Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 22:44 - За кризата, акцизите и моя любимец Симеон Дянков
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1869 Коментари: 3 Гласове:
5



За кризата, акцизите и моя любимец Дянков

image


Не крия, че Симеон Дянков ми направи впечатление още с избирането му – престижно образование и впечатляваща кариера, прямост в изказа и работоспособност, абе стана ми любимец в правителството. До днес, когато погледнах в сайта на Министерски съвет предложенията му за бюджет 2010.

Христо МАРКОВ


Накратко – предлага се драстично увеличение на акциза на цигарите, алкохола и горивата. Не е нужно да си просветен икономист, за да прогнозираш какво ще се случи от „мярката” – драстично увеличение на контрабандата в сивия сектор, а кризата може и да се задълбочи, назависимо от гордия оптимизъм.
Примери в
България – бол. Неправителствени организации веднага отбелязаха, че при всяко увеличение на акцизи, приходите от контрабандата се вдигат с 10% годишно. Най-напред за цигарите. Щем не щем, но “Булгартабак Холдинг” внася в бюджета 1,3 млрд. лева годишно от акциз и ДДС. Справка – миналогодишния бюджет. В същото време Симеон Дянков изпусна една запомняща се фраза “много слабо ме интересува какво ще се случи с Булгартабак”. Е, как така?! Ако фалира предприятието се лишаваме от 1,3 млрд. лева, за да постигнем печалба от 130 млн. лева от увеличението на акциза и 3 000 души остават на улицата. Мярката е оправдана само в един-единствен вариант – ако се цели сваляне цената на “Булгартабак Холдинг” с оглед предстоящата приватизация. Да не говорим, че нарушаваме договорките си с любимия ЕС, с който е договорено акциз от 64 евро за 2010 г., а ние избързваме да го направим 76, докато в Съвета на министрите дори се обсъжда увеличението да се отложи чак за 2012 г. Дори министрите Трайков и Младенов се стресираха от предложението.
С алкохола пък става страшно, защото предложението за твърдия е да се увеличи акциза с 15%, а министърът изтъкна потресаващите здравни аргументи, включително бурното развитие на...спорта. На министър Дянков му личи, че е живял дълго извън
България с това твърдение. Че с увеличение на алкохолния акциз ще спаси спорта е меко казано безумно. Ми то футболисти /Рабех, Тиберканин/, боксьори /Кобрата с Андреа/ и борци, ако не посетят чалга-баровете с чаша уиски в ръка не могат да тренират бе, г-н Дянков. Да не говорим, че за бирата и виното акциз няма, но цените и на двете напитки, особено виното, отдавна надхвърлиха европейските, но това е друга тема. Ако наистина в бюджет 2010 се приеме увеличението с 15% на акциза за алкохола можете да бъдете сигурни, че Симеон Дянков ще загуби тотално войната с нелегалните казани и домашното производство. Просто алкохолния часпром е в кръвта на българина, а когато му се посегне сънародника ни е способен на подвизи. Едно време нашите гастарбайтери преодоляха ислямските забрани за производство на алкохол, та сега ще се предадат без бой. Нали си спомняте нашите хора в Северна Африка как варяха ракия в тенджари под налягане от фурми, банани даже от киви?
Скоро кабинетът прие „Икономически мерки за възстановяването на икономиката за периода юли 2009 – април 2010 г” и в мярка № 4 от първи раздел се мъдри изречението „Ежедневна и упорита борба с фискалните кражби и данъчните измами”. То не е ли това част от задължителната дейност на всяко правителство?! Ама в тая програма няма и дума за вдигане на акциза на цигари, алкохол и горива? И с голяма, много голяма доза вероятност може да прогнозираме, че тази мярка е неизпълнима, именно поради фактическото стимулиране на сивата и контрабандна икономика, поради подценяване изобретателността на българина, ако го притиснеш с високи налози и крайни цени.


Тагове:   моя,   Любимец,


Гласувай:
5



1. krotalka - Сиромах човек-жив дявол!
08.10.2009 23:31
Така го е казал народа. Личи си му на момчето, че много време не живяло в България!
Казаните ще си димят с пълна сила, контрабандата, ще стане още повече(начини и средства за това има) и накрая "Ще хване на босия цървулите", т.е хазната пак ще е празна!
С това изхвърляне се прави на по-голям католик от Папата!
цитирай
2. анонимен - Тоз "Булгартабак" не го ...
08.10.2009 23:40
Тоз "Булгартабак" не го продадоха, и т'ва е!Няма да вдигнат до 76, най-много до 70!А алкохола нямя да мине!
Не знам кой е малоумен!:)
Лека нощ!
цитирай
3. veselaj - С вдигането на акциза не ни оставят ...
09.10.2009 10:21
С вдигането на акциза не ни оставят избор. Аз не мога да си позволя да дам 5 лв. за цигари с 300 лв. заплата (а такива заплати в омя град са повечето). Но и не мисля да откажа цигарите след толкова години :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9585057
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930