Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 18:14 - Генезисът на грабежа или как Пловдивския панаир бе подарен на Георги Гергов
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5133 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 07.09.2010 20:24


image

image
Генезисът на грабежа или как Пловдивския панаир бе подарен на Георги Гергов

            Протокол № 10 на Пловдивския общински съвет от 15.06.2006 год. Заседанието е проведено в зала „Пловдив” на международния панаир от 9.30 часа сабахлем, ръководено от Страшимир Дочков и протоколирано от Иванка Кисьова. Започва с присъствието на 50 пловдивски съветника и завършва с 42. Крайният резултат е Решение № 177, с което се учредява смесено акционерно  дружество „Пълдин туринвест” АД. С него Георги Гергов печели всичко/разбирай „Международен панаир-Пловдив”/, а  пловдивчани губят огромна част от собствеността си, включително 12 паметника на културата.  Това са сухите факти около промяната в собствеността на пловдивския панаир. За последствията се знаеше още тогава, но...  Двама души бяха обаче по-информирани от останалите – актуалният кмет Иван Чомаков и народната представителка Мария Капон-Мисса.  Имах щастието или нещастието да присъствам на тази сесия, после след  дълги перипетии и размотаване от общинската власт  получих по Закона за достъп до информация пълния текст на протокола и аудио-запис от сесията, така че прочетете следващото. Знаменателно е.

            Още в 9 часа зала „Пловдив” се пълни с журналисти и граждани. Създадена е строга организация в пропусквателния режим лично от шефа на общинската охрана Георги Бояджиев – градски лидер на „Лидер”.  Пристига кмета Чомаков в компанията на Георги Гергов,  всички районни кметове и заместниците си Анастас Бадев и Атанас Славов. Зад тях мирно пристъпва шефа на общинския съвет Страшимир Дочков и царския съветник Андрей Захариев. Точно преди началото на сесията тежко по стълбите се изкачва депутатката Мария Капон-Мисса  и личните и` общински съветници Светлана Грозданова и Венцислав Иванов, понастоящем в ръководството на  личната и` партия ЕНП. Още преди заседанието Капон заявява на Дочков, че иска да вземе думата „по въпроса за пловдивския панаир, защото общината трябва да подкрепя бизнеса.”  Държи в ръка предложението и дава наставления на Грозданова какво точно да предложи и как да го направи. Развява шал и се настанява тежко при журналистите.

            Точка втора от дневния ред. Залата е притихнала като пред природно бедствие. Чомаков се усмихва снизходително, Гергов потропва нервно с крак сред публиката. Направено е предложение от групите на ОДС, БСП, ВМРО и ДПС/четворна пловдивска коалиция/ . Съдържа само две точки: 1. За „обявяване от  публична в  частна общинска собственост на общински недвижими имоти” и 2. За „Учредяване на смесено акционерно дружество между Община Пловдив, „Стария Пловдив” АД, ЦУМ АД-София и „Слънчев ден” АД-Варна с наименование „Пълдин туринвест” АД и цел: стопанисване и управление на недвижими имоти в Стария град, развиване на туристическа дейност”/още не става дума за панаир/.  Един след  друг в подкрепа на предложението пред микрофона застават лидерите на СДС – Ангел Попискаков, на БСП – Николай Радев, на ВМРО – Илко Илиев и на ДПС – Инан Алиев. Всъщност, те са направили предложението писмено, но вербалната подкрепа е заради присъствието на истинските босове Георги Гергов и Иван Чомаков. Нали си спомняте как по-дребните „играчи” декларираха вярност на сватбата на Вито Корлеоне?! Важен бе не материалния подарък, а личната преданност.  Нещо такова се случваше и в зала „Пловдив” на панаира. Капоновата съветничка Светлана Грозданова от Криводол бърза да направи предложение за член на Съвета на директорите да бъде избрана Божана Апостолова със съответното ЕГН.  Капон-Мисса кима одобрително и доволно.

            Смут в стройните редици на съветниците внасят Димитър Костов и Божидар Здравков/ДСБ/. Костов настоява гласуването да е поименно или тайно, а изборът на Съвета на директорите да стане отделно за всеки кандидат. Здравков недоволства, че „предложението за десетки млн. лв. не е разгледано от постоянните комисии, раздадено е директно на съветниците, не са правени опити за оценка на имотите, предвидени за апорт” и  накрая споделя притеснения, че се „забравя клетвата на съветника и се налага т. нар. модел „Софиянски”. До мен един от общинската охрана иронично подмята – „Този не е в час, то всичко си е уредено.”  Лидерът  на СДС Николай Караиванов взима думата, за да нахока здраво Божидар Здравков, че повече от месец  „обсъждали офертата на г-н Гергов”, че „г-н Здравков не трябва да превръща заседанието в политически театър”. От тук до края, драги читатели, ще срещате често определението „политически”, сякаш в оня топъл ден е то срамно за целокупния ОбС на пловдивските заговорници.  Реплика към Здравков отправя и червения Георги Атанасов, а след него извисява снага самият син кмет Иван Чомаков, който призовава наставнически  „Минете към същността на дебата, не го превръщайте в политически. Обсъжда се предложение в  интерес на пловдивчани.” След достолепните думи на кмета се изказва  още един слугинаж. Атанас Недевски от ССД – „Не е нужно, г-н Здравков да месите политиката в токова важно за пловдивчани предложение. Не сте слушали достатъчно.”

            „Политиката” продължава с възгласа на председателя на ОбС Страшимир Дочков – „Ама, моля ви се, приканвам всички изказващи се да не политизират въпроса.” Същите думи повтаря по-късно още два пъти. Следват закачки и лични обяснения между тъмносиния Здравков и червения Радев. Спорът е кое е политическо и кое не.

            Разправията започна да доскучава, а Мария Мисса развява китайско ветрило пред  лицето си, но в този миг нещата поеха войводите чрез Илко Илиев, който предложи за членове на СД на бъдещето дружество Степан Ерамян и Красимир Обретенов и веднагически поиска да спрат обсъжданията. Да, но представителката на НДСВ Стоянка Димитрова  се почувства задължена да направи мили очи на Гергов и Чомаков, че „в групата на НДСВ надделя позитивното мислене и взехме решение да подкрепим създаването на АД”.  На подкрепата от НДСВ ръкопляскат спонтанно и Гергов, и Чомаков. Към Димитрова  пък реплика отправя съветника от СДС и борец срещу корупцията Любен Апостолов, като я призовава да спазва правилника по отношение на предвиденото време за изказвания. Така ами, Любчо се отекчи  от излишните думи след като всичко било ясно и предварително договорено. Толкова е нетърпелив Любо от СДС, че подхвърля към Дочков „Айде да гласуваме”. Поздравен е от съветника на БСП Тодор Кръстев, който предлага за представител в Общото събрание на чомако -герговото АД съпартиеца си Николай Радев.

            Капоновият личен съветник Венцислав Иванов взима думата и декларира подкрепата си за подобни партньорства, но изразява леко недоволство, че предложението не е минало през постоянните комисии. Притеснен е човека, но безрезерво дава гласа си. На изказването му ръкопляска бурно Мария Мисса.

            Дебатите са прекратени с 42 гласа срещу един. В залата на общинския съвет се усеща някакво трескаво бързане и нежелание за излишни приказки. Сякаш не става дума за емблематични пловдивски имоти, а за стоковата борса в Първенец. Питам седящия на последния ред общински съветник и футболна легенда Христо Бонев каква е тая апатия. Зума ми отвръща усмихнато – „Ами то всичко си е уточнено, няма управляващи, няма опозиция.”

            Дадена е думата на основния герой в сагата Георги Гергов. В протокола са отбелязани следните му заклинания: „ Взимам думата да ви помоля да стане това дружество. Пловдив само ще спечели от него.  Призовавам Ви да ми окажете доверие, а аз от своя страна ви предоставям моята почтеност. В  Съвета на директорите ще участват три мои фирми, но ако решите съм готов да отстъпя едното място за представител на общината.”  Последваха бурни ръкопляскания, а кмета Чомаков и депутатката Капон станаха на крака.

            Желанието на Мария Капон-Мисса да се изкаже след гласуването е прието с  26 срещу  7 въздържали се. Така местната  забележителност става първият депутат, който  вместо в Народното събрание пожелава думата в Общинския  съвет. Познайте от първи път какъв е интереса и`.

            Общинските съветници при последвалите  гласувания  за изумление на журналистите и присъстващите възприеха  познатата тактика на „въздържали се”. От неудобство да гласуват против логичните предложения на Д. Костов  за поименно или тайно гласуване те ги отхвърлят като се въздържат. Така например предложението за поименно гласуване  е отхвърлено с 9 гласа „за” и 29 „въздържали се”.

            Последва почивка, в която се уточняваха предложенията на Мария Капон, представени от Светлана Грозданова. При напревената проверка на кворума се оказа, че в залата са останали 42 общинари. Следва нова серия от гласувания, в които предложенията на тандема Капон-Грозданова се приемат с изключение на едно -  за Божана Апостолова. То бе отхвърлено след  две гласувания със 7 „за”, 2 „против” и 28 „въздържали се”. Останалите предложения за корекции на съветниците Кузов и Костов са бастисани в подобно съотношение, т.е. предимство на съветниците без мнение, демонстрирано като „въздържали се”.

            Следва окончателното гласуване, с което да се оформи Решение № 177 на пловдивския общински съвет по т. 2 от дневния ред за създаването на „Пълдин туринвест” АД и започване на сагата по придобиване на Пловдивския панаир от Георги Гергов и окончателния банкрут на държавата и общината що се отнася до надеждите за „бъдещи дивиденти”.  Гласуват 42 съветника от тях „за”  са 36, „против” са едва 5 и 1 се въздържа. Това е рекапитулацията – едва шестима пловдивски бащици защитиха интереса на общината. Мисля, че заслужават да им се споменат имената: Андон Андонов, Божидар Здравков и Ваня Танчева от ДСБ, Христо Бонев и Димитър Костов гласуваха против, а се въздържа Николай Кузов.

            Отрицателният си вот обясниха Костов и Здравков като останалите им подхвърляха язвителни забележки.  Тогава към микрофона пристъпи крупната фигура на Мария Капон-Мисса. Говори дълго и напоително, но в протокола са отразени само следните нейни думи: „Щастлива съм от днешното решение и изразявам пълната си подкрепа за публично-частното партньорство, особено след гарантираното 25% участие на Община Пловдив. Учудвам се обаче, че не подрепихте общината да има трима представители в Съвета на директорите на новоучреденото дружество.” Речта и` завършва в полуплазна зала,  защото основните герои се изтеглят да полеят „успешния” за Пловдив летен ден.

            По стълбите се засичам с адвокат Пламен Богданов и завързваме лаф-мохабет. Опитният юрист излезе пророк: след  три години община Пловдив загуби 25% в дружеството, не получи и стотинка дивидент, актуален мажоритарен собственик на дружеството е четвърта фирма „Булинвест-Пловдив”, а сегашния зам. кмет Константинов не може 10 месеца да открие документите по учредяването, врътките и промяната на собствеността в „Пълдин туринвест”, а бившият  кмет Иван Чомаков се труди щастливо в панаирната телевизия. Истината е, че в случая Георги Гергов си изигра картите, които раздаваше кмета Чомаков и общинския съвет – всичко след това бе в ръцете на тройната коалиция и Министерството на икономиката. Е, преди това в Пловдив упорито се разказваха приказки за чести посещения на общински съветници в хотел „Санкт Петербург”, за софри и озвучавани от Ивана партита. Не съм бил и не твърдя, но...

            Всъщност, драги читатели, ако проявявате интерес към разказаното може да използвате опита ми от 2006 год. и да поискате от пловдивската администрация по Закона за достъп до информация стенографския протокол от въпросното заседание и аудио-запис от същото. Ще получите десетина ситно изписани листа и две аудио касетки, където ще чуете радостните възгласи и речта на Капон-Мисса. Има и малко неудобство. За това удоволствие се плаща. Преди три години цената му бе 23.40 лв. Сега може да е скочила, но пък за вечни времена ще имате непреходен документ за „успешно публично-частно партньорство”. Най-успешното в новата ни история. Само за едната страна обаче.

 

 

П.П. С малки корекции настоящата статия я предложих на няколко медии в късната есен на 2006 год. Едните ми казаха, че е абсурдно да пишат срещу Капон, защото  им била спонсор, другите ми заявиха, че Пловдивския панаир е „сериозен рекламодател”, а трети директно ми заявиха да не се занимавам с Чомаков и Гергов, защото можело да ми се „случи случка”. Добре, че има блогове за лично успокоение.

           




Гласувай:
7



1. krotalka - Христо,
07.10.2009 18:34
още като видях вида на статията и предположих, че е поредната отхвърлена!
Жалко за Пловдив и пловдивчани! Панаирът беше една от емблемите на града. Вижда се как постепенно запада и все по-малко фирми взимат участие в него.
Какви са плановете за бъдещето му, нямам и представа...
цитирай
2. toross - Тази година Танче,
07.10.2009 19:06
мои приятели, които работят в панаира ми казаха, че изложението било пълен провал. То, вярно криза, но намаление на изложителите с повече от 50% си е доста сериозен срив. За бъдещето му едва ли някой може да каже нещо - вероятно ще си остане така. То белята бе направена вече...но е тъжно, че никой не иска да промени нещо. Факт.
цитирай
3. krotalka - Това четох и аз за панаира!
07.10.2009 19:16
Така и не смогнах да дойда да го разгледам тази година, но не съжалявам.
Нищо ли не може да се промени в собственоста на панаира? Толкова здраво ли са бетонирали всичко?
цитирай
4. toross - Не си загубила нищо.
07.10.2009 19:27
За мен панаирното време е от най-омразните в града - лудница и вятър. Може да се промени нещо в собствеността, ако има желание от държавата, а такова няма, няма и да има, защото връзката владиката Николай - Гергов е здрава и непоклатима, а от дам и държавата нищо няма да направи. Общината капитулира още през 2006 г. и доброволно се отказа от всякакви претенции, което си е пълно предателство спрямо интересите на пловдивчани, но никой няма да им потърси отговорност. Това е положението.
цитирай
5. анонимен - Голямите далавери се правят от " малки " хора.
08.10.2009 09:17
Но не по ръст или тегло. Но облагите се ползват само от " голями хора " - по ръст, тегло и така наречено обществено положение.
Колкото до тазгодишния панаир, той приличаше повече на парк за разходка, отколкото на подобие на световно изложение. Иначе добре поддържани зелени площи, полупразни, с вяло участие, палати и огромни празни открити площи . Тишина, спокойствие и безхаберие.
цитирай
6. анонимен - androkal
03.12.2009 15:34
Фантастично написано от toross. Поздравявям Ви. Все още надеждата ме крепи, че има правда. Много вярвам на "новите" и зная, че ако искат могат да "върнат" нещата, а ако не го направят, не са заслужавали "голямото доверие" на повечето от нас!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540897
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031