Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 16:57 - Магистратският скандал и цариста с ланците
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1864 Коментари: 5 Гласове:
4



Висшите магистрати ги командва „черничък с ланци” царист
image

PlovdivMedia - Висшите магистрати ги командва „черничък с ланци” царист

Още през юни гръмна един непознат магистратски скандал. Да, но тогава на власт бе тройната коалиция с НДСВ, правосъден министър - видната кадърка на Симеон, кадета Рилски, Меглена Тачева и се замаза всичко. Тогава членът на Висшия съдебен съвет Иван Колев обяви, че някакъв „Красьо от Плевен” пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро. Описа брокера като "черничък човек с ланци", който се оказа 27-годишният Красимир Георгиев от Плевен и деен активист на НДСВ.

Христо МАРКОВ

Срещу 200 хиляди евро плевенчанинът предлагал на кандидати за ръководни постове в съдилища и прокуратури из страната да си купят подкрепа на 8-13 членове от ВСС. Едва последните дни след проверка на прокуратурата се оказа, че въпросният специалист по магистратско кадруване си е съвсем реален човек и най-парадоксалното, че заложилите на ходатайството му са спечелили съответното назначение. От разпечатките на проведените телефонни разговори се установи, че той се е свързвал най-често с трима членове на ВСС – Иван Димов, Стойко Стоев и Пламен Стоилов. С първите двама контактите му били особено интензивни, но те отказаха да подадат оставки, защото с Красьо не си говорили за назначения, а за други неща от живота. Стойко Стоев бил важна клечка сред военните магистрати и кръвно свързан с царската Му партия, а Иван Димов помните ли? Беше депутат на Иван Костов, който все искаше да маха тогавашния главен прокурор Иван Татарчев /лека му пръст/, а после като задухаха други ветрове, се врече във вярност на НДСВ и получи за награда мястото на шеф на сливенските съдии.
След като скандалът стигна до Брюксел ВСС отговори с вътрешна проверка, комисията се срещна с главния прокурор Борис Велчев и получи информацията за имената на контактувалите с Красьо магистрати, а разпечатка с разговорите от мобилния му телефон показала, че освен с Димов, Стоев и Стоилов, той си бъбрил и с поне 15-ма претенденти за апетитно кресло в кабинетите на Темида и над 30 действащи магистрати. След съответното назначение разговорите с „човека с ланците” секвали, демек
работата била свършена „на ползу роду”.
Съюзът на съдиите не издържа и поиска тримата да бъдат незабавно отстранени, без да се търси несъмненото доказване на вината им по стандартите на наказателния процес. "За българската съдебна власт това е най-големият корупционен скандал, в който някога са били замесвани нейни представители", се казва в отвореното писмо на ССБ.
Засега нещата вървят към някакво условно нарушаване на етичния кодекс на магистратите, а компанията на Красьо ще си остане да кадрува в „правителството на съдебната система”, както наричат ВСС. Новата съдебна министърка Маргарита Попова от немай къде след срещата си в Брюксел каза, че липсва доверие в системата, защото ръководителите й ”сеят отрова, раздори, и интриги”.
Историята на българските висши магистрати и царския лобист с ланците от Плевен предизвиква няколко въпроса, които никой не зададе. На първо място - откъде млад юрист, който кандидатства за съдия, прокурор или следовател, може да извади 200 000 евро, освен ако не го финансират определени кръгове, които очакват връщането им чрез съответните действия на бъдещия съдебен ръководител? На второ място - как въпросният „Красьо с ланците” на 27 год. има контактите сред най-влиятелните магистрати в държавата и как разпределя тази огромна сума сред тях? На последния въпрос отговор даде отчасти бившият депутат Атанас Атанасов, който потърси съответствие на лобиста с останалите плевенски кадри в политиката – самия Румен Петков и шефката на ВСС бившата царска депутатка също от Плевен Анелия Мингова. А Атанасов, както знаем, е доволно информиран човек. И на трето място - каква е тази система на правораздаване, щом изборът в самия ВСС е подвластен на неясни стимули, анонимни лица с ланци и откровено политическо въздействие, подплатено със сериозни суми?
Истината е, че тези възможности са заложени в Конституцията – независимата съдебна система е крайно капсулирана в собствения си кръг. Изходът са го прозрели в САЩ – пряк избор от хората на всички магистрати, особено първоинстанционните. Нали по правило народът винаги има право...


Тагове:   НДСВ,   магистрати,


Гласувай:
4



1. анонимен - Лелеее... !
13.10.2009 18:13
Щом ВСС е потънал в такава мащабна корупция, какво ли е положението по-надолу. Министър Попова не да констатира, а да проведе реформа в системата. Но може би на управляващите така им отърва!?!?!?
цитирай
2. анонимен - Мълчанието на...
13.10.2009 18:29
Много е итересно мълчанието на ГЕРБ по този случай!
цитирай
3. анонимен - Вече виждам компетентните възражения -
13.10.2009 19:55
кво ти разбира простия народ от право, че да избира съдии и прокурори?!:)))
Не им изнася, а между другото, като знаем как избираме народни представители, картината няма да е по-различна - само ще се бъркат повече заинтересованите паричковци!
цитирай
4. krotalka - Всичките са подставени лица
13.10.2009 20:17
Сега те ще операт пешкира, а истинските кукловоди си остават в сянка!
цитирай
5. tili - Имам приятелка във
14.10.2009 17:43
ВСС - много почтена личност. Та тя ми казва, че непрекъснато пътуват на инструктажи да им набиват канчето в Брюксел. Май че там се корени голямото зло - в съдебната система и докато не влезе в ред, ще си бъдем N-то качество европейци!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540547
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031