Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 23:16 - Румито Желева и "Перла" - две големи родни трагедии !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3459 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 17.01.2010 22:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Румяна Желева и „Перла” – две големи български трагедии

         Като тръгна, та цяла седмица трагедии /не по Елин Пелин/. Умора няма таз българска душа. Какво ли не и` се стовари, но края на турската сапунка „Перла” и съдбата на Румяна Желева  засенчиха  природните бедствия, пожарите, убийствата, че даже Маргините и Боби Цанков /лека му пръст/. Настана всемирна скръб и драматическо очакване из родните предели.  Няма го Бареков–Дудука да влее малко оптимизъм с нова и весела новина. Една Криси Патрашкова/Кобзон в пола/ ни остана.

         Двете национални трагедии дойдоха, за да ни напомнят, че живеем в царството на убийственото  еднообразие, в царството на клишетата, шаблоните, калъпите, схемите, сухотата и квадрата/казват, че тази геометрична фигура била най-скучната/. 

         Още от понеделник се заговори с тъга и нега по кварталните капанчета и смесените магазини, че в четвъртък БТВ-то  ще излъчи последния епизод от проточилата се турска сапунка за голямата любов край Босфора между Инджи и Мехмед. Пенсията леля  Лалка на опашка в магазина обяви, че и двамата щели да загинат, дори да изгорят от любов, защото  ислямистите, които управляват Турция, не обичали такива светски волности. Прочела го в Интернет унучката и`, демек – грешка няма. Информацията на леля Станка щеше да взриви опашката за кремвирши „Леки” на промоция и всички се втурнаха да я оборват, а аз открих, че 90% от българското гражданство тръпне и гори с „Перлата”.  Знае всяка подробност от битието на героите, техните интимни тайни, даже тоалетите, които предпочитат.

         Прибрах се и звънна Снежа, която работи от десет години в Смолян като акушер-гинеколог. Нещо подхвърлих за сериала и тя ме застреля, че всяко второ дете в Смолян се кръщавало на героите от сериала. „Едно време помаците умираха за имена като Сергей, Бисер, Алексей или Фиданка, а сега  се втурнаха на Онур, Инджи, Берг, Кенан, Дафне или Еге. Няма ден да не впишем име от „Перлата” – компетентно ме информира гинеколожката.

         Шашнат от тази общонационална истерия и от пасивността на Волен Сидеров, относно турската инвазия в културното ни пространство, седнах и изгледах последните два епизода от екранния феномен. И ми светна, че българинът умира да живее в клишета. Две трети от турския „трепач” преминава в следните високи постижения на изтънчената филмова словесност – „ Много те обичам!”, „Ах, колко те обичам!”, „Липсваш ми.”, „Започваме нов живот.”, „Ще сме заедно, докато смъртта ни раздели.”, „Давам живота си за теб!”, „Кажи Мехмед, слушам те Инджи...” И  този тюрлюгювеч от словесни калъпи  една мастита критичка нарече „носталгия по патриархалния живот”!? Турско-българската трагедия май завърши щастливо, но БТВ-то повторило в петък отново последните епизоди, а мозъчният тръст на телевизията начвал български вариант на „Перлата” и поканило за ролята на Мехмед в български вариант, разбира се, Владо Карамазов. Затруднявали се в побългаряването на Инджи. Фаворитки засега били родните „прими”  Касиел Ноа Ашер и Ани Пападопулу. Съвсем, ама съвсем българска работа. Представяте ли си, ако догодина помакините започнат да кръщават отрочетата си Ноа Ашер или Пападопулу?! Натам вървят нещата, защото за продължението на сапунката пише дори официоза „Уикенд”. А за този седмичник фундаментални интервюта дава дори премиера. Значи нещата са истински и сериозни. Но в крайна сметка не мога да си обясня защо е това загадъчно мълчание от Волен и „Атака”. Те за едни новини от пет минути опищяха орталъка, а когато им говорят три месеца на турски в праймтайма си мълчат като Сергей пред ДАНС. Необяснима работа, освен тайничко след 20 часа ката вечер Капка и Волен да гледат „Перлата” в лежерно усамотение пред купа пуканки. Те вече и митинги не правят, не протестират пред съдебната палата, нищо чудно да са се отдали на филмови нощи.

         Другата трагедия раздели българската общност по света и у нас, по тангентата леви – десни, загатна се и намесата на царските слуги, на Йотова, Кунева-Пръмова  дори на Вигенин. Можеше и Румен Петков да се намеси, но явно не е бил изтрезнял и пропуснал промоцията на Румяна Желева пред евро-депутатите.  Да, но аз понеже писах в блога за възможните сценарии при номинацията на нашия комисар се тръснах пред монитора и три часа не отделих поглед от препитването, родило такава трагедия в обществото ни. Страшна работа да ви кажа. Попотих се  по едно време.  Нахлуха едни притеснения...

         А в началото се израдвах. Нашето момиче барнато в бяло костюмче, елегантна и с усмивка, а шпикер на препитването някаква французойка Ева Жоли – безлична, кръглолика,  разрошена прическа, тоалет в седем цвята, какъвто даже Мара Мисса не облича. Викам си – при тази неугледност нашата ще блести, ще ги размаже тия със залюхания стайлинг. Уви -  било е заблуда всичко. Почнаха я Румито още в началото – фирми, конфликт на интереси, декларация за вярност, за сметната палата, а не знаят, че нашите министри признават само една–единствена декларация – тази за вярност към Бойко Борисов и Фидосова.  Наш`та фронтменка в Брюксел най-напред се дръпна „не коментирам лични въпроси и слухове”, ама ония продължават. Фирмата, та фирмата. Ами признай си с усмивка ма Руми – „Пропуснах, забравих, дребна грешка направих...”.  Даже прехвърли вината – „Моите съветници ме подведоха, юристите ми -  можеше да се измъкне – Фидоска ни събираше документите и е пропуснала да ме предупреди”. Щеше да мине всичко леко като епилация, но Желева се запъна: „Всичко съм направила точ, в точ. Елате в България да ви заведа в Бургас, да ви запозная с мъжа си, да видите къде живея, как преживявам в тези условия.” Да де, ама тук се изтипоса Първанова на царя, кадета Рилски депутатката и натисна Румито още по-дълбоко в казана: „Това, което твърди Желева е неистина, до 9 април си е била шеф на фирмата „Глобъл – консулт”, даже и сега е там, само е преименувала юридическото лице.” Грозна картинка, въпреки че самата Антония, дето и` викаха Фарма, минаваше за секс-символ на НДСВ.  На екрана се виждаше на Първанова либералите да дават някакви листчета, тя да чете от тях – „Променили сте името на фирмата на „Ауто СПА” ООД”.  Нашето момиче се запъна нещо - от немски, мина на английски /много лош, между другото/, пак се запъна и запердаши на български, а аудиторията се заоглежда подозрително.  Е, т`ва с българския ме застреля, защото си мислех, че в Брюксел не може да минеш само с него, но явно в определени ситуации ще те разберат и на патагонски.

         По едно време Желева се заинати: „Моите сътрудници са подготвили едни папки, ще ви ги раздадат – там за фирмата всичко е обяснено. Стига толкова вече.”.  Да, ама някакъв консерватор се възмути, че документите били само на немски и български, та ревна – „Не може така! Подвеждате ни!”. Ева Жоли веднага заповяда – „Съберете папките на Желева обратно!”. То, в нашия парламент не стават такива обърквания, бе хора. Цецка Цачева, която бе гост в евро-парламента, си е тръгнала доволна  като видя каква тупурдия се вдигна за някаква фирма. При това без дейност – нито купувала, нито продавала,  по човешки казано.

         По едно време депутатката Замер вика на колегите си: „Хайде да работим по смислен начин.” Политикът-европеец Гьоренц пък – „Кажете нещо и за кризите”, ама друг,  май Качман се казваше упорства: „Има ли още нещо да сте забравили в декларацията за конфликт на интереси?”. И почнаха Румито да я разпитват за кризите, ама вече „Коньо беше уйдел у ряката.” Притесни се Желева и започна да ги ръси се` еднакви. Преброих точно на осем въпроса един и същ отговор: „Да, това е важен въпрос. Международната общност се вълнува. Ситуацията привлича вниманието. Ще отида на място, ще проверя, ще преговарям, ще осъществя проактивна политика.” Калъп, до словесен калъп, щампа до щампа, клише върху клише – досущ като в турски сериал. По едно време някой разнообрази въпросите с Афганистан, но Румито си знаеше: „Ще отида на място, ще потърся помощта на умерените талибани за хуманитарната помощ.” Абе, Желева, къде ги откри тези „умерени талибани”?! То, ако е имало такива отдавна са си поговорили с тях изтънко посредством АК-47 /т.е. с „Калашников”/. Представих си картинката – нашето момиче с костюмче, тунингована и лъсната преговаря с пущуните, увити в чалми някъде на границата с Пакистан, а от чукарите наднича Осамма!!! Убеждава ги да им даде хуманитарна помощ във вид на консерви и буквари на английски, а те да се откажат от производството на маково семе и да пуснат жените си по къси панталонки.  Има въображение нашето момиче, да знаете. Явно и евро-депутатите са си представили аналогична картинка, защото гледаха Желева в потрес.  И страх, разбира се.

         Друг попита за Аденския залив и кризата там, а Желева пак си държи на нейното: „Ще отида да преговарям с правителството на Сомалия, ще настоявам за проактивна политика в онзи район.” Нищо, че този залив е на границата с Йемен, нищо че в Сомалия няма правителство от 20 години, а територията се управлява от някакви племенни вождове, които държат от две седмици 13 българи в плен и искат мангизи.  Работата стана много тегава и неприятна... После Румито се закани да иде в Конго и да спаси жените, които ги изнасилвали в дебрите на джунглата. Тук въображението ми запецна и отидох да си сипя една ракия.
Още същата вечер хората на Жоли драснаха заключение: „От максимална оценка петица на Румяна Желева пишем слаб 1.5. Останахме с впечатление, че тя няма нужните географски познания за длъжността.”  Тука вече си викам – не стига, че ни дадоха този шибан ресор, ами сега и за него се опъват другарите европейци, те пък много знаят географията, айде бе. Нашето момиче го представиха като цял професор от Магдебург /после разбрах, че в този град на бившата ГДР имало университет със славата като на Бургаски свободен университет, но си мълча да не се излагаме допълнително./. Всъщност за образованието и кариерата на Румито Желева ще отделя нарочен текст,  но в момента, в който пиша постинга достигна до Родината ми дългоочакваната новина. Жозе Мануел Дурау Барозу игнорирал заядливците и оставил номинацията на Желева в листата за евро-комисари. Това е положението – спасява ни Барозу, Желева триумфира и на български, а Сомалия, Конго и Афганистан очакват „проактивност и срещи”. Антония Първанова и Кунева-Пръмова търпят катастрофа в акцията си. Трагедията с Желева завършва като „Перла”-та – щастието и справедливостта възтържествуват като в същи американски екшън, героите са уморени, но озарени. Остава пленарната зала в Брюксел да гласува, но европейското правителство се избира „ан-блок” и ще ни преглътнат и с Желева, и с клишетата в името на европейския мир и спокойствие.

         Както казваше незабравимият Бареков-Дудука – „Имаме новина, драги зрители!”.

П.П.  Ровейки се в битието на нашия евро-комисар открих, че тя начва кариерата си през 1988 г., когато щурмува науките в СУ като студентка по специалността  “Педагогика на пионерската и комсомолската дейност”, за да може да получи трамплин към партийна кариера, но специалността след 1989г. се преобразува (само на думи) в “Социална педагогика”. Ама това не е новина и Бареков няма да я отбележи в сайта си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   перла,   Брюксел,   мара мисса,


Гласувай:
8



1. tit - Ха, ха, ха!;)):)):))
16.01.2010 08:07
Да се смееш ли, да се дивиш ли?!
Бе - талибаните да му мислят!!!:))
цитирай
2. haralanov - Мдааа...
17.01.2010 21:38
Че Румито Желева не става за еврокомисар(тя и за външна министерша не става) е очевадно!Но пък се чудя и на европейската десница...Пък и лично на Бароузо де...Кво толкова ценно привидяха в нея..?
цитирай
3. toross - Ами те си спазват
17.01.2010 22:30
процедурата - всяка страна си предлага еврокомисаря и затова в сред комисарите на десния Барозу има всякакви и леви и десни, но в случая бе недопустимо нашто момиче да не се подготви на елементарни въпроси, не успя да запази дори хладнокръвие, а да не говорим за гадничкия сценарий на социалистите и либералите. Така е - процедурата е всесилна и там.
цитирай
4. анонимен - кк
18.01.2010 17:56
Желева става за дружинна председателка
цитирай
5. анонимен - vLwGSUiWvUnFLHWHm
05.11.2012 09:14
K2YmtK <a href="http://oxmjkjmnknqb.com/">oxmjkjmnknqb</a>, [url=http://jwsdbieoaceg.com/]jwsdbieoaceg[/url], [link=http://kfsobjpvgxnh.com/]kfsobjpvgxnh[/link], http://cbbwlxfrzsal.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542392
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031