Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2009 10:38 - БСП - гей-чудовището, което не се променя
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1926 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 19.10.2009 10:40


БСП – гей-чудовището, което не се променя

image

PlovdivMedia - БСП – чудовището, което не се променя

Отново браво на Сашо Диков и „Канал – 3”, които отново се сетиха единствени да предават директно шоуто № 1 в България в неделния ден. А за него спор няма – 47-я конгрес на БСП. На всичко отгоре имаше какво да се види, особено след като социалистите стигнаха до остракизъм последните седмици. Този път започнаха рано, почти навреме, но за сметка на това апаратните войводи на Станишев окупираха микрофоните и задирижираха процедурата.

Христо МАРКОВ


Комичното политическо шоу започна със сценографията на червения конгрес. Прозрачна масичка, а зад нея самият Сергей дирижира представлението. Зад него да му пазят гърба /задника/ са строени верни на правата линия другари и другарки. Преобладаващата мода е от края на 60-те години – сиви костюми, червени вратовръзки, ризи с удължени яки, туники и басма при другарките. Началото стартира с апаратните игрички – повече от час делегатите обсъждат дали да включат точка „Други” в дневния ред, в която по предложение на Сергей да има избор на лидер. Устатата Татяна Дончева разкрива пред конгреса, че три месеца Юри Асланов пишел докладите на Станишев и двамата обикаляли по местните структури да правят предизборна кампания, а по този начин останалите претенденти се лишавали от равен старт с лидера. Дори ветеранката Дърева взима отношение по процедурните хватки. Георги Кадиев и Младен Червеняков директно атакуват: „Другарю Станишев, защо не подадете оставка като искате да има избор за лидер?”, да ама другаря № 1 в БСП стои като партизанин зад масичката и умело дирижира изказванията. В крайна сметка с 410 гласа „за” и 237 „против” е прокарано предложението на Станишев, а опозицията в лицето на Надка Балева веднага контраатакува, че според обявения кворум решението не е взето. Следва суетене, защото се оказва, че Сергей е объркал кворума и се начва нов скандал между другарите и другарките. Точката „други” остава в дневния ред и половината делегати се изнизват в коридорите на НДК да подготвят стратегията. В този миг Станишев предлага другарката Катя Николова от „Надежда” да поеме ръководенето на конгреса, а тя пък му дава думата за отчетния доклад на председателя, написан от съветника му Асланов. От доклада се лее мъка и жалост по изгубената власт, а накрая дори се признават „грешки в управлението, което било от добро по-добро, особено в рамките на тройната коалиция”.
След този доклад следва умелото градиране на изказванията. Лобито на Станишев е заело първите редове и получава с предимство думата. Първи е представителят на ветераните-комунисти Владимир Топенчаров, който връща публиката в скъпите времена на БКП и започва високопарно със „Сърдечна другарска подкрепа на другаря Станишев!”. Веднага след това др. Топенчаров начертава и основната задача пред БСП – „На всяка цена трябва да опазим управляващите кадри!”. Тук нещо се обърквам и аз. Какви кадри ще опазват другарите, нали сега управляват други или пък без да иска Топенчаров се изпусна, че още си управляват „техните кадри”. След лекия конфуз представителят на ветераните завършва бойко и победоносно: „Горе главата другари и другарки! Нашата победа идва и непременно ще дойде!”. Следват бурни аплаузи и ставане на крака. Станишев сияе от първия ред на трибуната. Дончева гледа с насмешка, Овчаров гордо излиза, а Дърева е с леко навлажнени очи.
По сценарий втори за изказване се изтънтурва
пловдивският представител Илия Баташки, който застава мирно и започва да реве като заклан: „Не знаех, че докладът на другаря Станишев е написан от Юри Асланов, но той е съвършен. Нашата партия е губила и по-страшно през 1997 год., когато нямаше кой да се кандидатира за депутат. Аз го направих.” – докторът е набрал такива децибели, че дори микрофоните на „Канал-3” се запотяват, а после минава на партизанска вълна – „В Пловдивско тогава беше Втора оперативна въстанническа зона и за поех на гърба си борбата” – окончателно плонжира пред Станишев Баташки и се разбира, че интифата подадена от Георги Гергов към неговите хора е да се подкрепя Сергей. По време на баташката реч се чуват и първите подсвирквания от залата, но корпулентния делегат не спира с крясъците за „единство, отровение и съкрушителна победа”. Запотява се, вдига кръвно и спира. Следва делегатка от Копривщица, която изплаква болката на местните социалисти: „Членове на БСП окрадоха лесничейството в Копривщица и назначиха шеф чак от Сливен, за да краде на воля дървесина. След изборите изчезна.” В залата започва да става весело, но бившата депутатка Балева скръбно изплаква: „Ръководството приемаше безрезервно всички предложения на коалиционните партньори. Обезличихме се, а сега как ще се спасяваме?!” Въпросът увисва във въздуха, защото от трибуната съобщават, че се е записал за изказване другаря Овчаров. Залата се позапълва, защото се очаква едно от съдбовните изказвания. Единственото, в което Овчаров се фиксира бяха „червените прашки” на станишевия съветник Азер Меликов: „Получихме един дамски атрибут, който стана символ на БСП, благодарение на лидера ни.”
Чак в късния следобяд сколаса социалистическата мандатна комисия да направи доклада си и веднага бяха издигнати четиримата претенденти за поста шеф на БСП – Станишев, Дончева, Червеняков и Янаки Стоилов. Направиха своите предизборни обръщения, в които Станишев повтори тезите от доклада, а останалите уж предложиха поредната промяна, но май бяха усетили, че апарата ще ги подхлъзне за пореден път. Единствено разчупи шаблона Татяна Дончева, която бе сменила тоалета и в последната си поява преди гласуването заложи на тъмно-виолетово и залата притихна да чуе заклинанията, че „в БСП няма лидери”, докато Станишев я наблюдаваше в гръб с лека усмивка, а до него със сериозно изражение седеше орг.-секретарят Димитър Дъбов, извесетен и като Дъбчето, но със славата на стар и обигран апаратчик.
После другарите и другарките се отправиха към урните в коридорите. В момента се гласува, а чувството ми подсказва, че ако се стигне до балотаж ще е цяло чудо, а ако Станишев бъде катурнат ще сме свидетели на невиждана изненада, защото в тая партия от години властва единствено апарата и задкулисните договорки. Що е време напред е, но май Стефан Данаилов ще излезе прав в изявлението си, че „ако искаме промяна тя трябва да обхване всички, които са били в ръководството последните 20 години.”
Докато пиша текста научавам, че гей-лобито на конгреса на БСП е удържало внушителна победа - Станишев е преизбран с коло 60% от гласовете на тези, които уж го критикаваха. Това е положението.


Тагове:   конгрес,   Станишев,


Гласувай:
7



1. анонимен - И на изборите
19.10.2009 11:46
редовите гласоподаватели ще направят същото!
После пак ще се оплакват от живота у нас!
цитирай
2. анонимен - Б(ългарска) С(екс) П(артия)
19.10.2009 12:10
Друго си е вместо сърп и чук, червени прашки -- по секси е!
цитирай
3. krotalka - Предлагам,
19.10.2009 12:34
Химна на партията да се промени! Нека вместо - "Нас червеното знаме ни води", да стане "Нас червените прашки ни водят" и нататък да продължи в тоя дух!
Както беше казал навремето един борец -"Ранъта, прави борбъта", та и сега при другарите социалисти ранъта нещо посвърши и се скараха за дажбите си!
цитирай
4. zaw12929 - Жалко!
20.10.2009 11:35
Защото си приличате и Вие сте едно малко непроменимо чудовищенце...
Не бяхте между кандидатите, а сте най подходящ за тази партия и даже ще я върнете към комунистическата идеология, но... ще остсне само електората от третата възраст
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542436
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031