Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2011 15:21 - Пловдив - преди изборите. Социология и местен лъх.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 11127 Коментари: 12 Гласове:
9

Последна промяна: 23.08.2011 02:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Пловдив – преди изборите. Социология и местен лъх.

            За да разкажа /и покажа/ настроенията в Пловдив преди изборната кампания ще припомня една Варненска история от 1999 год.  Тогава СДС управлява държавата, Костов е като аятолах, президент, самодържец. Съдебна система, Конституционен съд,  финансов ресурс, всичко, всичко е на страната на управляващите, както се изразяваха на „Раковски” 134: „Ще направим столетен син райх” по аналогия с хилядолетния хитлеров. Във Варна Костов представи за кмет личния си избор – областният управител Добрин Митев, а БСП извади спихнатия и облян със слухове червен депутат Кирил Йорданов. Битката изглеждаше предрешена: Варна бе облята с такава парична вълна, каквато морето не помнеше – хиляди рекламни пана, може би милиони листовки и плакати, ежечасни тв-промоции, коли, клаксони, огромни вестникарски реклами и отвсякъде ни гледаше Добрин Митев и красивата му съпруга – актриса. Вакханалия от изборни мурафети. Един приятел от морската столица казваше, че хващали паламуди с диплянка на Митев в коремите. За капак СДС бе наело за консултант, съветник и имидж-мейкър небезизвестната социоложка Мира Янова /после стана Радева/, която дуеше с агенцията си МБМД рейтинга на Добрин докъм победа  на първия тур поне с 55- 60%. Приятели от СДС-Варна са ми разказвали, че ставало дума за една прилична сума от 300 000 долара. Чакала се убедителната победа, дори след първия тур били запазили някаква кръчма до офицерския плаж за купона, а по Станчовата алея трябвало да дефилират манекенки в сини бански. Да, но нещо стана и на балотаж отидоха  „сигурния победител” Митев и спихнатия Йорданов. Големият син купон се отложи… Между двата тура се появява социоложката  Янова и дълбокомудрено „констатира” някаква малка грешка в стратегията, но тя, видите ли, е в състояние да направи няколко експресни проучвания, които ще убедят окончателно варненци, че резултатът ще е 70 : 30 в полза на Митев. Прибира нова солидна сума и благовейните рейтинги тръгват. На втория тур „готовият” кмет Добрин Митев губи катастрофално и то така, че сините от Варна още не могат да се съвземат, а самият Митев подкара себе си и семейство чак в Нова Зеландия. Големият купон по Станчовата алея се сгромоляса, а Мира Янова-Радева  изчезна безследно, но парите не върна. До там го докараха, че варненският  син шменток Димо Гяуров бяга да го избират „по-гламавите” пловдивчани.

            Припомням този христоматиен пример, защото доста преди изборите във Филибето също се появиха полит-оракули, които явно са решили да припечелят някой лев от бездънните политически джобове.  Първа бе агенция „Медиана”, която провидя в „проучването си” 38% категорична подкрепа за Славчо Атанасов, което би означавало победа на първи тур като се екстрапулират данните в действителни гласове, даже кметът Славчо, който последната година е рекордьор по отпуски, т.е. отсъствия се ползвал с одобрението на … 70% от пловдивчани.

            След това, моят бивш колега Николай Близнаков с някаква асоциация „Неохрон” се изцепи като от Млечния път: „Тотев и Славчо събират 17 %, а във врата им диша Илко Николов с 11 %, останалите са към 3.5 – 4%, а избирателната активност ще е към 40 %”. Оставям настрана факта, че Николай не е бил дори член на секционна комисия, че не познава въобще изборния процес, но да правиш в Пловдив допитване до 540 избиратели /”Неохрон”/ или 702 /”Медиана”/ е меко казано несериозно. При това е пълна мъгла сепарирането на анкетираните, техния профил, „ядките” за анкетиране и усреднения им резултат от минали избори, местната специфика, демографския профил на кварталите, коректността на записите, формулирането на въпросите и т.н. Все неща простички, но трудни за представително проучване. Да не говорим за пълната каша в „проучването” на агенция /??!/ ТИС Рисърч.

            И сега е време да се похваля. От години имам самочувствието, че с група млади хора /предимно студенти-социолози, психолози и математици, синдикалисти и малко доброволци/ сме успявали да очертаем доста точно изборните резултати в града – през 1999 г. още вечерта след първия тур познахме точно резултата на СДС – 29 съветника, което може да потвърди тогавашния син общинар Благовест Бояджиев, а на последните избори предвидихме разпределението на общинските съветници, без „купения” вот на ССД, БЗНС –Ал. Стамболийски и ГСНБ и победителя /15 дни преди датата бяхме категорични, че няма да има втори тур/ – който не вярва да попита журналиста Димитър Русков.

            И реших да се пробваме пак. Посъбрахме малко пари, но няма да оповестя размера им, защото правата върху пълните данни не са мои, само ще спомена, че сумите, които плащат партиите на „утвърдените” агенции са завишени с пъти. Нужни са 30-ина коректни анкетьори, точно формулирани въпроси и изходящи данни като избирателни райони по усреднени секции, добро познаване на изборната география в Пловдив и паралелно засичане на някои данни. /Тези изходни данни, разбира се, са си наше ноу-хау, което тук няма да споделям, пък и едва ли интересува някого./. Останалото е малко повечко труд и смятане. Много смятане.

            Ето какво се получи в снимката ни от Пловдив сред 1 326 граждани в периода 1 – 9 август /съзнателно се ограничихме  само в маркерите „гласуване – негласуване”, „кмет” и „общински съветници”. Публикувам резултатите от тях, защото такава ни е уговорката с хората, които прежалиха малко пари /уточнявам, че не са свързани с нито една партия/.

 1.      Ще гласувате ли на предстоящите местни избори ?

1.      Да

28.4

2.      Не

40.2

3.      Не съм решил/а

11.9

4.      Може би ДА

 8.2

5.      Може би НЕ

 7.6

6.      Без отговор

 3.7

 2. За кой от кандидат-кметовете бихте гласували ?

Георги Титюков – Новото време

  0.9

Георги Търновалийски - БСП

10.6

Дани Каназирева – Съюз за Пловдив

  6.7

Величко Апостолов - независим

  0.2

Кирил Кирилов - РЗС

  1.1

Иван Тотев – Герб

22.3

Илко Николов – СК

  3.3

Славчо Атанасов – ВМРО-НИЕ

14.2

Петя Раева - ДПС

  1.9

Нито един от изброените

  1.8

Друг

  1.3

Колебая се

  1.9

Няма да гласувам

33.8

 /Подредбата е като в анкетните карти, с абревиатурата на политическата сила, от която самите кандидати са се обозначили и са премахнати професионалните или образователни обозначения/инж., арх., д-р/, както ще е в бюлетините. Няма кандидат на Атака, защото не е издигнат към датата на проучването./

3.   За листата на коя политическа сила ще гласувате в изборите за общински съветници ?

 

 

ДПС

 3.7

Атака

 3.4

Новото време

 0.9

БСП

12.7

Съюз за Пловдив

 5.2

ОДС

 0.4

ВМРО- НИЕ

 6.1

Герб

23.5

СК

 4.9

ВМРО

 1.6

БЗНС

 0.8

РЗС

 2.1

Нито една от изброените

 1.5

Друга

 1.4

Колебая се

 1.6

Няма да гласувам

30.2

/Включени са политически сили, които са заявили участието си в този вид избор или подкрепата си за вече издигнат кмет – ОДС, БЗНС с всичките им разклонения./

            Това са резултатите, които имам право да публикувам. Освен тях се получиха и твърде любопитни данни за – популярността на районните кметове, оценките за работата на ОбС, проблемите на градоустройството, безработицата, жизнения стандарт, отношението към МС, НС и Президентството, предпочитанията в президентските избори, влиянието на парите в кампанията/купуване на гласове/.

Текстът по-долу е моя, лична интерпретация, повлияна от цялостното проучване като съм се опитал да обобщя и резултатите от останалите въпроси, на които отговориха пловдивчани.

И така:

1.      Победата на действащия кмет Славчо Атанасов съвсем не е сигурна, дори е силно проблематична. Фаворитът е Иван Тотев-Герб, но и неговата подкрепа е по-малка от тази на партията, която го издига.  Търновалийски събира гласовете на най-постоянния електорат на БСП, а кандидата на СК Илко Николов няма никакъв шанс. Просто не е разпознаваем дори сред най-твърдите привърженици на СДС и ДСБ.  Изненада е резултатът на Дани Каназирева и има устойчива тенденция към повишаване. Останалите кандидати ще привличат симпатизантите на партиите, които ги издигат – ДПС, РЗС, Новото време /тук има леко разсейване на гласовете от бившето СДС, предполагам, привърженици на Чомаков, който демонстрира подкрепа за Титюков/. Като независим се е обявил само един кандидат с пренебрежимо малко симпатизанти.

2.      Разпределението на мандатите в ОбС ще е  обусловено от националните тенденции – безспорно двете най-големи групи ще са тези на Герб и БСП, следвани от местните „авторитети” ВМРО-НИЕ/има тенденция към разделение/, също и за връщане на част от гласовете на бившите „сини”, които ще обозначат СК с по-добър резултат от миналия за съветници, ДПС ще си вземе „своите” гласове, което означава 2-3 места, избирателят все още не успоредява в представите си Дани Каназирева и Съюз за Пловдив, но резултатът на партията няма да е лош, т.е. със сигурност ще има представителство в местния парламент, Атака е в значителен отлив/вероятно роля има и предателството към бившето мнозинство и председателя  Кюмюрджиев/.

Сумата на действителните гласове в Пловдив ще е в рамките на  130 – 150 000, а Общинската избирателна квота ще се доближи до 2 500 /през 2007г.  тя бе  2 174 гласа/, а  Квотата на Хеър ще достигне докъм е  2 000 /на миналите избори тя бе   1 768/. Изхождайки от резултатите в проучването и предполагаемите действителни гласове мога относително точно да  направя и разпределението на мандатите в бъдещия Общински съвет, но няма да го сторя публично тук.  Има мегдан за пробив и на един или двама съветника, участващи като независими.

3.      Практически не е възможно прогнозирането на извънсистемния вот в Пловдив, който се появи на последните местни избори/откровено купените гласове/. И ще припомня очевадните примери със секциите в Шекер махала – 14 СИК – ССД – 350 гласа, всички останали – 0 или 33 СИК – ССД - 231 гласа, всички останали – 0 или 45 СИК – ДПС – 348 гласа, всички останали – 0, а нали не приемате гласовете за ВМРО в „Столипиново” за израз на върховна любов към идеологията им?! Нито прокуратурата ще се сезира, нито политическите формации имат интерес в Пловдив да секне този вид бизнес. И на предстоящите избори ще има един корпус от около 15-20 000 гласоподаватели/Столипиново, Шекера, Армана, Аджисана/, който е почти невъзможно да бъде „хванат” в рационално, разумно или премислено гласуване – просто там действат други правила и закони, неподвластни на социологическо анализиране или опит за регулярно замерване в каквато и да е ситуация.

„Брокерите” на гласове много добре знаят, че истинската работа /списъци, адреси, лични карти, записи на заповеди, вересии, стотници и т.н./ не се върши по време на кампанията, а доста по рано, демек – сега, а от 23 септември нататък само се напасват вече организираните преторианци. И практически няма как да бъдат хванати от държавните служители, а много често и те са в заверата.

4.      Прави впечатление изместването (в рамките на три години)  на вниманието на пловдивчани от проблемите на благоустройството и средата на живот към проблемите на кризата – безработица, бедност, нисък жизнен стандарт. (Пловдивчани сега се вълнуват повече от пари, инвестиции, възможности за разкриване на работни места, а не толкова, и не само, от решаване на проблемите на градоустройството. Акцентът на внимание е изместен от кризата).

5.      Интересни резултати се получиха при анкетиране на избирателите за популярността на районните кметове. Общо-взето се оказва, че те са лидери в непопулярността. Няма районен кмет, който да печели одобрението на 50% от избирателите в съответния район като преобладават отговорите „не го познавам”. Жителите на съответните райони дават най-високи оценки на Здравко Димитров и Гиньо Матев, а кметовете на останалите са почти напълно непознати като лидер в тази негативна оценка е Александър Колев.

6.      Изборните правила, разписани в закона. Не се постигна избягване на манипулацията и чисто административните неудачи. Увеличението на броя на ОИК няма да постигне нужния ефект, освен излишно харчене на държавни пари. На местна почва организацията отново е вменена на териториалните поделения на ГРАО – превърнали се последните години в бизнес-центрове за търгуване на избирателни списъци. „Купувачите на гласове” могат само и единствено от там да си пазаруват точните избирателни списъци по секции с адресите, а това е началото на обхождането и „убеждаването”. Изборният кодекс подозрително мълчи и за новите изборни практики на границата на закона като: използване на публични средства и ресурси в кампанията или опрощаване на дългове с цел печелене гласовете на длъжниците и да не продължавам, защото става грозно дори за четене.

7.      Ролята на предизборната кампания. Пловдив е особен град в това отношение. От 1990 г. е имало местни кампании, които са променяли доста сериозно предпочитанията на избирателния корпус / СДС през 1991 и 1995 г.; БСП – 2003 и 2007г.; ВМРО – 2007 г.; Народен съюз – 1995 г.; ДПС – 1999 г. или независими съветници през  2003 г./, както и равни кампании, които практически не са оказвали никакво влияние на предварителните настроения /пример е кампанията през 1999 г., когато резултатите съвпаднаха почти едно към едно с прогнозните повече от месец преди изборния ден, донякъде и тази през 1995 г./ Имам чувството, че предстоящата кампания ще е със сериозни отклонения в прогнозите и причините са, както се казва – многопосочни. На пръв поглед тя ще премине като повик „Лявото е във възход, опозицията е време да управлява. Да свалим Герб!”, щедро и обилно подета още преди месеци от Герговите медии, но в града точно БСП и ВМРО са управляващите последните 4 г., ведно с разни бабереци – майстори в пазарлъка. А има и нещо такова като изборна география, според която в града „ляв поход” липсва от двадесет години.

Отличителното е, че ПР или шаманите на партийните централи са си спестили четенето на модерни технологии или тенденции в избирателните кампании и залагат на стари, притоплени изборни ребуси от 70-те години, когато бе много модерно на Запад/на Изток  нямаше избори/ кандидатите да печелят популярност в срещи с различни гилдии – хранителни работници, строители, архитекти, военни, пенсии, сдружения по интереси и т.н. След това „гилдиините” срещи се отразяват обилно в медиите. Пълна заблуда и ефект – нулев. Още през 1990 г. Жак Сегела категорично отхвърли тази „технология” на ПР-а. При местните избори роля играят срещите на квартално, битово ниво, до „моят дом, магазин, улица, болница”. Защото проблемите на един даскал от „Остромила” и този от „Тракия” са коренно различни и да направиш среща със Съюза на учителите те ще си питат и интересуват от кварталния бит, водоснабдяването, автобусните спирки, събирането на боклука пречупени през спецификата на района.

В заключение – добре е и кандидатите, и техните „глави” да прочетат историята на може би най-великата кампания откъм промяна на предпочитанията на електоралния корпус – тази на Борис Елцин при избирането му за втори президентски мандат. Имаше дори игрален филм за американските експерти, които случайно налучкват таргета, слогана, наратива, преобърнал за 20 дни 36% от избирателите. Има и български парадокс, но с негативен ефект – президентските избори през 2001 г. и варненските през 1999 г., с които започнах.


image

 


 
 

 




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. boristodorov56 - Преди 20 години въобще не можеше да се помисли, че комунист ще има повече избиратели от кандидат на СДС
22.08.2011 16:00
Как боклуците като Ив. Чомаков отвратиха пловдивчани от СДС, за да бъде кмет едно мекотело като Сламчо от копанката на Гергов!
цитирай
2. toross - Така е Боре, но
22.08.2011 16:14
виж това, поне да се посмееш искрено и ми кажи този човек нормален ли е - http://www.monitor.bg/article?id=303407 - мисля, че само това ни остава "пловдивският проблем".
цитирай
3. rustam - А, Янова е спец по тези "прогнози"
22.08.2011 16:38
Тя и на Костов две седмици преди изборите обещаваше, че 42% му са вързани в кърпа, само че СДС взе тогава 14, а 42 взе Царя.
цитирай
4. toross - Абсолютно точно, някъде си
22.08.2011 16:56
rustam написа:
Тя и на Костов две седмици преди изборите обещаваше, че 42% му са вързани в кърпа, само че СДС взе тогава 14, а 42 взе Царя.

пази тази "анкета" на Янова от 2001 г- "СДС - 41.5%, НДСВ - 16.4, БСП - 12.1..." , такива ми ти неща.
цитирай
5. boristodorov56 - 2. toross - то не е лошо и други да се посмеят
22.08.2011 17:05
„Боже, опази ни сляпо да прогледа” е казал народът. Пловдивчани разказват като анекдот следната мила сценка, разиграла се между кмета Славчо Атанасов и неговия патрон Георги Гергов. За да блесне пред него, градоначалникът каканижел поредната порция нелепости. Изведнъж обаче забелязал, че онзи не го слуша. „Но вие не ме слушате, г-н Гергов”, почти изплакал кметът. „Имате късмет”, успокоил го благодетелят му...

За съжаление повечето пловдивчани няма да имат тоя късмет и трябва да слушат, гледат и търпят очевидните простотии, родили се в главата на градоначалника. След като обяви война на Либия, боядиса стълбовете на града и откри няколко тоалетни с танци на мажоретки, Атанасов предложи да се имплантират чипове в главите на лебедите, които смята да пусне в езерото с пеещите фонтани (виж стр. 8). Такива той видял, че имат патиците от филма „Мисия Лондон”. Ще кажем само че отдавна оценяваме хрумванията на кмета. Не твърдим, че за него трябва да се свика консилиум от бели престилки, така както той свика щаб по сигурността, за да предотврати атаки на „Ал Кайда” в най-патриотичния град. Но толкова много станаха политическите Барон Мюнхаузеновци, че почна да ни се вие свят от всекидневните им налудничави полети. Надяваме се обаче наесен избирателите да поправят това с гласовете си.
цитирай
6. toross - Боре, само да уточним за читателите, че
22.08.2011 17:30
това е буквален цитат от в. "Монитор", думите на Славчо да записани и съответно архивирани !!! От три години /първата имах илюзии/ пиша и говоря, че Пловдив се е сдобил с дебил-масон в лицето на Славчо, но виждаш има хора, които си го харесват, а този луд човек отдавна трябваше да го приберат в съответното заведение....
цитирай
7. locke - Според теб каква е вероятността Славчо да е на балотаж?
22.08.2011 19:41
Ако приемем, че балотажът е сигурен и че Тотев е сигурен участник в него, колкото и нелепо да звучи, Славчо е единственият, който може да го бие. Сигурен ли е той обаче за балотаж? И тествахте ли балотаж между него и Тотев?
цитирай
8. toross - locke - ако изборите са сега
22.08.2011 23:33
той отива на балотаж, но не сме тествали балотажни двойки, защото само една включена в анкетата не дава представа, а и практически не дава почти никаква ориентация за реалния първи тур. Може би по-късно ще успеем да включим и този вариант.
цитирай
9. анонимен - Какво ми каканижете, нещастниц...
23.08.2011 00:00
Какво ми каканижете, нещастници?!!! Резулататът е ясен за големите, все ще се разберат, а вие сте само едни льольовци, който всеки политик може да разиграва, както си иска. Само се плюнчете, но никой от вас няма да нарами сопа, за да раздаде справедливост - това е жестоката истина. Така че - марш при жените и не пискайте!
цитирай
10. анонимен - * който = които
23.08.2011 00:01
* който = които
цитирай
11. анонимен - demokrat
23.08.2011 18:53
v va6eto izledvane mai zadravyte sinyata kolisi na poslednite izbori sa 3 ti s 17000 glasa kato se ima predvit 4e ilko iliev se podkrepy ot biznes ekspertniya savet edri biznesmeni s mnogo rabotnisi i te po nyakakav na4in 6e sa prenudeni da slasuvat za nikolov kartinata stava mnogo razli4na i ni6to 4udno toi da otide na balotag ne zabravyte plovdiv vinagi ebil stolisa na demokratsiyta i plovdiv4ani sa umni hora inyama da dopusnat nito maminiya vanio za kmet niti glav4o poleti4eskiya ofiseri predatel voivoda
цитирай
12. анонимен - пловдивчанин - Боже мой!
29.08.2011 16:20
Явно съм попаднал на ГЕРБАДЖИЙСКО блогче. Ама хора, Вие ли сте слепи или желанието Ви за порция власт която евентуално може и да Ви подхвърлят ви заслепява. А и това "НЕЗАВИСИМО" соц. проучване което било платено от нетърпеливи да знаят по ранко резултатите от изборите други "НЕЗАВИСИМИ" много намирисва. Явно партийното гласуване не е само за привържениците на БСП само. Бре хора, отворете си очите, Тотев е неузрял ПЪПЕШ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540681
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031