Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 21:15 - ЦСКА, ЛЕВСКИ И ФУТБОЛА - ФУНКЦИИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 11288 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 03.02.2013 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image



ЦСКА, ЛЕВСКИ  и ФУТБОЛА – ФУНКЦИИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

 

            Трябва да има някаква голяма комунистическо-държавна  далавера   да си управляващ/собственик/ във футбола, да коментираш задълбочено проблемите му, националния отбор или трансферите,  да си професионален фен, да умозаключаваш за „националния характер, отразен по стадионите”, да се настаняваш във ВИП-ложата и да гледаш отвисоко презрения плебс.

Днес /22 април 2010/, ни застигна новината, че се събрали „известни личности” и учредили „Кръг ЦСКА”, които щели да връщат „старите традиции в отбора, да дадат европейско лице на армейците и да бъдат близо до футболистите”, а един от червените най-видни фенове Гарелов щял да въвежда „джентълменско поведение между отборите”,  журналистката Петрова пък лично се заемала да подобри „имиджа на отбора” и да предотвратява „несправедливите наказания като след мача в Мездра”.  Интересно как ли ще го прави това съпругата на царския евро-депутат и активен комсомолец преди две десетилетия Станимир Илчев, който също е от „чорбарския кръг”. Да припомня, че в Мездра на стадиона нахлуха група лумпени от агитката на ЦСКА, прекратиха мача и отборът получи минимално наказание. Сега Петрова и компания щели да „предотвратяват” такива несправедливости – то си е като задача по силите на  Милко Балев.

Като споменах името на втория човек в комунистическата йерархия се сетих за спомен от младежките ми години, когато скромно се подвизавах като ритнитопковец в тогавашната Б-РФГ. Играехме с големия отбор на ЦСКА от началото на 80-те години на 20 век – Джеки Димитров, Спас Джевизов, Керимов, Средков, Майкъла, Стойчо, Йончев… Май бе някакъв мач за купата на Съветската армия. Да, ама първото полувреме се закучихме, извадихме  късмет  и съдията свирна края при 1 на 1. В съблекалнята очаквахме тренера Тошо Николов /Бог да го прости!/ да ни похвали, а той влезе треперещ и заекващ. Успя да промълви потресено: „Какво правите бе? На трибуната е другарят Милко Балев?! Знаете ли какво ще стане…” След него влетя някакъв местен шеф и нареди директно да не посягаме към краката на червените, да се дръпнем назад, защото „ще ни хвръкне главата на всички”. На полувремето смениха вратаря и голмайстора /тогава можеха да се  правят само две смени/. Загубихме с 3 на 1 и другарят Балев замина на предварително уредения банкет в Боровец доволен и щастлив. Тогава за първи и последен път го видях на живо. Същински  Квазимодо. Нисък, с голяма глава, къси крака и почти без врат – може би, защото около него  бе завързал огромен червен шал. Слизаше от трибуната бавно и тържествуващо. Олицетворяваше Властта. Червената.

Години след това моят съселянин Николай Колев – Мичмана /Лека му пръст!/ ми е разказвал какви битки са били на комунистическия Олимп между сини и червени. Милко Балев и Добри Джуров като фанатични привърженици на ЦСКА, а Борис Велчев от страна на „Левски”. Върхът бил през 1985 г. след девет поредни победи на сините в директния двубой идва мача за купата, режисирания бой,  признатия  нередовен гол на Г. Славков от съдията Ахмед Яшаров, строшената купа на Съветската армия и гневът на гръмовержеца Балев, който нарежда разпускането на двата отбора, а в „Работническо дело” на първа страница се появява знаменитата статия „За недъзите в българския футбол”, в която ЦК на БКП мъдро наставлява „что делат” отговорните фактори. Мичмана твърдеше, че Балев лично редактирал статията.

Ако се върнем още по-назад, в края на 60-те години, е достатъчно да прочетем българският Солженицин Георги Марков, който посвети цяла глава в „Задочни репортажи за България” на футболната битка между отбора на властта и този от „Подуене”. След една победа на „Левски” над ЦСКА със 7 на 2 БКП „отстранява” проблема като обединява сините с отбора на…МВР. Софийският милиционерски „Спартак” е пришит към „Левски”, за да се „ликвидира” нездравото отношение в „средите на футбола” и да се прогласи победата на „здравите сили”.

Защо се впускам в това припомняне? За пореден път се опитвам да докажа старата си теза, че в България НИЩО съществено не се е случило за последните 20 год. НИЩО, дори в уж безпристрастната сфера на футбола. И днешното цесекарско обединение е доказателство за балевщината и велчевщината. 

В момента клубът на Гунди, Соколето, Патрата и Валяка се управлява от активните агенти на ДС Тара/Т. Батков-собственик/ и агент Николай /Г. Марков-шеф на Управителния съвет/.  Оставям настрана ерата на Майкъл Чорни.

В ЦСКА пък нещата са си непомръднали от славното време на Балев и Джуров. Там преминаха президенти като Калпакчиев, Черепа,  Илия Павлов, Чичовото, неповторимия Сашо Апашо, а сега са някакви „титани” и щатните служители на ДС като изпълнителния им директор Живков. В новоучредения „Кръг ЦСКА” досега доказани агенти са Иван Гарелов, Георги Коритаров, Пенчо Ковачев, Валери Запрянов – тези са обявените. Блестят и такива дейци на „световното комунистическо движение” като Андрей Райчев и Стефан Данаилов, царското семейство Светла Петрова и Станимир Илчев, известни с това, че докато синът им бе следствен за трафик на проститутки живееше в посолството ни в Мадрид или живописната двойка от в-к „Галерия” Криси Патрашкова и Явор Дачков, прибавяме бившия актьор и президент на варненския „Спартак” Николай Ишков  и картинката е пълна. За цвят и развеселяване са Тончо Токмакчиев, Ваня Щерева, Мария Илиева и разбира се, Дони.

И се сещам за един митинг преди около година-две, когато отнеха лиценза на ЦСКА, защото клубът дължал пари, не пращал данъци и трансфери, а Сашо Томов нещо преметнал Митал и компания.  Щедро гепили от "Кремиковци" и част от парите отивали в червения отбор. Тогава се събраха на някакво сборище пред „Българска армия” Дуче и компания да протестират срещу … държавата, която „не била справедлива" , а крясъците се дирижираха от същата двойничка на Йосиф Кобзон Патрашкова, в компанията на Румен Леонидов и Елин Рахнев. Незабравима футболно-държавна-фенска картинка, нали?

Да добавя, че около половин година в Пловдив се върти в средите на „Ботев” презервативът Николай Бареков, който се самообяви са спасител на отбора, оня ден завърза жълто шалче около врата на Бойко и май се готви да  поеме в грижовни ръце наследството на Митьо Селския, който направи за смях половин град. В Бургас пък властва във футбола Митко Събев, в Ловеч бившия борец Гриша Ганчев, „Славия” е собственост на бензинджията-сикаджия  Венци Стефанов, софийският „Локомотив” се управлява почти две десетилетия от оръжейния бос Николайчо Гигов, ами да припомня ли за другото Локо, пловдивското. След 1990 г. президентите са както следва – Николай Гигов, Рашид Жинопотоку/???/, Николай Попов – убит, Спас Гърневски /!??, да - същия/, Георги Илиев – убит, Александър Тасев – убит, Галя Топалова/?!/ и сега видния осеменител на фолк-старлетки и бивш висаджия Коко Динев.  Да припомням ли за такива знакови фигури на ъндърграунда и прехода като Кеби,  Жоро Лекса, брокерите, Чомбе, Маджо, Маргините, Вальо Михов, Ганди, Порточанов, Зъбчето, Черепа, Шамшала – всички са се обзавеждали с футболни клубове, титулували са се като президенти и видни „спомоществователи”. В началото на 90-те години имаше една симптоматично-комична еманация на родните футболни президенти. Казваше се Гриша Топалов, а му викаха Шогуна, който пое отбора на Шумен и изтегли огромни кредити, които нямаше никакво намерение да връща. Носеше по една торба пари на стадионите и се разплащаше със съдии и футболисти на място и кеш. Торбето с кинтите се охраняваше от  съответните РДВР-та. Привлече звезди като Гибона Искренов в скромния си отбор, взе бронзовите медали и игра дори в…турнирите на УЕФА. Този същият благодетел тежеше поне 200 кила живо тегло, на местния стадион имаше зачислени двама келнери на щат, които  обслужваха само него и компанията му, на полувремето им танцуваха  мажоретки, билети нямаше, а бонус за публиката бяха безплатни кебапчета и шуменско пиво. Скарите димяха досами терена, на пистата, а касите с бирата  местно производство бяха наредени около тъч-линията. Президент на БФС по това време бе сегашния борец за "правилен и честен футбол" Вальо Михов. После изчезна и Шогуна, и торбето, и Гибона барабар с другите звезди на "шуменския футбол." Сега май няма отбор от Шумен дори в групите…

Днешната история с цесекарския „елитарен” клуб на видните червени фенове само даде повод да  констатирам за N път, че за тези „години на прехода” сме неизлечимо оплетени в тежък азиатски комунизъм, сега наречен „глобализация”, в непоносимото  и неизтребимо влияние на зловещата Държавна сигурност  навсякъде, където се обърнем, че комунистическите елити успешно се трансформираха във водещи граждански и политически лидери на държавата, общественото мнение и … футбола. Трагичното е, че техен устойчив фон  са така наречените „фенове”, които вместо да вземат огнепръскачката им разстилат килимчето за „лидиране”. Всъщност другото име на „феновете” е … електорат.

Въпреки че съм болен левскар от началото на „ерата Батков” не съм стъпил на стадиона, а толкова ми се иска, но …

 image




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - Да беше само футбола.
23.04.2010 16:53
Ицо, просто си нямаш представа, колко си прав за умението на червената олигархия да спретва най-различни фокуси за бърникане на и без това мътното обществено съзнание на електората. Моля те, вгледай се малко как мойсторски организират имитация на "обществено мнение", за да дискредитират скромните опити на Бойко да въздаде заслуженото на някой и друг хайдук. Погледай някои от коментарните предавания (особено шмекера Волгин) и драсни някой и друг ред и на тази тема. Ще чакам с интерес. Бачо ти Кольо.
цитирай
2. анонимен - Отново страхотен текст -
23.04.2010 19:19
Поне аз ви чета с огромно удоволствие и се наслаждавам, че има все още хора, които владеят така добре езика и имат невероятно чувство за хумор, с което да разказвате сериозни неща за живота около нас. Чакам следващия ви текст !
цитирай
3. karambol5 - Всъщност тъжното е, че си много п...
24.04.2010 19:00
Всъщност тъжното е ,че си много прав. За съжаление чувството ти за хумор не ме разсмива.Обичам да гледамкадри от мачове ,играни преди има-няма 40 години. Сега се чудя колко пъти да се прекръстя докато чета истината за БГ " футбол".
цитирай
4. анонимен - няма заглавие
20.01.2011 13:36
Когато човек е пристрастен си личи и без да си го признава. А от една такава пристрастна критика ползата е почти никаква, ако трябва въобще да има някаква полза. За едно нещо сте прав - футбол отдавна в милата ни държава не се играе, а почти всички т.н. президенти на футболни клубове могат да бъдат прибрани на топло поне по едно наказателно провинение. Но знаете ли, къде е проблема - не е във тях, а в нас самите защото ние сами ги оставихме да стигнат до там и да си правят каквото си поискат. За огромно съжаление дъното според мен не е достигнато и все още има какво да видим.
цитирай
5. анонимен - няма заглавие
20.01.2011 15:02
Който не вярва да гледа - Източни пиеси
цитирай
6. анонимен - Алхимия/Alchemia - дизайнерские эксклюзивные ювелирные изделия
12.03.2012 07:42
<img>http://al-chemia.ru/news_durov.jpg</img>

«Алхимия» — ювелирный бренд, созданный молодыми российскими дизайнерами и ювелирами. Коллекции «Алхимии» — это путешествие во времени и пространстве: в работах художников современные тенденции дизайна ювелирных изделий переплетаются с упоминаниями об историческом художественном наследии и историей символов в культурах разных народов. Таким образом архетипические, исконные образы находят своё воплощение в актуальной форме современных дизайнерских изделий.

<a href=http://al-chemia.ru/>стильные украшения из полимерной глины</a>

<a href=http://al-chemia.ru/in_collections.html>стильные украшения из стали</a>

<a href=http://al-chemia.ru/in_alch.html>ювелирные изделия авторские работы</a>

<a href=http://al-chemia.ru/>эксклюзивные ювелирные украшения с бриллиантами</a>
цитирай
7. анонимен - Terrorhammer
18.09.2012 16:52
Авторът след като обрисува толкова красиво "комунистическият ЦСКА" в "комунистическа България" защо забравя да каже за по някоя дума за Левски? Оу, или по - добре ДСО Динамо. Левски, на който вие си мислите, че сте фенове беше закрит в началото на комунистическото робство и превърнат в ДСО Динамо. Или пък може да се разкаже за ченге номер едно по това време, което прекратяваше мачове и изхвърляше отбори, само защото са се опълчили на неговото любимо ДСО Динамо. Дори още повече. Дружеството на милиционерските отборчета още съществува. Дори наскоро имаше среща. И там представител на българското Динамо беше не кой да е, а Баждека (ако не ме лъже паметта). Пък и това лесно се проверява. Съветвам авторът да го направи. Така че Левски не беше унищожен чрез сливането със Спартак, а много преди това. Вие ако искате го приемайте.
Да, аз съм потомствен "чорбар". Аз съм патриот. Аз не съм и комунист, преди някой да ме упрекне. Аз признавам, че и ЦСКА, както и вашето любимо Динамо е било оръжие в ръцете на комунистите, за да изтъкнат колко хубаво е било тук. Както мога да посоча грешни отсъждания в полза на Левски в мачовете срещу ЦСКА, така мога да направя и обратното. Мога да цитирам и грешни отсъждания, облагодетелстващи ЦСКА в мачовете им с другите отбори. Защото ЦСКА и Левски бяха и са все още лицето на българския футбол. Както Манчестър понякога леко ги подпират в Англия. Или пък Барса и Реал в Испания.
цитирай
8. анонимен - payday loans 6185
28.10.2012 18:27
<a href=http://fastcashloanshere.com/#qfjdf>payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshere.com/#fhvig >payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#gccuw advance payday loans
цитирай
9. анонимен - buy generic levitra 20346
01.11.2012 11:55
<a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#qhnuj>levitra 10 mg</a> - <a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#sbsws >buy cheap levitra</a> , http://cheapgenericlevitranow.com/#vajaq cheap levitra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541876
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031