Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2009 13:08 - Червените куфарчета - "дребен" щрих
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2804 Коментари: 2 Гласове:
3



За „червените куфарчета” – „дребен” щрих

image

PlovdivMedia - За „червените куфарчета” – „дребен” щрих

Последният пленум на БСП. Татяна Дончева директно обвинява партията си, че е премълчала и укрила раздаването на пари на правилните другари и така е опорочила „социалния характер” на столетницата. Скача Румен Петков и напада Дончева с презумпцията, че ако се започне с признанията, „ще поставим под въпрос съществуването на БСП”. Симптоматично, нали? Та тази гузност ме накара да ви припомня за една от ярките далавери на червените олигарси от началото на прехода – мегааферата, придобила гражданственост като „Акрам”.

Христо МАРКОВ


В нея няма типичното раздаване на пари в куфарчета, но има банкови трансфери, измами, пари в багажници и доста трупове. През 1993 екип местни социалистически лидери от Плевен, Враца, Габрово, Велико Търново, Ловеч и Дряново "усвояват" 93 млн. лева (по тогавашния курс, без лихвите) с посредничеството на палестинеца Джамал Абдуладем Абулибде. Последният взел 14 млн. от тях с благословията на Румен Петков в качеството му на тогавашен БСП-лидер в Плевен. Схемата е „класика в жанра” – банков шеф е поставен с благословията на червените, после при него идва другарят Абулибде /Акрам/ с молба за кредит и „придружително писмо”, което гарантира, че „приносителят е доверено лице на БСП”, след него банкерът разписва кредита, който се тегли „в брой”, и придружен от местни другари се стоварва в съответната партийна централа на червените.
За технологията подробно разказва един от участниците. Михаил Михайлов – шеф на БСП в плевенския квартал „Строгозия” по онова време, бивш политически офицер в ракетното поделение в Телиш и съдебен заседател в плевенския съд. Главен координатор на операцията е Андрей Луканов – депутат от Плевен по онова време, а основен негов помощник Румен Петков – кмет на Плевен. Той нарежда на Михайлов да занесе документи в „Пощенска банка” и срещу тях да се отпуснат парите. Първият транш е докаран с "Мерцедес" с номер ЕН 1797 ВК. Сумата е в пакети, а купюрите са по 50 лв. Михайлов, Фидел Беев /депутат от БСП/ и съпругата на шефа на банката Александър Митев разтоварват пакетите с парите в местната централа на БСП. По-късно самият Михайлов откровеничи пред Румен Петков - "Ако знаех, че няма да ги броите, щях да си взема един пакет", а партийният лидер отвърнал "Ами - да си взел".
Палестинецът Джамал Абдуладем Абулибде се изучил за десантчик в Търновското военно училище и веднага след това станал сервитьор в луксозните заведения на старопрестолния град. Оженил се за българка и се преименувал на Ангел Радославов Златанов. В началото на 90-те е вече популярен като Акрам и работи активно с близките до БСП фирми като "Акрам къмпъни", "Пирамида", "Вавилон", "Марка комерс" или "Шанс 58" - според случая. Кредитите от банките тегли той или подставено лице с препоръки от местните БСП-босове, парите постъпвали в партийните каси и оттам пълнели съответните куфарчета или багажници, за което разказва Михайлов. Центърът на операцията е във Велико Търново и участват другарите Николай Добрев, Георги Пирински, Румен Петков, Димитър Калчев и Румен Стоманярски – последните трима кметове съответно на Плевен, Русе и Враца. В старата столица състуденти са били Акрам, братът на Румен Петков Володя, Илия Илиев /бивш гл. секретар на МВР/. Началото на операцията е 23 юли 1993 г., когато в Плевен пристигат Бойко Великов, член на изп. бюро на БСП, Ивелин Николов и начева тегленето на пари от Пощенска банка, клон Плевен, с благословията на другарите. Срещата с шефа на банковия клон Александър Митев се осъществява в кафенето „Белите ружи” и след нея тръгват колите с пълни багажници.
През май 1999 г. Акрам е убит при мистериозни обстоятелства, последва го друго винтче в аферата Стефан Коцев, ликвидиран в Украйна на път за
България, където трябвало да се яви като свидетел по аферата. Скандалът оставя още трупове след себе си. Застреляни са банкерите Михо Михов от Ловеч, Ангел Кабаиванов от Павликени и Александър Банков от Враца. Александър Митев се самоубива. Янко Савов-Яшко се споминава от инфаркт след визита на добри момчета-рекетьори. Гарантът за първия заем на палестинеца - Петър Петров, след притеснения хваща скоротечен рак и си отива. Людмил Досев /друг участник в аферата/ губи разсъдъка си в Ловешкия затвор. Двама от замесените в аферата БСП-босове след това бяха възнаградени с кметски постове - Румен Стоманярски във Враца /и той вече покойник/ и Румен Петков в Плевен.
Същият Михайлов като съдебен заседател говори за още една аналогична афера с пари на ОББ, където основно действащо лице бил... Пламен Орешарски, който се явява като ключов свидетел по дело 1278 от 2000 год. на Плевенския районен съд. Самият Михайлов е заседател по същото дело, което по-късно е разгласено от Георги Коритаров, но веднага се намесва Румен Петков и го шамаросва с досието му.
Все пак аферата „Акрам” приключва с присъди, но обвиняемите са отдавна покойници. Великотърновският окръжен съд налага общо 33 години лишаване от свобода ефективно и една условна присъда, но парите са си заминали безвъзвратно.
Остава да се замислим дали случайно и днес се появява в политическия пъзел Плевен, Луканов, Румен Петков, Кирчо Добрев /син на Николай Добрев/, та да се стигне чак до Красьо Черничкия – също от Плевен. Дали пък случайностите не са прекалено много? Както се казва – само в
България архивите не говорят, защото няма кой да ги чете.


Тагове:   щрих,   БКП,   далавери,


Гласувай:
3



1. haralanov - Страшна работа...
05.11.2009 13:24
Има доста хора за затвор!Но как, след като и Прокуратурата и Следствието и Съда са техни..?
цитирай
2. krotalka - Няма случайни неща,
05.11.2009 14:49
всичко е планирано!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543106
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031