Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2009 15:08 - Пенсионерска рапсодия
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1274 Коментари: 0 Гласове:
4



Пловдивско пенсионерско безплатно джиткане, Сергей и Моисей

image

PlovdivMedia - Пловдивско пенсионерско безплатно джиткане, Сергей и Моисей

ХРИСТО МАРКОВ

            Пътувам с градския транспорт и ако зависи от мен ще направя всичко възможно пенсионерите да ограничат постоянните си джиткания в автобусите. Има някакъв необясним ентусиазъм и мазохизъм пловдивските пенсионери да тръгват на път в пиковите часове. И имат удивителна находчивост в бутането, търсенето на подходящо място и мини-скандалите с кондуктори и шофьори. Вчера една баба, която имаше не повече от 40-50 кг. живо тегло се сби с контрольорка, поне два пъти по-едра от нея. И пак за тези пусти безплатни карти ли, намалени билетчета ли, но двубоят си бе факт в автобуса за радост на ученици и студенти.

            Има и една особена категория пенсионери, които ползат градски транспорт за пазарно проучване. Тези същите карти и намаления им позволяват да обиколят безплатно всички възможни пазари в Пловдив и да направят маркетинг по зеленчуковите борси къде връзка магданоз се продава с 2-3 ст. по-евтино или зелето е към 35 ст. , а не за 40 например.  В името на „ефтинията” пенсията е в състояние, ако живее в „Тракия” да отиде специално до Четвъртък пазара, за да си купи кило патладжани за 5 ст. по-малко, отколкото се продава на пазарчето срещу блока. Да, но трябва да се направи задължителната екскурзия до „центъра”.  Всеки ден може да видите стотици едва кретащи пенсионери в градски транспорт, които като щангисти в края на тренировка мъкнат чанти, мрежи, раници или направо щайги с всевъзможни зеленчуци и плодове. Бай Стефан оня ден домъкна от Руския пазар газова бутилка, която тежи колкото него. Качил желязото на рейс № 11 и осъществил трансфера.

            Има и един друг автобусен туризъм на пловдивските пенсионери, който може да наречем религиозен. Всеки ден може да се видят бабки, които кръстосват града в съответсвие с църковните празници. Обикалят се поред съответните църкви и после се отскача за всеки случай и до кварталната. Баба Стана от блока обикаля с градски транспорт всички храмове, където служи любимецът и` - шоумена № 1 на митрополията Николай Севастиянов. В събота и неделя пък става страшно, защото тогава пенсионерското братство в града поема към гробищните паркове. Устремът им е за завиждане. Същата ми комшийка на последната Задушница се хвалеше, че два пъти отишла до Централни гробища, един път до другите на Брезовско шосе и накрая акостирала някъде в Кючюк Париж. Ако сметнете „прехода” и` лесно може да се установи, че направо си е спретнала една екскурзия до Солун. Защото на другия ден отпраши и до Бачковския манастир.

            Чета тези дни, че правителството отложило дабавките за пенсиите над 75 г. за след 6 месеца. С една дума – който устискал до 75 г. ще устиска още половин година. Направо да завиди човек на генома на българския пенсионер. Може да възпроизведем изключително здрава и устойчива нация. Нашите пенсионери издържат на студ и мраз, на жега и задух, отдавна не купуват лекарства и карат само на липов чай или лайкучка, а дрехи са си купували преди около 30 години за последен път, но имат удивителна жизненост да обикалят нон-стоп с всякакъв транспорт, който е безплатен. Карат се за карти, правят протести, звънят по телевизии и радиа, обсаждат Общинския съвет и правят митинги. Ако тази енергия бяха използвали срещу Станишев отдавна Тройната коалиция да е в историята. Да де, ама оня ден се скараха в автобус № 4 по повод добрините на Захари и Гергов и лошотийте на съветниците, които можело да посегнат на свещенните хартийки, използвани като безплатни карти за пътуване. Нищо, че техния човек Станишко 4 г. им обещаваше „Имам план”, а Масларова ги пращаше през декември на плаж. Простиха им и пак тръгнаха на своите си безкрайни пътувания по рейсовете. Едно време на автогарата в Самоков разправяха, че ако на спирката има само един човек да пътува за с. Говедарци той не се качва на рейса, защото нямало друг, в който да се бутне. Същата история е и с пловдивските пенсионери. Понякога им завиждам на пъргавостта и силата, ако става въпрос за чевръсто включване в заветния автобус.

            Понякога искрено се забавлявам и с находчивостта на нашенските свежарки. Вчера един дядка ми разказа от Кършияка до центъра следния виц. Събрали се слепите да опишат какво представлява слона. Един го опипал по опашката и казал, че слона е нещо тънко и космато, друг пипнал хобота и заключил, че слона е голяма тръба, а трети го побарал отдолу и констатирал, че слона е само един голям ... Още не бях реагирал и събеседника ми скочи пъргаво, защото трябвало да се „прехвърли”. Така че спасението е да разкрием генома на пловдивските пенсионери и да създадем особена порода съграждани – здрави, устойчиви, находчиви и любопитни за пътувания. И да си припомним за обикалянето  на еврейския народ, докато забравят робството. Май цели 40 год. Мойсей ги беше водил на екскурзия из пустинята? То и с комунизма е така.





Тагове:   Мойсей,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543659
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031