Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 20:48 - 10 ноември - Стълбата без стъпала ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 17334 Коментари: 23 Гласове:
24

Последна промяна: 19.11.2011 04:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Така започна ...

image

                      Бях и там ...

                
10 ноември – Стълбата без стъпала…

            Аз съм от щастливите деца на прехода… Участвах в онова пиянство, което няма да се повтори – сриването на комунистическия строй, самоизяждането, глада и режима на тока, зимите на наследството, НО … митингите на надеждата – 3 и 18 ноември, пловдивските битки и стачки, местната Кръгла маса, убийствената победа в града на 10 юни 1990 г., сетнешната колизия, в която „с малко, но завинаги…” се опитахме да върнем достойнството на българина, парламентарните баталии във Великото и 36-то Народно събрание… Ненавършил 30 години преживях всичко това, бях свидетел и участник в един тежък, мъчителен, но щастлив Миг. Радвах се и плачех с хората по улиците, пак се надявах, пак и пак…

            НО… Загубихме най-важната битка.

            Битката за СПРАВЕДЛИВОСТ.

            Това е проклятието на българския преход, тук ни изиграха и елегантно преметнаха. Участвахме всички и се залъгвахме, а трябваше… Трябваше да спрем ония внедрени или просто леконравни лидери на опозицията, които:

-         - Спряха гнева на хората няколко пъти. Като се почне от 14 декември 1989г., през стачката в края на годината, та се стигне до режисирания палеж на Къщата;

-         -Приеха т. нар „Кръгла маса” като реална възможност за „мирен преход”;

-         - Забравиха престъпленията на БКП и производните  формирования – ДКМС, БЗНС, ОФ и т.н.;

-         -- Не дадоха възможност на истинските антикомунисти да продължат борбата, която са водили десетилетия срещу Злото– николапетковисти, легионери, анархисти, ратници, горяни, отецпаисиевци, ванчемихайловисти, правозащитници, социалдемократи, бранници, радикали, родозащитници, офицерство, демократи, цанковисти, сговористи… Хиляди са. Бяха сред нас в първите месеци след ноември 1989 г. хора като: Илия Минев и Константин Часовникаров, Иван Дочев и Иван Гинчев, Тодор Кавалджиев и Райко Йотов, Храбър Марков и бай Тушо, Милан Дренчев и Стефан Савов… Хиляди, хиляди мъченици на комунистическия терор;

-         - Признаха изборите за ВНС, приеха режисираните договорки по кьошета и коктейли;

-  --- Не отвориха светая светих на червените хумвейбини – досиетата на Държавна сигурност;

-         - Позволиха прехвърлянето на колосални пари от БНБ в „частни банки”, ограбването на пенсионни и социални фондове, както и арогантния грабеж, наречен елегантно „приватизация”;

-         - В крайна сметка се договориха с архи-престъпници като Луканов, Лилов, Младенов, Джуров, Вълков, Семерджиев, Кубадински, Тодоров, Гоцев, влязоха в правителство с тях, смекчиха справедливото възмущение на улицата;

-                                                                     Дали да продължавам???

Дали 10 ноември ще остане в аналите на новата история? Ще го решат елегантно други, пак назначени от всесилната Партия, която никога, нито за миг не е напускала Властта. Аз ще си остана с Моите спомени, които никой не може да ми отнеме. С тях си обяснявам преминалите 22 години. Ще разкажа един от тях.

Във Великото народно събрание обичах да се завъртам около неповторимия бай Иван Гинчев от село Обнова, Плевенско – единственият в Източна Европа депутат в две Конституционни, Велики народни събрания, неподписал и двата пъти Конституцията. И през 1947г./тогава отведен направо в подземията на ДС/, и през 1991 г. /просто напусна, пак комунистите играеха юдинското си хоро/. Този дребен, добродушен, мил старик притежаваше онова чувство за справедливост на селяка, което ни е помагало да взрем в мъчителната тъма светлика на надеждата. Та един път споделяхме обяда си. Току-що Лилов бе приключил поредната си отекчителна реч за „консенсус по основните политически теми, консенсус по мирния преход и целите му, консенсус по икономическата реформа, консенсус по въпросите за вината и т.н.” Бай Иван се обърна към мен:

-        -  Марков, ти си млад, кажи ми какво аджеба е това чудо консенсус, та консенсус, все за него говорят комунистите?

-         - Ами единодушие, бай Иване, единодушие искат по основните въпроси, които ще обсъждаме. – отговорих с наивност и простодушие в парламентарния бюфет.

Бай Иван Гинчев ме погледна с лек укор, повдигна вежди, остави прибора до чинийката, отпусна ръце и непривично за обстановката извика силно:

-         - Какво? Единодушие с тези убийци ли? С БКП, с комунистите? Единодушие?! Е, няма как да стане! Те ни взеха най-скъпото на селяните – земята, избиха толкова хора, прогониха още повече, съсипаха живота и на децата ни, без вина, без прегрешения унищожиха… - замълча, преглътна, отпи няколко глътки вода. /Записал съм си случката в бележника, но така и не съм продължил, кой знае защо?/.

Напоследък се сещам все по-често за този епизод. Особено на дати като 10 ноември. Не пропуснахме ли в битката за справедливост възмездието? Кой, кога и къде е решил, че не трябва да има възмездие за погубеното бъдеще на цял един народ?! Защото бай Иван не искаше отмъщение, а просто възмездие, покаяние, смирение от тези , които бяха го разсипали по лагери, затвори, душегубки и следствени нощи. Не, не искаше консенсус, не искаше единодушие с вампирите на злото.

                И това е също моят 10 ноември.

                                     А днес…

Днес/10.11.2011г./ Ваня Пиринчева ми изпрати клипче, българско клипче, от филма „Авантаж”, озвучено с песен по текст на големия Борис Христов – „Самотния човек”. По странен, сюрреалистичен начин обяснява нашия Преход. В един миг героят се изправя пред стълба без стъпала, а текстът – „Под какъв ли огън е горял и под каква ютия?…” Стълбата без стъпала е улей на безнадеждието за добрия, самотен човек – „Лови мухите и ги пуска…” Консенсус ли? – пита бай Иван. Ами… - няма какво да отговоря и днес.

Това е нашият 10-ти Ноември, драги мили, добри и тъжни сънародници – Стълбата без стъпала !

http://www.youtube.com/watch?v=aDiDOQdCARw&feature=related - В този филм, точно на 8-та минута може да видите разказа на великия бай Иван Гинчев. Самият филм е разстърсващ, за което трбява да благодарим на авторката Ваня Жекова.

 http://www.youtube.com/watch?v=i3VRqcTDxgA&NR=1   - Стълбата без стъпала



Гласувай:
26


Вълнообразно


1. born - Всичко това е вярно. Възмездие т...
10.11.2011 20:58
Всичко това е вярно. Възмездие трябва да има. И срещу тези, които ни излъгаха. И продължават да ни лъжат.
цитирай
2. hatanasov - Така или иначе ПАСЕ се произнесе ясно и категорично...
10.11.2011 21:06
по въпроса за комунистическите престъпления, приравнени в резолюцията с нацистките. И Европа вече повече от 2 години чака от България да бъде потърсена съдебна отговорност от извършителите. Но комунистическият главен прокурор и дума не обелва.
цитирай
3. rossasommer - Добре написано
10.11.2011 22:42
Но, знаеш ли, за да се състои прехода именно така, имаме своето участие и всички ние. Защото го допуснахме. Защото си замълчахме. Защото тайничко се надявахме и ние да се облажим. Някои се облажиха, други се озлобиха. Трети умряха, а четвърти се изнесоха. Но колцина се противопоставиха?

Дори и в това, че са ни излъгали, има две страни. Лъжещи и допускащи да бъдат лъгани. Може би в това е трагедията ни - че ни е страх да живеем като свободни хора. Знам ли...
цитирай
4. toross - bulgarinut57 , rossasommer - Какво мога да кажа...
11.11.2011 09:13
Прави сте - участвахме и ние в тази стълба, водеща надолу, да, опитвахме, надявахме се. И в озлоблението даже се включихме, допуснахме да бъдем излъгани , вярно е, но дали да спрем и си останем с констатацията?... Тежки въпроси, които все си задаваме покрай подобни дати и дали да останем само с тях.
цитирай
5. анонимен - Бедният не може да мисли, а неможещия да мисли - не е свободен.
11.11.2011 09:53
Бедният не може да мисли, а неможещия да мисли - не е свободен.
цитирай
6. bojo12345 - Съгласен съм с теб, Христо!
11.11.2011 09:58
Вярвахме в СДС,масово работниците се включиха в "Подкрепа"За истините в политиката го знаеш от кохнята на НС- бил си депутат.
Но за антисиндикализма на Тренчев -мога да го докажа.
При Беровото правителство ,стачката готвена от СМФ -миньоската федерация бе
договорена за1.Х!,но на федеративен съвет в Своге лично Тренчев убеди Димов
и предложи да отложим стачката за 10 Х!-с една дума ,ако не приеме кабинета ,
знае какво се е случило на тази дата.Убеди присъстващите в залата стачни комитети от всички рудници в страната ,че Доган ще снеме политическото доверие от кабинета Беров.
Стачката започна на 1.ХІ.-оглави я КНСБ,СМФ се разцепи и най силната федерация в Подкрепа за мен умря.
Днес при липса на силна политическа опозиция и силен синдикат- духаме супата!
цитирай
7. boristodorov56 - 10 ноември комун.онанистическата паплач го стори за себе си, а не за народа!
11.11.2011 10:08
Гаулайтерите от номенклатурата и червените гестаповци конвентираха властта си в икономическа и безнаказано продължават да управляват.

Възмездие няма да има, защото няма кой да го потърси.

Тъй като ние българчетата сме тъпи, ограничени и педерасти - заслужено сме на този хал.

Вече пита ли се някой защо сме стояли 500 години под турско робство? Май - не, защото на всички им се изясни колко пари чиним.
цитирай
8. toross - Божидаре, ролята на Тренчев в
11.11.2011 10:12
българския преход е отделна, много голяма тема... За съжаление с негово участие "Подкрепа" се превърна в типичния казионен синдикат, при това хилав и с липсващи идеи. Спомням си случая с миньорската федерация - една наистина силна организация, която наистина имаше огромно влияние върху управляващите, но я превърнаха в обслужващ персонал. За съжаление...
цитирай
9. sande - Надолу по стълбата, която води нагоре ...
11.11.2011 10:42
Поздравления за анализа, точен, болезнен и правдив.

Гордост ли е да си богат в бедна държава?

Гордост ли е да изоставиш народа си да се оправя кой как може?

Това е , по думите на един известен наш политик, да носиш над главата си табела: Аз съм крадец!

И да се гордееш с това.

И да не помислиш, че на този свят има и възмездие.
цитирай
10. анонимен - Нагоре по стълбата. . Нагоре към ...
11.11.2011 12:28
Нагоре по стълбата.. Нагоре към дясното.. Напред към принцовете.. Търчат всички десни.. От леви станаха десни.. Дяволът им взе слухът.. И станаха центристи.. Дяволът им взе очите.. И станаха десни.. На пиедестала на принцовете са тези от БКП още от преди 60-години.. А днес е иван костов.. Филип Димитров.. Желю Желев.. И кой ли не десен търчи към тях.. Право към стълбата.. И днес със заглушен слух и без очи.. Всички десни казват че комунизма е нещо лошо.. Да така е.. Но само когато го правят десни-слепци.. Това е като олигархия да прави демокрация.. Принцове в синьо..
цитирай
11. анонимен - edinadeset e stulba 11. 111111&...
11.11.2011 12:45
edinadeset e stulba 11 . 111111>=(-:
цитирай
12. tihatavoda - toross-Аз съм от щастливите деца на прехода…
11.11.2011 13:24
И кои бяха преходниците , които изгониха Йордан Радичков като мръсно коте от вЕЛИКОТО народно събрание ?
цитирай
13. ivoimv - войводата каза
11.11.2011 14:39
Гошо ,все си мисля че се познаваме и все не мога да си го спомня със сигурност ! Аз също съм пряк участник във Всички събития и това което си написал с болка ме гори и мен ! Възмездие искахме още 1990 година в троянския манастир но тогава не ни признаха сбирката бяхме от цяла северна България Ж Желев и тайфа ни нарекоха всякак ! Възмездие няма и до днес защото процесите и сега са дерижират и това изгони 2 милиона работоспособни и умни хора от страната ! Познавам бай Милан лично, но той вкара Гошо Тъпото в парламента !Пиши ми ако искаш да се видим и поговорим !
цитирай
14. анонимен - http://vladislavnozharov. co...
11.11.2011 15:28
http://vladislavnozharov.com/2011/05/правителството-на-герб-е-дългосрочен/
цитирай
15. анонимен - Има ли десен който да не е приятел на дявола
11.11.2011 16:26
xnetbg.com/new/40/96/288---?start=3
цитирай
16. анонимен - Ако имаше щеше да е ляв
11.11.2011 16:37
bg.wikipedia.org/wiki/
Улоф_Палме bg.wikipedia.org/wiki/Улоф_Палме
цитирай
17. анонимен - Аз вярвам че ЦРУ са убили левият Георги Марков - писателят . Българиските служби вече са лицемерели и не биха си го позволили.
11.11.2011 17:00
paper.standartnews.com/archive/2003/11/22/world/s3912_10.htm
цитирай
18. apostapostoloff - Спряха ви на вас часовниците
11.11.2011 18:42
през деветдесетте години и туй то...
цитирай
19. schumpov - За първи пат се усъмних в чистотата ...
11.11.2011 18:53
За първи пат се усъмних в чистотата на СДС-водачите, когато се отрекоха от картата с черепите. Била зловеща, а там само бяха маркирани зловещи комунистически местата в България.
цитирай
20. анонимен - Десните искат да върнат времето ...
11.11.2011 18:56
Десните искат да върнат времето назад.. Неолиберализма иска нещата да бъдат като преди 100-години.. Без здравеопазване.. Без образование.. Дори без армия.. Свобода за спекулантите.. Всичко да е индивидуално.. Тоест хората да не се сдружават.. Без синдикати.. Без синдикати.. Само силата на парите.. Всеки за себе си.. Така ще има най-добро съотношение на разделяй и владей..
цитирай
21. анонимен - Desnite sa bokluci i ne iskat Bul...
11.11.2011 19:01
Desnite sa bokluci i ne iskat Bulgaria da e kato Dania!
цитирай
22. misbis - боже
12.11.2011 07:18
толкова ли е трудно да се схване играта на елита с масата? ВСЯКА революция или преход е платена от някого,който има интерес в това. Насъсква се масата ,или най-често се изкарва на улицата притисната от битовизми като липса на ток,стоки за бита, въобще нормален живот. Масата свършва мръсната работа на някого, после тихомълком на възловите постове се поставят платените хора. Истинските революционери се изтласкват от играта,убиват..и т.н.
http://misbis.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/24/i-decata-se-usetiha.595251?reply=2197840
http://www.youtube.com/watch?v=c6b8BdrNaZ4&feature=related
http://embedr.com/playlist/yuri-bezmenov-the-subversion-process
цитирай
23. анонимен - msi command line
19.02.2012 07:55
uninstall acrobat reader 9 how to open a browser window http://afurrpb.hostingsociety.com/acrobat-pro-10.html acrobat 10
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540852
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031