Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2010 16:41 - РИМУШКИ ИЛИ ИДИОТЩИНИТЕ ХИМН НА МВР И НА ПЛОВДИВ
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 26554 Коментари: 33 Гласове:
15

Последна промяна: 11.07.2010 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image



РИМУШКИ – За групата идиоти, които се вдъхновяват от себе си…

                                /Химните на МВР  и Пловдив/

 

         Да го кажа директно още в началото:  Господин Министре Цветанов, Другарю Евтимов, Другарю Русев и Другарю Маринов вие сте опасни за психичното здраве на нацията. Ако имате и грам достойнство, що не вземете да скочите от покрива на НДК и … който оцелее?! Не чувствате ли, че се доближавате до тежка форма на развращаване на нацията?

         Малко след безпрецедентния шоу-спектакъл с „родната полиция” се разигра същия грозен цирк, гръмовно наречен „Химн на Пловдив” и умело режисиран от люде в града със същите мисловни и естетически критерии. Същите. Днес /8 юли 2010г./ за първи път политически орган „прие” химн на един град, който се съешава с „химна на полицията”. Та да ги запитам и пловдивските първенци – Другари и другарки, Славчо, Илко, Дойчинова-Гогова, Апостолова, не виждате ли, че това никога няма да се запее и от пловдивчани, независимо от „конкурса”, който се опитахте да спретнете, само и само, за да задоволите болните амбиции на композитора Георги Славчев, поета-текстописец Петър Анастасов и техните бойни другари и роднини ?  Жалка мегаломания и комунистическа еуфоричност. И тази весела общинско-поетична компания бих призовал – Що не вземете да се възкачите на „Альоша” и с химна на уста не се опитате да скочите? За Славчо, Илко, Дойчинова, Анастасов, Славчев, Апостолова става дума, разбира се.

         Условно да ги наречем „групата на Цветанов” и „групата на Славчо”. Това са поетично-музикантски-държавнически формирования, налагащи съвсем съзнателно и нахално свръх чалгарска естетика и убедено, според интелектуалните си лимити, се опитват да формират и по някакъв неразбираем за нормалния човешки критерии  да опаковат вкусовете на публиката като я фиксират в себе си.

         Ама да започна по същество. Знаете ли какво е РИМУШКИ? Вероятно не и с право, но в някои среди на комунистическата художествено-творческа интелигенция е много разпространен поетичен  жанр за творене на всякакви тържествени песньовки по задание. Най-общо казано – това е поръчков поетичен текст, богато хоноруван, на всякакви теми, задължително е да бъде щедро римуван с простички/елементарни/ рими,  създаващи „настроение за песен”, както е заданието в някои „документи”. Та по тая причина – РИМУШКИ. Особено популярен жанр в комунистически времена, защото се заплащат сериозно, често под формата на контрактации/предварителни хонорари/, създават популярност и „широка обществена възприемчивост”, а дори според естетическите критерии на ония времена – „разкриват в един поетичен строй истинския лик на положителния герой на новото време – комуниста, чиято душа трепти с проблемите на обществото”. Това е в общи линии, но може да се поръча Римушка и за партиен конгрес, работнически подвиг, дори за град.

 

         Творението, римушката на Петър Анастасов, прогласена за химн на града:

 

1. Град гранитен, град небесен,

град на всички времена.

Помниш ли орфеевата песен

на Родопа планина.

Припев: Това е Пловдив – град свещен,

в горди хълмове вграден.

Навеки тук, навеки наш,

роден дом и храм и страж.

2. И античната ти слава

връща своя блясък днес.

И в очите наши пак изгрява

възрожденската ти чест!

Пр.

3. Град, дошъл от вековете

тук сърцето му тупти.

Той е с нас – гори, работи, свети

с нас и с нашите мечти!

 

         За някои това може да върхът на поетическия полет, а за мен е пълна тъпня, стихоплетство от най-долна проба, Римушка в най-чист вид. Личи, ама много личи словоблудството: редене на рими без никаква стойност: времена-планина, песен-небесен, наш-страж. Ами мен ме е срам, че градът ще ми е хем храм, хем страж, че „гори, работи, свети” и „връща своя блясък днес”. Слова, подредени по стария соц.навик на Римушката и фалшивата патетика, посолени с нужната доза сладникав лиризъм и досадни трафарети. Не откривам никаква разлика между „химна на Славчо” и вече класическия шедьовър за МВР/не го цитирам в пълен обем от уважение към българския език/:

 

Ако някой някъде предава

своето отечество и слава,

ако клетвата за дълг прегази –

Нашата полиция ни пази.

 

Хора, подарете цвете,

хора запомнете ни добре!

Гордост е да служиш в редовете

на България и МВР.

         В Северозападна България за такива глупости народният гений има характерен израз „Женоу, предстай си ка мою флаа у твойта као свински крак у тиня” . Искам да кажа, че тия двамата, Евтимов и Анастасов, мислят читателите за тая жена, към която е отправена свалката от светлия образ на врачанския мъжкар, ама съвсем сериозно си мислят за такива читателите, слушателите, въобще консуматорите на „творчеството им”.  Евтим Евтимов е типично чедо на лиричния пролеткулт от началото и средата на 50-те години, когато се заражда здравото ядро на ангажираната поезия. Този соц-творец начва поетичекския си полет като отговорник за радио-пропагандата в Петрич и пограничния район  от 1955 до 1959 г., а стихосбирките му отразяват важната деятелност – „Будни клепачи” от 1959 г. и „Клас, стани!” от 1967 г. Хората от този район имат зловещи спомени от онова време, когато по нареждане на Коминтерна са принуждавани да се отказват от българското си самосъзнание и да се „приобщават” към някаква измислена „македонска нация”. Та и поета на „виното и любовта” Евтимов после е възнаграден с подобаващ пост в литературната йерархия – дългогодишен партиен секретар на Съюза на българските писатели, главен редактор на лит-официоза „Литературен фронт”… Другият виден представител на по-младото поетично поколение Петър Анастасов е от пловдивското село Марково от малък е закърмен с „правата вяра” и достига до умопомрачителното „В периода 1973-75 г. учи журналистика във Висшата партийна школа при ЦК на КПСС” /Цитатите са от тритомния Речник на българската литература и за двамата./. Още като се върнал от СССР и школата в ЦК на КПСС Анастасов е пратен на високоотговарна работа като директор на издателство „Хр. Г. Данов”, където може да приложи на практика наученото.

         Вероятно и двамата химнописци са усвоили изкуството на Римушката с помощта на руските „веснянки”, които са послужили за канава на жанра – „ангажирана гражданска песен”. Та тези веснянки са руски народни песни, с които се изразява радостта  от идващата пролет и  били любими на др. Сталин, а щом са обичани от него няма начин да не се заобичат от цялото прогресивно поетическо воинство, за да се възпее „патоса на ежедневието”. Да ви демонстрирам една веснянка:

 

Весна – красна

на чем пришла?

На соче, на бороне,

на кобьiле – вороне.

 

         Ето ви същия ритмичен строй  от химните на МВР и Пловдив, същата елементарна силабическа организация на стиха и римушката е готова. И знаете ли как тези юнаци пишат подобни творби. Стъпка  първа – подават им темата, тя може да е градът, полицията-милиция, Пловдив, любовта, виното или конгреса. Втората стъпка е разравяне в обратния речник на българския език. Не се учудвайте. Има такъв и е най-популярната книга в средите на българските поети – издание на БАН, 1975 г. Нарича се още „римен речник” и за улеснение са подредени думичките в рима – напр. баба, шваба, жаба, раба, тахтаба… Та взимат Евтимов и Анастасов по тезата/заданието/ подходящите римувания, според поредната тема за "вдъхновение" и се получава: „ наш – страж” и нататък  – паваж, дваж, багаж, бандаж, пейзаж, еднаж, дренаж, шпионаж, малинаж, паж, тираж, мираж, кураж, фураж, корсаж, етаж, балотаж, каптаж, шантаж, етаж  и така до безкрай на света Петър Анастасов може да си пише римушката за Пловдив след като е избрал основната тема  и римата „наш – страж”. Или град да римува с ад, млад, хлад, маскарад, водопад и т.н. Ами Евтимов, който си е избрал „лази и пази” може да си продължи с тогази, нази, квази… Всеки средно интелигентен българин ще нагласи римушката, после трябва мелодия и готово. Е, може да се получат недомислия като „Навеки тук, навеки наш, Роден дом и храм и страж”/Анастасов/ или „Ако някой пред лъжата лази, нашата полиция ни пази”/Евтимов/, но какво тук значи някакъв си смисъл…

         Като студент имах колега, който припечелваше не лоши хонорари с такива римушки за бригади, примера на партизаните, герои от съпротивата, революцията, младежката любов, сините очи, русите коси, селската непринуденост… Правеше го, публикуваше на първите страници, доби популярност и стана желан на всички кръчмарски маси, защото имаше пари от поредния хонорар и черпеше богато. Да, но направи грандиозен гаф с обратния речник като римува  „лауреатка” с „тарикатка”, а „произведението” бе посветил на Дража Вълчева от село Горна Махала, Карловско.  Лелееее, що обяснения изписа, що наказания по комсомолска линия отнесе, що хонорари изгуби… Обясняваше на открито комсомолско събрание, че  нямал това предвид, ама с този римен речник объркал сатиричното със сериозното. После продаде речника на друг пловдивски поет на антикварна цена и се зае с проза. Добра цена му взе.

         Третата стъпка, драги читатели е да се намери пробивен композитор, комбинативен аранжор и силни на деня опекуни, които да бъдат възкачени на пиедестала „вдъхновители”. В химна за полицията е извикан Тончо Русев, познат от златните времена на „орфея” и аранжорът Пламен Велинов. Да отбележа нещо, което остана незабелязано.  Пламен Велинов е направил и аранжимента на педерасткия химн „От икебана дървесата ги боли”, изпълнен прочувствено от Деян Неделчев. Да де, ама какво го интересува вътрешния министър ЦвЦв, той заключва творбата по неговите думи в касата на министерството и я пази до празничния ден, в който близкия му другар Веско Маринов от Полски Тръмбеш ще отпусне гърло. То асъл с такъв опекун, вдъхновител  като ЦвЦв може да прокараш и старата народна песен „Издоле идат манафите”  за химн на полицията – колко му е.

         По-сложно стои  проблемът  пред творците на пловдивския химн, но те го правят по-директно, по-нагло и по-безсрамно. Бащата на композитора Славчев „оценява” творбите, а в нарочната комисия е и Николай Стойков – колега и близък другар отколе, а в първоначалната „комисия по текстовете” се намърдва стария номенклатурчик Петър Анастасов, оглежда се, ослушва се, вероятно лобира пред „колегите си”, после напуска и се заема да напише „химна”. Сред оценителите е близката му приятелка и двойничка на Йосиф Кобзон, а сега настояща издателка, общественичка и пловдивска съвест Божана Апостолова.  Аранжор за творението не е нужен, двамата са си самодостатъчни. Ражда се прогимназиално маршче за пионерски хор от 30-те години/времето на „пролеткулта”, т.е. „пролетарска култура” със замисления текст, калкиран от веснянките/, направо болшевишка конфекция при това специалистите композитори, които помолих за мнение твърдят, че кантото и мелодията са абсолютно сходни с детски китайски песенни мотиви.  Както се изрази един професор от пловдивската музикална академия: „Пентатоничните ходове в кантото и хармонията са типични за китайската музика. Нещо като гъст сладко-кисел сос в музиката.” Трябва да ви кажа, че и вие да чуете „химна на Пловдив” ще откриете кулинарни мотиви с източен привкус в творението на Славчев и Анастасов, което обаче е поставено в общинската комисия и след сериозното лоби Славчо и компания се вдъхновяват от него. Разбира се, всички тези фортиции на „творческия тандем” са за тлъстия общински хонорар от 25 000 лв.! Дали пък прокуратурата не е лошо да провери химнотворчеството с пловдивски адрес?

         Все пак част от комисията не си плюят на достойнството и гласуват против: журналиста Евгений Тодоров и поетите Николай Заяков и Сашо Секулов, но „вдъхновената” и по-значителна част, предвождана от специалиста по селско стопанство Дойчинова-Гогова и споменатата Апостолова приемат „химна”. С гласуване се утвърждава градския химн?!  Организирани са допитвания в мрежата/дирижирани от платени форумци/, че даже и общински концерт и гласуване с бюлетини/!??/ за творбите и накрая общинския съвет „приема” химническата възхвала на Пловдив. За да е цирка пълен в залата, пред ОбС е доведена като панаирджийска мечка Богдана от „България търси талант”, която изпълнява отчайващо фалшиво творбата, но се гласува – 34 на нула „за” китайския опус. Алтернатива не е представена, дори от кумова срама. Момичето е доведено още в 8 сабахлем пред залата да чака предизвестения резултат, а още преди гласуването кметът и компания … стават на крака пред умопомрачителното творение. Преди формално да е утвърдено, дори.  Цирк, срамен, грозен и нагъл. Настина Пловдив не заслужава това, което му се случва по времето на тази простодушна селскост, съчетана с тежък комунизъм. 

Чуйте внимателно т. нар. „Химн на Пловдив” и имате право да ме упрекнете, ако не съм прав.

         Да се върнем в началото. Дойдоха такива времена, когато партийните творци с тежка форма на дебилност или старческа деменция се вдъхновяват от себе си редейки Римушки в традицията на най-зловещите болшевишки времена и после биват налагани като „народен вкус”. Само да припомня на ЦвЦв и на Славчо, че културната революция в Китай през 1966 г. започва с разрушаването на библиотеката на университета „Цинхуа”, после затварят и самия университет, още библиотеки, галерии, даже се забранява пускането на хвърчила „за обществен ред”, а в същото време хиляди придворни поети пишат псалми за Мао, милиони мълчат, докато хумвейбините издевателстват над „учените тирани”, интелигенцията и мислещите люде, защото „трябва да се изравни научния и физическия труд”. Хумвейбините са ученици от средните класове, видиотени от писарушките, които ги обучават, прикривайки се под лозунга за „всепобеден китайски комунизъм с човешко лице”.

         И пак да се върна към Северозапада. Там винаги питат  „Кой ю бащътъ?” и сведущия отговаря „Он ин ги е бащъ.”/Той им е баща/. В случая бащата на меверейския химн е ЦвЦв, а на „пловдивския” е Славчу, на което в ония предели ще отговорят „Е па, рипа ми гъзъ…”, защото нали знаете, че комунистите са измислили любовта, за да не плащат за секса, след което си затананикайте:

 

     Марули, марули, марули

огромно зелено поле,

а сред тях седи и се пули

едно вдъхновено теле.

… Хапни си теленце, хапни си,

цветенца и свежа роса,

как искам теленце, как искам

и аз да паса…

/по Евтим Евтимов и Петър Анастасов-автори на химнически произведения за МВР и Пловдив/

 

 

 image
Евтимов - авторът на поетичния химн на МВР, ударил в земята всички класации на глупостите, писани на български език.


image

Анастасов -  химнописецът и майстор на римушките, според който Пловдив "гори, работи, свети" и освен това ни е "страж".

http://himn.blog.bg/ - на този адрес може да проследите всичко за "Химна на Пловдив",  включително да чуете творенията на авторите. Аз ви препоръчвам да чуете еманацията на "конкурса" - http://himn.blog.bg/muzika/2009/08/17/himn-na-plovdiv-plovdiv.381490





Гласувай:
15


Вълнообразно


1. haralanov - Здравей,приятелю!
10.07.2010 17:05
Те никога няма да те разберат!Аз те разбирам но Те не!Предполагам,че е изключително трудно да си бил комунист ,,по душа и сърце,, и отпосле да не си!Така е и с въпросните господа Маринов,Евтимов и Русев.Обаче...Това,което правят уж ,,по душа и сърце,, винаги накрая се осребрява!Винаги!!!Чудна работа наистина.Идеалисти на приказка а материалисти на практика!Някой би ли се наел да ме оспори..?
цитирай
2. apostapostoloff - Славчо в нужника!
10.07.2010 17:23
Славчо в нужника! Оня нужник, дето не му хареса. Ама не забравяйте да пуснете водата след него!
цитирай
3. toross - Ами прав си приятелю haralanov, но
10.07.2010 17:25
аз не мога да разбера за себе си как все още тези динозаври се оказват пробивни, нахални , тъпегьозлъчни, повратливи и не им пука - дали ще е химн за МВР, дали за Пловдив или за земетресението в Хаити те са на първа линия. Имам чувството , че никога в БГ няма да дойде някаква промяна - читавите хора се изнесоха, другите си мълчим, а царстват такива като Цветанов и приятеля му Веско Маринов. И не им пука въобще, ама въобще - май наистина осребряването си е първопричината. Това , което стана с химна на Пловдив надхвърли всякакви градици на безочието и нахалството. Няма думи просто как е възможно толкова елементарно нахалство да пробива, нямам обяснение
цитирай
4. toross - Г-н Апостолов, нужно е наистина и
10.07.2010 17:26
това за водата е нужно, защото станахме за смях...
цитирай
5. boristodorov56 - Поп Николайча Лудия - ще го освети на тържествен молебен в покоите на Гергов! В Панаира!
10.07.2010 18:12
Милиционерско творчество!

Да се изучава задължително в отделенията на пловдивските училища!

Развайте се пловдивчани!
цитирай
6. tili - То и герба ви един...
10.07.2010 19:17
Нищо не струва, скучна работа, да не говорим за цветовете. Да не е от времената на Стамболийски?
И не ми разправяй за този писач на чалга текстове. Лапа от където дават :((
цитирай
7. toross - Точно така Боре -
10.07.2010 19:17
представяш ли си? В покоите на Гергов, звучи химна, а Николай Севастиянов освещава за вечни времена това творение на ранния соц. Жалка работа е всичко , което става в Пловдив, затова най-добре е да се отдадем на веселие ....
цитирай
8. toross - Е, ти пък Тили сега - Герба -
10.07.2010 19:21
между другото знамето е синьо и на него е тропосан герба на Пловдив, който си е изцяло земеделски - оранжево и зелено, но имаше съвсем сериозно предложение като ВМРО и БСП взеха властта да се смени синия цвят и да се замени с розов - представяш ли си: розово, жълто и зелено.
цитирай
9. lado - Здравей, Христо! Добре ги громи...
10.07.2010 20:50
Здравей, Христо! Добре ги громиш!(Капиш? Русизъм!)
Пак си натопорчил перото, здраво си ги издокарал.
Нищо, че гьонсуратлъкът им е по-голям от егото им.
Някой трябва да ги казва тези неща, че вече капка самоуважение не ми е останала, да поизмием лицето на независимете медиатори .
Е, ти горе-долу май не ги пропускаш , а пък те дават поводи богато!:)))
Да си жив и здрав!
цитирай
10. анонимен - Любима Йорданова
10.07.2010 23:35
Може да погледнете анализа и коментарите за химна на МВР в http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9545&st=0 . Моля не обръщайте внимание на манипулацията, преценявайте сами.
цитирай
11. анонимен - Не съм съгласен
11.07.2010 09:35
да се сравнява химна на Пловдив с тъпнята "химн на МВР". Един от най-разпространените прийоми на манипулацията е да приравниш нещо хубаво и значимо, но което не ти харесва, с нещо пошло по измислен от теб самия признак. На някои хора злобата им няма край. Славчо нищо не ви е направил, че да го хулите така!
цитирай
12. анонимен - ЕДИН 2
11.07.2010 09:36
Вие какво искате да е с индиански вой и с конски опашки ли бе? Като не ви харесва не ги слушайте бе БОКЛУЦИ такива и като не ви харесва БЪЛГАРИЯ вървете на майната си ...
цитирай
13. анонимен - Абе тикви - чухте ли този т. нар. химн на Пловдив -
11.07.2010 11:54
ами той наистина прилича на китайска мелодия, а за текста да не говорим... Не ви ли е неудобно, че за такова "произведение" пловдивската община е платила 25 000 лв. на тоя толуп от снимката, че го е провъзгласила и за химн? Направете си труда и прослушайте внимателно тази простотия. Сложете си ръка на сърцето и си признайте върховната глупост, която е сътворена на гърба на този хубав град.
цитирай
14. анонимен - НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ГО КАЗА НА ГЛАС
11.07.2010 11:57
ДОРИ И ТИ, АВТОРЕ, НЕ ПРЕДПОЛАГАШ КОЛКО МНОГО, МНОГО СИ ПРАВ....НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ДА ИМ ГО КАЖЕ В ОЧИТЕ И НА ДВАТА ТВОРЧЕСКИ ЕКИПА ...А ТЕ ДАЛИ ЩЕ ГО ПРОЧЕТАТ.....ЕДВА ЛИ....ПРОСТО НЕ СА СВИКНАЛИ ДА ЧУВАТ ИСТИНИТЕ НА ДРУГИТЕ ЗА ГЛУПОСТИТЕ , КОИТО ТВОРЯТ...А ПРИ ТЯХ НАИСТИНА Е ВАЖНО ДА ПАДА ПАРАТА - МАКАР ДА Е ИЗСМУКАНА ОТ ТРУДА НА БЕДНИЯ НАРОДЕЦ....
цитирай
15. анонимен - как се създава химн
11.07.2010 14:29
Г-н Марков!Прав сте да се възмущавате,но и този химн като на МВР ,както и този на Варна е мъртво родено дете.Преди известно време бяхте посочили ,че песента която си избраха шуменци през 2000 г"От тука започва България"за химн е една от най-известните.Тя е била написана в късната есен на 1979-а от Хачо Мисакян-основател на радио Шумен и шеф на музикалната редакция.Заглавието и стиховете на трите куплета,както и съдържанието са негови.Автор на текста е Антонин Горчев,който в течение на годините си смени три пъти партиите,три пъти бе махнат от директроски длъжности.Сега е зам.председател на сдс в Шумен и председател на съюза на писателите в Шумен.Първите двама изпълнители бяха Стефан Златев,сега в шивашката промишленост,а другия Асен Масларски,който в различни сайтове се представя за автор на песеА какво стана с Хачо ?Хачо се върна във Варна,пенсионира се и сега е един от най-добрите обущари във Варна.На въпроса "Какво ти е мнението за новите химни?"той се подсмихва и отговаря:"Толкова могат-толкова правят!"
цитирай
16. meto76 - Какво им става на тия хора? Всичко в ...
11.07.2010 15:46
Какво им става на тия хора? Всичко в тази държава и в общините оправихме и ни е ОК, та остана само химни да пишем и пеем.
цитирай
17. анонимен - От Бачо Кольо
12.07.2010 12:46
ИЦО, ПЛОВДИВ Е ПОЛУЧИЛ ХИМНА КАЙТО ЗАСЛУЖАВА. дА НЕ СЕ НАМЕРИ ПОНЕ ЕДИН НОРМАЛЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, КОЙТО ДА ГЛАСУВА "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ"! И ДА Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПЛАТИ АСТРОНОМИЧЕСКИ ХОНОРАР ОТ 25 000 ЛЕВА. МНОГО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО СЕ ПОЛУЧАВА ЗА ЦЯЛА ОПЕРА! ТОЗИ ДЕБИЛСКИ ТЕКСТ БИ БИЛ СРАМ ЗА ВСЕКИ СРЕДНОШКОЛЕЦ.
цитирай
18. анонимен - Жалко за Пловдив -
13.07.2010 00:07
дали хората си дават сметка каква глупост е утвърдил общинския съвет за химн на града. Наистина класическа комунистическа глупост!
цитирай
19. анонимен - Много хубаво, браво, но...
14.07.2010 02:55
МАРКО ТОТЕВ

Хубаво, ерудирано, лоогично, но... не съвсем точно. Позволявам си оценки, тъй като си написал адреса на есето си в т.нар. официален блог за химна, т.е. самият ти търсиш мнението на другите. В което няма нищо лошо!
А ето и първата неточност, меко казано: Евгени Тодоров, когото наричам за краткост Е.Т. бил гласувал против!!! Така е, формално. Но първо, кой е ЕТ, та въобще да участва в музикално- поетическа комисия? Той разбира от "духова мизика"??? Второ: Кой и къде роди идеята за химн, както и за конкурс? Славчо? Не, цялата клоунада, включително и нещаствения "концерт" в лятното кино беше негова приумица. Кой модерира и контролира ужасния блог? Пак Е.Т. Колко пъти Е.Т. и неговите търговци ти отговориха на коментари или въпроси? А? А колко пъти отговориха на безсилните вопли на автори и граждани? Николко! Колко пъти Е.Т. покани някой от ония нещастни пионки- участниците в "конкурса". Аз знам- само веднъж. Христо Кидиков и точка. Защо Е.Т. откри концерта и го проведе по- зле от селска вечеринка? Защо Е.Т. не изправи могъща снага срещу останалите 4-ма в "комисията" и не призова останалите, в смисъл тези които не са "напуснали", да дойдат на гласуването и с мнозинството си да не позволят гаврата с всички? Защо не оповести мнението на работните групи, чиито членове не бяха в "комисията"? Къде са Теодоси Спасов, Митко Щерев и пр.? Защо Е.Т. звънна едно телефонче на някои от авторите, за да ги попита защо псуват още о9т самото начало в неговия блог? Защо Е.Т. не оповести резултатите от въшливото си обшествено обсъждане в реални цифри- поне по личната си телевизия?

Много просто.

Защото Е.Т. е главният диригент на добре школувания манипулаторски оркестър. Гласувал против!??

Трънки! И глогинки...
цитирай
20. анонимен - И още...
14.07.2010 03:25
Говориш за Китай и неговите трудови хора. Но примерът не е точен. За Мао са гласували под прицела на автомати. Мълчанието на народа е било условие за оцеляване. И тук беше почти така, помниш ли? Но сега... Кой ще те застреля, ако не гласуваш? Или ако напишеш протестно писмо до Общината, до кмета, до... арменския поп дори? Ама никой, с едно- две изключения, не го стори! Защо? Защото вече са се примирили. И ти включително. В блогове всеки може да се развихри. Попитах те- ти какво направи, уважаеми, по въпроса? Написа есе. Браво, но и ти си един от всички?

И още. Да, комунистически манипулации. Герб Пловдив и Герб България знаят, че конкурсът е НЕЗАКОНЕН! Защо всички гласуваха "за" уродливото парче на Славчев? Питам и себе си: Защо бе, майна??? Какво печелят?
Не е интересно какво печелят ВМРО и БСП? Какво печелят любимците на народа, дето си отрязаха един пръст, само и само да не се опънат на Бойко, та да му дишаме и пием боклука?
Факт е, обаче, че в един и същи строй избраха незаконно родено уродче.
А пловдивчани нехайно си седят на бира по кьошетата. Те няма да идат да питат защо му е на Пловдив химн, нито защо е избран непрозрачно или манипулативно. Те даже едва ли знаят, че имат такъв.
Не знам дали гледа сесията на ОС, защото не казваш нищо за изказванията на "професионалистите" съветници. Най впечатляващо беше напълно подкрепящото изказване на Даниела Дженева, която накара двама диригенти на ансамбъл "Тракия" да напуснат, защото не са съгласни с авторитарното и директорство. (А ансамбълът е на издръжка на общината). Дженева изрази хипер суперлативи за музикално- поетическите качества на повърнята Славчеви- Анастасов. Питам- в качеството и на поет или на музикант? Защото тя е танцьор, почиващ си на лаврите на баща си. В качеството си на опозиционер ли? На човек, който трябва да ни брани от беззаконията на властимащите, на които те дадоха без бой и с глупост властта? Това било най- демократично проведения конкурс на територията на Пловдив? Боже, Боже!!!!
цитирай
21. анонимен - Много ми хареса това за Йосиф Кобзон
14.07.2010 03:31
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
22. анонимен - Обаче,
14.07.2010 03:37
Той разбира от музика, колкото и комунистическо да ти звучи това.

Между другото, пловдивският Кобзон издава на поразия книги, дебели 4 пръста, произведени от Е.Т. Блоговете на Е.Т. Не било изненадващо, ако издадат и блога за химна. С псувните барабар- те дори ще им харесат най- много от всичко там. Може и да ги поукрасят и доразвият- те двамката са таланти в областта.
цитирай
23. анонимен - Е, чао, Христо Марков
14.07.2010 03:42
Знам, че няма да те предизвикам да идеш в прокуратурата, когато можеш да напишеш едно есе, затова не се коси да ми отговаряш. Изтрий последните коментари и готово. Те са само един среднощен емоционален изблик- както, надявам се и твоето творение по- горе. Бъди жив и здрав!

Марко
цитирай
24. toross - Към последните коментари - Колега,
14.07.2010 21:06
все пак ще ти отговоря с няколко думи, защото личи, че имаш отношение по въпросите на химнотворчеството, което завладя пловдивските "творци". За Евг. Тодоров си прав и съм съгласен с всичко , което твърдиш, но е факт, че на финала гласува против, което все пак е някаква позиция, нали? Същото е и за двойничката на Кобзон. И на края аз ще направя нужното и ще напиша най-напред на обл. управител да върне това решение в Обс и после ще драсна няколко реда и на прокуратурата. Да, ще го направя. Пожелания за добър граждански тонус.
цитирай
25. анонимен - Свалям ти шапка за добрия тон!!!
14.07.2010 23:00
Христо, и очаквах, и не съвсем подобно отношение. Исках само да те предизвикам, както май успях. Прощавай за твърдия тон от моя страна, но знам, че имаш позиция по темата още от самото начало. Дори и да не направиш това, което обещаваш, няма да се разсърдя. Ето ти някои информации, ако искаш вярвай или се съобразявай с тях.
Лично съм информирал важна особа от Герб в ОС за незаконното провеждане на конкурса. Изпратил съм официално писмо до ОС, в което казвам много меко, но решително някои неща. Писал съм до 3 пловдивски медии. Обл. Управител е информиран индиректно за ситуацията. Но... ГЕРБ, СДС, Атака и т.н. опозиция гласува единно "ЗА". Може би е свързано с отлюспването на К. А може би не- далеч съм от политиката и не разбирам от игрите им. Нямам интереси относно борбата на авторите за победа. Говорих с виден адвокат за подвеждане на О под отговорност. Остава само прокурор, но се съмнявам, че и там ще излезе нещо. Ако бях Някой, можеше и да успея, но тогава пък нямаше да се занимавам с това, нали? Ако можех да организирам сдружение, щях да го сторя, но пък сега виждам, че има и други. Разбери ме, не бих могъл да слушам това уродливо нещо!!! Сигурен съм, че и мнозинството пловдивчани- също. Е, ще кажат, не е като вонята на соф. боклука. А няма да знаят, че е по- лошо. Ако можеш да информираш Тотев, направи го- не съм сигурен дали инф. ми е стигнала читаво до него. Изобщо: стискам ти палци. И успех във всичко. Трябват ни хора като теб!
P.S. Добре е да изтриеш поне това, но и да не го направиш- пак е добре. Абе, прави каквото си щеш:::::::::::::))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

С Уважение: Марко
цитирай
26. monarchism - Предлагам да не обиждаме министър ...
15.07.2010 13:31
Предлагам да не обиждаме министър Цветанов, наричайки го "господин". :)
цитирай
27. born - Торос, разкошен си ! С кеф изчетох ...
27.07.2010 10:55
Торос,разкошен си ! С кеф изчетох постинга. Благодаря ти !
цитирай
28. анонимен - Химнът на МВР в епохата на чалга-културата
29.07.2010 20:39
Анализ на песента и модела за създаване на корпоративни песни може да прочетете тук -
http://30dumi.pozicii.net/2010/07/himnat-na-mvr-v-epohata-na-tchalga-kulturata/
цитирай
29. toross - Ще отговоря, но ...
29.07.2010 21:47
Анализ на песента и модела за създаване на корпоративни песни може да прочетете тук -
http://30dumi.pozicii.net/2010/07/himnat-na-mvr-v-epohata-na-tchalga-kulturata/

Г-жо Йорданова, вие сериозно ли мислите тези неща , които сте написали във визираната публикация? Мисля си, че си правите майтап по много тънък начин, ако сериозно ги мислите тези неща, сериозно ще ви отговоря.
цитирай
30. анонимен - Жалко за Пловдив -
17.08.2010 18:53
с такива кроманьонци като автора на текста на химна - егати противната мутра, личи си от километри, че е партиен секретар, ужасно нещо е това комунизма - как се отразява и на лицата у хората.
цитирай
31. анонимен - МОЛЯ ВСЕКИ ДА ПРОЧЕТЕ ТОВА!!!
04.10.2010 13:03
Искам само да отбележа, че всички говорите за вулгарните напъни, с които Анастас Славчев се опита и успя да "прокара" тази "песничка" бе бих я нарекъл дори и песен, камо ли ХИМН! Но малко в страни остава съпругата на Славчев - ДОРА! Тя носеше в чантата си хиляди малки листчета с написан (къде ръкописно, къде печатно) адреса за гласуване за химн, на нейният син. Дори имало е случаи на заплахи в Академията, където тя преподава Солфеж, ако не се гласува за сина й. Аз лично съм я виждал на улицата да спира случайно срещанти хора и да им раздава от тези "билетчета" .... като промоутър, само че на нея не и се плаща за това, но знае ли човек.....

ОТГОВОРЕТЕ МИ ТОВА КАКВО Е яко не ЯВНА МАНИПУЛАЦИЯ????????????????

и това е само малка част от измамите, извършени от сем. Славчеви! (направете си справка за Конкърса по Композициа 7/8, от преди няколко дена) 60% от присъстващите в залата да си излязат, след като са чули спечелилото "произведение" (кои ли са останали).. Познайте на кого..... същият Георги Славчев!!!!

Боклуци!!!
цитирай
32. angeligdb - "Музикалната", с извинение, повръщня, наречена "Химн на Пловдив"
20.10.2010 17:30
http://aig-humanus.blogspot.com/2010/10/blog-post_9490.html
цитирай
33. kalabak - За хърбела и щърбела
05.08.2012 13:46
Цитат:
„Марули, марули, марули
огромно зелено поле,
а сред тях седи и се пули
едно вдъхновено теле.
… Хапни си теленце, хапни си,
цветенца и свежа роса,
как искам теленце, как искам
и аз да паса…
/по Евтим Евтимов и Петър Анастасов-автори на химнически произведения за МВР и Пловдив/”

Цитираното не е нито по Евтим Евтимов, нито по Петър Анастасов, а е нескопосано плагиатстване от стихотворение на Трендафил Акациев, отпечатано през 1971 година в притурката „Хумориситет” на вестника на СУ. Ето и самия оригинал:

„Марули, марули, марули,
безкрайно зелено поле.
Сред него седи и се пули
едно възхитено теле.

– Хапни си, теленце, хапни си
марулки и свежа роса!
О, как ми се иска да клекна
и аз да паса!”
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542230
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031