Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2009 08:23 - Частичните избори - червена мъка, мъкаааа
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1508 Коментари: 1 Гласове:
6



Премиерът: Първанов не разбра ли, обединяваме се всички, които мразим БСП и ДПС!

image

PlovdivMedia - Премиерът: Първанов не разбра ли, обединяваме се всички, които мразим БСП и ДПС!

ХРИСТО МАРКОВ

 

         Обикновено извънредните местни избори служат за „премерване на температурата” и донякъде за налагане на нови лица. В изминалите нови лица липсваха – нито в София, нито във Враца, нито в Правец или Разлог. Познати местни играчи, липса на ярки фигури, както и задължителната ниска избирателна активност, която сама по себе си компроментира представителния местен вот, но си е в реда на очакваното. Дори в София кампанията премина вяло, скучновато, бавно и лежерно, Фандъкова и Кадиев не излязоха от трафаретите в посланията и равните като морска повърхност закачки. Впрочем, това може да се осмисля и като навлизане в нормалността.  Поне Фандъкова доказа, че може да се прави печеливша кампания с малко пари.

         Един час след края на изборния ден  има малки изненади и много очаквани  факти. В София всъщност е  най-голямата изненада – желанието на Станишев и компания, че може да „направят нещо” се изпари с гръм и трясък. Данчето Фандъкова отнесе Георги Кадиев с почти 70% към 25.  Надеждата на червените за балотаж се изпари като слаба ракия. В тази ситуация почти налудничаво звучаха изявленията на Станишев, Овчаров и Евгени Узунов, че „постигнали добър резултат” и слуховете за смъртта им били преувеличени. Извинявайте, но това твърдение ми звучи като убедеността на някои  ортодоксални комунисти, че Сталин е още жив. 

         В крайна сметка столичани се довериха на грижливата женска ръка /за първи път/,  на предвидимостта и умереността в екстрапулирането на идеите  от  управляващата партия. И още нещо забележително. И София след Пловдив си има кмет, роден в Самоков – първият пловдивски кмет е Атанас Самоковец, сега Фандъкова повтори упражнението, макар и със закъснение от почти век.  За първи път столичен кмет получи и подкрепата на толкова партии със сходен профил – почти изцяло десните застанаха зад кандидатурата на Фандъкова.

         Отминалите софийски избори за пореден път ни поднесоха провала на социологическите агенции. Две от тях , на Андрей Райчев и Мира Добрева, допреди ден убедено твърдяха, че ще има балотаж. В изборната нощ се скриха.  То, всъщност техните „прогнози” не са никаква изненада и минават в графа очаквани.

         До известна степен изненада бе пресконференцията на Герб, защото Бойко Борисов избра в тази нощ да направи най-силната си политическа реч рез последните месеци. Звучеше убедително и ясно: „Не разбра ли президента Първанов, че се обединяваме всички, които мразим БСП и ДПС, за  да не ги допускаме повече до властта, но поздравявам Кадиев за мъжкото държание.” Може би без да иска чукна поредния пирон в ковчега на БСП.

         Другото забележително в столичните резултати е катастрофата и на отцепниците от БСП, чийто кандидат бе Илия Божинов, който събра едва 0.3% , а независимия блогърски кандидат Теодор Дечев спечели 0.5%. Левите кандидати просто се загубиха някъде из софийската мъгла, защото и в район „Панчарево” нещата се решиха на първия тур в полза на Герб.

         В останалите градове тенденцията от парламентарните избори се запази. Кондицията на Герб е в пика си, а БСП продължава да отстъпва „крепостите си”. И то болезнено, много болезнено. Падна дори родният град на Тодор Живков Правец, където социалистите не сколасаха да издигнат претендент за кметското кресло. С убедителен резултат в Правец ще кметува кандидата на Герб  Никола Нитов, който печели срещу независимия претендент.

         Във Враца се очакваше  балотаж между  д-р Шаков от Герб и кандидатката на БСП. И там БСП загуби катастрофално за ужас и потрес на праворените станишеви другари. А беше време, когато социалистическите кандидати  там печелеха от раз. То и затова Северозапада го прекръстиха на Северозападнал район.  Сега на ход са бойковите хора, които превзеха една от емблематичните червени общини.

         С една дума – партийната кондиция на политическото поле липсва. Има силна вълна на Герб и десницата, което в условията на криза е сравнително добър индикатор за единомислие и единодействие, поне в полето на местната власт. Иначе пак си имаше дежурното пазарене на гласове, тук-там се осъществили и сделки, но МВР за пореден път се направи на ударено с мокър парцал.

         Ако може да се говори за крупни изненади на частичните избори, то това е липсата на изненади в политическите предпочитания. Което говори вече за улегналост и спокойствие. И имаме нужда от тях. Ниската избирателна активност си е в реда на нещата. Е, има една изненада – в село Беглеж, Плевенско  независимият кандадат, подкрепен от БСП отива трудно на балотаж с кандидата на Герб.  До там докара Станишев партията си – да се радва на балотаж в с. Беглеж, а да харизва Враца и Правец, но има приказка и за това – кой каквото си направи и така нататък.

.



Гласувай:
6



1. teodordetchev - Само за протокола:
17.11.2009 00:41
След дълги терзания от ОИК изтече информация за всички кандидати. Моя милост е получил 2111 гласа или 0,82 %. Изключително съм задължен на тези хора. Подробности тук:

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2009/11/16/sled-izborniiat-den-ogromna-blagodarnost-kym-tezi-poveche-ot.437584
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543274
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031