пловдив - културна столица ?! Друг път!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2455 Коментари: 5 Гласове:
5



  Тъжна картинка на „Златен ритон”

image

 

PlovdivMedia - Тъжна картинка на „Златен ритон”

            Когато имам време гледам документалните филми, промотирани на фестивала „Златен ритон”. Правя го дори по сантиментални причини, защото имаше години, когато документалистиката в родното ни кино бе значително по-смела от игралните филми. Спомняте ли си препълненото кино „Балкан” в края на 80-те години, когато се излъчваха филми като „Дом № 8” или „Сънувам музика” , а  коментарите след тях? Филмът на Николай Волев за държавното насилие над децата в плословутия дом № 8 бе уникална алегория на битието в комунистическото общество и стана събитие за месеци напред. Въобще – преди време пловдивският фестивал на документалното и анимационното кино бе ярко събитие, откъдето и да го погледнеш. И се радваше на доста публика.

            Тази година, независимо от лъскавите зали на „Новотела”, прекомерните претенции и масираната медийна кампания нещата бяха тъжни и незабележими. Премиерите се гледаха от по двадесетина души в преобладаващата си част от екипа на филма, техни приятели или просто запълващи времето си пловдивчани. Липсваха дежурните пловдивски „културни дейци” – може би,  защото нямаше след всяка прожекция „другарска почерпка”, където е знайно, че сме шампиони по целомъдрени тълкувания за неосъществени „творчески инвенции”. Не димеше и пурата на културния вожд Рашидов. А от иначе имаше какво да се види, дори като документи на времето или исторически разследвания, хвърлящи нова и обилна светлина на малкоизвестни факти от миналото. Например филмът на Олег Ковачев  „245.5” разказва за великия щангист Валентин Христов, който в крайна сметка става трагична жертва на времето на страховитите тежести, насилието, допинга, желязната завеса и Берлинската стена. Железният мъж от Пернишко, който тежи едва 106 кг. се опитва да подобри с тези 245.5 кг. световния рекорд в по-горната категория на съветския двестакилограмов маладец Василий Алексеев, но за щастие не успява. За да се съхрани като личност. А сега забравен  намира пристан за душата си в леярска работилничка, където произвежда ... църковни камбани. Мъжки, искрен и майсторски филм. Справедливо получи наградата за режисура. За „ритон” не му достигна навеждане пред „ценностите на ЕС” и „отвореното общество”.

            Вълнуващ разказ за едно от явленията в  родната литература бе филмът на Люба Кулезич  “Две или три неща, които знаем за нея...” . Показа ни  историята на забравената писателка Яна Язова – спътница в живота на Алексанъдр Балабанов, оригинална авторка  на исторически романи и захвърлена в забрава от идеологическите догми. Разтърсващият разказ бе абсолютно пренебрегнат от журито. Е, от кумова срама му пръчиха някакъв „почетен диплом”, какъвто взеха и много оригиналните анимации „Линията” на Андрей Кулев и „Фарът” на В. Господинова, както  и навяващият тежки размисли за прехода “Трима мъже край водата”  на Ралица Димитрова. 

            Истинското откритие на фестивала бе лентата на Малина Петрова „Приключено по давност”, която ни разказва за режисирания от БСП палеж на Партийния дом в топлото лято на 1990 год. Изключително задълбочен поглед и разследване върху един зловещ сценарий с участието  на пъстра компания от управляващи и опозиция и в крайна сметка, разбира се,  потънал в дебрите на „непогрешимата” съдебна власт. От немай къде му дадоха награда от името на националната филмотека. Този  бе и филмът, посрещнат с най-бурни овации от редеещата публика, предизвикал и най-тежките размисли за героите на прехода – Луканов, Тренчев, Семерджиев и Желев. Не е пропусната и колоритната фигура на пловдивския отец Амбарев.

            Иначе журито за пореден път доказа, че сме непоправими чуждопоклонници и сложиха тържествени творчески лимби на филми, които пряко или косвено се докосват до модерната тема за „европейското ни бъдеще, настояще и минало”. Златен ритон отнесе „Европолис – градът на делтата” за европейското разположение през вековете на един град, специалната  награда „Коридор № 8” е за връзката и разделителната линия с Европа, а наградата на община Пловдив бе дадена на „Севт Безсмъртния – тайните на един тракийски цар”, който е предназначен да омае ЕС с разказ за древните потайности, но представлява интерес само за иманяри самодейци като Д. Костов. Още се раздадоха награди за дебют, за художник-постановчик, на председателя на журито, на националната гимназия за сценични изкуства,  на БНТ, на СБФД, на сдружение „Критика”, на Сдружението на хабилитараните преподаватели по екранни изкуства “АКАДЕМИКА 21, с което „Златния ритон” заприлича на късния „Златен Орфей” , когато се „удостояваха” с  награди всички участници, според съществуващата конюктура и застъпници  при оценителите, т.е. – журито.

            По-същественият проблем на един от малкото оцеляли национални фестивали, провеждани в Пловдив бе пълната липса на присъствие от местния културен естаблишмент, нескопосната реклама и празните зали на прожекциите. Вследствие на това журито обяви, че най-вероятно е настъпил края на „Златния ритон” – безвъзвратно и необратимо. В крайна сметка, ако някой гимназиален даскал се бе сетил да заведе класа си до „Новотела” и отчете „културно-масова” дейност, можеше и да се размине оценката на журито за собствения им фестивал, на който раздадоха толкова много награди на заслужилите „призьори”. Въпрос на гледна точка и преосмисляне на мъглявото „културна столица”.

 

 

 

 

 



Тагове:   пловдив,   път,


Гласувай:
5



1. krotalka - Любителка съм на документалните и научнопопулярните филми.
29.09.2009 15:09
Ако знаех за този фестивал, щях да направя всичко възможно да присъствам.
С умиление си спомням времената, когато прекарвахме с часове в кино "Култура"...Жалко, че сега няма киносалон, в който да прожектират такива филми.
цитирай
2. lado - Пред очите ми е обсъжданета на фи...
01.10.2009 12:46
Пред очите ми е обсъжданета на филмите на Волев "Грънци " и "Цимент" - беше около 1985 - работех в БТ(БНТ) , та тогава на Уляна Пръмова пяна и хвърчеше от устата - как сега да има непреднамерено оценяване на стойностите - в момента същата е шеф на БНТ.
Нищо не се е променило - всъщност не , по - зле става..
Поздрави!
цитирай
3. toross - lado , ама разбира се -
01.10.2009 14:41
по-зле става, по-зле и бавно и сигурно си вървим към обезличаване.
цитирай
4. lado - Поне си запазете, доколкото можете ...
01.10.2009 14:58
Поне си запазете , доколкото можете Стария град - щото ние в София ще оставим стъкло и бетон на следващите поколения, а не архитектура.
цитирай
5. toross - А, той Стария град бившия
01.10.2009 18:50
кмет Чомаков го хариза на Гергов, така че отдавна не е това , което беше. С този т. нар. апорт Гергов по-късно получи панаира - гнусна работа, откъдето и да я погледнеш...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542664
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031