Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2009 20:13 - Журналистическата 2009 год. - Бареков и Патрашкова или за обществените презервативи
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 17952 Коментари: 20 Гласове:
12

Последна промяна: 26.04.2013 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Журналистическата 2009 год. – Бареков и Патрашкова ?! Или за обществените презервативи.

 

Отдавна свикнахме да поставяме в обществения си живот по важност и трапезни обсъждания журналистическите братя и сестри. То може ли да си представим България без сутрешни тв-блокове, политически коментари, светски събития, реалити формати, екзотични надпревари, танцувални и песенни шоута, а и в крайна сметка накъде сме без Гала, Васа Ганчева и Мартина Вачкова? Да де, ама през отиващата си година станахме свидетели на няколко уникални творения в гилдията на журналистическите „емблеми”.

На първо място/без никаква конкуренция/ – майната Бареков премина като риба скабрица през уникални превъплащения само за 12 месеца. Накратко казано: - където се изхождаше, после лижеше и повтаряше физиологическото упражнение в обратен ред. Само един пример. Това творение на ранната чалга така и не можа да се определи къде е – при десните или при левите, при Първанов или при Борисов. Още на 9. 10. 2008 год. той взе та драсна една статия във в-к „Стандарт”, която озаглави „Презареждане на Първанов” и  усърдно облиза доносника Гоце, където трябваше и не трябваше: „вещая на президента добри дни и чудесно политическо бъдеще”, после Гоце бе наречен „остров на спокойствието и носител на толерантността”, накрая определи Гоце от Сирищник за „баща на нацията”. В резултат на последното маса десничари поискаха да станат копелета в родината си. И Бареков за финал завърши с категоричното: "Първанов бил изчерпан. Дрън-дрън! Ако това е изчерпване, скоро ще го видим, че е презаредил батериите." Може би защото статията /то трудно може да се определи за журналистическо творение/ се появи във вестника на Тодор Батков на 17.10. того президента на „Левски” бе удостоен с орден „Стара планина”.

После героят на БТВ  се ожени телевизионно и пловдивският патрика и съименник нареди всички църкви в града да бият като при мор или като за бракосъчетание  на коронована особа.  Можеше да стане каноничен скандал, но за митрополита Николай се знае, че не  е съвсем с всичкия си, та го опростиха синодалните старци.  Поради лудост, не заради правилност на решението.  Нали повторния младоженец изрева пред Герговия „Пълдин” с икона в ръце – „Да живее православието!”.

След панегирика на Гоце-президента  Бареков изпадна във възторг от Бойко и отново  седна и драсна нова статия, но завъртя задника си като кючекиня в „Син Сити”. Само прочетете: „Борисов директно постави Първанов при лошите от ДС, които вече трябва да си ходят и подкрепи десните, които поискаха импийчмънт... Браво на премиера!... Първанов бе главен архитект на предишното правителство и основен кадровик сред магистратите. Кирливите ризи на бял свят правят все по-слаб Първанов и той все повече се превръща в средство за промяна на политическото статукво. Как? Много просто…” След като прочетох умотворенията на анализатора Николай Бареков се сетих защо един друг политически наблюдател бе решил да пише вече думата анализатор с две „л”-та, т.е. – аналлизатор.

Припомних си как в разгара на предизборната кампания същия Бареков преглътна/без предихание/  думите на новия си любимец Бойко, че е  „мекере/подлога/ на Станишев”, но в нощта на изборите се изнесе в свински тръс до Банкя, та първи да положи морно чело в скута на бъдещия премиер.  Така и стана – Бойко е благороден и опростителен, особено за такива като Бареков.  Усилията на журналиста да оплете в собствените си проявления на ефирното поле Гоце, Гергов, Бойко и Янето докараха една загадъчна случка – самопровъзгласилият се за папа на журналистиката  изведнъж изчезна от БТВ. Дали го изчезнаха или му подсказаха да се изпари от сутрешния пояс не стана съвсем ясно, но много скоро той се впусна в дебрите на Интернет и написа: „Това е най-влиятелният блог  за анализи и политика”. Малееееее... В „анализите” му всъщност се повтаря един и същ рефрен – Вижте ме колко съм умен! Ама защо съм толкова умен и прозорлив?! Аз пиша така прекрасно, че сам се удивявам. Това, което излиза на монитора от мен ли е? Толкова е прекрасно всичко, което върша!

При тези самовнушения съвременната медицина се допитва до едни специфични деятели с бели или светло-зелени престилки, които идват по спешност, ако са настъпили необратими промени в психиката и особено в личната самооценка. Нали се сещате, че в техните заведения е пълно със сталиновци, хитлеровци, тодорживковци,  един преди години се самообяви за Мопасан, а друг за преродения Кларк Гейбъл. При ранния кадър на пловдивската „Чака-рака” нещата опират до самоконстатирана свръхгениалност щом си препрочене творенията... Може и аз да не съм с всичкия си /май, защото през 1996 год. бях в компанията на Пламен Джонсъна и маймунката му Чита, когато Бареков започваше кариерата си/ , но като преглеждам  блога на Бареков ми се струва, че автора трябва, ама задължително  да наблегне на четенето и в никакъв случай не на писането, но ... времена и нрави.

Жалон за журналистиката през 2009 год.  стана  и неповторимата Криси Патрашкова, която до този момент бе известна като фенка на ЦСКА, „светски” хроникьор, културно-масовичка  в разни издания и експерт по кино-премиери или реалини-формати.  Тази година благородната  дама изуми българите и си направи стайлинга досущ 1 към 1 с този на съветския депутат, певец и мафиот Йосиф Кобзон. Благодарение на Патрашкова във фризьорските салони вече е достатъчно да си заръчаш „прическа тип Кобзон” и труженичките на ролките и четката си знаят работата /първа я последва пловдивската поетеса Божана Апостолова/.  След посткомунистическите залитания в „стайлинга” Патрашкова се насочи към „свободната” преса и спретна първия официален орган/без извинение за думичката/  на тайните служби. Логично  го кръсти  на една от разработките на всемогъщата  ДАНС – в-к „Галерия”.  Аз и досега не намирам разлика между „Уикенд” и „Галерия”, освен перманентните отпратки във второто издание към героите на прехода, живеещи с галещи спомени за комунизма, развития социализъм, миловидната Гала, доносниците, мутрите и държавните силоваци. За един от последните, Алексей Петров, се говори, че е идеологическия и партиен съзидател на изданието патрашково. В последния брой разсъждава /представя/ за благородната дейност на ДС самият шеф на 6 отдел на 6 управление Митьо Гестапото, който направо ни разплаква  в откровенията си за „високоотговорната” работа, която вършели... Комунистите и службите им.

Противно на общоприетите „класации” аз така съм си регистрирал „фаворитите” за 2009 год.  – Бареков и Патрашкова. Величави достижения в спотаената журналистическа свобода! От  църковните камбани на Пловдив до прическата на Кобзон, от  клетвите пред Гоце до антрето в Банкя, от „Народна Армия” до „Галерия”... Все със задължителния наведен до откат кръст.

Като се опитвах да разсъждавам за нашенската журналистика през 2009 год. ми попадна един термометър, произведен „Made in USA”/доста преди годината, която изпращаме/ и в упътването му пише буквално следното:  “След ректална употреба  да не се ползва орално”. Преведено на български означава: „Ако го употребите в задника си, не го ползвайте после в устата си.” Звучи гадничко, но така са написали производителите от братска USA, а те знаят как да се предпазват в необичайни ситуации.

Що ли го написах последното, като си мислех за Бареков и Патрашкова ??!

 

 

 



Тагове:   Николай Бареков,


Гласувай:
12



1. zaw12929 - Малко заорахме, все пак!
29.12.2009 20:59
Малко заорахме, все пак!
цитирай
2. stoqncho - Поздрави!
29.12.2009 22:33
Много добър постинг. Рафиниран и премерен. Много добре описвате въжделенията на двама самообявили се за част от четвъртата власт хора. Адмирации...
цитирай
3. анонимен - Плюс приятелю!!!
30.12.2009 00:30
Плюс приятелю!!!
цитирай
4. borsi - И двамата са Биг Брадър жуналисти. ...
30.12.2009 01:09
И двамата са Биг Брадър жуналисти.
Жена ми се смее и на двамата :)))
цитирай
5. reporter - Ицо,
30.12.2009 10:06
поздравления! Страхотен постинг, предизвика бурен смях :))) Продължавай в същия дух! Поздрави!
цитирай
6. orinavi - ..:))))
30.12.2009 10:18
Чудя се на автора на постинга, защо не е пуснал като нагледно пособие линка:

http://www.vbox7.com/play:d3a4ce56



цитирай
7. анонимен - za statiiata
30.12.2009 12:11
Блестящо написана и вярна статия!
цитирай
8. анонимен - Za Drugarya
30.12.2009 15:29
Барека е смешко.
цитирай
9. toross - Благодаря Ви приятели -
30.12.2009 15:55
за пореден път се убеждавам, че тук битуват доста по-умни и мислещи хора, отколкото в т. нар. " медийно пространство" . Да не говорим, че сте хора с чувство за хумор ! Защото всъщност очаквах да бъда подобаващо оплют за този текст, което не е изключено и сега, но важни са малкото, но умни читатели. Поне моята философия е такава.
Оше веднъж ви бмлагодаря за топлите думи и ви пожелавам щастлива, здрава и късметлийска 2010 год. Надявам се взаимно да се радваме в нея !
цитирай
10. kabuli - Умно
30.12.2009 16:18
Умно казано и трагично звучащо. Днес живеем във времената на зараждането на българското ВИП общество, което е толкова ВИП, колкото аз съм китаец. А бареков и барековците, както хуманоида Патрашкова ще бъдат забравени, защото са посредственици.
цитирай
11. анонимен - ТАКОВА Е МНОЗИНСТВОТО В БГ, А НЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ
30.12.2009 16:19
ЖУРНАЛИСТИТЕ (И ВСИЧКИ МЕДИИ) СА ПОСРЕДНИЦИ МЕЖДУ ХОРАТА. НИТО ПОВЕЧЕ, НИТО ПО-МАЛКО. КАКВОТО ИСКАТ ДА КАЖАТ И/ИЛИ ДА ЧУЯТ ЧОВЕЦИТЕ, ТО ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ЖУРНАЛИСТИТЕ. СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ МОЖЕМ ДА ГИ ОБВИНЯВАМЕ. ТЕ СА ОТРАЖЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО. КАКВО ВИ Е ВИНОВНО РАДИОТО, ЧЕ СВИРИ МУЗИКА, КОЯТО ВИЕ НЕ ХАРЕСВАТЕ ?:)))
цитирай
12. skribezium - Отново правиш нещо точно и за съж...
30.12.2009 16:41
Отново правиш нещо точно и за съжаление истинско.
Чудесен завършек на годината!
цитирай
13. анонимен - връзки
30.12.2009 18:04
Дерзайте!
Може да анализирате следните обстоятелства:
По време на иъборите т.г. Яне Янев бе съветван и пазен от хора на Мосад...
В предаваме на Венета Райкова Патрашкова обясни, че в."Галерия" се финансира от Израел.
Ал. Петров подкрепи партията на Я.Я., а брат му бе в изборната листа.
цитирай
14. анонимен - Браво!
30.12.2009 19:43
Браво! Точно в десятката!!!
цитирай
15. katan - Наистина в десятката:(((
30.12.2009 20:26
И журналистиката ни - като цялото ни общество и държава - сбъркани и объркани:(((.
цитирай
16. анонимен - Истина!
30.12.2009 21:14
Много истински и точен коментар. Така наречените "добри" журналисти са подлога на властимащи........
цитирай
17. emil60 - Ами, да, ето правилната оценка:
30.12.2009 22:20
reporter написа:
поздравления! Страхотен постинг, предизвика бурен смях :))) Продължавай в същия дух! Поздрави!

цитирай
18. anastasiia - !!!
31.12.2009 11:03
Поздравления и от мен!:)
Страхотен си!...
Чета те с огромно удоволствие!...:)
цитирай
19. анонимен - KOMPLEKSARI
02.01.2010 19:27
Не звам кое е автор на този блог, но е страшен комплексар. Както и всички вие, които го подкрепяте. Защо един от вас не си призна че само в "Галерия" на Патрашкова излизат коментари срещу властта! Смешници.
цитирай
20. анонимен - до №19
02.01.2010 21:56
Едва ли коментарите на г-н Явор Дачков са нещото което би активирало нечии комлекси. Нищо лично към г-н Дачков и в-к Галерия, но смятам че в желанието си за бърза експанзия и да покажат че са по-добрата част от бившият екип на в-к Уикенд, заложиха на радикално говорене без дори да се опитат дори и минимално да дадат факти.
....Апропо този стил на говорене и писане много ми напомня на г-н Яне Янев ......при него също бе ......една истина ...и 100 лъжи.
Хайде сполайте.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541445
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031