Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 20:12 - Милиционерите - попове; фуражките - писарушки, кметове или партийци
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 8162 Коментари: 9 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Милиционерите – попове; фуражките – писарушки, кметове или партийци

image

          image 



        
Вместо правителството да си блъска главите за антикризисни мерки, които да вържат фиска може да предприеме две съвсем логични административни напъни и да „синхронизира” и оптимизира разходите и смислеността на две ведомства, които товарят абсолютно безсмислено сметките на министър Дянков. Става дума за министерствата на „народната отбрана” и на вътрешните работи. Правителството се кълне, че било най-дясното от десните, а доколкото си спомням модус-вивенди за дясна политика е именно драстичното  намаляване на администрацията. В България друго може да няма, но администрация има в изобилие.

            Няколко дни ми отне задълбочаването в смислеността на ведомствата, за които става дума, да пресмятам и общо-взето съвсем леко да стигна до заключението, че има много лесен начин за оптимизиране на държавните разходи. В България има една военизирана каста на държавни чиновници, които са застинали някъде в края на 80-те години от миналия век и при това са сериозно заплатени.

            Да започнем с МВР. Едва миналата година разбрахме строго пазената държавна тайна, че съставът на това мега-министерство е около 65 000 служители, което е два пъти повече от армията. Средната заплата във ведомството е около 1050 лв., а от общия състав едва около 15% са така наречените патрулиращи полицаи, бившите квартални отговорници. По този показател твърдо държим първо място от всички страни по земното кълбо. В 15 милионен Ню Йорк работят едва 16 000 полицаи и регистрираните престъпления са по-малко, отколкото в членката на ЕС България.  Офицерите в МВР ползват привилегии, немислими за която и да е друга професионална каста в страната – достатъчно е да споменем, че се пенсионират на около 45 год. и получават накуп цели 20 заплати, за да започнат нов живот. А офицерите имат още бонуси като например закупуване на жилища на свръхзанижени цени. Спомняте ли си ведомствения апартамент  на ген. Валентин Петров, който му бе харизал Румен Петков за стотина хиляди??? Да не говорим, че МВР има и няколко института, разни, „специализирани отряди”, висше и сержантско училище... Драги читатели, ако се разровите внимателно в дейността на министерството, щатния му състав и ефективността ще установите, че милиционерщината в България не само не е намаляла, а е чувствително завишена. Най-умният ход, който може да направи Цветан Цветанов да направи едно 50% съкращение на целия състав на МВР и да отнеме безумните привилегии, които ползват служителите, които отвреме-навреме пушат като протестиращи пред собственото си ведомство. В България има около 2 500 населени места и с редуцирания състав ще се запълни във всяка паланка да има по един униформен, който да профилактира и респектира циганите, които живеят от кражби и издевателства над бабите и дядовците в малките населени места. С още 10 000 полицаи могат да се запълнят „дупките” в проблемните градски квартали, а останалата част ефективно да се разпредели в офицерски състав и експертни длажности.

            Проблемно ще е „реализирането” на освободената част от около 30 000 досегашни служители на МВР. При по-смела „визия” на Цецо и Бойко може да се реши от раз един тежък национален проблем – обезбългаряването, демографският проблем и жестоката инвазия на нетрадиционни религиозни деноминации. Тези освободени 30 000 ченгета да бадът насочени към ... Светия синод и съответните богоспасяеми митрополии, които и без това плачат непрекъснато, че нямат попове, които да обгрижват по християнски миряните. Да сменят милиционелските фуражки с попски калимявки и да поемат грижата за общественото здраве на нацията. Един енорийски свещенник, който е бивш полицай ще има поне три предимства: опит в работата с хора, неустрашимост към селските грабители и бандити и хубав, силен глас, когато запее тропар в храма.  Полицаят се подчинява на устав, какъвто има и родната богоспасяема църква; йерархията в църквата е същата, каквато е при полиците; въобще преходът ще е плавен и безпроблемен, да не говорим, че според православната традиция за свещенник може да бъде ръкоположен само служител от черното духовенство, който си има попадия и поколение – с бързи крачки ще решим един сериозен демографски проблем. Проповедите на попа-милиционер ще имат къде-къде по-силен граждански ефект от тези на сегашните селски свещенослужители, които в повечето случаи са на пределна възраст или съвсем загърбили десетте Божи заповеди. Да не говорим, че изповедта на грешника пред бивш милиционер ще има характер и на тайно дознание, проведено под купола на храма. И най-сериозното предимство. До 1989 г. висшите клирици се постараха Държавна сигурност да има сериозен дял в духовния живот на българина, че сега просто ще си напаснат и чиновете, и навиците. За ефективността на попа-милиционер имаме пред очите си светъл пример – отец Боян Саръев, който успешно въвежда в православието разни помашки общности, строи манастири и дарява нацията със сур билюк наследници. И трябва да ви кажа, че грижата на общественото здраве отдавна е била вменена на полицията – неслучайно от 1911 до 1944 год. ведомството се е наричало Министерство на вътрешните работи и народното здраве. Министри на тези вътрешни работи и народното здраве са били такива видни личности като Михаил Такев, Никола Мушанов, Ал. Гиргинов, Андрей Ляпчев, Дочо Христов и Ал. Станишев. Как ми се ще един Дочо Христов да подхване Сергей Дмитриевич или Румбата Петков!

            Само от трансформацията „полицай – поп” ползата за държавния бюджет може да се изчисли на милиарди, а да не говорим за непаричните ползи – демографски, обществени, духовни, просветителски.

            Още по-драматично стоят нещата с българската армия. Я се опитайте да калкулирате ползата от настоящата ни „въоръжена сила”. С много усилия можем да я докараме докъм 20 - 25 000 души, айде 30 000 да са пагоните, което е по-малко от капацитета на стадион „Българска армия”. От тях редници или бойци са едва около 8 000 души, а останалите са „фуражки” – офицери и сержанти. На редниците заплатата е около 700 лв., а средния доход на един офицер не пада под 1 500 лв. Сложете данъци, болнични, компенсации и ще ви се завие свят. И пак да ви попитам какво работят тези хора? Учения не се правят от десетилетия, защото няма мангизи и по-добре.

            От години армията ни изпълнява ангажиментите на страната към натовските контингенти в Афганистан, Ирак, Босна и Косово. В момента нашите бойци в Афганистан са около 600 души, заедно с другите извънгранични бойци се оформя една постоянно пътуваща войскова част от около 2 000 бойци.  Има и едни 2 000 – 3 000 души, които охраняват поделенията си, напиват се в помещенията или гонят местните девойки.

            Четох, смятах и при много занижени показатели се оказа, че един боец на мисия в чужбина струва най-малко 100 000 лв. или около 50 000 евро. Една шестмесечна мисия излиза повече от 18 млн. евро, а отделно всеки боец получава по 80 евро на ден командировъчни, а в България му върви по заплата и половина. Отделно мине, не мине време и армията обявява някакви конкурси за бронежилетки, униформи, кубинки, наколенници, самолети, корвети, вертолети и т.н. На тези „конкурси” траен участник е бизнесмена Николайчо Гигов, а има и разпределение на комисионни и пари под масата. Нали не се съмнявайте?

            И при тази ситуация се питам каква ни е файдата от тези задгранични мисии? За какво купуваме корвети и вертолети като няма армия за тях? Как така американските бойци в Афганистан получават 1 300 долара заплата, а ние се „оскъпяваме” тройно... При това аз не знам да имаме проблем досега с афганистанските пущуни и племенни вождове – те делят нещо си с американци и руснаци. С иракчаните е същото. Там пък останахме последни от всички многонационални сили.  Ни нефт дойде, ни поръчки за „възстановяване”, ни дявол, а загубихме шестима прази и здрави българи, а оня дирек ген. Никола Колев/съветник на Гоце или шеф на кабинета му/ обърка дори лобното им място.

            Изхождайки от горните безспорни факти съвсем сериозно предлагам да се закрие българската армия и да преминем изцяло към наемна войска. Забележете, не „платена”, а наемна войска. Има серииозна разлика. Понастоящем в БА/балгарската армия/ не се взимат момчета от други етноси – цигани, турци, евреи, власи, каракачани, гагаузи, арменци. В същото време има хиляди млади цигани, които пращят от сила и получават социални помощи. Та за тях да се обяви един конкурс за попълването на „задграничния контингент  в Афганистан”, да ги обучат криво-ляво да пушкат с „Калашников” , да им се обещаят парите на американските бойци /около 1 300 долара на месец/ и за бонус всякакви придобивки, които могат да си отнемат от пущунските племена, включително и булки. Обзалагам се, че нашите находчиви цигани ще разкажат играта на талибаните. Е, ще има и повечко жертви, но пък оцелелите ще се радват на благополучие и почти безплатни жени, защото в чукарите девойките вървели доста евтино.  Да не говорим, че страната ще придобие сериозен международен авторитет, заради „интеграцията на ромите в българската войска”  - нали все за този пуст интегритет ни критикуват Красимир Кънев и компания.

            Има и още един добър вариант – военните чиновници да пуснат една обява в мрежата, че търсим бойци за мисии и така да създадем един вид чуждестранен легион като френския, който десетилетия наред изпълнява аналогични  функции. При щедрото заплащане кандидати няма да липсват – уверявам ви.

            Изглежда, че офицерите – шапкари са последните граждани на републиката, които не са разбрали, че песента на комунистическата армия е изпята безвъзвратно. Оня ден патриотизмът им се изпари моментално като разбраха, че ще трябва да си плащат осигуровките сами и веднага поискаха някакви компенсации. Толкова им беше патриотизма. И се сещам за незабравимата фраза на военния министър от началото на прехода Сталийски: „В Генералния щаб не са комунисти, а класически болшевики”.  

            Така че предложението ми е съвсем сериозно – незабавно закриване на досегашната БА и създаване на „наемен ударен батальон” и „чуждестранен легион”, които да бъдат ръководени от остатъчен офицерски корпус. Веднага ще попитате какво да ги правим освободените шапкари и как ще бъдат „приспособени” към цивилния живот. Трансформацията може да стане светкавично, ако далновидни политици се заемат с нея. Първата трансформация на бившите военни е да бъдат насочени към професията на пътуващи писарушки из циганските квартали, където неграмотността нахвърля 80% от поселението. Да бъдат обучени да пишат автобиографии на мангалите, „мотивационни писма за работа”, различни молби и заявления, може и възражения до съда и прокуратурата.  Да пътуват  с униформите, за да внасят респект в мургавелките. Тези, които артисат като по-неграмотни да бъдат насочени към управленска деятелност – да бъдат обучени за кметове. Да, да съвсем сериозно. Оказва се, че любимата работа на бившите военни е да са кметове, съветници или депутати. В Пловдив например  Славчо Атанасов е бивше ЗКПЧ от Шуменското военно училище, а кветът на ж.к. „Тракия” Гиньо Матев е цял подполковник от свързочния полк в града. Кметът на Садово също е бивш строевак. Отделно има още няколко десетки съветници из общините, на които са им „набивали канчетата” под пагон.  Остатъците да ги тропосат като  щатни партийци в полувоенизираните ВМРО, ГЕРБ или Атака, то и без това там е пълно с такива. Дори в миналия парламент имаше един безподобен депутат от Атака наречен Станчо Тодоров, който започваше всяка своя реч като действащ офицер с „Както се полага...”. То и без това в Пловдив официално прекръстиха ВМРО на МВРО – след доклада на Комисията по досиетата, където се оказа, че тази партия се ръководи изцяло от бивши доносници на Държавна сигурност.  Сега май се разделиха, та да има повече мегдан за бивши военизирани членове.

            Ами това е положението. Ако искат действителни антикризисни мерки от Герб да направят двете стъпчици, които им предложих...

image

image

 




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. despinida - Гениалните идеи,
15.04.2010 20:46
са най-прости и близки до ума на човек!
Нужен е само гения, който да ги даде!!!
Пожелавам ти, управниците да прегърнат предложението ти.
Дерзай!
цитирай
2. kalin8 - Хареса ми!
15.04.2010 21:51
Хубава идея!
Б.
цитирай
3. rebu - Браво
15.04.2010 21:52
Към пътуващите писарушки може да се прибавят и съкратените от другите свръхраздути министерства, някои може и да почнат да ограмотяват бенгалите от черковните неделни училища, колко му е.
цитирай
4. lado - Моите мечти са много плоски и жалки - ...
15.04.2010 22:15
Моите мечти са много плоски и жалки - да премахнат армията и да я направят по швейцарски модел - да дадат по едно калашниче на мъжки калпак и да ги видя после как няма да искат пряка демокрация. Ама първо трябва да приемат такъв закон, а това значи някой да ги зомбира или хипнотизира. Жалко..
Поздрави!
цитирай
5. boristodorov56 - Те се грижат за номенклатурата си - комунист и ченгесар - без работа в момента няма.
16.04.2010 11:25
Дълъг е поменникът с "нашите момчета" на ДС, но има за вснички.
цитирай
6. анонимен - изход
16.04.2010 11:34
Педложенията наистина си заслужават внимание,особенно коментарите по доказване на тезите.Поздрав
цитирай
7. анонимен - Понастоящем в БА/балгарската а...
18.04.2010 23:46
Понастоящем в БА/балгарската армия/ не се взимат момчета от други етноси – цигани, турци, евреи, власи, каракачани, гагаузи, арменци.
---
това не знам кой ти го е казал, ама ако разгледаш клипчетата във вибокса много бързо ще си редактираш статията... отделно, че ако не се вземат определени кандидати на база етническия им произход се нарушава поне един български и поне два европейски закона.
цитирай
8. анонимен - ей п. . . л колкото и да ти се иска няма ...
19.04.2010 19:35
ей п...л колкото и да ти се иска няма да изчезнат институциите които крепят държавата.може би си озлобен защото някой униформен не те е опънал.а че има мърша никой не отрича но това е проблем на ръководителите а не на системата.
цитирай
9. kolevdobri - Явно си военен...
18.02.2012 21:29
анонимен написа:
ей п...л колкото и да ти се иска няма да изчезнат институциите които крепят държавата.може би си озлобен защото някой униформен не те е опънал.а че има мърша никой не отрича но това е проблем на ръководителите а не на системата.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540863
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031