Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 17:53 - Опъна ли попа Станишев ?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 8191 Коментари: 6 Гласове:
23

Последна промяна: 22.02.2011 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


НЕОБХОДИМО ПРЕДИСЛОВИЕ.

След мрачните скандали за СРС-та, набиране на ЕГН-та, Трактори, Галерии и Бомби най-после се случи нещо весело и щастливо в изтерзаната ни държавица. Новината гръмна по-силно от взрива през патрашковото издание – Станишко ще става баща. След дежурните похвали и честитки идват въпросите, логичните питания. Най-енигматичен е сайта и вестника „Дневник”, който изведе новината по следния начин: „Станишев чака дете от Моника Йосифова?”, което ще рече – май, май Станашев ще ражда, ама Моника ли е бащата, кой – кого, защо е тази въпросителна, да не би…И се почна по форумите, не ти е работа. Някои провидяха късен римейк на тракторовия спектакъл „Янето – Галя” и дали всъщност Яне не чака дете от Алексей. Други се запитаха  за бъдещата сватба, защото пред червения електорат ПР-а няма да мине само със съжителство – социалистките искат тумба-лумба, на която Румен Главата ще се напие от умиление, а те ще подаряват терлички, пелени, шапчици, везани с петолъчка одеалца, кошарки и люлчици. Червеният електорат тръпне за сватба. И дали Азер – червената прашка ще кумува, а няма ли да се появи и барда Веско да забие няколко парчета. Друг форумец пък направо предположи, че може бащата да е … Елтън Джон, щом младежът Сергей ще ражда. Тръгнаха и залагания за името, след като се разбра, че ще е отроче от женски пол. Досегашните деца на Моника от Венци са кръщавани на родителите, та по тая традиция новороденото ще трябва да е Сергейка – така ще се запази червената линия и за бъдните поколения.

Весело става в Родината, нека да се чуват и добри новини, многозначителни, умилителни с националната гордост, която предизвикват. Да им е честито на младите, да илядат. По този повод открих стар текст, който съм писал през 2008 г. Струва ми се, че дава доста отговори на екзистенциалния въпрос за отношението на социалистическия премиер/с мандата на ДПС/ и сложните хедонистични щения от църковен първенец в емблематичния гр. Кърджали.  По този повод се сетих и за огромния лозунг в Белград по време на бомбардировките. Сърбите бяха написали: „Моника, стисни зубе!”.

image

"Опъна ли попа Станишев ?!"

          Бях изумен, когато мой познат от така наречения Алтернативен Синод ми зададе този въпрос с броя на в-к "24 часа" от 25.10. 2008 г. и ми го набута в ръцете, щото държеше много да му отговоря. Във въпросния брой на първа страница стоеше заглавието: "Сергей е пич било съблазън от амвона". Ставаше дума за посещението на премиера ни в емблематичния родопски град Кърджали, където бил наречен в олтара на църквата "Св. Георги Победоносец" от отец Петър с благозвучната българска и младежка дума "ПИЧ".


          След което върху свещеника със светско име Камен Гарена се стоварил гибелния гняв на неговия божи началник митрополита пловдивски Николай, който поискал да се свика епархийски съвет и се подложи на низвержение заради тази съблазън, изречена под купола на църквата. "Съблазънта" в тези среди се определя като похот, желание за небогуугодно плътско общение, т.е. на съвременен език - желание за осъществяване на полов акт, на младежки сленг "да го опъне". А митрополита директно обвиняваше бедния отец в "съблазън от амвона", според първа страница на авторитетния ежедневник. Останах като гръмнат от тълкуванието на събеседника ми, но човека имаше висше богословско образование и значителен "багаж" в тези дела. Реших да се заровя в богословския проблем и установих, че във всяка православна и християнска държава това би било грандиозен скандал, не само попски, но и скандално светски, та реших да споделя откритията си с любезния читател - мисля, че са достатъчно интересни.


          На първо място установих, че посещението на премиера Станишев в църквата е абсолютно неканонично, особено присъствието му в олтара, където е отправена поканата за съблазън към него. Сергей Дмитриевич Яков Станишев не е кръстен в православната вяра, т.е. според каноните на Светата богоспасяема българска православна църква е еретик, а според правилата на Никейския събор присъствието на еретик в олтара на православен храм е скверно дело. Нали затова преди години митрополит Николай не допусна католически свещеници в олтара на храма. Нашият премиер не е дори католик, а е неверник, защото не е посветен в православната вяра и се пита какво дири в храма.
На второ място, според Негово Високопреосвещенство Николай, свещениците трябвало "да внимават и да не дават повод за съблазън с думи или с дела", т.е. пловдивския патрика ни казва директно с реакцията си, че подопечният му поп е предложил на премиера плътска съблазън и то в олтара на православния храм. Дали е осъществена съблазънта не стана ясно, но бурята в пловдивската митрополия нямаше равна на себе си - поне последните години.


            Съгрешилият отец Петър е извикан по спешност в Пловдив и то в Светата Неделя, когато трябва да обгрижва енориашите. Привикан е не къде да е, а направо в покоите митрополитски и е подложен на разпит в продължение на четири часа от самия патрика. Запознати клирици твърдят, че е прецедент в църковните дела, защото за целта имало съответен епархийски съд, а в случая ролята му се иззела от владиката и неговия викарий Антоний. "Грубо нарушение на Устава на Българската православна църква", казва примирително моя приятел - бивш разколник, и прави светия кръст на гърдите си. След четиричасовото низвержение се ражда ... "ДОКЛАДНА ЗАПИСКА" от отец Петър, която започва със следните знаменателни думи: "Донасям до знанието Ви с духовен смут за изказването ми на 21.10.2008г.... под емоционално влияние ... моля да ми простите" и продължава клетия отец "Чувствам се дълбоко виновен, дайте ми възможност да се поправя... още веднъж Ви моля простете и благословете със страх Божий. Целувам Светата Ви Архипастерска десница...". Всичко това е написано в ДОКЛАДНА ЗАПИСКА до пловдивския митрополит Николай. Явно в новите времена в БПЦ има практика да се общува с докладни записки, които започват с "донасям" - верен почин от предшествениците, май.


             На трето място - за сексуалната обърканост на премиера се говори отдавна из жълтите издания, но чрез попските приказки ли трябва да се догаждаме като какво става под купола на храма и тези ли предложения за съблазън трябва да са проблем на клириците. За едното ли предложение за съблазън се разхожда Станишев с гардовете си из църквата, прави ли светия кръст, когато влиза в храма, целува ли ръка на енорийския свещеник, показва ли уважение към вярата... Тези въпроси остават да висят, а демократичната ни преса споменава дарението на премиера за ... външна порта на църквата. Сбъркана работо, откъдето и да я погледнеш. Може и да се отмине, ако не става въпрос за един от най-съществените темели на държавата: властта и вярата.
Древните имат една сентенция, преживяла вековете, Quails rex, talis grex, което ще рече – „Какъвто попът, такава и енорията”. В тази забележителна случка - Каквато ни църквата, такава и държавата. Ако пловдивския владика Николай не беше решил да се прави на страшния съд и да търси съблазънта под купола на храма, май можеше и да се разминат бомбастичните заглавия по вестниците. Олтарът в православния храм е място жертвено, там се извършва безкръвната жертва - евхаристията и защо нашия клир не си зададе въпроса какво прави неверник в него и не е ли предизвикал самия той тази плътска съблазън у скромния поп. Питат се вярващите още и друго - защо нашия архипастир митрополита Николай Севастиянов е дежурен почетен гост на всякакви светски съблазни. Скоро бе на трибуната при отриването на изложба в панаира на "спа и уелнес туризма" - нима църквата е благословила този вид туризъм, който е по-скоро синоним на съблазън, предлаган от млади девойки...

 
             Дали е осъществена съблазънта "Опъна ли попа Станишев ?!" не става ясно, но отецът е опростен, след като целунал архипастерската десница. Станишко предоволен си тръгнал от Кърджали, но не се обади да защити предложилия му съблазън отец Петър. Не е ли време преди изборите да си припомним древната народна песен "Издоле идат манафите”?





Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Комунистическа му работа...
22.02.2011 18:31
Нищо не е както трябва!
А Моника търси мъже с кинти!
Нищо,че Йосифов беше пияница,а Сергей-обратен!
цитирай
2. boristodorov56 - Боклуци интернационалсоциалц...
24.02.2011 16:54
Боклуци интернационалсоциалцървулпрогресисти!
цитирай
3. анонимен - ТИПИЧНО ЗА КОМУНЯГИТЕ......
27.02.2011 10:14
ТАМ ,КЪДЕТО МИРИШЕ НА ПАРИ И ВЛАСТ-----ТЕ,... СА НА "ПЪРВА ПИСТА".....!
ТОВА ИМ Е ДВИГАТЕЛЯ В ЖИВОТА!
В "КАПИТАЛА" Е ИСТИНАТА.........ИДЕИТЕ СА ЗА ТЪПАНАРИТЕ И "ЛУМПЕН-ПРОЛЕТАРИАТА"--ТЕ СА САМО "ВОЖДОВЕ"!
цитирай
4. анонимен - Ами вижте и това -
28.02.2011 13:34
Станишев щял да става татко.
от Владимир Дойчинов на 28 февруари 2011 г. в 12:51

А Станишев, представител на ранната средна възраст, щял да става татко. Гаджето му Моника, бивша съпруга на банкера Йосифов, била бременна в седмия месец.

Каква изненада! Вестниците писаха, че ашладисва секретарката си Ирена Борисова! Пък преди това писаха други работи... Изобщо тоя си се шляе между половете както си иска... Ебати скритата лимонка!

Според «Стандарт», първият нишан за близост между двамата бил даден през 2008 г., когато Станишко отишъл на откриването на агенцията й "Акив груп". От сайта на тая агенция научих, че тя извършва „пълно комуникационно обслужване». Ама верно е било пълно…

Джамджиева пита Станишев дали не е изпаднал в конфликт на интереси, като се е любил с шефката на обслужващата го пиар агенция. «Абсурд!», вика. И се кълне, че до изборите отношенията им били само професионални.

Може, може. Поне от едната страна са били професионални...

Според едно разследване на «Капитал» на 4 февруари 2008 г. се учредява "Експат бета" АДСИЦ с акционери: Моника Йосифова (10%); РА "Оксиген" (11.93%); "Експат груп" (3 %); (3.33%); майката на Никито Василев (0.67%), съпругата на Никито (1.67%); главният секретар на МДААР Биляна Дякова (6.07%) и др.

Все отбор юнаци! РА «Оксиген» например, печели обществена поръчка по програма ОПАК, администрирана от Никито, за да обучава чиновниците по английски. Отделно тия имат договор с тотото за 2 млн. и 600 хил. лв. И Моника също е бъркала в меда на ОПАК. „Актив груп” държи 20% от дяловете, а тя е управител в "Консорциум за диалог с администрацията", който пък «печели» поръчка за 1.2 млн. лв., за "информиране на широката общественост" за програма ОПАК...

В края на юли 2009 г. "Експат бета" АДСИЦ закупува 140 000 кв. м земя в регулация в курортно селище Камчия за 4.55 млн. лева, или 32.5 лв. квадрата, при пазарна цена около 40 евро...

Е, ние разбира се не знаем всичко, което Моника е получила за «пълното комуникативно обслужване. Но смятаме, че и това, което ви съобщихме, е достатъчно за да се убедите, че няма конфликт на интереси. Конфликт щеше да има, ако след падането от власт на Сергей, Моника си беше тръгнала с парите. Не ли?
цитирай
5. zemaria - Бих искал да коментираш това
02.03.2011 16:33
Игуменът на Бачковския манастир дядо Борис, заснет от папарак на пловдивския сайт podtepeto.com, след като е паркирал новия си мерцедес S-класа. Според сайта тази кола е само една от гордостите в гаража му. Той имал общо три мерцедеса, всички с еднакви регистрационни номера РВ 5353, по почина на митрополит Николай, чиито също скъпи коли всичките са с номер 3737. Снимка: podtepeto.com

http://www.e-vestnik.bg/

Аве как стават тези неща-уж бедна църквата...
цитирай
6. toross - До zemaria, Приятелю -
03.03.2011 18:03
Тя историята с Николай и борис в Пловдивската епархия е отдавна и за съжаление всяка дума е истина - двама типични мутри в расо, като единят- Николай - определено неуравновесен психически. Многократно в стари постинги съм писал за безобразията им, но ще го направя пак, защото е пълна илюзия, че църквата била бедна и т.н. Напротив - Пловдивска епархия е най-големия собственик на земеделски земи в цяла България, а за приходите на Бачковския манастир да не говорим. Жалка история е родната ни църква. Да, обещавам да напиша един коментар за тази сган/думата е точна/, която управлява църковните дела. Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542561
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031