Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2011 12:21 - София - столица след случайности
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 9197 Коментари: 9 Гласове:
15

Последна промяна: 17.09.2011 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

image

Текстът е от преди 2 години, когато София се радваше на 130 г. българска столица /дали е така?!/. Припомням го днес на градския празник, защото ми се струва, че не е загубил актуалност.

София – столица след ред случайности

             На 3 април 2009 г. София тържествено отбеляза 130 год., откакто е провъзгласена  за българска столица. Имаше първи копки, тържествени концерти и много снимки с кмета Борисов. Но малко известни са фактите около обявяването и` за първи град на България. Ако се разровим в историята с почуда ще установим, че до 1947 г. мястото на София винаги е било спорно като първи град. И това е голямата болка на  пловдивчани, търновци или русенци, защото историческите случайности ги лишават, може би завинаги от радостта да бъдат столичани.  Активна роля в първенството на София играят на първо място руската дипломация, монархическите традиции и не на последно място – комунистическите разбирания за централизация и превратаджийски нрав.

            След Берлинския договор България е разделена на три: Княжество, Източна Румелия и Македония. До 1885 год./Съединението/ Пловдив е столица на васалната Източна Румелия и е определено най-големия, най-европейския и най-развития в индустриално отношения град в пределите на днешна България. По това време се ражда и химеричната ни мечта за „целокупна и обединена България” – уви, никога несъстояла се.

            Учредителното събрание е свикано в последната българска столица преди падането ни под османско владичество – Търново. Любопитно е, че по време на дебатите по Конституцията въобще не се поставя въпроса за текст в нея, който да определя коя е столица на новата държава. Така през цялото време на действие на Търновската конституция / до 1947 год./ в нея няма да откриете текст коя е българската столица.  Предците ни приемат, че този въпрос остава открит до бъдещето обединение на българските земи, което така и не се случва след поредицата от национални катастрофи. Тогава, през 1879 год. още докато се обсъждат първоначалните текстове на основния закон видния общественик Марин Дринов прави предложение да се гласува за столица града София, „временно, докато се обединят в едно всички български земи, пък като стане това дело ще му мислим тогава”.  Срещу  предложението му  има доста сериозни обструкции, най-вече от страна на консерваторите и Драган Цанков. В пределите на Княжеството първенството си оспорват Русе и Търново,  докато София по това време е неугледен градец с по-малко от 12 000 души население. Предложението Дринов прави на 2 април, но не се стига до гласуване, защото е обвинен, че иска да защити личните си интереси, тъй като предишната година е назначен за вицегубернатор от руската администрация. Първият губернатор на София пък е Петър Алабин. На другия ден /3 април 1879 год./ Марин Дринов използва липсата на голяма част от противниците си, а най-острият му опонент Драган Цанков бил прекалил предната вечер с виното/имало голям банкет и дядо Цанков държал горещи речи, придружени с наздравици/ и така София печели само с един глас пред Търново спора за това кой град  да се определи временно за столица.  Дядо Цанков пристига със закъснение на заседанието, но възраженията му не намират подкрепа в бившия турски конак, където заседава Учредителното събрание. Изборът е обявен за временен, защото според тогавашната монархическа традиция за главен град се е приемал този, в който е седалището на княза, а младата държава все още няма държавен глава. По-късно, когато идва княз Александър е посъветван от руснаците да предпочете София за седалище, защото  ... имала хубав турски конак, разполагащ с „много одаи”. И както често се случва в историята ни временните неща стават постоянни.

            Във великата си книга „Строители на съвременна България” Симеон Радев не крие предпочитанията си към Пловдив за първи град на България след Съединението – „Инак областта/Източна Румелия/ процъфтяваше. Партийни ежби още нямаше. Политическият живот бе прост и идиличен. Пловдив господстваше над провинцията, а голямото Гешовско семейство господстваше над Пловдив”. По време на консервативното правителство на пловдивчанина Константин Стоилов в края на 19 век отново остро се поставя въпроса за преместването на столицата в Пловдив. Аргументите са, че във вече обединена България най-големият и уреден град е именно Пловдив. По това време София е под 60 000 души, докато Пловдив надхвърля 100 000. Тук има създадена перфектна за времето си инфраструктура, докато в София още няма дори ж.п. гара/такава е построена чак през 1901 год./. Тук се намесва честолюбието на надутия пуяк Фердинанд, който се възпротивява, защото в София си бил „уредил блестящ дворец за приеми и соарета”. От царската канцелария дават нареждане и започва бясно присъединяване на околните села към столицата, за да се преодолее изоставането на София откъм жители в сравнение с Пловдив, Русе и Търново. Най-напред през 1895 год. е присъединено Подуяне, а след това следват Чохаджийското предградие, Орландовци, Малашевци, Връбница, Биримирци, Княжево, Драгалевци, Илиенци и така нататък. Основна роля за благоустрояването на София по „европейски терк” има едноръкото добруджанско селянче Димитър Петков – Свирчо, който като кмет на София, подкрепян от съпартиеца си Стамболов, прекроява централната част на града и поставя ред в градоустройството.

Интересно е, че идеята за промяна на столицата не напуска българските политици и в началото на 20 век. Неслучайно правителството на демократа Александър Малинов избира да прогласи независимостта на България именно в старата столица Търново на 22 септември 1908 год., но Фердинанд се възпротивява със същите аргументи, пък и се следва монархическата традиция в Европа столицата да се намира, където е кралският двор. Тя и етимологията на думата столица идва от престол, но България така и остава без регламентиране на столицата в Конституцията или законодателството, каквато е практиката.

Любопитен щрих е, че свърхцентрализацията в управлението на държавата обслужва перфектно единствено тоталитарните идеологии и превратите. Трите преврата в българската история през 1923, 1934 и 1944 год. са осъществени безболезнено и лесно, именно заради свърхцентрализацията на държавни институции в София. Колко му е – взимаш военното министерство, до него е вътрешното, нахлуваш  в сградата на Радио София, прочиташ декларация – обръщение към народа и властта е сменена. Всички институции са в радиус по-малък от един квадратен километър. Трябва ти само къртица във военното министерство и един отряд, който да арестува министрите. Класически пример е комунистическия преврат на 8 срещу 9 септември 1944 год. Между другото и в трите активно участие като организатор взима един и същ човек – Кимон Георгиев. Не случайно през 1935 год. правителството на Андрей Тошев и на следващата 1936 год. проф. Стефан Баламезов изработват два варианта за нова Конституция, в която не е посочена столица на държавата, както и седалището на Царя. Имали са предвид именно превратите от 1923 и 1934 год., но намерението им осуетява Цар Борис  и съвсем скоро ще последва и третия най-зловещ преврат – този на БКП и сподвижници.

Всъщност и в Шестото Велико народно събрание са внесени от всички групи проекти за конституция. В тези на БЗНС- Н. Петков, Демократическата партия и на проф. Венелин Ганев не е  изрично посочена София като столица. Единствено това е направено в проекта на ОФ, т.е. БКП и съюзници. Негови автори са юристите Нисим Меворах/баща на поета Валери Петров/, Петко Стайнов и Михаил Геновски-ултра ляв земеделец. Точно техният проект е приет и добива известност като  Димитровската конституция. В нея за първи път, чак през 1947 год. в чл. 98 пише: „Столица на НРБ е гр. София”. Невероятно, но факт.

Така след 1947 год. и отнемането на земята започва голямото нашенско преселение към София, за да се стигне до настоящата свърхцентрализация, улесняваща единствено преди комунистическите босове, а сега новосъздадената олигархия, защото вече няма кой да прави преврати, а обектите за корупция са разпределени във властовия ареал на 2-3 улици.

Според мен, един от задължителните елементи  в прехода не се осъществи – разтоварването на София от умопомрачителното съсредоточаване на всякакви държавни институции и дейности в един град. Бихме могли да вземем моделите на доста развити страни.

В Швейцария Берн е столица, а  най-големият град е Цюрих, където са и основните институции, разделението в САЩ между Вашингтон и Ню Йорк е известно, но същото е  в относително самостоятелните щати – малко известно е, че столица на Калифорния не е Лос Анджелис, а Сакраменто. Да не говорим за Южна Африка, която има цели три столици: парламентът е в Кейптаун, министерския съвет в Претория, а съдебните органи се командват от гр. Блумфонтейн, докато най-голям град е Йоханесбург.

По техния пример в България може спокойно парламента да заседава във Велико Търново, изпълнителната власт да се пренесе в Пловдив, а съдебната, например във Варна. За София нека останат Кремиковци, Гоце Сирищника, Мара Мисса и „Син Сити”. Ех, мечти, мечти. Иначе нека е честита годишнината на София, хубавият и празник, но да не забравят столичани, че историята си прави и шеги.

Иначе мечти, мечти и носталгия.

  Днес, ако търсим иронии и сюрреалистични връзки между София и Пловдив можем да ги открием в ... кметовете и Самоков. Първият кмет на Пловдив след Освобождението е тежкият търговец Атанас Самоковец, а настоящият на София е самоковката Данчето Фандъкова. Що пък и Самоков да не се включи в битката за столица?!?

 image
image

 





Гласувай:
15


Вълнообразно


1. diso - А защо столица да не стане Пазарджик
17.09.2011 16:38
1. Заема доста централно място в държавата.
2. Магистралата минава наблизо, но не прекалено, за да е шумно и мръсно.
3. Има цели ДВЕ големи летища - Пловдив и София (Но не твърде близки, че да тормозят управниците с шума си...:))
И още по-сериозно предложение: В Подбалкана - в подножието на връх Ботев.
1. Ще е почти еднакво отдалечена от всички краища на страната.
2. Пътища дотам има достатъчни, като за начало, а ще се ускори прокарването на нови през Стара планина.
3. Ще може да се нарича и "Столица на Балканите", защото е в полите на най-високия връх на Балкана:))
цитирай
2. virtu - София е точно в средата на земите заселени с Българи.
17.09.2011 17:11
Затова се е наричала Средец .
Тя има 7000 годишна история и изобщо не е случайно избирането й.
Ако се премести столицата , ние ще си отдъхнем от този тежък апарат , който ни тормози. И няма да спират движението по Булевардите , щото някой си дошъл на летището .
Аз гласувам за Пазарджик , щото си го обичам , ей така , любов от пръв поглед .
цитирай
3. bojo12345 - Хубави примери даваш...
18.09.2011 20:51
Нашите политици могат да се поучат от Швейцария или Ю А Р, но дали ще имат
воля да променят нещата?
цитирай
4. анонимен - шантава работа...
19.09.2011 16:33
софиянци - първо си взривиха Мавзолея, сега си построиха соц-Музея...
цитирай
5. anonymousbulgaricus - Реално погледнато - Велико Търново ...
21.09.2011 15:52
Реално погледнато - Велико Търново не е последната столица на България и след завюването му имаме столица на Шишмановото царство Никопол, а във Видин си стои Иван Страцимир и той Видин си е съвсем истинска столица. Не е съвсем ясно къде е резидирал сина му - Императора на Загора, когато е бил в бащините си земи, а всъшност последния паднал град български, където има българско управление и е значим това си е Сердика - чак Мехмед Фатих се разправя окончателно с българските банове там и окончателно покорява българските земи под османска власт... Малко известен факт за съжаление, но клишето ни учи, че България е паднала окончателно и безвъзвратно под Османска власт през 1396, което оказва се не е съвсем така....

В историята има доста парадокси, подобно на онзи 1 глас, с който София става фактическа столица на третата българска държава, няколко гласа не стигат, за да стане немския официален език в САЩ за сметка на английския и не зная тогава какво щеше да се случва... Олбъни е столица на щата Ню Йорк, Спрингфийлд, а не Чикаго е столица на Илиноис, Остин, а не Далас или Хюстън на Тексас, но това си е американска традиция основно - в Европата е друго, а и такава децентрализация на институциите е силно непродуктивна от финансова и инфраструктурна гледна точка. По разумно би било да се изнесе някъде административния център на София с всичките му институции и така да се освободи града от ненужното им струпване и чисто административните проблеми, които създава това. Да не говорим, че от продажбата на освободените сгради може да се изкарат екстра пари за бюджета, ще може да се направи истинска пешеходна зона в града и да се експонира историческата му част, а като дойде някой чужденец или тъпите ни футболисти тръгнат да се излагат, няма да се затваря половината град. Един хубав комплекс там в поляните зад Дружба, че натам върви метрото и летището откъдето идват "славните гости" дето да съберат цялото МС с министерствата и агенциите и Народното събрание ще е екстра...
цитирай
6. анонимен - Стоимен
22.09.2011 15:41
Е не се занимавайте с история, какви по значителни неща стават някой хидролог вече го намекна. Нивото на река Дунав заплашително е паднало, следователно Мария Капон е тръгнала да плува заедно с една друга шамандура от Германия, на към България и като се качи на българския бряг ще отприщи реката и с това ще стартира предизборната и кампания за президент с девиза си-" Когато аз плувам, Дунава пресъхва, когато стъпя в Силистра, България се наводнява", Ниеее идвамееееееееее
цитирай
7. toross - Браво !
22.09.2011 17:44
[quote=анонимен]Е не се занимавайте с история, какви по значителни неща стават някой хидролог вече го намекна. Нивото на река Дунав заплашително е паднало, следователно Мария Капон е тръгнала да плува заедно с една друга шамандура от Германия, на към България и като се качи на българския бряг ще отприщи реката и с това ще стартира предизборната и кампания за президент с девиза си-" Когато аз плувам, Дунава пресъхва, когато стъпя в Силистра, България се наводнява", Ниеее идвамееееееееее[/quot

Страхотно попадение, не мога да отрече и ще го използвам...
цитирай
8. анонимен - Здравейте
06.10.2011 14:52
Щях да питам да не сте от Пловдив, ма гледам- то си пише в профила.Много го харесвам този град и не мога да разбера какъв ви е проблема с тая столица. Голямо напъване, голямо чудо. Ми земете да си направите едно референдумче и да ви доиде сърце на место. Ма си се разбирайте с Търново, че и там е голем вой. Просто съм сигурен, че софиянци ше гласуват ''за'' - само да се разкарат всички простотии, които носи ''столицата''. Аре със здраве и да знаете, че аз съм за Пловдив !
цитирай
9. анонимен - adobe reader will not open
19.02.2012 15:11
adobe image library adobe acrobat 9 windows 7 http://vjmufrk.hostingsociety.com/acrobat-reader-9-update.html acrobat reader 9 update
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522937
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031