Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 02:00 - БОРКОР ще е теляк на правителството?
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 8210 Коментари: 7 Гласове:
13

Последна промяна: 20.02.2011 21:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

БОРКОР ще е теляк на правителството?

            Признавам си, че понякога никак, ама съвсем никак не проумявам какво аджеба става в републиката. Тъкмо започне да ми се прояснява, да провиждам откъсване от минали практики, от комунизма и ДС, от ретроградните физиономии, щъкащи по ведомства, парламент, радиа и телевизии, па вземе, че стане нещо дето не се връзва с предходния ден или седмица. Чудеса, до чудеса.

            Извадиха агентите-дипломати, а Бойко и Младенов викат, че ще ги отзовават щото ЕС, НАТО, резил, комунистически призраци и т.н. Гоце нещо се запъна, ама  колкото да не забравят хората, че и той е доносник. Днес чета, само един посланик от „оня” списък се прибрал, другите си стоят по амбасадите и нямат никакво намерение да се прибират към любимата родина. Тъй ами, преди години имаше един дето Желю и Филип го проводиха в братска Албания, а той така се развъртя, че накрая си стана шиптър по гражданство и не ще да чуе за България. Май, Наумов се казваше или нещо такова. От заканите към доносниците засега само Божо Димитров го отнесе, а дипломатите и консулите си стоят кротко и мирно в световните столици. Подхвърлиха на Николай Младенов, че баща му бил нещо шифровчик в ДС и той се кротна „под прикритие”. Засега загубите от скандала са само къмто правителството, дето олекна с един историк-националист и тв-водещ.

            Но събитията последните два дни направо ми объркаха представите за сложните полицейски игри и задкулисни надцаквания в специфичните служби, митниците, СРС-та… След трепетно и дълго очакване се създаде Център за борба с корупцията и организираната престъпност  или БОРКОР/т.е. борба с корупцията, по съветски образец съкращението е от първите срички на съставните думи – Селкор, Хоремаг, Комсомол, Беломорканал, Главбулгарстрой…/, който цял да бъде аташиран към кабинета. Този център, де. И оттук нататък ставащото не подлежи на обяснения. Поне за мен.

            Боркорът се мъти отдавна и то под зоркия поглед и напътствия на САЩ. За тази „борба с корупцията” управляващите направиха три официални посещения в братската страна. Първото през септември 2009г. и делегацията се водеше лично от Цветан Цветанов, придружаваха го правосъдния министър Маргарита Попова, главния обвинител Борис Велчев, шефа на ДАНС Цветелин Йовчев и директорът на БОП Станимир Флоров. След това на 23 септември 2010 г. делегацията се водеше лично от Бойко Борисов, който говори пред общото събрание на ООН. И последното посещение в САЩ по темата бе доста камерно – само Цветанов и Флоров през декември миналата година. Преди него вицепремиерът вече обяви създаването на хипер-службата: „В БОРКОР ще работят 155 души, но само 40 ще са новоназначени. Останалите ще бъдат привлечени от други държавни ведомства.
С какво точно ще се занимават БОРКОР-ците? 48 от тях ще правят анализи и развойна дейност – ще тестват антикорупционните мерки, преди да ги прилагат на практика. Други 15 чиновници ще поддържат електронен пощенски дневник, а 16 души ще анализират конкретни случаи
.“/ в.„Труд“, 24 ноември 2010 г./

Аз, да си призная се обърках като какво ще представлява тази свръх или пара служба, какви ще са и правомощията, кой кого и как ще командирова, кой къде и за кого ще анализира, как ще се ползват тези високоинтелектуални доклади за корупцията, като каква ще е „развойната дейност”, като как ще „тестват антикорупционните мерки, преди да ги прилагат на практика”?... Това последното звучи малко, така. Може би ще „тестват” като се корумпират един друг, например щатни и нещатни, цивилни и фуражки, всеки срещу всеки, за да потънат в съвместна корупция и после ще я внедряват в практиката, за да противодействат ефективно. Съвсем се обърках, ама не мога да разбера сложния „предмет на дейност” на боркоровците.

Потресът истински настъпи, когато се уведомих за управляващите Боркора, нещо като Борд на директорите, които освен високоотговорната работа ще разполагат със сериозния ресурс от 16 млн. лева, т.е. превръщат се може би в най-скъпо хоноруваните анализатори в държавата. Шеф - Румен Миланов, типичен кадър на ДС, „щабен плъх” както казваха в соц-казармата – бивш началник на КАТ, НСБОП и УБО/НСО/, завършил Академията на МВР в СССР и защитил потресния научен труд на тема: „Влияние на криволиченето на пътя върху безопасността на движението” !?!

 Заместниците му „убиват рибата”.

На първо място една жена с много, много дълго партийно досие. Елеонора Николова – прехвърлила 60-те, активист на БКП, през 1986 г. е общински съветник от комунистическата партия, после съдия и прокурор, адвокат, кмет на Русе, издигната от гражданска формация, депутат от СДС, напуска сините и става деятел на ЕДП, после се прехвърля  при Мара Мисса в ЕНП, след това е активистка на Янето с РЗС, дори мажоритарка на РЗС-то, после съветник в парламентарна комисия, катастрофира на делото за Догановия хонорар, шеф на Лайънс клуб в Русе. Любопитно е, че в кариерата си на съдия смело е постановила две смъртни присъди. Нея президента Петър Стоянов я определи с живописния пловдивския лаф „кебапчийско котарачене” – котка, която обикаля между масите в търсене на по-голямо кебапче или кюфте. Напоследък се проявява като активен поддръжник на гоцевото АБВ, ведно с корпулентната мисска Мара – дали назначението не е намигване на доброжелателност от страна на Бойко към Гоце Сирищника?

За Петко Сертов какво да кажем – класически представител на тайните служби, обвиняван като шеф на ДАНС, че дискредитирал агенцията и  позволил на Алексей Петров да се разпорежда в нея. Дали пък не е жест на добра воля към Станишката, Доган или самия Гоце? Удивление предизвиква назначението му след историите с Трактора, отмяната на консулсктвото в Солун, изтичането на класифицирана информация, разработката „Галерия” и още куп скандали, свързани с тройната коалиция и корупционните практики от онези славни времена като разработката „Лиани”, например.

Да, но според устройствения правилник на БОРКОР има само един заместник и главен секретар, де ще ги сместят цели двама вицета?! Сложна задача за всяка тайна служба… Аз пък се чудя толкова трудно ли е да се намерят трима млади, необвързани с комунизма и ДС, интелигентни и амбициозни хора, които най-после да прекъснат традицията на задължителното юдинско хоро в администрацията?

         След новината за назначаването, Елеонора Николова направи един тур за овации в телевизиите и изговори куп глупости, обладана от еуфоричност и логорея. За някакъв рушвет от 4 млн. лв.  тя заяви, че можели само да „разгледат сигнала като технология, защото имаме аналитични функции без оперативни функции”, а „Янето се обърна към мен с молба за помощ в комисията по корупция” и новото звено „няма да отнема функции на ДАНС, защото е замислено още през 2009 г.”, а Сертов, който бил „от левите среди” бил знак, че „няма да има политически чадър за никого”. 

        С една дума Боркоровците ще изпълняват функциите на отдели, каквито има в ДАНС, БОП, всяко министерство, че дори и в Народното събрание –„борба с корупцията”, но ще размишляват за нея, ще „инициират проекти и анализ на конкретни случаи”, други 31 служители ще „планират управлението”. По същите теми. Цели 48 щата са предвидени за „развойна дейност”, а 15 секретарки ще отговарят за „документирането на мерките”, демек – архивират „анализите”, разбира се, предвидени са 18 щата да „информират и координират”, разбирай – въртят телефони и разнасят кафенца. Само за заплати са „заложени” 579 215 лв. Машаллах, биха казали от ДПС-то.                                  

      Дали е случайно, че имаше успоредена с тази още една добра новина за целокупния народ. Минералният извор до Централна баня ще захранва и СПА-център, дори ще отоплява сградата на Министерски съвет. Нещо взе да ми се върти в главата докато не научих, че новата супер служба ще се помещава в покоите, дето се трудеше ханъмата Емел Етем Тошкова с подопечното министерство. Точно срещу банята със СПА-центъра. И вероятно боркоровците ще информират правителството за направените „аналитични справки” в приятната обстановка на минерални води и пари, с тасчета и хавлии. Къде-къде е по-шик да научаваш лошите новини за корупцията в страната, докато Елеонора те полива с минерална вода, а Петко Сертов разтрива морното ти тяло… Пък е и дискретно – в банята няма как да те гепят със СРС или Танов да звънне на някое ЕГН. Такава ще да е работата – този път е помислено отдалече и рисковете са сведени до минимум.

        Дано в усилните и тежки за България години, в топлите минерални води от Витоша, родните служители на „аналитичното звено” се светнат и направят предложението за възстановяване на добрата стара Обществена безопасност, създадена още в 1907 г. и имала горе-долу същите функции като всички специални служби от демократични времена. Ще се спестят милиони от фиска, ще се спихне бюрокрацията до минимум… но, трябва и един съвременен Никола Гешев.

 





Гласувай:
13


Вълнообразно


1. haralanov - Вече и аз нямам думи...
18.02.2011 16:50
От една страна уж отзоваваш посланици,защото принадлежали към комунистическата ДС,а от друга страна назначаваш Петко Сертов,доказано ченге на ДС...Абсурд отвсякъде!!!
цитирай
2. toross - Да, да приятелю -
18.02.2011 18:14
Да се чудиш и маеш какво става. Толкова ли няма в БГ трима млади, интелигентни, дейни, чисти и ентусиазирани хора, да ги назначиш тях, може и да направят грешки, но да се почне отнякъде с практиката милиционерщината постепенно да изчезва... Явно сме обречени на тежък комунизъм, няма спасение и това си е...
цитирай
3. анонимен - Доста неща
18.02.2011 21:12
научавам за първи път и съм втрещен. Жалко за тази страна.
цитирай
4. анонимен - От Бачо Кольо.
20.02.2011 19:29
Елеонора беше и член на НИС на СДС! Аз имах доста надежди за ГЕРБ, но това което става ме втрещява. Такова хаотично поведение на управляващите май до сега не е наблюдавано. А това което казваш за няколкото млади хора в службите за сигурност е динственото (приложено по-нашироко), което може да създаде условия за поизчистване от червеното наследство. Разбира се, ако тове е целта на заниманието.
цитирай
5. toross - Бачо Кольо - и аз се втрещявам все повече -
20.02.2011 20:50
и за Сертов, и за Николова... Не виждам логика в тези назначения, освен задкулисни пазарлъци. Три години да обясняваш как Сертов е превърнал ДАНС в структура на Алексей Петров и накрая го назначаваш в нова тайна служба... пълен потрес.
цитирай
6. анонимен - Пак ще ни пробутват стари лафове:
21.02.2011 00:02
Вместо да казват "Донесе ми флашката някакъв човек с каскет", сега ще викат "Даде ми някой флашката в СПА-центъра, ама бях с насапунисани очи, та не го видях."
цитирай
7. born - Няма друго обяснение
22.02.2011 00:07
По комунистическо време имаше една прослойка, която се наричаше номенклатура. Всички, които влизаха в номенклатурните списъци от различни нива,можеха да са сигурни за номенклатурните си постове /директор, замдиректор, секретар на ППО,проф и комс. деятели и пр./ независимо от ценза и кадърността си. Явно,че има действуващи политически номенклатури, които подсигуряват добре заплатени чиновнически длъжности, без много-много да се влияят от временната формална политическа принадлежност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542410
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031