Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 14:04 - Разказът от мавзолея за "Мавзолей"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1558 Коментари: 2 Гласове:
2



Разказът от мавзолея за „Мавзолей”

image

PlovdivMedia - Разказът от мавзолея за „Мавзолей”

Ружа Лазарова е млада дама, която от 1991 г. живее във Франция, приета е за свежо име във френската литература /нещо много трудно за тамошните нрави/, впечатлила с книгата си „Мавзолей” културните средища около Айфеловата кула и намерила време да отскочи до София, за да представи творбата си, написана на френски език и преведена на български.

Христо МАРКОВ

„Мавзолей” е поредната книга за комунистическа
България, писана извън родните ни граници и кореспондира с новата тенденция за описание на зловещото „червено време”, чиято представителка Херта Мюлер наскоро получи Нобеловата награда за „фундаментален принос в осмислянето на общественото проклятие”. Опит за наваксване на десетилетното мълчание, когато личните гласове бяха държани умишлено заключени.
Книгата на Лазарова се чете на един дъх, защото прихващаме гласовете от „мавзолея” /синоним на комунистическа
България/ сякаш са продумани много, много близо до нас, всъщност намираме в разказа собствения си разказ за „онова” време, претеглено през живота на три жени /баба, дъщеря и внучка/ или както авторката го е видяла: „Заедно с неподчинението тя ми завеща страха. Животът на мнозина от нас мина по тънкия ръб на сподавения бунт, на провокацията, която спирахме, щом станеше опасно".
Героите на "Мавзолей", в които се оглеждат изгубените поколения на комунизма, мълчат от страх, сподавят бунтовете си, но мразят режима и неговата сивота. И в същото време страдат от озлоблението, дори и да не го осъзнават. Гневът на авторката е насочен и към неразбирането на комунизма във Франция, неразбирането на повсеместното насилие, преживяно в бившия съветски лагер. Неслучайно споделя, че елитът във Франция е много „културен и отговорен, но доскоро бе еднопосочен и едностранчив”, докато не се сблъсква с истината за комунизма на 20 век и започна да осмисля същността на големите обществени злини.
За написването на „Мавзолей” Ружа Лазарова се връща многократно в
България, разпитва хора, преминали през лагери и затвори, събира истории, спомени и вицове, търси целенасочено определени типажи. В началото забелязва, че хората избягват да откровеничат, предадени на усета за безнадеждност, после с радост открива, че има хора, които са намерили свободата си да разказват. Завършва книгата си през 2007 г. с тази искрица надежда и още докато е по рафтовете на парижките книжарници, „Мавзолей” е приета като литературно събитие във Франция. Защото е разказана на френски историята на българския комунизъм в сегашно време с документалност и много автентичност. В текста има и достатъчно хумор, разказан под смазващото небе на родния тоталитаризъм.
А обществените реакции във Франция правят събитие от романа, защото по странен начин преоткриват личните истории на емигрантите от бившия съветски лагер. Авторката получава писма като: „Най-сетне разбрах съпруга ми. Женени сме от дълго време, чувствах, че у него има тъмни страни, той не говори, но вече го разбирам и много ви благодаря". "Мавзолеят" като брачен консултант, каква ирония, нали?
Вече втора седмица романът е по българските книжарници и авторката е удивена до каква степен хората тук все още се страхуват. „Колко дълбоки са следите от комунизма, се вижда и от това, че все още не можем да приемем за нормално, че някой някъде е написал книга за
България. Но освен страха, има и друго. Тоталитаризмът беше изключително затворена система, буквално лагер. Тази затвореност води и до нетолерантност, невъзможност да се чуе другият. Ние се слушахме сами себе си. Бяхме много идеологизирано общество, а идеологията не допуска диалог", разсъждава Лазарова.
Парадоксално, но на подобно отношение се е натъквала и във Франция - попадала е на много крайни левичари, сталинисти, с които диалог не е възможен. "Аз говоря и те си говорят каквото си искат”, разказва с усмивка младата българка, опитала се да разкаже историята на нашенския комунизъм във Франция през погледа и личните истории на три жени. Струва си да отделим време и прочетем „Мавзолей”, защото наистина се чете на един дъх, както е написана.


Тагове:   мавзолей,


Гласувай:
2



1. krotalka - Благодаря за информацията,
04.11.2009 17:17
щепотърся тази книга.
цитирай
2. toross - Не е някакъв
04.11.2009 22:56
бестселър, но си струва да се прочете. Любопитна е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9579741
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930