Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2009 21:47 - За парченцата от Христовия кръст, църковния бизнес и пак за Филов
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2176 Коментари: 4 Гласове:
4



За парченцата от една реликва и за Богдан Филов

image

PlovdivMedia - За парченцата от една реликва и за Богдан Филов


            Ако чуете поп или владика /независимо от кой синод/ да призовава „държавата да помогне на църквата” веднага  изчезнете от това място за 30 секунди, защото може да сте сигурни, че е обладано от духа на Нечестивия. Без съмнение ставате свидетел на поредната църковна измама, защото след 131 год. съществувание в Третата българска държава  БПЦ  е най-богатата обществена организация – собственик на огромни площи гори и земи, на недвижимости във всеки град и село, да не говорим, че само автопарка на пловдивския патрика Николай конкурира този на братя Диневи, например.  Проблемът е, че православния патримониум  е в ръцете на синодалните старци, известни със склонността си към лукса, социализма, интригите и понякога към плътски и хомо  съблазни.

            Иначе църковните началници са царе на един специфичен пиар, който задължително носи приходи, незнайно къде потъващи. Става дума за широко практикуваната последните години „лепта – церемония” – това са левчетата или стотинките, които миряните оставят в специални паници или касички около икони, свещници, входове или на самия иконостас. Тази церемониална лепта е особено продотворна по време на големи празници  и се оставя на няколко места. На Цветница например оставяш лептата си при влизане в  храма да те поръси епархийския началник, после даряваш  поне левче, за да си вземеш клонче върба, на масата с цветя също харизваш нещо, както и на иконата на своя покровител. Има още лепта за споменаване в молитви, за запазено място в храма и т. н. Българинът, противно на разпространеното мнение, е милозлив и строхопочтителен  в православния храм – факт безспорен. Приходите за свещи не ги пресмятаме, но трябва да са сериозни, след като за свещеноливницата се водиха епични военизирани битки с дърпане на бради, разкъсване на раса` и откровени тупалки.  Ако пък дойде чудотворна икона или част от мощите на някой светец нещата стават неудържими – вият се опашки около храмовете с часове, а доброволните дарения съвсем не са символични. Не възразявам срещу практиката, правил съм го и аз, ще го правя и в бъдеще, но все повече ме гложди съмнението, че става въпрос за поредните църковни представления, режисирани от користолюбиви владици и неверници.

            Скоро предстои поредното шоу на неканонично избрания пловдивски владика Николай Севастиянов в съдружие с неверника, доносник  и правоверен комунист Божидар Димитров. Този път щели да организират пренасянето на част от Христовия кръст от потайностите на НИМ /където май още Димитров е директор/  през покоите на „дядо” Николай  и да достигне новото си убежище в   манастирския храм на Кръстова гора.  За целта ще се отвори реликвария след разрешението на Вежди Рашидов,  ще  се организира посрещане на парченцето от  кръста на централния площад /къде другаде?!/, после  ще  престои за поклонение в храма „Св. Марина” и след литургията  ще  отпътува в неделя за Кръстова гора. Бъдете сигурни, че миряните ще докажат за пореден път вярата си в чудодейната сила на реликвата, ще има опашки и припадъци от умора, хоругви и позлатен владишки посох. Важното е, че ще вървят и лептите на миряните, а в същото време началника на Богоспасяемата пловдивска епархия ще блести с часовник „Ролекс”, позлатени ръкавели и обувки от крокодилска кожа.  Разбира се в бляскавата церемония ще е подобаващо влючен и още един наместник на Бога – самият премиер. Реликвата официално ще е дарена от Бойко Борисов на Пловдивската митрополия. /Всъщност,  откога българският премиер е собственик и на експонати от историческия музей, та да ги дарява?!/. Така кръгът на официалната клерикално-държавна церемония ще се затвори подобаващо и с нужните тържествености.

            Оставям настрани щекотливия въпрос с автентичността на парченцето от кръста на Спасителя. Само за един час ровене в Интернет открих, че претенции да притежават част от кръста, на който е разпнат Христос  имат ... над 2 500 църкви, музеи и дори частни колекционери. Ако всички са с размера на нашата реликва /около 5 см./ нали разбирате за какъв абсурд става дума?! И всички претенции и доказателства  „за притежание на автентична реликва” са от убедителни, по-убедителни.

            Между другото, дали в молитвите си владиката Николай, Бойко Борисов и Божидар Димитров/ако се молят/ ще споменат ... Богдан Филов, на който скоро съпартийците им от Герб и БСП грубо отказаха дори малко уважение като кръстят уличка в София  на  негово име. Защото реликвата, която даряват на пловдивската митрополия е спасена именно от археолога Филов, който през 1916-7 г. сформира специална рота от 200 души /войници и учени/ за опазване  на българските исторически паметници. Спасяват  артефактите  дори при действието на Ньойския договор, който постановява връщането им. Дано го направят, защото Богдан Филов е мислил преди всичко за българската памет и вярата, а не за тържествени литургии и литийни шествия.

            Подобни рекламно-църковни кампании  ме подсещат, че българската нация и православната вяра са оцелели по време на турското робство, когато свещенниците са били наистина сред хората като проповедници, учители  и утешители, когато не е имало държава да подпомага  „владишките дела и храмове” и когато в крайна сметка църквата не е притежавала нищо материално, а  само  вярата в  Светото православие. А може би сме оцеляли именно по тази причина ?...

           

 

 




Гласувай:
4



1. nadezda - Каквито и нередности да стават, ...
02.10.2009 22:39
Каквито и нередности да стават,рано или късно всеки си плаща за греховете!Важното е искрената вяра и молитва!А Бог вижда всичко!Винаги е имало спекулации с нашата вяра!
цитирай
2. toross - Така е - дано
02.10.2009 22:59
наистина има възмездие...
цитирай
3. krotalka - Хора като Владиката Николай,
03.10.2009 11:51
отблъскват хората от църквата!
Отвращават ме всички опити на властимащите, да трупат популярност на гърба на вярващите!
Превръщат в цирк и шоу всичко!
цитирай
4. анонимен - Готин е
03.10.2009 16:50
Бат'Бойко прави подаръци(не негова собственост) на своите приятели защото е много ларж. Най-вече на дядо Николай(църквата в "Тракия'', частица от Светия кръст). Какви ли грехове се мъчи да опрости с тези подаръци Б.Борисов, но той може да разполага с всичко в страната, защото негови са: земя и небо, звяр и природа, и певици песни за него пеят!























цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542004
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031