Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 17:33 - ДЖУЛАЯ Е !!!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 23873 Коментари: 29 Гласове:
20

Последна промяна: 01.07.2015 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



image

Джулая
e!

 

И пееше гениалният пияница David Bayron планетарния хит „Juli Morning”. И светът беше наш на скалите, и морето тихо се поклащаше в ранната утрин, и от него се раждаше слънцето. Едни тръскаха гриви, други правеха любов, трети сменяха батерии на касетофоните/само тях имаше/, четвърти отскачаха до магазина за водка „Средец” и бира, някои просто реанимираха, но у всички свободата и мечтите идваха със слънцето в юлското утро.


        Така бе на брега преди повече от 25 години. След като си отиде от земната суета David Bayron го сменихме с John Lowton, който вече дойде в Каварна да извиси глас в юлската зора.
Не съм съвсем сигурен, но друг такъв празник за посрещане на утрото в света май няма. Впрочем – сигурен съм. Няма! Нарекохме си го простичко „Джулая”. Никой не знае кога се роди. Има тежки спорове между хипарите, но е някъде в средата на 70-те години. Аз бях за първи път през 1979год. Истинският „Джулая” бе само и единствено на Камен бряг – пуст и девствен тогава. В нови времена се измести в Каварна, на варненския южен плаж, на скалите във Варвара, до бургаското пристанище... Но истинската си остана на Камен бряг, там, някъде в края на комунизма.


        Като скъсах с казармата през 1983 год. забрах тайфата и пак на скалите с утрото и Юрая, благосклонните гаджета, водка „Средец”, много бира и рибена чорба-люта, с много девесил. Е, някои си носеха и трева, други лидол, а трети морфин - все за подсилване на изживяването. Но никой не пропускаше секса на морския бряг – то си беше като ритуал, въпреки че понякога се объркваха партньорите и партньорките. Райко Йотов - Лудия казваше, че който не е правил секс на брега на 1 юли е скопец, а Диди Кобилата  от Тетевен се кълнеше, че на Джулая дори спи с отворени крака. Май бе истина...


        Протестът срещу комунизма  роди великото време на „Джулая”. Нашенският вариант на „Не правете война, а любов!”. На третото-четвъртото ходене вече се познавахме с ченгетата, които пращаха да ни охраняват, наричахме ги „Ушко” или „Куки”, идваха с жигулита с надпис „НМ”, но дори и те ставаха част от еуфорията на идващия ден и се правеха, че не виждат поведението, което не се съвместяваше със „социалистическия морал”. Понякога за разнообразие се сбивахме с униформите, на големи кръвопускания не помня.

         „Джулая” роди и велики копелета, и велико време и много свобода. Такива типове няма да срещнете из кулоарите на властта, а трябва. Онези бяха деца на брега и утрото. Как си представяте да посрещнат изгрева с водка, любов и бира Сергей Станишев, Мара Мисса-Капон или Гоце Първанов, да не говорим за Иван Костов или Симеон, кадет Рилски? Аз не мога и да си ги представя – те са деца на конформизма, а за такива едно време на Джулая нямаше място. Или ги биеха, или ги чукаха.


         Когато отидох за първи път на „Джулая” вече имаше легендарни хипари, станали емблема на самобитния празник – Гецата от Подуене/сега е борсов играч в Ню Йорк, но си идва понякога и поема към морето/, Льоката от Луковит/от малкото живи мутри след 1990г./, Ники и Дзурлата от Самоков/бяха добри спортисти и страхотни музиканти/, Шугата от с. Торос /по известен като Красен Терориста, открадна самолет, а в демократични времена го обезглавиха на Витоша/, Валя Бурията /разпуска с шведски съпруг и мечтае да се върне на Джулая/, Райко Йотов-Лудия/неповторим биткаджия, музикант и авантюрист, прегръщал Фрида от АББА/, Петьо Левскаря/отиде си от свърхдоза на Герена/, Наташа Черната /труди се на правителствения фронт, държавен чиновник с визия/, Наската от Кършияка /забегна в Бразилия и се ожени за танцьорка/, Цанко Солджъра /сега кротко обгрижва богата италианка в Торино и гледа породистия и` кон/, Стенли Люлинеца/и него го отнесе некачествен хероин/, Тюри Лалето/щастлива майка на четири деца/, Ицо Черкеза /лежи в затвора за международни далавери/, Румен Шелека /сега е строител на живота нов и чест посетител на арестите/ и колко, колко още?... Все хора-легенди от Джулая. Млади, красиви и свободни. Бяха си извоювали мястото на почитани ветерани-бунтари още 20-25 годишни. Бяха личности, с които никой не можеше да се ебава или да унижава, защото хард рока ги възпита. Млади, романтични, красиви и свободни! Едни други момчета - David Byron, Ken Hensley,  Mick Box, Paul Newton, Ian Clarke – бяха създали своеобразна култура на свободата в една изтерзана, комунистическа страна…


       Ако не сте там, пуснете си Uriah Heep и се потопете в красотата на младостта и любовта.

 

Първи юли е и няма по-хубав текст от:


Аз бях там в една юлска утрин.
Търсех любов.
Със сила идваше заранта на новия ден и прекрасното слънце.
С песента на първите пойни птици, аз си тръгнах към къщи.
Бурята и нощта се отдръпнаха зад мен.
Останах на пътя самотен.
С деня дойде просветлението. Ще потърся Тебе.
Търсих любовта на най-странните места.
Всеки камък неведнъж преобръщах.
Опитвах. Докоснах хиляди лица.
Но нито едно от тях не почувства огъня,
Който гори в моето сърце,
В моето съзнание, в моята душа.

 
И се насладете:

http://vbox7.com/play:5263dee3




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. raders - Само, който е живял в онези времена ...
30.06.2010 18:08
Само, който е живял в онези времена ще разбере за какво се отнася. Наистина велико събитие. Не трябва да изчезва тази традиция; имате моята благословия.
цитирай
2. lado - От Софето - Явката, Бойко Бийтълса, ...
30.06.2010 19:38
От Софето - Явката, Бойко Бийтълса, който обаче не го чух да пее нещо на тях, а само на Стоунс...., че и моя милост от градинката на гърба на Художествената академия, или на къмпинг Веселие , или Смокиня, или местността "Германката" или...те, децата, днешните 20-тина годишни юнаци,няма как да знаят, почувстват...,
колкото и цветно да им го преразказваш!
Поздрави!
цитирай
3. toross - О, Владо - Бойко го знам -
30.06.2010 19:47
вярно, че само Стоунс му бяха в устата. Даже по едно време имаше разделение - на Битълси и Стоунисти, после времената се промениха, дойдоха Цепелин, Пърпъл и Юрая - маркерите на цяло поколение, но държат старчетата здраво... Просто не мога да си представя, че са хора на по 60 и кусур години, но ... за нас красивото е тяхното време. Сега като изброи тези страхотни места по морето ми стана пак кофти, всъщност не се сещам дали си струва да се споменава тази мутризация ... Абе мамка му - комунизма се връща в по-уродлив вид , сякаш, а? Нищо - накрая ще ни остане последното право на бунт, ако имаме сили.
цитирай
4. zahariada - Поздравления!
30.06.2010 20:02
Добавка и от мен. Сребърни гривни, долу под Художествената академия.
По пътя - Керуък. Поздрави!
цитирай
5. lado - Боже, че ние сме били едни до други и ...
30.06.2010 20:04
Боже, че ние сме били едни до други и тогава, просто не е истина!
цитирай
6. lado - вярно, че само Стоунс му бяха в ус...
30.06.2010 20:07
toross написа:
вярно, че само Стоунс му бяха в устата. Даже по едно време имаше разделение - на Битълси и Стоунисти, после времената се промениха, дойдоха Цепелин, Пърпъл и Юрая - маркерите на цяло поколение, но държат старчетата здраво... Просто не мога да си представя, че са хора на по 60 и кусур години, но ... за нас красивото е тяхното време. Сега като изброи тези страхотни места по морето ми стана пак кофти, всъщност не се сещам дали си струва да се споменава тази мутризация ... Абе мамка му - комунизма се връща в по-уродлив вид , сякаш, а? Нищо - накрая ще ни остане последното право на бунт, ако имаме сили.

Всички места вече са осквернени - Райския залив, за "Смокиня" мутрите се биха и стреляха, на "Германката" май вече не може да се припари...
Правото на бунт никой не може да ни отнеме, дори да е индивидуален....
цитирай
7. toross - Владо - идвахме
30.06.2010 21:15
тогава с Красен, ние му викахме Шугата, през 1983 г. той е от групата, която се опита да отвлече самолета, хванаха ги във Варна, единя го убиха, а другите ги съди Д. Попов. Между другото, в отряда от барети шаф е бил тоя Цонко , който участваше в Биг Брадър, след затвора Красен изчезна в Канада, върна се , та да го убият нашите мутри. Някой ден ще разкажа и неговата история.
Имаше една страховита мадама Юлиана - нея не може да не си забелязал, страхотна, Бойко много си падаше по нея, но... Абе страхотни историии.
Преди две години минах през "Германката" и останах потресен - всичко е баталясано, наредени някакви нови бетонни къщички, пазят мутри/май били на Ник. Банев/, въобще - нищо общо; после и през Смокиня минахме - същата история - много, много сдухана "Родина". И наистина най-хубавото е, че никой не може да ти отнеме правото на бунт, дори индивидуален, но колко ми се искаше едно време този бунт да стане...национален... изиграха ни и то по най-гадния начин - това не мога да си простя.
А, сетих се - засичахме се на едни от първите Джулаи с Жоро Липовански и след години се оказахме във ВНС заедно - то може би и затова бързо-бързо ни "укротиха"... Ех, много мъка
цитирай
8. toross - zahariada - Захари, колега -
30.06.2010 21:22
и ти припомняш много славни времена , "Сребърните гривни" по мое време вече се бяха разбягали , мисля 1977 г, но си спомням безкрайните купони под Худ. академия, и модния Керуак /току-що преведен на български/, после дойде Кен Киси, а ч. Буковски го четяхме на руски . някакво емигрантско издание на белогвардейци, май издателството беше във Виена. Наистина славни времена. Дали сега младите могат да го изживеят същото...
цитирай
9. анонимен - E-e-e-e-e-e-e-e, Браво бе пич !
30.06.2010 21:29
Страхотен ти е такста - сълзите ми избиха на втория абзац ! Великото време на свободата на морския бряг ! Тогава всички мечтаехме да съборим комунизма с песни и много пиене! Споменавах наистина някои от легендите по хипарските сбирки, но те са хиляди... Не знаех, че Стенли Люлянеца си е отишъл от грешния свят. Много кофти ми стана, но иначе вебик текст си написал. Браво.
Хиляра - един от редовните по морето рокаджий
цитирай
10. yuliya2006 - Юрая Хийп – Юлска сутрин (Текст)...
30.06.2010 21:51
Юрая Хийп – Юлска сутрин (Текст)


Там аз бях в едно юлско утро
Търсещ любов
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце

Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома
Заедно с бурята
и с нощта зад мен
и по моят Път

С деня дойде и решението
Ще продържавам да търся теб
Ла ла ла ла

Търсих любовта
На най-необичайните места
Не оставих камък
непреобърнат
Трябваше да се вгледам
в над хиляди лица
Но никой не почувства
Огънят, който гореше

в сърцето ми,
в съзнанието ми,
в душата ми
Ла ла ла ла

Там аз бях в едно юлско утро
Бях търсил любов
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце

Под звуците
на първата птича песен
си тръгнах за дома
Заедно с бурята
и с нощта зад мен
о, да, по моят Път





КОПИРАНО ОТ

http://www.blog.petarivanov.com/?p=514
цитирай
11. lado - Имаше една страховита мадама ...
30.06.2010 21:54
toross написа:

Имаше една страховита мадама Юлиана - нея не може да не си забелязал, страхотна, Бойко много си падаше по нея, но... Абе страхотни историии.

Да ме прощаваш, ама вече съм забравил името й, но имаше една девойка, която от "Дружба" тръгваше за Академията с бутилка ябълкова , и до Университета вече я привършваше, но и нейното име ми се губи ...То, не че няма кого да попитам, де - има един Елвис, това му е истинското име, той помни всичко...
цитирай
12. boristodorov56 - Привет!
30.06.2010 22:17
Привет!
цитирай
13. vilidimova - Първоюлския изгрев е символ на свободата...
01.07.2010 01:56
"Аз бях там в една юлска утрин - търсех любов! "
Посрещнете изгрева с нова надежда!
цитирай
14. анонимен - bob
01.07.2010 01:57
Благодаря за удоволствието ! Хубав ден!
цитирай
15. анонимен - Спомени,спомени,
01.07.2010 08:09
това ще ни остане..
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Добре си го описал празника, аз по ...
01.07.2010 10:11
Добре си го описал празника, аз по това време вече си отглеждах първото дете и мислех за второ, не съм и чувала тогава за него. Не ми харесва това, че някои хора са го обърнали на безразборен секс със смяна на партньорите, това наистина са езически приоми. До колкото знам, сега нещата са се избистрили и хората ходят там за да си стоплят душите на първите юлски лъчи, което си е направо чудесно, защото празнуват слънцето, любовта и свободния дух, който винаги сме носили в себе си.
цитирай
17. анонимен - Petar
01.07.2010 10:12
Четох, съпреживавам случките с вас все пак съм и по малък , роден съм в годината когато автора на статията е бил на Камен Бряг за първи път. Сега летя със парапланер и усещам свободата във въздуха, но да усетиш свободния дух заедно със раждащато се юлско слънце е нещо неповторимо - СВОБОДА, РОК, ЛЮБОВ това е за мен живота "Там аз бях в едно юлско утро
Търсещ любов
Със силата
на настъпващия ден
и на красивото слънце"
цитирай
18. анонимен - .
01.07.2010 11:05
Автора на статията е от онези хипарски боклуци, които не могат да живеят без да плюят срещу комунизма. От онези мързеливи боклучета, които навремето се изживяваха като дисиденти и това им служеше за оправдание, че ги мързи да работят. Единственото, което искаха беше да се въргаля по цял ден по градинките и да се наливат с алкохол, а в това време тате носи мама меси, а 30-годишното "детенце" се прави на поет.
цитирай
19. demonwind - Само един път
01.07.2010 11:10
съм бил на брега (в България) навръх 1 юли - тогава помня, че посрещнахме утрото с Плебея, Краси Ватмана, Рамбо, Чикията (Бог да го прости), Пациента, Ози, Здравко от група Креш, Църо (най-добрия барабанист на България за поколението си, Бог да го прости и него) и още куп знайни и незнайни пияници. Слушахме на един касетофон (доста мощен) Slayer с албума Reign in Blood и Deicide с първия им едноименен албум, през нощта небето гърмеше и трещеше, а Краси Ватмана се молеше на баща си (разбирайте Сатаната) да го вземе, крещейки заедно с Глен Бентън от Deicide "Take me!!!". Е, не го взе, само дето взехме десетина кокошчици от близките дворове в Китен и ги пекнахме на огъня край брега. На сутринта облаците си отидоха, давайки път на най-прекрасното утро, което природата може да ти даде.
Минаха почти 20 години след това и ето ме снощи на Oostende (Белгия), специално днес казах, че ще дойда по-късно на работа. Този път и Белгия успя да изгони облаците на този паметен ден!
Щастливо лято на всички :)))
цитирай
20. анонимен - МАЙНАТА ТИ БЕ
01.07.2010 11:18
МАЙНАТА ТИ БЕ
цитирай
21. анонимен - :)
01.07.2010 11:36
Благодаря за поста! Да, аз не съм живял в онези времена... Норми за облекло, за поведение, без право на достъп до литература и музика, подтискане на индивидуализма... Днес всички тези неща уж сме ги надмогнали, но по някакъв подмолен начин отново сме изправени пред норми живот, пропагандиращи парите,
егоцентризма и безнаказаността. Аз се чувствам безсилен, вижайки в какво се превръща нашето море, нашите планини, нашата страна. А вече няма бунтари като вас...
цитирай
22. анонимен - Eгати борците против комунизма!
01.07.2010 15:11
С водка Средец, морфин и разтворени крака! Егати свободните типове, а какви житейски постижения само! Един - умрял от свръх доза, друг - доказал се като мутра... Доповръща ми се! Аз съм от поколението, което израстна с Юрая Хийп, но това, че слушахме и харесвахме тази музика, не ни направи наркомани и дегенерати. Не заблуждавайте младите, че романтиката на Джулая върви непременно с наркотик, пиянство и безразборен секс! Та чак и дисиденти се изкарахте! То какво излиза - всяка курва и всеки наркоман - активни борци срещу комунизма. Малко по-скромно, моля.
цитирай
23. анонимен - Към коментар 22 - Ти си идиот бе -
01.07.2010 15:44
Ами такива ще са - пъстри като живота - съжалявам хора като теб, които не са способни да изживеят свободата и младостта. Жалко, че още има подобни изкопаеми - ти какво искаш всички да са чистички, стройни, дисциплинирани, майко мила, пази БГ от такива хора.
цитирай
24. анонимен - 23 - Ами не е лошо
01.07.2010 15:54
да си чист и дисциплиниран. За съжаление обаче се случва това, което искаш ти - множат се курвите, наркоманите и мутрите. От тях трябва Бог да пази България, но и той видя зор вече!
цитирай
25. анонимен - онова време е неповторимо с рома...
01.07.2010 18:16
онова време е неповторимо с романтиката си -не може да бъде разбрано от днешните дегенерати и чалгаджии
цитирай
26. анонимен - Ама че борци против комунизма е имало, а аз не знаех за тях.
01.07.2010 20:54
анонимен написа:
С водка Средец, морфин и разтворени крака! Егати свободните типове, а какви житейски постижения само! Един - умрял от свръх доза, друг - доказал се като мутра... Доповръща ми се! Аз съм от поколението, което израстна с Юрая Хийп, но това, че слушахме и харесвахме тази музика, не ни направи наркомани и дегенерати. Не заблуждавайте младите, че романтиката на Джулая върви непременно с наркотик, пиянство и безразборен секс! Та чак и дисиденти се изкарахте! То какво излиза - всяка курва и всеки наркоман - активни борци срещу комунизма. Малко по-скромно, моля.

Пази Боже от такива борци.Та то комунизъм не е имало никога,имаше развит социализъм и то само за някои беши изграден.
цитирай
27. анонимен - Айде осъзнайте се
01.07.2010 22:20
Абе май наистина генетичния материал в БГ е под нулата. Я си вижте коментарите, бе! Джулая е, поста ни напомни за младостта, за онази култова песен, за времето, в което раснехме и разбирахме света всеки по своему. Кво сте се заплюли един друг!!! И анонимно...що не си пишете имената, бе, герои?! Който не е съпричастен към тръпката на Джулая, просто да не чете това! Направо ми се гади вече...където и да отворя, коментарите винаги завършват с ругатни, закани, плювни..! Много вярно се изрази Кулеков съвсем наскоро, като каза: В цял свят хората се кълнат, в България те се проклинат!
Хайде, успокойте топката, и наздраве от Дидо! Джулая е!!!
цитирай
28. анонимен - Няма пропуск!
02.07.2010 21:56
Страхотни спомени от една наистина велика традиция. Е, викам си, най=после тема, в която няма място за Мара-Мисса Капон. Но, уви, при повторно четене установих, че първият ми прочит е бил прекалено забързан.
"Carthago delenda est."
цитирай
29. zemaria - A ние
30.06.2012 14:30
ходехме на Арапя, сетне на Веселие. Там на мода беше нудизма. После се заселихме на Каваците. Бяха най-хубавите моменти от живота ми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540489
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031