Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2010 21:53 - ПРЕДИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ СТАНАХ ДЕПУТАТ... ПЛОВДИВСКА РАПСОДИЯ-
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 28185 Коментари: 45 Гласове:
7

Последна промяна: 10.06.2014 00:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди двадесет години станах депутат… Пловдивска рапсодия.

 

            На днешния ден /10 юни/ преди двадесет години станах депутат в Седмото Велико народно събрание. В 99 пловдивски мажоритарен район – един от най-големите в страната, обхващащ територията на тогавашните 4 и 5 кметство на Пловдив. Резултатът - 64.60% за СДС и 29.36% за кандидата на БСП. Една могъща синя и пловдивска вълна ме изпрати на 28 години в парламента. Същата вълна още на първи тур избра всичките мажоритарни кандидати на СДС в Пловдив, т.е. резултатът от едномандатните райони в града бе 9 на 0 за СДС срещу БСП. На първи тур. В цифри това означава: 96.34% избирателна активност в града; 211 045 гласа за СДС и 65 312 за БСП. Останалите партии спечелиха пренебрежимо малко гласове. В-к „Демокрация” в  брой 98 от 13.10.1990 год. информира, че първите  седем народни представители некомунисти след 45 год. диктатура бяха от Пловдив. Имаше и няколко изборни рекорда, неподобрени и досега. В 101 едномандатен пловдивски избирателен район/Столипиново/ синият кандидат Георги Бунов бе избран със 78.34% срещу Петър Петров от БСП. Имаше четири секции само със сини бюлетини. Това е, сини хора. Припомнете си този ден, пийте едно и пак се замислете как стана така, че всичко се изсипа като пясък покрай нас и ни управляват същите като преди двадесет години.

            Не знам защо, но този ден ми се е запечатил като кинолента в съзнанието. Дано имам сили един ден да опиша в подробности онова чудно лято, в което се родиха много митове, истини, лъжи, легенди… Някои поживяха и времето ги изтри, други упорито си битуват и досега, стряскат, предизвикват люти спорове и зачеват нова митология. А всичко започна на 10 юни 1990 г. с ония страховити избори.

            В секцията, където гласувам напрежението е на 220 волта от  7 часа сутринта. Целият 20 етажен блок на „Дунав” 2 е една секция. В кварталната закусвалня. Отпред са разхвърляни сини и червени бюлетини. /Тогава всеки кандидат си получаваше бюлетини за раздаване. Малка синя и голяма синя. Раздаваш, който си поиска. Още си пазя от тях./. Снимаме плакатите на кандидата на БСП, разлепени предишната вечер по стъклата на закусвалнята-избирателна секция. Скандал, в който моите застъпници се справят блестящо в юмручните схватки. Полиция. Разтърваване. „Жигула” пристига с четирима души със сини знамена за подкрепление. Разположени са по околните секции. Мило бабе приближава с усмивка: „Спокойно мойто момче. Кварталът съм обиколила – ще ги размажем”. Стари дрехи, охлузени обувки, бяла коса, слаба, слаба , ще изчезне. Бърка в пазвата си и вади две сини бюлетинки, нагънати ситно, ситно, чак на лентичка. „Имам още десетина, сине. Всичко съм раздала. Ще бием. Мъжът ми умря в Белене” – през сълзи нарежда старицата. Прегръщам я. Плаче жената, която спокойно може да ми е прабаба, но влиза в избирателната секция с достойнство. Вади зелен паспорт и се оглежда победоносно. Опитват се да и` обясняват как да гласува, но енергично ги пресича старицата: „Знам, знам, всичко знам”. Днес пазя копие от протокола в тази 46 секция на 99 район: Гласували – 743, действителни бюлетини – 689, Христо Марков – 487, Богдан Кръстев – 123, Малина Томова – 11, Илиян Шотлеков – 7, Константин Аджаров – 4.

            Около 10 часа със застъпниците  Стамен Кривошиев и Теодор Димитров /Лека му пръст!/ обикаляме квартала срещу „Захарна фабрика”. Скандали. Това бил „червен район”. Около обяд пристигат други двама застъпници Коцето Каменов и Иван Тосев. Глобили ги, че разлепвали плакати около Спортното училище. Предишната вечер всичко било червено. В училище „Алеко Константинов” на двора пуши журналиста Стоян Вълев. Усмихнат. Иска да черпи бира в жегата. Председател е на комисия и ни се хили на втренчените погледи: „Може и без мене да мине. В стаята има четирима твои застъпници. Като кучета са. Ицо, тука е центъра  на Пловдив, не може да стане никаква издънка. Печелим.” Пред секцията в градската художествена галерия се вие огромна опашка. Жегата е адска, настроението революционно. Пред кино „Младост” Николай Бойчанов е в схватка с полицаи. Изтикват го десетина метра, той се обръща и реве към изборната опашка: „Свърши ваш`та. Край на комунизма. Още днес се бесете.”. Протоколи за предупреждение. Нова глоба. Молят ни да го отведем с нас. Бойчана им отвръща: „Дреме ми на оная работа. Приключихте.”

            По бул. „Малчика” са военни блокове. Според Митко Пампулов – „Тук ще губим, братче. Тежък комунизъм. Военни и милиционери. Това е положението.” Става ми криво. В тези дълги бели блокчета хвърлихме много сили, обикалях по етажите като гламав. Хапваме на крак хот-дог с кренвирш и забиваме към района около река Марица. Тук пък имало жилищни блокове на някакви гръцки емигранти-комунисти. Заселили ги през 50-те, станали български граждани и разбира се членове на партията. Отбивам се за малко в избирателния ми щаб срещу Младоженския дом. Получих го като клуб на ОФ, а сега целият е в синьо и 24 часа се чуват красивите песни на демокрацията. Тук ме сбарва журналиста от „Демокрация” Атанас Спасов /после ще стане един от собствениците на „Марица”/. Иска интервю – „Ако те изберат ще те пиша депутат, ако не стане ще го минем за втория тур.” Върти телефона. „В редакцията валят сигнали от цяла България за нарушения и манипулации.!” – предава тегавите новини Спасов. В щаба избухват псувни, крясъци, а леля Станка тръгва към църквата да пали свещица. Единствено Бойчана не е в състояние да е  разколебан: „Абе не знам как е другаде, ама в моя квартал ще ги отвеем. Умрели са при нас.”

            Напускам щаба и поемам към следващата секция. Знам, че нищо не мога вече да направя, но се подавам на агитацията на Емо Георгиев: „Тръгвай бе, важното е хората да те виждат. Навсякъде са опашки пред секциите. Говори с тях.” Пълним чантите с бюлетини и тръгваме. Жена ми е пред колапс, а синът блажено спи на един диван сред викове и караници. „Завили” са го с плакат на Панделиева.

            До Пожарната срещам кандидата ни от съседния 98 район Андрей Андреев. Струва ми се унил: „Нещо съм притеснен. Очертава се загуба при мен.” Опитвам се да го успокоя, но не съм убедителен. Срещу него е ректорът на пловдивския университет проф. Балабанов. Минава стар „Москвич” с мегафон, от който се чува „Времето е наше!”. Наближава края на този ужасен ден.

            Избирам си да проследя броенето на бюлетините в двете секции в сградата на „Биолема”/сега там е Областната управа/. Случва ми се за първи път в живота, а съм кандидат за Велико народно събрание. Опитвам се да си придам  тежест, но усещам, че не се получава. Пред едната секция има малка опашка и стар червен изборджия авторитетно съветва „електората”. Заговаря ме. Червената каска  попарва още в началото: „Момче, младо си, нахъсано, но нямаш никакъв шанс срещу нашия доц. Богдан Кръстев. При него са раждали хиляди жени. Познава го половината град.” Прав е. Ама нали обикаляхме, убеждавахме, на диспута ми казаха, че съм го разбил… Решавам да си тръгна. Представям си ехидните усмивки на оф-деятелите като преброят бюлетините. Пред р-т „Стадиона” срещу ми се задава Райко Йотов – в бял костюм, бледо-синя риза, кърпичка в горния джоб и бадж за застъпник. Великият Гетсби в български вариант! Обяснявам му, че усещам сгромолясване. „Абе ти си луд, бе Ицо! Аз от Австрия се дигнах за теб да помагам, а  ти ми мрънкаш като путка. Връщай се веднага, какво си увесил нос.” – крещи  старият приятел. Хваща ме под ръка и ме повежда към 54 и 55 секция на 99 мажоритарен район. Пред сградата виси ръст паметника на „Йорданка Николова”. Райко Йотов от село Торос влиза в сградата с белия костюм и синята ризка, оглежда се и учтиво се обръща към членовете на комисията – „Вие имате честта на преброяването да присъства кандидата на СДС Христо Марков”. В този миг поисках Райко да е  кандидат, а не аз. Нашите застъпници ръкопляскат, Райко се покланя с елегантен жест и уведомява политическите лица, че той ще отскочи до съседната секция. Женица на средна възраст, представителка на БЗНС в комисията, с мазничка усмивка: „Ама моля ви се, останете и вие г-н…?” Райко също се усмихва подкупващо, но тръгва към секцията в кино „Младост”.

            Ваденето на бюлетините, разделянето им на големи /за пропорционалната листа/ и малки /за мажоритарните кандидати/, броенето, писането на протоколите, задължителните скандали, поздравите с половин уста… Всичко ми се губи като в маришка мъгла. Секция 54 – Христо Марков/СДС/ - 531, Богдан Кръстев/БСП/ - 289; Секция 55 – Христо Марков /СДС/ - 674 гласа, Богдан Кръстев/БСП/ - 261. Останалите – към статистическата нула. Сините застъпници се хвърлят към мен. Краката не ме държат и нелепо се стоварвам на стола. Искам да почерпя и установявам, че нямам никакви пари. В положение влиза Мишо Кръстев – „Стига бе, важното е ние да сме на кадем. В първите секции – печелим, дано да е така в целия район и да няма втори тур.”

            В сградата на СДС-Пловдив на ул. „Гаврил Генов”№2/сега„Вълкович”/ настроението е убито. Цял ден идвали сигнали за нарушения и манипулации, по селата било страшно, в Карлово в района на Димитър Йончев от БСП убили човек, в   Перущица и Брестовица пред секциите стоят стотици, няма ток и гласуват на свещи. Внасям леко оживление с двата победни протокола, които нося. Около 20 часа още няма никакви данни. Въртят се телефони по щабовете. Крясъци. Скандали. Обвинения. С белия костюм и ухилен до уши влиза Райко: „В мойта секция бием с 60%”. След две-три минути никой не може да удържи Николай Бойчанов: „Казах ли ви, че при мен са умрели комунягите – в едната секция бием 70%, в другата 55%!!!”.

            Пристигат застъпници от гръцките блокове. От седем секции губим с четири–пет гласа в пет. В две печелим с малко. В кв. „Захарна фабрика” в четири секции сме наравно, в седем губим. Излизам в коридора и сядам  на стълбите. Без да  крия се разплаквам. Гадно ми е. По стълбите чевръсто се задава от първия етаж Златка Русева от пропорционалната листа: „Що ревеш бе Ицо? Ти си луд! Виж какво става във военните блокове на „Малчика” – там си ги разбил с повече от 50%. Във всички секции.”. Прегръща ме, разтриса сакенцето и ми тика протоколите в ръцете. Математикът Теодор Димитров ми обяснява, че едните секции и голямата разлика компенсирали леките загуби, че са важни действителните гласове, че… Не го чувам. Ръцете ми треперят. Пия от чашка за кафе някаква шльокавица на екс. Не помага. Теодор и Емилия Николова от „Подкрепа”  сядат с калкулатори да смятат.

            Към 21.30 часа започват да идват и протоколи от другите райони. Най-ожесточена е битката между Андрей и проф. Балабанов и в 96 район между Иван Костов и Анжел Вагенщайн. Стоян Вълев ми носи победни протоколи с разгромяващи резултати в наша полза от СОУ„Алеко Константинов”, от още няколко секции до Пожарната, Коцето Каменов се хили – „неговите” секции около Бунарджика надхвърлят очакванията му. Теди и Емилия щракат на калкулаторчетата. Остават още десетина секционни протокола от общо 94. Теодор се изправя, огъва си кръста и чувам: „Според мен – Честито г-н Велик депутат! Каквото и да стане оставащите секции не могат  да покрият досегашния резултат. Надхвърляш 50 % от гласовете. Аз съм дотук. Каталясах”. Емилия и Стамен Кривошиев правят нова проверка, а Теди с характерния си менторски тон обяснява, че тази разлика не може да се стопи и… Абе станал съм депутат. Скарват се. Имало още протоколи, това били предварителни резултати…

            Откъм ул. „Отец Паисий” се чува страховита гълчава. Викове и песни. Знамена. Часът е 23 на 10 юни 1990 г. Огромната тълпа се предвожда от Тончо Христов /застъпник на кандидата ни Георги Бунов/, Иво Калчев /председател на районната комисия в 101 район/ и от самия кандидат Бунов с куфарче, бутилка водка „Средец”, а зад тях много цигани, много. Пред сградата вдигат Жоро на ръце. Иво влиза тържествено и пред удивените ни погледи обявява: „Вече имаме първият избран депутат след 45 г.! Написахме протокола още в 22 часа. След първите 30 секции надхвърлихме 50% + 1. Това е положението.” На другия ден ще установим, че имаме най-убедително избрания депутат в България със 78.34%. Струва ми се, че и досега това е рекорд.

            И се започна. След полунощ. Радост. Сълзи. Окончателни резултати от районните комисии. В 103 район Николай Близнаков победи с 67.12%; в 102-и Манол Журналов отвя проф. Панделиев/БСП/ с 63.10%; в 96 район Иван Костов/появи се с най-широката усмивка, която съм виждал/ би Вагенщайн с 56.24%; в 97-и социалдемократа проф. Ташев би червения кандидат К. Гьошев с 55.12%; в 98-и Андрей Андреев спечели битката срещу ректора с 52%. В моя 99-район официалните резултати сочеха победа с 64.60%.

            Останалото ми е мъгла. Сълзи. Много сълзи. И едно вдъхновено множество по улиците на Пловдив. Не се описва. Луда, синя и пловдивска нощ! Победа на първия тур на нула. Много на нула. Райко Йотов  черпеше  всички и плащаше с марки  в ресторант „Москва” на Главната, бай Левон  Симонян се напи за първи път в живота си, Бойчана докара самодеен духов оркестър, циганите преобърнаха няколко полицейски коли в „Столипиново”, Борето Дамянов /Бог да го прости!/ написа за първи път на огромен плакат -  „Пловдив – синята столица на България!”.

            Обади се майка. Плачеше. После баба от село Торос. На 87 години говорила по митингите. И тя плачеше. Радвали се за мен и скърбели за измамата в България, наречена избори. После пратиха телеграми.

            Към 4-5 часа в студената утрин на 11 юни 1990 год. успях да зърна умореното лице на д-р Емил Георгиев: „Айде да отидем до избирателната комисия да вземем официалното удостоверение за избора ти. Айде, айде”. В днешната административна сграда на район „Централен” комисията за 99 едномандатен пловдивски район пийва и чака. Адвокатите и шефове на комисията Момчил Попсавов и Адела Кац ми връчват удостоверение за избран народен представител във Великото народно събрание на изборите, проведени на 10 юни 1990 год.

            Вървим с доктора по пловдивската Главна. Студена утрин. Пловдивска и много, много синя. Жена ми и петгодишния син отдавна са заспали в изборния ми щаб. По улицата празнуват пловдивските седесари. Други плачат.  Печелим тук, губим в страната.

             И се започна една… Не е за разправяне, но се моля един ден да опиша всичко. И за Великото народно, и за Конституцията, и за 39-те, после и за 36-то Народно събрание. С времето ми се струва, че трябва да го направя. Днес, ако искате – пийте една ракия. За проваления ни преход и отлетелите надежди.

image



Тагове:   БСП,   избори,   мафия,   депутат,


Гласувай:
17


Вълнообразно


1. boristodorov56 - Ицо, в онази нощ загубих 10 години от живота си.
10.06.2010 22:08
Смачкахме ги и плакахме от безсилие срещу всеобщото селско малоумие!
На следващия ден по главната хората ходеха като попарени -
никой не можеше да приеме този факт.

Нека онези, които тогава гласуваха за комунистите днес си помислят защо сме на това дередже и кой е виновен!
цитирай
2. toross - О Боре, толкова си прав, но
10.06.2010 22:14
едва ли някой ще ни разбере. Днес съвсем случайно се сетих и нахвърлях каквото помня, но остава отвратителния вкус и досега на една пропиляна надежда, може би най-голямата в живота ни. После нещата започнаха да се проясняват, но бавно , мъчително по български. Днес просто исках да нахвърлям настроението. Пловдив никога повече не е бил толкова горд и величав, както в оная нощ. Сега ни навряха ... да не казвам къде.
цитирай
3. анонимен - Помня това време...
11.06.2010 00:02
Помня това време, голяма надежда имаше в хората, невиждан ентусиазъм! България- аха, аха, и да се освободи от червените орки... Но ТЕ съсипаха всичко...
цитирай
4. анонимен - Благодаря ти, Ицо.
11.06.2010 00:55
Ицо, знаеш, че съм причастен към пловдивските изборни вълнения, но не знаеш, как ме развълнува този твой поститг. Благодаря ти, ти събуди най-светлите ми спомени и най-възторжените емоции, които съм имал в мърлявия си живот. Сърдечно те моля - ИЦО, ТАЛАНТЛИВ СИ И УМЕН И ПАМЕТЛИВ. НАПРАВИ ЦЯЛА КНИГА И ЗА КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЛАТО И ЗА ОНЕЗИ НЕЗАБРАВИ ДНИ НА БЕЗУМНИТЕ НИ НАДЕЖДИ. Прегръща те БАЧО КОЛЬО.
цитирай
5. анонимен - мето
11.06.2010 07:03
Това бяха най искрените надежди на хората ,че нещо се променя и ще се оправим!За съжаление всичко беше и е сценарий на БСП(БКП) и ченгарските обслужващи ги служби ! Така е и сега . Начинът е друг, не този !
цитирай
6. krotalka - Христо, благодаря ти, че ме върна 20 години назад!
11.06.2010 07:56
Трудно е да се опишат вълнението и емоциите от ония времена, но ти си успял!
Що се отнася до точно тези изборит, БКП(нищо, че се преименуваха на БСП) си имаше добре изграден сценарий, който успя! Напъхаха много троянски коне в редиците на СДС и ми е мъка, защото в нашия избирателен район беше един от тях. Толкова усилия вложихме, за да успеем, а накрая той ни предаде...
Сега, след толкова години, ми се струва, че "Безкръвната революция" с която толкова се гордееха вождовете на СДС, е била добре планирана от БКП.
Говорили сме с теб по тоя въпрос и сме на едно мнение.
цитирай
7. анонимен - не на мен тия
11.06.2010 08:16
Ако някой иска да ни внуши че е бил голям борец против комунизма дълбоко греши че ще му повярвам!Не искам да се афиширам кой съм,но никога не съм бил член на каквато и да било пасмина (партия),помня добре събитията и докато някой правеха политически кариери,то аз правех пари,още ме е срам заради тези които идваха да просят като просяци от спонсори като мен в името на някаква измислена кауза при това измислена от бивши апаратчици,разбира се че давах на всички по малко.А сега за автора-Авторе не на мен тия номера-всичко беше режисирано по сценарий на БКП (самия Петър Стоянов го признава),ама след дъжд качука-като си оправи положението за 500г. напред,абе накратко-майната Ви псевдо-борци против комунизма.Всички ранни партии се създадоха като сателити на БКП,при това не със случайни хора.Айде приятен Ви ден!
цитирай
8. анонимен - благодаря
11.06.2010 09:04
за този спомен от младоста ми!
цитирай
9. анонимен - не лъжете младите
11.06.2010 09:32
Ако някой иска да ни внуши че е бил голям борец против комунизма дълбоко греши че ще му повярвам!Не искам да се афиширам кой съм,но никога не съм бил член на каквато и да било пасмина (партия),помня добре събитията и докато някой правеха политически кариери,то аз правех пари,още ме е срам заради тези кАко някой иска да ни внуши че е бил голям борец против комунизма дълбоко греши че ще му повярвам!Не искам да се афиширам кой съм,но никога не съм бил член на каквато и да било пасмина (партия),помня добре събитията и докато някой правеха политически кариери,то аз правех пари,още ме е срам заради тези които идваха да просят като просяци от спонсори като мен в името на някаква измислена кауза при това измислена от бивши апаратчици,разбира се че давах на всички по малко.А сега за автора-Авторе не на мен тия номера-всичко беше режисирано по сценарий на БКП (самия Петър Стоянов го признава),ама след дъжд качука-като си оправи положението за 500г. напред,абе накратко-майната Ви псевдо-борци против комунизма.Всички ранни партии се създадоха като сателити на БКП,при това не със случайни хора.Айде приятен Ви ден!
цитирай
10. анонимен - е такива хора правиха първите демократични избори
11.06.2010 09:40
"Пия някаква шльокавица на екс."
цитирай
11. анонимен - Прогледнал
11.06.2010 10:47
Крадец си ти Андрешко, един обикновен крадец......
цитирай
12. анонимен - манипулатори
11.06.2010 11:03
мошеник,даже ми разбъркал поста така че да не може да се разбере какво съм написал-боклук като всички останали,нямам коментар и не виждам смисъл да пиша,храна на рибките вече не давам,айде сбогом!
цитирай
13. анонимен - Иван Даскалов
11.06.2010 12:49
Е и?
цитирай
14. анонимен - анонимен
11.06.2010 13:09
"Демократите-борци" сте по алчни и по-нагли от комунистите!!!Борихте се не за
кауза народна,а за своята гушка.Които останаха в БСП поне имаха доблестта да не
се пребоядисат като повечето псевдо демократи.Затова сме на това дередже!!!
цитирай
15. panazea - Големите надежди!
11.06.2010 13:31
Прочети романа на Дикенс за Големите пропилени надежди!
цитирай
16. анонимен - Еййй, това българите сме безподобно стадо -
11.06.2010 14:06
Авторът написал един чудесен текст, без да пести нищо, дори себе си, представя ни една картина от първо лице с давност 20 г., в крайна сметка това е и история бе тиквеници. И пак недоволни и все анонимници кото тоя дебил - "не си пиша името, ама не съм членувал в партия..." Простако, простако - това ли енай-умното, което може да напишеш? Поздравявам иначе автора за честния и открит текст и наистина си струва да събере такива текстове в една книга, защото точно подобни текстове липсват.
Илия Петричев, София, Лагера
цитирай
17. boristodorov56 - Срамът ви - е разбираем!
11.06.2010 14:52
Анонимна комунистическа пасмина
защо като сте ербап - не пишете с името и мутрата си?
цитирай
18. анонимен - Що? Като си сложи името, какво ще му ...
11.06.2010 14:59
Що? Като си сложи името, какво ще му направиш? Ще се оплачеш на Мавъра, да накара ДАНС да му намерят адреса и да го понатупат ли?
Или си мислиш, че като имаш някаква регистрация някъде си, вече мнението тежи двойно ли? Заставал си бил зад името по този начин? Че на кой му пука зад какво заставаш?
цитирай
19. анонимен - да,ама НЕ
11.06.2010 15:18
Наистина някой са си по зле от стадо,ама да имашда вземаш умнико,ще те прекарам през морето и вода нема да ти дам да пиеш.Писал си името,града и квартала....хахаха-и какво от това,кой може да го потвърди,а?Аз например съм бивш министър,нещо против?Има една приказка в казармата(ако си ходил въобще) "тарикатите носят вода на баламите"-точно такъв селски тарикат си и ти,а ся спи на рахат!
цитирай
20. анонимен - Да, така беше.
11.06.2010 16:18
Може и създаването на партиите да е режисирано. С голяма вероятност е. Комунистите едва ли са се оставили без застраховка за бъдещите промени. Но ентусиазмът и надеждите на обикновените хорица бяха истински - надеждите да се отървем от комунистическтата чума. И това също пропадна. Но проклети да се тези които се възползваха от хорските надежди. Рано или късно всеки си получава заслуженото. Тъжното е милионите пропилени съдби и нереализирани възможности.
цитирай
21. haralanov - Здравей,Христо!
11.06.2010 16:23
Чета ти постинга и от толкова много време насам,очите ми се насълзиха!
Един ден,когато те видя,искам да ти стисна ръката!
Бъди здрав приятелю!
цитирай
22. eien - Наистина ли? Наистина ли се родиха в онова лято
11.06.2010 16:58
истини?
Торос, аз още наивно ги очаквам и по своему се боря за тях.
цитирай
23. анонимен - Благодаря...
11.06.2010 17:13
Благодаря на Бог,че преживях момента в който червените гадове се криеха в миши дупки.Излъгаха ни "нашите сини" комунисти,но докато съм жив щепомня радоста от това да кажа на гадовете че са гадове.Червените изроди ще измрът,но техните престъпления още дълго ще тежат на този народ.Благодарност на автора,че ме върна към времито на истинските надежди.Уви
цитирай
24. анонимен - Dimitar- Колко много съжалявам?!
12.06.2010 00:12
Тъкмо бях станал пълнолетен...гласувах за БСП...колко много съжалявам...простете ми...и аз имам вина с тоя глас..:(((
цитирай
25. nicodima - Няколко пъти прочетох текста...
12.06.2010 00:27
Аз също бях политически активна през първите години и пазя доста спомени...
Помня какво натегнато мълчание цареше в трамвая, с който отидох на работа след изборната нощ...
Не знам...
Доста години минаха, доста надежди се изпариха, доста илюзии се разрушиха... но - трябва да се върви напред все пак...
Анонимните коментари ме карат да мисля, че има назначени хора да ни обезверяват...
Поздрави!
цитирай
26. анонимен - комплексирани хора
12.06.2010 08:12
Какво означава анонимни?Всички които пишем в интернет сме анонимни,това че някой си е сложил някакво име,град или квартал не означава че 100% е истина,все пак забравяте най-важното правило в интернет-"невярвай на всичко което пише в интернет"-Тъй че и ти ми се виждаш на първо четене пребоядисана-поздрави и приятен уикенд!
цитирай
27. анонимен - как се печели по време на чума
12.06.2010 10:37
До този,който могъл да бъде министър.Разбира се,че можеш,като гледам стила ти на писане,граматиката която владееш до съвършенство по нищо не отстъпваш на Яне,Бойко,Чукалов и Сидеров.Та дори си и малко по-глупав от тях,което си е от голяма полза зая теб.Ама нейсе то 99% от българите можем да бъдем министри...
цитирай
28. анонимен - kakва е разликата между сините и червените
12.06.2010 14:40
Каквато е разликата между Хитлер и Сталин. "Всички сте маскари" е казал бай Ганьо. След като взехте власта забравихте за хората които Ви избраха, затова тази партия СДС не съществува, и никога няма да я е има. Това е една носталгия за сините мошенници, които се оказаха по големи крадци от комунистите. Единствено лошо е страдат обикновнните хора. За 20 години "демокрация" варнахте България във времето на феодализма.Създадохте насилие терор, глад убйства и какво ли не на обикновеният човек. Съжалявам че съм гласувал за една партия на мошенци.
цитирай
29. анонимен - абе що не одите да се...
12.06.2010 16:51
въобще не ме интересуват вашите тъпи,нагласени и манипулационни истории,ходете да се ебете! FUCK OFF!
цитирай
30. анонимен - И аз бях там
12.06.2010 17:12
Аз завършвах ПУ,,Паисий Хилендарски'' и ви помня от митингите. Къде сте сега, господин Марков, къде са другите, къде съм аз...
цитирай
31. toross - № 30 - Благодаря ви за спомена -
12.06.2010 17:54
нямам практика да отговарям или възразявам, но на вас ще отговоря, защото е симптоматична съдбата като на останалите, които повярвахме тогава - Стоя си в къщи и ме спасява компютъра, боря се със сума болести, безпаричието и човешката омраза, така, както още хиляди българи. Отдавна разбрах, че просто онази мечта не е била за нас . тя е била за хората , които подготвиха и си играха в собствената си пиеса. Доколкото съм могъл съм се опитал да попреча, но не стана. Такава е съдбата на много политици от началото, въпреки подмятането тук, че всичко са маскари, но такава е съдбата...
цитирай
32. анонимен - а поминш ли...
12.06.2010 19:42
Когато лягаше като прасе пред РДВР-то и се правеше на циркаджия,що не идеш сега пак да легнеш?
цитирай
33. toross - Да господине, ако
12.06.2010 19:53
полицията се държи така към мен, както тогава ще го направя пак - въобще не ми пука, какво ще мислят такива като Вас. За съжаление точно тази полиция не можа да се промени, нито откъм манталитет, нито откъм интелигентност. За съжаление, разбира се.
цитирай
34. анонимен - цървула си остава цървул!
13.06.2010 00:20
СДС....вижте колко останаха-1 файтон хора,ако не бяха в коалиция с ДСБ щяха да гледат парламента в момента-ама отвън,такава е народната обич към вас,Ние обикновените хора видяхме какво направихте със селското стопанство,със оръжейната промишленост,със РМД-тата и със социалната политика и здравеопазването,неразбирам защо се правиш на 3 и половина,С КАКВО ДОПРИНЕСЕ ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА НАРОДА СИ-СЪС НИЩО,ПО СКОРО ДОПРИНЕСЪЛ СИ ЗА НЕГОВОТО 20Г. СТРАДАНЕ-и това е на твоята съвест,не на моята,аз не съм имал мераци за полититески игрички и не съм участвал във тях!
цитирай
35. анонимен - М-да-а-а...
13.06.2010 07:02
САмо погледнете тази ВЕЛИКА снимка. Толкова много хора...
И да провалиш всичко това!?!?!?
Трябва да си много тъп човек!!!!!!
цитирай
36. smilodont - САмо погледнете тази ВЕЛИКА сни...
13.06.2010 17:54
анонимен написа:
САмо погледнете тази ВЕЛИКА снимка. Толкова много хора...
И да провалиш всичко това!?!?!?
Трябва да си много тъп човек!!!!!!
Не тъп а нагъл , подлец , бих казал "човек" изпълнен със злоба .
цитирай
37. анонимен - ПРЕДИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ СТАНАХ ДЕПУТАТ... ПЛОВДИВСКА РАПСОДИЯ-
19.06.2010 18:55
Г-н Марков, всяка революция "изяжда" чедата си - т.е. водачите си!? Спомнете си Френската ... Робеспиер, Дантон, Марат; Октомрийската...Ленин, Сталин, Тухачевски; 9-то септемврийската...Трайчо Костов, Горуня; Унгарската пролет през 1968...; Полската...; Чешката...; Българската "нежна революция"...толкова "много вожд", че нямат изброяване!? Винаги масите са използвани и манипулирани от т.н. ВОЖДОВЕ и корумпирани личности, за собствените си облаги! Най-живият пример - управлението на Симеон Кобурготски и неговата клика.
ЖАЛКО Е, ЧЕ НЕ НЯКАКВИ ИМАГИНЕРНИ ПРИЧИНИ И ХОРА са убили вашите мечти и идеали, а именно ВАШИТЕ ВОЖДОВЕ, които с ВАШИ И НАШИ УСИЛИЯ взеха властта и управлението, но не оправдаха надеждите на НАРОДА!!!
Сега Вие си стоите в къщи и "ближете рани" и ни напомняте, че НЯКОГА(КОГА БЕШЕ ТОВА), ... преди 20 г. "ВРЕМЕТО Е НАШЕ"..., но не би!
ВРЕМЕТО Е ТЯХНО и ще бъде ТЯХНО завинаги, а на нас обикновенните хора - изразът, "ЯДЕМЕ ДЪРВОТО" ни е добре познат повече от 20 години. Г-н Марков, чета "Стоя си в къщи и ме спасява компютъра, боря се със сума болести, безпаричието и човешката омраза, така, както още хиляди българи. Отдавна разбрах, че просто онази мечта не е била за нас. тя е била за хората , които подготвиха и си играха в собствената си пиеса. Доколкото съм могъл съм се опитал да попреча, но не стана. Такава е съдбата на много политици от началото, въпреки подмятането тук, че всичко са маскари, но такава е съдбата...". Не, не така господине, това не оправдание, а братчетата на Гаврош, а нашите съдби!?
Спомням си за списанието "Наш дом", издавано преди "Демократичните промени"; това списание аз наричах ТЕХНИЯТ ДОМ, защото обикновенният човек тогава, не можеше да си позволи лукса, за да се обзаведе по препоръките в журнала. Времето е ТЯХНО; държавата е ТЯХНА - в България "МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА" (цитирам един интернет участник); средствата за производство и селското стопанство - ТЕХНИ; банките- ТЕХНИ; опитват се и народа да направят ТЕХЕН, но "НО ПАСАРАН"
цитирай
38. анонимен - ПРЕДИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ СТАНАХ ДЕПУТАТ... ПЛОВДИВСКА РАПСОДИЯ-
19.06.2010 19:10
Г-н Марков, извинете, но искам да Ви запитам нещо: ЗАЩО НАПИСАХТЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ В нет-а, след като сте РАЗОЧАРОВАН!? Пишете го с ГОРДОСТ, а резултатът е една голяма НУЛА и РАЗОЧАРОВАНИЕ за Вас и всички нас(95% от бълг. народ). Разбирам Ви - повдигате си самочуствието,... и аз съм дал нещо на България в битката за ""ДЕМОКРАЦИЯ"", а може би търсите съмишленици за свое оправдание... Кой знае?
цитирай
39. toross - Необходимо обяснение -
19.06.2010 22:10
Налага се да го направя след логичните въпроси от някои от читателите. Краткият отговор е - защото и това е история, и не е лошо да остане и един поглед на човек, който попада в ситуация, непривична до този момент за 99% от хората. Втората причина е чисто лична - крахът на надеждите ни, независимо че опитахме тогава да попречим на ВНС в приемането на Конституцията. Но тежките анализи за себе си направих в следващото 36 НС, където попаднах, но видях истинските режисьори на прехода, креатурите на БКП в синята организация - може би ще го разкажа и това неудобство. Третата причина е , айде да я нарека мемоарна, защото съм убеден, че имаше хора, които дадоха сърцето си за тази промяна и ... наистина всичко си стана тяхно с леки корекции, но повярвайте ми - не предполагахме /голяма часто то нас/ какво са режисирали за в бъдеще другарите. Четворто - няма да се засегна, ако го окачествите и като търсене на съмишленици за оправдание, но няма да е честно - просто спомен.
цитирай
40. penchoan - Изборите са шоу за наивници
28.06.2010 21:08
Наивно е да се мисли, че ако СДС беше спечелило изборите, нещо щеше да се промени. Апаратът на ДС беше толкова мощен, че изходът беше предопределен. Е, ако БСП беше загубила, Държавна сигурност трябваше да полага много повече усилия, но крайният резултат нямаше да се промени. Не помня кой беше казал, че ако с избори можеше да се промени обществото, щяха да ги забранят.
цитирай
41. анонимен - Нямаш си на представа Боре...
01.06.2011 15:01
Нямаш си представа колко си прав приятелю!Да спомням си след като отказах единствено от морални подбуди и от това ,че бях възпитан да обичам своята Родина ,своя народ да бъда един от "грабителите" и булдозерите на "социалкапитализма"разработван от столетницата ,застанах зад Д-р Дертлиев и възстановихме БСДП такава каквато е била завещана от своите основатели.Тогава ДС служителите се намесиха и съсипаха идеята за демокрация ,пазарното стопанство и признаването на България като освободена от диктатура европейска държава...много може да се пише и говори...пиши Боре ,с радост ще го споделяме .
цитирай
42. анонимен - Нямаш си на представа Боре...
01.06.2011 15:02
Нямаш си представа колко си прав приятелю!Да спомням си след като отказах единствено от морални подбуди и от това ,че бях възпитан да обичам своята Родина ,своя народ да бъда един от "грабителите" и булдозерите на "социалкапитализма"разработван от столетницата ,застанах зад Д-р Дертлиев и възстановихме БСДП такава каквато е била завещана от своите основатели.Тогава ДС служителите се намесиха и съсипаха идеята за демокрация ,пазарното стопанство и признаването на България като освободена от диктатура европейска държава...много може да се пише и говори...пиши Боре ,с радост ще го споделяме .
цитирай
43. diso - Пак 1990-та - някакви "експерти" твърдяха, че ще се оправим към 1994-та
10.06.2012 15:46
Мислех си - "Чак тогава ли?!"...
Колко време мина оттогава, но още сме доникъде:((
цитирай
44. анонимен - ИСТИНАТА Е НЕУМОЛИМА
10.06.2012 22:21
Г-н Марков, Радвам се заедно с вас за ония години пълни с надежди и безкрайно огромни разояарования. Например в моята секция и нейн член кандидата на СДС беше най-достойния от всички мажоритарни кандидати в Русе.Сложиха го, него, най-харизматичния, с няколко висши и научни степени в моята секция, защто този МИР обхващаше малко от Русе и всички села до 40км. от Русе(нарочно е така направено и до днес). И от всички мажоритарни само той загуби с/у БСП. Пловдив ДА, но Пловдив не е Българив, нито Сф. и Варна.Като говориш за еуфорията СДС, да, имашея, и все пак колко спечели СДС? А колко спечели БСП- 54%. Е това обърка живота на Б-я. Който е имал очи е видял после какво стана. До 1997г. България нямаше Държавен Герб, защото управляваше все БСП. Правителството на ОДС с Костов им беше едно от първите неша приеха Герб на Б-я. Друго,- правителството на Ф. Димитров с какво мнозинство създаде правителство? СДС имаха 32.5%, а БСП 31.5% . Какъв мандат е това от народа - НИКАКЪВ! бЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРЕЗ ТИЯ 22 ГОД. НЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА НИТО ВЕДНЪЖ. 97Г. И БЕДНИ И БОГАТИ ГЛАСУВАХА ЗА ОДС , ЗАЩОТО СЕ БЯХА УПЛАШИЛИ ЗА ФИЗИЧЕСКОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ, А НЕ ЗА ДРУГО. И ако не беше тая голяма национална катастрофа с тоя пълен банкрут на държавата, ние власт нямаше да вземеме и до днеска, но благодарение, че много бързо се развиха нещата, защото скочи мало и голямо и ДС изтърваха положението из под контрол. Всеки може да седне да помисли и ще види, че това е горчивата истина. А песента за "ПОСЛЕДНИЯ ВАЛС" И СЕГА ОБИЧАМ ДА СИ Я СЛУШАМ, КЪДЕ ОТ МЪКА, КЪДЕ ЗА ХУБАВИТЕ СПОМЕНИ.
цитирай
45. анонимен - "ЦЪРВУЛА СИ ОСТАВА ЦЪРВУЛ" Именно си такъв!
10.06.2012 23:06
РМД та РМД_та.Случайно за кратко работих в такова. Собствениците им са (разбира се всички от БСП, защото нали са държавни до момента: Директора, Партийния секретар , технолози, конструктори - ИТР, все заварено положение от десетилетия и плюс няколко работника членове на БСП. Работниците седесари своевременно бяха СЪКРАТЕНИ. Ако Костов беше постъпил по партийно му, да отмени този закон за РМД-та, приет от правителството на Ж. Виденов, тия предприятия,до едно не работещи, всичко щеше да отиде на улицата без пари и без хляб. Слава на Костов, който постъпи над партийно, даде ги на комунистите и те извадиха мръсните пари от джобовете си и ги по съвзеха и работниците продължават от там да си изкарват хляба. Трябва да си не знаещ, пълна нула; или идиот да говориш против РМД-та. Да, РМД-та нямаше да има, ама, ако бяха почнали реформите 90г. и бяха свършили 92г. За тия години Словения проведе и завърши реформите си, заяви техния президент в реч пред нашия парламент през 1992г. поканен от Ж. Желев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540832
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031