Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 22:21 - Теодор Дечев - блогърският кандидат-кмет на София
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1398 Коментари: 2 Гласове:
8



Теодор Дечев – блогърският кандидат-кмет на София

            Предварително очертаващите се като скучни софийски избори за градоначалник може да поразбудят духовете. Блогърската общност/доколкото може да се обедини/  направи опит и вече успява да издигне кандидатурата на Теодор Дечев – популярен блогър, специалист по промишлено и гражданско строителство, магистър по политология, социолог  и бивш заместник-министър на труда и социалната политика в правителството на СДС. В случая успехът няма да се съизмерва с чистата изборна математика на гласовете /тя си е важна, разбира се/, но с „участието ни” се демонстрира един не толкова плах опит за номинация на специфичното гражданско общество, каквото е блогърската общност на свободни и мислещи люде.

            Разбира се, воденето на блог не е задължителното условие за номинация, нито гаранция за политическа и обществена популярност, но специфичното пространство на Интернет създава вече личности, за които можем да сме сигурни, че притежават няколко важни управленски умения като: добра комуникативност и обща култура, откритост, антиархаичност, информираност и не на последно място социална чувствителност, защото този вид споделяне има своите особени рецептори за обществените несправедливости. Поне аз така мисля и с чувство на съпричасност подкрепям г-н Дечев в нелекия ангажимент, който поема.

            Кандидатурата на блогърите идва и в една специфична софийска ситуация, когато победителят сякаш е предопределен /самоковката Данчето Фандъкова, която безспорно си има своите качества/, социалистическата партия издига Георги Кадиев не да спечели, а да вземе участие във вътрешнопартийните им битки, условната десница е уморена от мижавите си резултати на парламентарните избори и предпочита да се прилепи към Герб, НДСВ ще чака някой нов цар от Иберийския полуостров иначе изчезва, а дежурните участници в подобен тип избори са притиснати от  кризата и не намират излишни пари за кампания.  На пръв поглед сякаш няма алтернатива на генералския кандидат или както сполучливо се изрази самия г-н Дечев: „имаме ситуация, при която кмет ще си бъде министър – председателят, а избраният от народа кмет ще изпълнява функциите на кметски наместник с повишени правомощия”. Ако не ставаше въпрос за столицата едва ли бих обърнал внимание на „конкретната ситуация”, но кметът на София в йерархията на държавното управление е реално персоната, разпорагаща с четвърти по сила властови ресурс след премиера, шпикера на парламента и  президента. Погледнато от този ракурс блогърската кандидатура на Теодор Дечев има шанса да ангажира сериозна електорална подкрепа, колкото и да звучи странно в описаната ситуация. Ще се опитам да нахвърля няколко мои си аргумента.

Естествено към г-н Дечев ще има известен брой привърженици/не голям в интерес на истината/, които ще го предпочетат, заради специфичния биографичен вот – бивши социалдемократи, земеделци, демократи, радикалдемократи т.е. представители на традиционните партии, сполучливо заличени в мътните години на прехода. Или техните наследници.

Втората сериозна електорална група, от която Теодор може да получи подкрепа са симпатизантите на остатъчните десни партии, преди всичко от Синята коалиция, които така и няма да припознаят в г-жа Фандъкова своя кандидат. Тук има известен резерв и в гласувалите за Новото време, Атака и НДСВ. Така ми се струва, а и проучванията показват константен процент на избирателите-номади.

Според мен значителен потенциал за г-н Дечев има в малката, но компактна група избиратели, които четат предизборни програми и лансираните в тях идеи за промяна. Отсега мога да се обзаложа, че Теодор тук ще е най-добре самопоставен заради образованието и трудовите си занимания. Това е единственият кандидат, който в редките си публични изяви досега намери важните градски /изглеждащи маловажни/ проблеми като: размера и начина на определяне на такса смет, позволяваща откровено изнудване на индустриалните предприятия, запушването на канализационните шахти, използуването на пясък и кариерни отсявки за ръсене по улиците, неефективността на деятелите по „временна заетост”, а на мен особено ми допада възгледа му за ефективно, ефикасно и кооперативно управление в общината. Не е за пренебрегване, че г-н Дечев в публичните си изяви умее да артикулира разбираемо, ясно и атрактивно позициите си. Последното е определено предимство във времена, когато 90% от кандидатите овладяват преди всичко „дървения език” на нищоказването.

И накрая, но не на последно място основният ресурс в кампанията на нашия кандидат сме ние – подкрепящите го блогъри. И то може би, защото  пробваме  за първи път и в точно такава ситуация. Всеки може да направи малко усилия върху клавиатурата  и да поразпрати на познати съмишленици няколко рекламни препратки за г-н Дечев, да понапишем в сайтовете на основните медии призиви да не игнорират един граждански проект, възникнал по естествен път в социалната мрежа. В крайна сметка с повечко упоритост и дозирано нахалство  да създадем подходяща кандидат-кметска рекламна кампания, колкото и самодейна да изглежда като първи опит.

Оттук нататък вече може със самочувствие да „влезем” в същинската предизборна баталия, включително и такива като мен, които живеят в провинцията, но пък нали в България „всички сме братовчеди”. 

Аз лично съм оптимист за представянето на г-н Теодор Дечев и се надявам да има защо.

 

 

 

 




Гласувай:
8



1. krotalka - Съжалявам, че няма да съм тук, за да ...
05.10.2009 22:31
Съжалявам, че няма да съм тук, за да гласувам.
цитирай
2. kalin8 - Добре е да го направим...
05.10.2009 22:45
Заради самата демокрация.
Б.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541232
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031