Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2011 15:57 - КАКВО ОЗНАЧАВА ПЕРПЕРЕК (ПЕРПЕРИКОН) ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 49595 Коментари: 94 Гласове:
126

Последна промяна: 11.12.2011 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



               КАКВО ОЗНАЧАВА ПЕРПЕРЕК (ПЕРПЕРИКОН)
?

 

 

До неотдавна траките бяха считани за войнолюбиви варвари с постижения единствено на бойното поле. Малко по малко обаче, с появата на укривани в миналото данни, а и с откритията на редица забележителни тракийски паметници, започна да става ясно, че дедите ни са били народ с изключително висока култура. Перперек (наричан неправилно Перперикон) е едно красноречиво доказателство за това.

image

 


Това място е обитавано от предците ни още от незапомнени времена. Било е свещено за тях и за това сред скалите биват издигнати различни храмове. Някои са градени преди хиляди години, други в Средновековието. Атмосферата край Перперек е особена, хората посетили тракийското светилище изпитват усещането, че се връщат векове назад във времето когато гласът на Орфей е отеквал по планинските ридове...

 

Какво означава обаче Перперек (Перперикон)? Древно ли е, или е дадено едва в ново време?  От Стефан Византийски знаем, че едно от древните имена на нашата земя е Перке. Върховния бог на дедите ни е носел епитета Перк(ос). Има тракийско селище Перинт край Мраморно Море и друго Перкота, разположено недалеч от   Троя.

 

Очевидно е, че името Перперек е свързано с Перке – старото название на Тракия. Перке от своя страна показва връзка с хетските думи перуна-скала и парку-висок (като скала), а също и с индо-арийските пару-планина, парвата – скалист, груб, планина. Дали обаче Перке и Перперек притежават значение скали, скалисто място?

 

Перперек пределено отговаря на определението скалист. Светилището е буквално издялано в камъните, постройките също са каменни. В Тракия са споменати и много планини: Хемус, Родопи, Пангей, Гигамер, Мерит, Орбел, Кагайон...

 

Трябва да напомня обаче и, че един от епитетите на Тракийския Конник е Перкос. Неговото име се свързва от различни изследователи с гърма, дъбовото дърво и т.н. Перк(ос) означава – този, който перка, удря, ломи...т.е. гръмовержецът.

 

В този случай също се наблюдава връзка с древните езици на хети и индо-арийци. Паркуну, парсия, парахта означават пера, троша, преследвам (удрям) на хетски. Прагатая, прашанти, партиви са санскритски думи за удрям, убивам, праскам, прах ( нещо раздробено, удряно).

 

Представените тук данни позволяват заключението, че Перперек означава камъкът на Перк(ос) – върховния тракийски бог. Неговото име прилича на древните думи за скала, но както бе вече посочено значението на древния теоним е малко по-различно.Скала означава нещо с остри ръбове (скалм е тракийска дума за меч). Древната дума пер (скала, отломък) идва от пера, перкам, ломя. Понеже името на тракийския гръмовержец също е изведено от пера, перкам, ломя, то в Пер-перек наблюдаваме едно повтаряне на частицата перпера, перкам бия.

Трябва да се спомене, че името на Перперек е свързано и с това на Пирин планина, наричана още Перин. Връзка показват разбира се и древния Перинт, а също и близката до Троя Перкота. Явно траките са хранели голяма почит към своя бог на гръмотевицата, за да нарекат толкова много места с неговото име.

 

Тракийския Перк(ос) изпълнява същата фунция както и древния Перун, старогерманския Тор, галския Таран, индо-арийския Паржания и разбира се хетския Тархун. Учените смятат, че се касае за общо индо-европейско божество, но съществуват данни, които свидетелстват по-скоро за това, че култ към едно балканско божество е пренесен на различни места от тракийски преселници.

 

В кавказките езици (абхазки, картвелийски и др.), които са съвсем различни от индо-европейските има думи като пире, пири, парану със значение мълния (С.Николаев, Б.Страхов). Явно се касае за заемки от индо-европейски език. Тракийското присъствие в Кавказ е доказуемо както от значителния брой топоними и хидроними, така и от материалната култура. Нашите учени си мълчат, но Р. Ходинот спомена отдавна за тракийската керамика от Триалети (Грузия).

 

Тракийското присъствие (на мизи и дардани) сред хетите е документирано още през 14-ти век преди Христа. Тракийското завоевание на Индия е описано от Ариан, Ноний, Плиний, Еврипид, Страбон...Това, че траки са се заселили в Галия се вижда от местните култове към Сбелсурд (Белсурд), Белен, Берекинтия, а и Дионис. От Хиполит пък знаем, че келтската религия е повлияна от учението на тракиеца Залмоксис. В земите на германите има доста тракийски находки – ромфеи, котли, върхове на копия...

 

Някой може да нарече всички тези неща случайност, за мен обаче те са ярко доказателство за огромното влияние на нашите деди върху народите на Европа и Азия в древността. Перперек не е само ехо на името на тракийския гръмовержец, но също и свидетелство за качествата на народа ни. Качества, които ние все още носим в кръвта си, те могат да се пробудят, ако човек пречисти себе си и започне да живее не като слаб просяк, а като светълблагородник. Дедите ни бяха уважавани за духовната си и физическа сила, как ще бъдем запомнени ние зависи само от нас.

 

Завършвам с думите на Славейков:  “Един народ расте сам с идеалите, със задачите, които взема на своите плещи и с тях той се въздига до подвизи, за които преди се е считал некадърен да стори. Ето ви и пример: С векове народа ни мърцина живя в мрак, и ражда се, и гина со скотовете скот. Кое го възроди, кое заспала мощ в юначните гърди събуди? В подвизи кое го днеска води? Ричагът всемогъщ на мъртвите народи – светия идеал!”

 

 Благодаря на Димитър Димитров за хубавата снимка!

 

 

Използвана литература:

 

1.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

2.В. Георгиев, Въпроси на българската етимология, БАН, София, 1958;

3.В. Георгиев, Българска етимология и ономастика, БАН, София, 1960; 

4. С.Николаев, Б.Страхов, К названию бога-громовержеца в индо-европейских языках, 1985;

5. A.Holder, Alt-keltischer Sprachschatz, Leipzig, 1897;

 

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/04/22/trakite-v-galiia-ili-probujdaneto-na-zapada.533247

 

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/hitol-MG-X.html

 

http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/hitt.htm

 

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

 




Гласувай:
127



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
11.12.2011 16:00
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
11.12.2011 16:02
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. bojo12345 - Посетих Перперикон преде две години...
11.12.2011 16:09
Отново съм решил да го посетя,да видя още какво ново е открито.
Дано повече българи го посетят,усещането е впечатляващо!
цитирай
4. sparotok - Перперек
11.12.2011 16:10
bojo12345 написа:
Отново съм решил да го посетя,да видя още какво ново е открито.
Дано повече българи го посетят,осещането е впечатляващо!


Перперек не е случайно място, а седалището на боговете:)
цитирай
5. yotovava - Още не съм ходила там
11.12.2011 16:39
но ми е много любопитно и интересно.

Поздрав
Валя
цитирай
6. get - - Здравей Спараток и успех при развитието на тази интересна и много важна тема !??
11.12.2011 17:47
- Перпер ... отдавна ми представлява интерес и тема за поучване ! - от което съм стигнал до следните изводи:
а) това е един много, много стар посветителско религиозен и прорицателски център;
б) името на мястото, пряко кореспондира не дотолкова с името(имена) на един бог с характерстики за тоталност ! - вероятн това по-скоро е епитет, охарактеризиращ негови(качества) проявни форми ?!

- По-късно той преминава в бог Ерми ... в южните балкани известен, като Хермес !
- Друго, което ще отбележа мимоходом(темата е много голяма !) е че този бог(качества) кореспондира с етнографско-фолклорна област и самоназвание на население - "Еркеч" ... За тези, които вероятно ще ги обхванат съмнения относно твърдяното от мен ... само припомням една, често употребявана на времето фраза, звучаща "Какво ми се "Ер"чиш" ... дупликат на същото е "Какво ми се "П"ериш" ... Перя, що означава, ... "изправя", "предизвика", "израстна" и ... ред други, като ще кажа, че има една религиозно-архаична дума(понятие) за което си мислим, че е от гръцки произход "ерминия" !!(отделно това е дума характеризиращи витално-земни сили, качества)!!
Накратко, ЕРМИНИЯта е ръководство в което имаме указания, за изготвяне на икони и църковна утвар ... тоест значението и, "обяснение-тълкувание" :) ... най-интересното е, че в митологията се казва относно качество на "този" бог ... че той ни изпраща поличби(предзнаменования) ... казва, обяснява ни, в различни моменти от живота !!
- Още по-интересното е, че това(пер) е семантично близко до думи, като "василевс" и "канас" ... като това може до са проследи до крито-микенската епоха, тоест "линеар-В" !
- Всичко това ме навежда на изводи, че преди появата на това, което в момента ни е известно, като "гръцки" език, имаме един по-стар такъв, който е фундамента върху, който се изгражда "гръцкият" !! ... още по-странното е, че той е разбираем и на нас българите, за които упорито продължава да се твърди, че са се породили като народ и дошли от централна Азия ?!

- С уважение
цитирай
7. mt46 - Поздрав, приятелю!
11.12.2011 18:11
Явно окончанието -он се е явило по-късно /то не е характерно за българския, а за гръцкия език/... Интересен, задълбочен етимологичен анализ си направил!...
цитирай
8. vostroto - Ще дойда утре пак, Спароток, да го ...
11.12.2011 18:12
Ще дойда утре пак, Спароток, да го дочета:)
Поздрави!
цитирай
9. hristo27 - Това е едно прекрасно кътче от бъ...
11.12.2011 18:30
Това е едно прекрасно кътче от българската природа!
Винаги бих отишъл отново.
цитирай
10. idealist - Поредният
11.12.2011 18:47
ти блестящ постинг, поздравления! И отново чудесна етимология и топонимия.
цитирай
11. gita969 - Това място е
11.12.2011 18:52
уникално. Аз лично понеже обичам да митарствам съм го посещавала 3 пъти. Даже имам предложение: Уважаемите депутати да посещават Перперикон задължително поне 2 пъти по време на мандата си.Тогава предателите ще са по - малко. А Бойко Борисов трябва да ги редува: Старосел, Перперикон, Голямата Косматка.:)))))
цитирай
12. lyuliak - Има и паралели с древния неоткрит град Пере
11.12.2011 19:33
http://www.chudesa.net/kardjali-gradat-na-bojiite-slujiteli-sas-sarce/
цитирай
13. nikikm - Поздрави и ..въпроси.
11.12.2011 19:44
Специални благодарности за този материал!Някак си се чувствам съпричастен,защото отдавна ме дразнеше това,официализирано и безотечествено „он”,като добавка към Перперек.
И като те цитирам :” Древната дума пер (скала, отломък) идва от пера, перкам, ломя..”
--Може би и „поря,отпорвам” са също на място. Освен това,какво ще кажеш за това Рек,като окончание- ПерпеРек? Няма ли общо с река? Т.е. името не е ли свързано и със скалите и реката,която тече през или до тях, /в същата местност/?

цитирай
14. yuliya2006 - ПАВЕЛ, БЯХ ЧЕЛА ПРЕДИ ГОДИНИ КАК ...
11.12.2011 20:00
ПАВЕЛ, БЯХ ЧЕЛА ПРЕДИ ГОДИНИ КАК АВТОРКАТА НА ЕДНА ОТ ВЕЛИКИТЕ КНИГИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО "ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА" МАРГАРЕТ МИЧЪЛ РЕШИЛА ДА НАПИШЕ КНИГАТА
ТЯ ТОЛКОВА УВЛЕКАТЕЛНО РАЗКАЗВАЛА ЗА ОНЕЗИ СЪБИТИЯ..СЪДБОВНИ ЗА АМЕРИКА, ЧЕ НЕИН ПОЗНАТ Я ПОСЪВЕТВАЛ ДА НАПИШЕ КНИГА


СПОМНЯМ СИ С КАКЪВ ИНТЕРЕС ЧАКАХ ЛЮБИМИЯ ХАЙТОВ ДА НИ РАЗКАЖЕ..ДА НИ ЗАИНТРИГУВА ПРЕДИ ВСЯКА СЕРИЯ НА "КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА"

ПИША ТЕЗИ НЕЩА, ЗАЩОТО ТИ СЪЩО ИМАШ ТАЗИ ДАРБА..УВЛИЧАШ...

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ

цитирай
15. shtaparov - Впечатляваща статия!
11.12.2011 20:23
Особено впечатляващо е древното име на Балканите- Перке,споменато от Стефан Византийски. Понеже Перке= Берге (Белге,Земя на Белгите т.е. Болгите,Бългите)! А това название наистина произхожда от името на древен езически бог,затова Богари (Бугари)= Бог- Ари (Бог Ора,Божиите хора,Хората на Бога,Богоизбраните)! Това е преводът на нашето народностно име- независимо харесва ли това някому или не. Формата "Болг" означава "Бог"- така,както Коко означава Колко и Богари (Бугари) означава Българи. Във връзка с това е и името Балкан,изговаряно неслучайно от британците като Болкън (Болгин- Земя на Болгите).
цитирай
16. gandolfini - Поздрави и успех Спароток...
11.12.2011 20:24
Перперек наистина си заслужава посещението,гърците печелят милиярди от една добре скалъпена история,а ние си крием историята и не я показваме на останалия свят,искам да ви попитам защо е така.
цитирай
17. sparotok - скрита история
11.12.2011 21:00
gandolfini написа:
Перперек наистина си заслужава посещението,гърците печелят милиярди от една добре скалъпена история,а ние си крием историята и не я показваме на останалия свят,искам да ви попитам защо е така.


Важните неща от нашата история са укривани не от обикновените българи, а от индивиди служещи на чужди интереси. От културен туризъм може да се печели много, но има и такива, които не искат България да е благоденстваща държава...
цитирай
18. sparotok - благодаря ти!
11.12.2011 21:04
yuliya2006 написа:
ПАВЕЛ, БЯХ ЧЕЛА ПРЕДИ ГОДИНИ КАК АВТОРКАТА НА ЕДНА ОТ ВЕЛИКИТЕ КНИГИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО "ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА" МАРГАРЕТ МИЧЪЛ РЕШИЛА ДА НАПИШЕ КНИГАТА
ТЯ ТОЛКОВА УВЛЕКАТЕЛНО РАЗКАЗВАЛА ЗА ОНЕЗИ СЪБИТИЯ..СЪДБОВНИ ЗА АМЕРИКА, ЧЕ НЕИН ПОЗНАТ Я ПОСЪВЕТВАЛ ДА НАПИШЕ КНИГА


СПОМНЯМ СИ С КАКЪВ ИНТЕРЕС ЧАКАХ ЛЮБИМИЯ ХАЙТОВ ДА НИ РАЗКАЖЕ..ДА НИ ЗАИНТРИГУВА ПРЕДИ ВСЯКА СЕРИЯ НА "КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА"

ПИША ТЕЗИ НЕЩА, ЗАЩОТО ТИ СЪЩО ИМАШ ТАЗИ ДАРБА..УВЛИЧАШ...

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ



Благодаря ти за милите думи Джулия!
цитирай
19. sparotok - Перперек
11.12.2011 21:10
nikikm написа:
Специални благодарности за този материал!Някак си се чувствам съпричастен,защото отдавна ме дразнеше това,официализирано и безотечествено „он”,като добавка към Перперек.
И като те цитирам :” Древната дума пер (скала, отломък) идва от пера, перкам, ломя..”
--Може би и „поря,отпорвам” са също на място. Освен това,какво ще кажеш за това Рек,като окончание- ПерпеРек? Няма ли общо с река? Т.е. името не е ли свързано и със скалите и реката,която тече през или до тях, /в същата местност/?



Не мисля, че частицата рек е самостоятелна. Аз разделям Перперек на пер скала, камък и перек - по-нова форма на Перк(ос) - тракийския гръмовержец.

Има река Перперек, но мисля, че тя е наречена по името на месността, както и село Перперек разбира се.

Иначе рек(а) си е тракийска дума, че то може ли иначе...Хидроним рекиос, речиос е споменат от Прокопий в Южна Тракия. Дори и азиатската Араксис носи тракийско име (река).

Поздрави!
цитирай
20. gandolfini - Перперек наистина си заслужава ...
11.12.2011 21:10
sparotok написа:
gandolfini написа:
Перперек наистина си заслужава посещението,гърците печелят милиярди от една добре скалъпена история,а ние си крием историята и не я показваме на останалия свят,искам да ви попитам защо е така.


Важните неща от нашата история са укривани не от обикновените българи, а от индивиди служещи на чужди интереси. От културен туризъм може да се печели много, но има и такива, които не искат България да е благоденстваща държава...

За мен твоя отговор дава обяснение на всичко,бедни и неграмотни,най лесно се управляват,хляб и зрелища .
Надявам се ,че няма да се дадем без борба.
цитирай
21. sparotok - достоверност
11.12.2011 21:13
lyuliak написа:
http://www.chudesa.net/kardjali-gradat-na-bojiite-slujiteli-sas-sarce/


Аз лично не бих се доверил на тази информация, има много неточности и грешки. Кържали е турска дума, не египетска, или тракийска. Този топоним не е споменат нито веднъж в Античността и Ранното Средновековие...
цитирай
22. sparotok - борба
11.12.2011 21:18
gandolfini написа:
sparotok написа:
gandolfini написа:
Перперек наистина си заслужава посещението,гърците печелят милиярди от една добре скалъпена история,а ние си крием историята и не я показваме на останалия свят,искам да ви попитам защо е така.


Важните неща от нашата история са укривани не от обикновените българи, а от индивиди служещи на чужди интереси. От културен туризъм може да се печели много, но има и такива, които не искат България да е благоденстваща държава...

За мен твоя отговор дава обяснение на всичко,бедни и неграмотни,най лесно се управляват,хляб и зрелища .
Надявам се ,че няма да се дадем без борба.


Дедите ни също не са се давали без борба. За да можеш да се бориш обаче трябва да си силен както физически, така и духовно, дори най-вече духовно.

Не само пошлостта, безличието и алчността заразяват. Добротата, благородното поведение, великодушието на един могат да запалят хиляди и да ги обновят. Не махне ли човек мръсотията и праха, които са се натрупали върху него, всякакъв опит за борба е безмислен. Първо трябва да знаеш срещу какво се бориш.

Поздрави!
цитирай
23. sparotok - !
11.12.2011 21:20
gita969 написа:
уникално. Аз лично понеже обичам да митарствам съм го посещавала 3 пъти. Даже имам предложение: Уважаемите депутати да посещават Перперикон задължително поне 2 пъти по време на мандата си.Тогава предателите ще са по - малко. А Бойко Борисов трябва да ги редува: Старосел, Перперикон, Голямата Косматка.:)))))


Страхотна идея! Подкрепям!
цитирай
24. sparotok - благодаря
11.12.2011 21:21
idealist написа:
ти блестящ постинг, поздравления! И отново чудесна етимология и топонимия.


Благодаря ти! Етимологията е важна, защото показва българския произход на името.
цитирай
25. voulgaros - АХХХ мана му ПАВЛЕ. . . КИРЦА АЛИ-...
11.12.2011 21:29
АХХХ мана му ПАВЛЕ...КИРЦА АЛИ--ГОСПОДАРЯТ АЛИ= ГРАД НА ВУЛГАРИТЕ ИЛИ ГРАД НА ТУРКИТЕ???
ПЕРПЕРА Е МОНЕТА БЕ БАТКА....ТУКА САСЕ СЯКЛИ ВИЗАНТИИСКИ СТАТЕРИ И ПЕРПЕРИ. ТОВА Е-ВАОБСТЕ НЕЕ ДРЕВЕН...ИМА СИ ЯСНА ОПИСАНИА И ХРОНОЛОГИА..ОТКОГА ИМА КОВАЧНИЦА ЗА МОНЕТИ....НО ТОВА СЕ НАМИРА В МУЗЕЯТ В ДИДИМОТИХО И ОРЕСТИАДА.....ЩЕ МИ ДОДЕШ ЛИ НА ГОСТИ В ЕЛЛИНИКИ ТРАКИ- НОМОС ЕВРОС???
КАНЯ ТЕ!
цитирай
26. sparotok - Перперек
11.12.2011 21:40
hristo27 написа:
Това е едно прекрасно кътче от българската природа!
Винаги бих отишъл отново.


Аз също приятелю, аз също:)
цитирай
27. get - - Мисля малко некоректно от моя страна, тъй като има още много да проучвам по въпроса ? - Но !
11.12.2011 22:00
sparotok написа:
nikikm написа:
...
И като те цитирам :” Древната дума пер (скала, отломък) идва от пера, перкам, ломя..”
--Може би и „поря,отпорвам” са също на място. Освен това,какво ще кажеш за това Рек,като окончание- ПерпеРек? Няма ли общо с река? ...


Не мисля, че частицата рек е самостоятелна. Аз разделям Перперек на пер скала, камък и перек - по-нова форма на Перк(ос) - тракийския гръмовержец.

...
Иначе рек(а) си е тракийска дума, че то може ли иначе...Хидроним рекиос, речиос е споменат от Прокопий в Южна Тракия. Дори и азиатската Араксис носи тракийско име (река).

Поздрави!


- Но само ще отбележа, че това е много древна философско религиозна концепция/философия ... поне от ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ пр.Христа ?! Стигаща до това, което учените назовават PIE - Нещата са доста странни дотам, че може и да не ми вярвате но родният ми град с двете си имена Варна-Одесос ... по силата на това, което твърдя имат семантично и вътрешно филосфско отношение към основното, което се разисква в поста Спараток !!
- Това ни отвежда до една божествена троица(която са свикнали да свързват с Веди и Индия, но тя е от тук) ... Това са Индра-Митра и-и-и Варуна, като само отбелезвам, че последният се произнасял, първа буква нещо средно като Г/В, тоест точно звуково гВаруна. Подобно колебание имаме и при Крито-минойските(линеар В) "г/ванакс" и "г/вазиреу" ... което пък симантично та дори и етимологично ... това е близко до съвременното говор(я) ... Богът или неговият избранник, който ни говори ! ... Това е свързано обаче и с посветилският култ от Миной ии по-късният "тауруболум"(митраизъм) по времето на предхристиянството и Рим, също така е било разпространено в сев.България и армията !
- Това го срещаме и в по-късната служебна титулатура при Първо б-ско царство, като, "Бан" ... и на север в Украйна и Полша, като Пан(господар) ... също и богс името Пан(което не е бог ?) Пан ... идващо от "Пазя" ... но и "пася" е също производно от там :) !
- Дано съм полезен?
от Гет ктист
цитирай
28. sparotok - :)
11.12.2011 22:21
vostroto написа:
Ще дойда утре пак, Спароток, да го дочета:)
Поздрави!


При мен си винаги добре дошъл!:)
цитирай
29. sparotok - окончание
11.12.2011 22:23
mt46 написа:
Явно окончанието -он се е явило по-късно /то не е характерно за българския, а за гръцкия език/... Интересен, задълбочен етимологичен анализ си направил!...


Приятелю, мисля, че Перперек си е наше название. Прав си за окончанието он (ион), то май е наложено изкуствено...
цитирай
30. sparotok - до Get
11.12.2011 22:31
Гет, аз направо си казвам, че това, което учените наричат прото индо-европейски си е тракийски, или ако искаш древен балкаски език.

Траките са отговорни за индо-европеизацията, така както римляните са причинители на романизацията на лузитани, ибери, келти, рети...

Съгласен съм напълно, че ПАН идва от пазя и пася, двете думи са си свързани една с друга. Жупан (произнасяна диу-пан в древността) е със същия смисъл...или по-точно пазител от Бога.

Поздрави!
цитирай
31. sparotok - !
11.12.2011 22:32
yotovava написа:
но ми е много любопитно и интересно.

Поздрав
Валя


Валя, отдаде ли ти се възможност не пропускай, иди и виж!
цитирай
32. sparotok - значение
11.12.2011 22:36
voulgaros написа:
АХХХ мана му ПАВЛЕ...КИРЦА АЛИ--ГОСПОДАРЯТ АЛИ= ГРАД НА ВУЛГАРИТЕ ИЛИ ГРАД НА ТУРКИТЕ???
ПЕРПЕРА Е МОНЕТА БЕ БАТКА....ТУКА САСЕ СЯКЛИ ВИЗАНТИИСКИ СТАТЕРИ И ПЕРПЕРИ. ТОВА Е-ВАОБСТЕ НЕЕ ДРЕВЕН...ИМА СИ ЯСНА ОПИСАНИА И ХРОНОЛОГИА..ОТКОГА ИМА КОВАЧНИЦА ЗА МОНЕТИ....НО ТОВА СЕ НАМИРА В МУЗЕЯТ В ДИДИМОТИХО И ОРЕСТИАДА.....ЩЕ МИ ДОДЕШ ЛИ НА ГОСТИ В ЕЛЛИНИКИ ТРАКИ- НОМОС ЕВРОС???
КАНЯ ТЕ!


Монетите се сечат нали? Нанася се удар върху парче метал...а една от българските думи за удрям е пера. Сродни са перкам, пердаша...

Би ли обяснил с кой гръцки глагол се обяснява думата перпера...да не е някоя българска заемка.

Ако си сериозен за гостуването аз приемам. В началото на януари съм свободен и може така, или иначе да ходя до Солун, дано живееш наблизо.
цитирай
33. voulgaros - квартал ПЕРА--- КОНСТАНТИНОПОЛИС ...
11.12.2011 22:59
квартал ПЕРА--- КОНСТАНТИНОПОЛИС - ДНЕШЕН БЕИ ОГЛУ
ПЕРИ КЛЕОС
ПЕРИЗМА - ОС ПЕРИНТОС ПИРОС - КАТО ПИРОС ОТ ХИПЕИРОС, ПИРОН,- ПИРКАГИОН,ПИРИНА-ЕИА, ПИРО - МАНИА-ТЕХНИКА, ХИПЕР ПИРОН, ХИПЕРИОН
цитирай
34. kasnaprolet9999 - Винаги научавам по нещо ново за н...
11.12.2011 23:01
Винаги научавам по нещо ново за нашата история при теб. Разказваш увлекателно и аз като в детските си години следя със затаен дъх разказите ти, които винаги имат добър край, както в приказките и дава надежда за възраждане на доброто в нас, което ни е заложено още в древни времена.
цитирай
35. sparotok - Перперек
11.12.2011 23:53
kasnaprolet9999 написа:
Винаги научавам по нещо ново за нашата история при теб. Разказваш увлекателно и аз като в детските си години следя със затаен дъх разказите ти, които винаги имат добър край, както в приказките и дава надежда за възраждане на доброто в нас, което ни е заложено още в древни времена.


Невена, благодаря ти за хубавите думи! За доброто в нас аз също храня надежди, а и силна вяра, че именно то ще запали поредното въздраждане.

Поздрави!
цитирай
36. sparotok - :))))
12.12.2011 00:15
voulgaros написа:
квартал ПЕРА--- КОНСТАНТИНОПОЛИС - ДНЕШЕН БЕИ ОГЛУ
ПЕРИ КЛЕОС
ПЕРИЗМА - ОС ПЕРИНТОС ПИРОС - КАТО ПИРОС ОТ ХИПЕИРОС, ПИРОН,- ПИРКАГИОН,ПИРИНА-ЕИА, ПИРО - МАНИА-ТЕХНИКА, ХИПЕР ПИРОН, ХИПЕРИОН


Може ли такова нещо, да не си познаваш езика:)))

1. Перинт е тракийски топоним, такива са също Коринт, Тиринт, Провалинт. Това е признато от много езиковеди. Умалителната частица инт е идентична на ст.блг. енте, това е установено още преди около 40 години...

2.Пиромания идва от пир (пюрос) - огън, няма връзка с пера, удрям.

3.Хиперион е свързано с хипер -високо, над...не с пера, удрям.

4. Пирон (ст.гр. пероне-игла) е свързано със ст.гр. перо - прониквам, но също и със ст.блг на-прети (прониквам, влизам), сродна е с лат. порта- място, от което се влиза. Знаеш ли, че ст.гр. дума перперос идва от латинската перперус - един път...

Не забравяй, че гръцкото име на перперата е иперперон...От къде накъде скално място, или река ще бъде наречено по име на монета, по-скоро обратното се е случвало.

Нали знаеш, че долар идва от талер, а то пък Йоханес Тал ( долина). Там се е добивало среброто за тези монети...

dollar
1550s, from Low Ger. daler, from Ger. taler (1530s, later thaler), abbreviation of Joachimstaler, lit. "(gulden) of Joachimstal," coin minted 1519 from silver from mine opened 1516 near Joachimstal, town in Erzgebirge Mountains in northwest Bohemia. German Tal is cognate with English dale. The thaler was a large silver coin of varying value in the German states (and a unit of the German monetary union of 1857-73 equal to three marks); it also served as a currency unit in Denmark and Sweden. English colonists in America used the word in reference to Spanish pieces of eight. Continental Congress July 6, 1785, adopted dollar when it set up U.S. currency, on suggestion of Gouverneur Morris and Thomas Jefferson, because the term was widely known but not British. B
цитирай
37. ognena71 - Не съм ходила там, но се надявам да ...
12.12.2011 00:56
Не съм ходила там, но се надявам да отида!

Поздрави.
цитирай
38. sande - За неспециалисти /като мен/ тази тема е много интересна, а информацията - извънредно полезна...
12.12.2011 05:04
Поздрави, Спароток!

Радвам се, че има хора като теб, които не преповтарят написаното от разни авторитети, а вървят по своя път на познанието и откривателството. Поздравявам съмняващите се в догмите. За догмите в науката не трябва да има място. Истинските учени търсят пътя към истината, съмнявайки се. Та даже и в своето съмнение.

Впечатлен съм от проникновената мисъл и широтата на погледа на автора.

Една от бедите на българската наука е култа към определени учени от миналото и папагалското повтаряне на истини от последна инстанция. За времето на соца е ясно - там идеологията бе на път да унищожи всякаква наука. А периодът бе доста дълъг - половин век. Колко неистини или съмнителни истини се изписаха!
цитирай
39. letopisec - Бих
12.12.2011 08:50
допълнил умозрението на Гет, освен "какво ми се периш", имаме и "перко наумов"...
цитирай
40. apostapostoloff - Означава
12.12.2011 09:27
"пишмиш бибер", т. е. печена пиперка? Познах ли?
цитирай
41. ivankalilova - Прочетох с огромен интерс! Какво ...
12.12.2011 11:26
Прочетох с огромен интерс!
Какво ли бих могла да кажа, освен своето голямо , искренно БЛАГОДАЯ, Павел!
,,Някой може да нарече всички тези неща случайност, за мен обаче те са ярко доказателство за огромното влияние на нашите деди върху народите на Европа и Азия в древността. Перперек не е само ехо на името на тракийския гръмовержец, но също и свидетелство за качествата на народа ни. Качества, които ние все още носим в кръвта си, те могат да се пробудят, ако човек пречисти себе си и започне да живее не като слаб просяк, а като светълблагородник. Дедите ни бяха уважавани за духовната си и физическа сила, как ще бъдем запомнени ние зависи само от нас.''
Сърдечни поздрави!:)))

цитирай
42. sparotok - благодаря ти и аз!
12.12.2011 12:47
ivankalilova написа:
Прочетох с огромен интерс!
Какво ли бих могла да кажа, освен своето голямо , искренно БЛАГОДАЯ, Павел!
,,Някой може да нарече всички тези неща случайност, за мен обаче те са ярко доказателство за огромното влияние на нашите деди върху народите на Европа и Азия в древността. Перперек не е само ехо на името на тракийския гръмовержец, но също и свидетелство за качествата на народа ни. Качества, които ние все още носим в кръвта си, те могат да се пробудят, ако човек пречисти себе си и започне да живее не като слаб просяк, а като светълблагородник. Дедите ни бяха уважавани за духовната си и физическа сила, как ще бъдем запомнени ние зависи само от нас.''
Сърдечни поздрави!:)))



Благодаря ти и аз Ванче!

Поздрави!
цитирай
43. sparotok - поговорка
12.12.2011 12:48
letopisec написа:
допълнил умозрението на Гет, освен "какво ми се периш", имаме и "перко наумов"...


Благодаря за допълнението! Веднага се сетих за народната поговорка - За лудото не питай, то само се обажда:)
цитирай
44. sparotok - догми
12.12.2011 12:54
sande написа:
Поздрави, Спароток!

Радвам се, че има хора като теб, които не преповтарят написаното от разни авторитети, а вървят по своя път на познанието и откривателството. Поздравявам съмняващите се в догмите. За догмите в науката не трябва да има място. Истинските учени търсят пътя към истината, съмнявайки се. Та даже и в своето съмнение.

Впечатлен съм от проникновената мисъл и широтата на погледа на автора.

Една от бедите на българската наука е култа към определени учени от миналото и папагалското повтаряне на истини от последна инстанция. За времето на соца е ясно - там идеологията бе на път да унищожи всякаква наука. А периодът бе доста дълъг - половин век. Колко неистини или съмнителни истини се изписаха!


Така е - За догмите в науката не трябва да има място. За съжаление у нас порочния кръг на повтарянето на измислици е започнал отдавна и е пуснал дълбоки корени. В последно време се забелязва някакво развитие, но то е само повърхностно.

Промяната няма да дойде спонтанно, трябва ние да я изискаме. В наш интерес е, не само от гледна точка на морала у душевното удовлетворение, но дори и от гледна точка на финансите. Културния туризъм може да изправи България на крака, съседите ни знаят това много добре.

Поздрави!
цитирай
45. saratok - Поздрави!
12.12.2011 13:13
Темата е интересна и добре развита!
Като даваш за пример Стефан Византийски, вероятно имаш предвид "Етника", която пък е препис на Хекатей. Ползването на тези извори е съществено важно защото въпреки митологичния си характер те осветляват ролята на траките като основа за по-късното тракоелинско културно пространство. Този факт къде умишлено, къде неволно , често се пропуска. Според мен невъзможността да се разчлени и разбере правилно всичко свързано с тракийският принос както за лингвисти, така и за историци са неколкократните миграционни вълни от епохата на късния енеолит до 7 век. Това предполага наслагване на различни езикови особености /без да съм лингвист/ и културни прояви. По тази причина наблюдаваме късни образци на културата в каквато и да е сфера, далеч под нивото на местните си предшественици като естетическа концепция и изработка.
Каквото и да се каже относно проблема, любопитен е следния факт, а именно, че през всички епохи преселенията на групи народи е ставало винаги в кръг - Северно Причерноморие, Балканите, Анатолия, южен Кавказ, Каспийско море и отново север Кавказ. Точно там се корени причината да сме свидетели на културни натрупвания от едни и същи региони.
Успех!
цитирай
46. sparotok - Перперек
12.12.2011 13:22
ognena71 написа:
Не съм ходила там, но се надявам да отида!

Поздрави.


Отиди и виж, няма да съжаляваш!

Поздрави!
цитирай
47. briagnews - Благодаря
12.12.2011 13:24
.
цитирай
48. get - - Нормално е и напълно те разбирам letopisec, вероятно те скандализирам, и е голямо преддизвикателство за ...
12.12.2011 14:22
... интелекта ти дасе съгласи с това, което казвам !?
- Та и оттам твоето "перко наумов" ?!
sparotok написа:
letopisec написа:
допълнил умозрението на Гет, освен "какво ми се периш", имаме и "перко наумов"...


Благодаря за допълнението! Веднага се сетих за народната поговорка - За лудото не питай, то само се обажда:)


- До преди две години, откогато датират проучванията ми в тази насока ... вероятно и аз бих реагирал, като теб !! :)) - но фактите ме принуждават, да говоря така !!

- Ще допълня, че от това двойно Пер-Пер(не е случайна двуичната форма на произнасяне) ... се е породило в по-късно историческо време и Пер(к)ун-Перун ... което в по-късен вариант преминава в Гърмен ... като етнографско-народностно почитане на този "бог" в неговият соларен израз !!
- От там идват земеделските простонародни обредности и почитане на Герман/Гърмен в обредно празничното му честване, като "Перперуд"... "Гърмен" ... тоест почитане и на фертилни земни, плюс космически(соларни) начала ... но темата е много голяма, сложна и разтегната в много голям времеви интервал ?!!(отделно съзнанието ви е объркано, от историческите теории, че сме номади без понятие от земеделие ... дошли от Централна азия Тюрки ??)
- От там идва и скороговорката в българският език "Петльо Герест - златоПерест" ... тази птица в народностните ни вярвания се явява, както символ на събуждащите се сили и е също изразител на този бог ... да си припомним, честването на "Петльов ден" в северо-източна България, който е в достатъчна степен опошлен ... като му се дава превратният смисъл за "ховосексуализъм" ... Но това е сакрален празник на мъжкото, Творящото природно начало ... Герен-Перест е и Пич(разбирайте го като, тази силна издънка, която излиза то основното растение) още се наирича "колтук" ... от там и др. смислово близки.
- Символът на това, което ви обяснявам е така наречената "кралска лилия" или "акантуса" ... флоралните мотиви в тракийските "гробници" ... в патриаршеския стол в църквите ни ... в палметите и флоралната украса на иконостасите и др. архитектурни елементи !!(говоря за символност и история на изкуство). Ако даде господ, един ден ще обясня всичко това ?!

- С уважение !
цитирай
49. letopisec - Бъркаш ме с някой, Гет Пергамски, нещо като Кожодер за пергамент, произхода на българите е кимерийски...
12.12.2011 17:16
48. get: отделно съзнанието ви е объркано, от историческите теории, че сме номади без понятие от земеделие ... дошли от Централна азия Тюрки ??)
цитирай
50. ckarlet - Страхотно съчетание на информация ...
12.12.2011 18:03
Страхотно съчетание на информация и снимка, Sparotok!
Дано и ние пролетта или лятото на следващата година да имаме възможност да посетим и разгледаме това място.
Поздрави!
цитирай
51. sparotok - Перперек
12.12.2011 20:06
ckarlet написа:
Страхотно съчетание на информация и снимка, Sparotok!
Дано и ние пролетта или лятото на следващата година да имаме възможност да посетим и разгледаме това място.
Поздрави!


Скарлетче, отиди непременно, няма да съжаляваш!

Поздрави!
цитирай
52. get - - Хм, letopisec ... ?
12.12.2011 20:29
letopisec написа:
48. Бъркаш ме с някой, Гет Пергамски, нещо като Кожодер за пергамент, произхода на българите е кимерийски...

- Пак повтарям ... ако щеш ме разбирай ... опитваш се в твърде ранен исторически етап да извеждаш НАРОДНОСТ по отношение на кимерийците, като наши предци ... с това ще сбъркаш !!
- Съгласен съм, че част от тези хора влизат като народообразуващ субстрат на нас българите ... но не следва да се генерализира по този начин, както ти правиш !!(мое частно становище, което с нищо не те задължава !)
get написа:
: отделно съзнанието ви е объркано, от историческите теории, че сме номади без понятие от земеделие ... дошли от Централна азия Тюрки ??)

- Добре, знам становището ти, че хуните не са тюрки - Но какви са тогава ... след като не са и китайските ксюн-ну или както е правилното им изговаряне(изписване) ?!
- Пергамент, да така е ... този материал използван се е добивал от кожите на млади овце ... но чак пък да ме наричаш "кожодер" - Мисля е прекалено ?!
- Апропо, знаеш ли каква е съдбата на тази стара и богата библиотека ?
- Друго да попитам, за да не остават в неведение или объркани четящите разговорът ни ! Пергам е основан ... от Кого, какъв е етносният признак на жителите и царската му династия ??
- Подпомагам те, в търсенията ти ... търси за Тракийска държава(империя) там ще намериш и Херсонес Тракийски(припомням освен него ... плюс другите два Меотийски и другият от Скагерак(Ютланд) ... проливите с име Херсон(ес)(синонимно)) - Колко стават ТРИ !!?
- С уважение !

от Гет ктист
П.П. Към това !
sparatok написа:
: Гет, аз направо си казвам, че това, което учените наричат прото индо-европейски си е тракийски, или ако искаш древен балкански език.

- Мисля по-точното е балкански език, като от това понятие категорично изключвам гръцкият !!
цитирай
53. sparotok - молба
12.12.2011 20:41
letopisec написа:
48. get: отделно съзнанието ви е объркано, от историческите теории, че сме номади без понятие от земеделие ... дошли от Централна азия Тюрки ??)


Г-н Милчев, аз съм съгласен с Вас, че ние българите сме потомци на кимериите. Знаете ли обаче къде са живели кимерийското племе трери през 8-ми-7-ми век преди Христа? Знаетели, че в цялата област Мизия са намирани кимерийски артефакти ( ками, украшения, върхове на стрели)...

“The Cimmerii, whom they name Treres also, or some tribe of them, often overran the southern shores of the Euxine and the adjoining countries, sometimes throwing themselves upon the Paphlagonians, at other times upon the Phrygians, at the time when they say Midas died from drinking bull's blood. And Lygdamis led his army as far as Lydia and Ionia, and took Sardes, but perished in Cilicia. And the Cimmerii and Treres often made such expeditions. But they say that the Treres and Cobus [their leader] were at last driven out [of Asia] by Madys, the king of the Scythians.” 1 (Strab. i. p.61). “

Запознат ли сте със сведението на Ефор, че кимерийците живеят в землянки, които те наричат аргила, знаете ли кой палеобалкански народ има същата дума със същото значение?

Надявам се да ми позволите един последен въпрос - Каква е основната разлика между кимерийската и скитската материална култура? Ако един народ прогони друг, то в региона настъпва промяна на прогребални обреди, керамика, въоръжение, жилища и т.н.
цитирай
54. nikikm - До Спароток и Гет!
12.12.2011 21:37
Защо,като атакуващ стил /към една специално пишеща група тук/, постоянно им задавате въпроси ,на които те в повечето случаи,не могат и не отговарят?Ясно защо, но предполагам и не само аз, искаме да знаем отговорите.А,тея,като мълчат,няма дебат няма и отговори.Мисълта ми е,че не споделяте очаквана и ценна информация в прав текст.Очаквана от нас."Тия" са пет-седем,ние сме повече. Вие си преценете.
цитирай
55. bulgarinut57 - ЗАПЛАКАЛА Е СТАРА ПЛАНИНА
12.12.2011 22:12
ЗАПЛАКАЛА Е СТАРА ПЛАНИНА
http://liternet.bg/folklor/sbornici/bnt/13/224.htm

Заплакала е, джайнем, Стара планина,
попитала е, джайнем, ПЕРИН планина:
- Защо ми плачеш, Стара планина?
- Как да не плачем, ПЕРИН планине,
ката година бюлюк айдуте,
сая година девет билюка.
Изклаха си ми дребни шилета,
изфанаха ми ваклите йовни,
изтрошиха ми сухи сухаре,
изсушиха ми росна тревица,
изпия си ми студната вода.

село Кестен, Девинско;
цитирай
56. sparotok - отговори
12.12.2011 23:16
nikikm написа:
Защо,като атакуващ стил /към една специално пишеща група тук/, постоянно им задавате въпроси ,на които те в повечето случаи,не могат и не отговарят?Ясно защо, но предполагам и не само аз, искаме да знаем отговорите.А,тея,като мълчат,няма дебат няма и отговори.Мисълта ми е,че не споделяте очаквана и ценна информация в прав текст.Очаквана от нас."Тия" са пет-седем,ние сме повече. Вие си преценете.


Ето и отговорите-

1. Кимерийския народ трери е разположен от Тудидид между река Искър и планината Скомбрус ( някъде в близост до Родопите, но според Дуриданов Скомброс е Витоша). Според В. Георгиев трери е гръцкото предаване на дервери (дървари), хора обитаващи горите.

In the direction of the Triballi, who are likewise independent, the Treres and the Tilataeans formed his boundary. These tribes dwell to the north of Mount Scombrus and reach westward as far as the Oscius.
Пелопонеските Войни, 2-96.

2. Кимерийската дума за землянка е аргила. Това е гръцкото предаване на българската дума ракла, ракъ-изкоп.

Аргила е тракийска дума, на която е дадено значение мишка, т.е. ровеща, правеща дупки.

3. Няма разлика между скитската и кимерийската материална култура. Иранисти като Р. Гиршман признават това без заобикалки.

Кимерийските погребения са от типа на така наречената Timber Grave Culture. Такива погребения има както във Фригия ( най-известното и най-богатото е това на Мидас), така и в Северна България, и Черноморските степи.

Кимерии се обяснява от пеласгиийския глагол кимернао, кибернао - управлявам, господар съм. Кимерии означава господари, царски народ. Днешните думи кипря (украсявам) и цибрея (яснея) са сродни на кибернао.
цитирай
57. get - - Разбирам укора и любопитството ... но аз съм в положение на ... "догонващ", по отношение ...
12.12.2011 23:23
nikikm написа:
Защо,като атакуващ стил /към една специално пишеща група тук/, постоянно им задавате въпроси ,на които те в повечето случаи,не могат и не отговарят?Ясно защо, но предполагам и не само аз, искаме да знаем отговорите.А,тея,като мълчат,няма дебат няма и отговори.Мисълта ми е,че не споделяте очаквана и ценна информация в прав текст.Очаквана от нас."Тия" са пет-седем,ние сме повече. Вие си преценете.


... на вече, утвърдени и влезли в научен оборот исторически "истини" !
- Второ, аз съм любител(без съответна подготовка в областа) срещу множество професионалисти, на които това им е работата плюс, улесненията като облекченият достъп и ползване на оригинална научна информация и др. подобни екстри, според мястото, което заемат !!
- След, като не съм подготвен на сто процента с информация по хипотезите ми(плюс проверка на достоверността й) се оказвам в твърде неизгодната позиция да дискредитирам това, до което съм достигнал поради недостатъчната му подкрепеност с достатъчна автентична информация !!
- Като компенсация специално за теб Ники, можеш да прочетеш ... това, което пиша в момента в блога на Нестинар !? :)) - може и на теб да ти дойдат свежи идеи, след прочитането и да ме допълниш или поправиш, там където бъркам (Човек съм, и като човек присъщо ми е вероятно да греша ?!) ... веднага приемам положително, добронамерената критика ! :)

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
58. nikikm - Блаагодаря ви!
13.12.2011 00:18
И на двамата.
цитирай
59. letopisec - 53. sparotok - молба
13.12.2011 06:37
айде сега, задаваме въпроси и сами си отговаряме. Г-н Серафимов, аз отдавна твърдя, че не е достатъчно да се изучават кимерийците само по Страбон, а да не говорим, че Вие бъркате кимерийци и кимври...Всъщност, не го твърдя аз, а най-добрият съвременен кимеролог Асколд Иванчик, който направи пробив в кимерологията, точно защото все асирийските сведения за кимерийците за основа, а античните станаха второстепенни...Кимерийската археологическа култура, представена от тях в периода 8-7 в. пр.н.е., е 2 етап от ранно-сикската, в никакъв случай вече не е актуално, че доскитската култура е кимерийска....Г-н Серафимов, ако напишете постинг за кимерийците, обещавам, че ще участвам интензивно, въпреки че това дразни сектанско настроените коментатори тук...
цитирай
60. voulgaros - ГЕТ И СПАРОТОК - МАХНЕТЕ ВЕДНАГА ...
13.12.2011 13:44
ГЕТ И СПАРОТОК - МАХНЕТЕ ВЕДНАГА ''ХЕРСОНИСОС'' И ''ПРОТО'' ОТ ВАШТЕ РЕЧНИЦИ....И ТОГАВА СИ ПРАВЕТЕ ЧАЛГА РЕКОНСТРУКЦИИТЕ....ЗАБРАНЯВАМ НА ИДИОТИ ДА ПОЛЗВАТ НАГОТОВО ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ - ЛЕКСИКА,ДУМИ И ТЕРМИНОЛОГИА....

КАТО СТЕ МНОГО НАДЪХАНИ - НАПРАВЕТЕ МИ, И СЪГРАЖДАИТЕ МИСЛОВНИТЕ ЧАЛГА ПОЛЮЦИИ БЕЗ ИОТА ГРЪЦКИ ДУМИ-ТЕРМИНИ....====А ТЕ СА ХИЛИАДЕС ,ХИЛИАДЕС. ..ФИЛИА МУ АНТРОПО-МУНАРЕС.
цитирай
61. get - - Веднага, ... щом преименувате града и протока със автентичното гръцко име ПРЕВЕЗА ! :))
13.12.2011 14:30
voulgaros написа:
ГЕТ И СПАРОТОК - МАХНЕТЕ ВЕДНАГА ''ХЕРСОНИСОС'' И ''ПРОТО'' ОТ ВАШТЕ РЕЧНИЦИ....И ТОГАВА СИ ПРАВЕТЕ ЧАЛГА РЕКОНСТРУКЦИИТЕ....ЗАБРАНЯВАМ НА ИДИОТИ ДА ПОЛЗВАТ НАГОТОВО ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ - ЛЕКСИКА,ДУМИ И ТЕРМИНОЛОГИА....

КАТО СТЕ МНОГО НАДЪХАНИ - НАПРАВЕТЕ МИ, И СЪГРАЖДАИТЕ МИСЛОВНИТЕ ЧАЛГА ПОЛЮЦИИ БЕЗ ИОТА ГРЪЦКИ ДУМИ-ТЕРМИНИ....====А ТЕ СА ХИЛИАДЕС ,ХИЛИАДЕС. ..ФИЛИА МУ АНТРОПО-МУНАРЕС.


- Кога престането да лъжете в енциклопедии и справочници, че "Превеза" било идвало от "албански" и означавало "транспортиране" :((( !!
- Когато започнете да наричате планината с две име Килини и Селини с истинското й име Зелена !!
- Когато, разберете каква какафония сте създали в античният божествен пантеон, като от един бог сте нароили поне пет (пет в едно) :))) - Само за пример Силният зелен ли е ... а Зеленият, силен ли е ?? :))

- Ясо паликаре voulgaros ! - бар(а)ба Гет
цитирай
62. lyuliak - Да аз пуснах статията по-скоро заради Пере.
13.12.2011 15:27
А Кърджали аз също го извеждах от Кър-джалии, както Харман-лии смятайки че това са турски думи. Въпросът е обаче доколко самите турци не са възприели думи от траките ..?

В тази статия http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=16463.0

има следния текст:
"Не е ли странно - днешните гърци били наследници на старите гърци, днешните румънци - на старите даки, днешните албанци - на старите илири, сърбите - на трибалите, днешните македонци - на старите македонци (според македонизма), днешните турци - на троянците (според днешната турска "наука"), а днешните българи нямали нищо общо с най-многобройния народ на античността - траките, които живеели по нашите земи, но изчезнали малко преди да дойдат на конете си пришълците "прабългари"."

Поздрави и от мен..
цитирай
63. sparotok - :))))))
13.12.2011 16:18
voulgaros написа:
ГЕТ И СПАРОТОК - МАХНЕТЕ ВЕДНАГА ''ХЕРСОНИСОС'' И ''ПРОТО'' ОТ ВАШТЕ РЕЧНИЦИ....И ТОГАВА СИ ПРАВЕТЕ ЧАЛГА РЕКОНСТРУКЦИИТЕ....ЗАБРАНЯВАМ НА ИДИОТИ ДА ПОЛЗВАТ НАГОТОВО ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ - ЛЕКСИКА,ДУМИ И ТЕРМИНОЛОГИА....

КАТО СТЕ МНОГО НАДЪХАНИ - НАПРАВЕТЕ МИ, И СЪГРАЖДАИТЕ МИСЛОВНИТЕ ЧАЛГА ПОЛЮЦИИ БЕЗ ИОТА ГРЪЦКИ ДУМИ-ТЕРМИНИ....====А ТЕ СА ХИЛИАДЕС ,ХИЛИАДЕС. ..ФИЛИА МУ АНТРОПО-МУНАРЕС.


Според Херодот, Страбон, Плиний и др. гърците идват от Африка, обичаите им са като на африканските номади, дрехата им е от африкански произход.

Генетични изследвания също показаха, че гърците са роднини на африканския народ етиопци.

Гърцкия език е смесица от пеласгийски, тракийски и някакъв африкански език. Ако ние си поискаме своите думи от гръцкия в него няма да остане много :)))))))))))))

цитирай
64. get - - Не знам кой какви народи бърка letopisec ?!
13.12.2011 16:49
letopisec написа:
айде сега, задаваме въпроси и сами си отговаряме. Г-н Серафимов, аз отдавна твърдя, че не е достатъчно да се изучават кимерийците само по Страбон, а да не говорим, че Вие бъркате кимерийци и кимври...Всъщност, не го твърдя аз, а най-добрият съвременен кимеролог Асколд Иванчик, който направи пробив в кимерологията, точно защото все асирийските сведения за кимерийците за основа, а античните станаха второстепенни...Кимерийската археологическа култура, представена от тях в периода 8-7 в. пр.н.е., е 2 етап от ранно-сикската, в никакъв случай вече не е актуално, че доскитската култура е кимерийска....Г-н Серафимов, ако напишете постинг за кимерийците, обещавам, че ще участвам интензивно, въпреки че това дразни сектанско настроените коментатори тук...


- Относно кимврите, кимерийци ли са и обратното ... засега няма да споря ! - запазвам си това за по-късно !

- Вероятно тезата ти, че датските ки(м)ври и протока=херсонес Ким(в)рийски е от германски произход !!
- Щом е от германски ... тогава от какъв произход пък ще да е названието на тази страна Германия ... защото народа(германци) не се е самонарича(л) така ?!? :))

от Гет ктист - ортодокс (не сектант !) :))

П.П. Малко обяснения от Перко "Наумов" - За Пер-Гер :)) - Ger/Gar: derives from PIE *ghers- "stand out, rise to a point, bristle"
цитирай
65. nikikm - ГЕТ И СПАРОТОК - МАХНЕТЕ ВЕДНАГА ...
13.12.2011 18:48
sparotok написа:
voulgaros написа:
ГЕТ И СПАРОТОК - МАХНЕТЕ ВЕДНАГА ''ХЕРСОНИСОС'' И ''ПРОТО'' ОТ ВАШТЕ РЕЧНИЦИ....И ТОГАВА СИ ПРАВЕТЕ ЧАЛГА РЕКОНСТРУКЦИИТЕ....ЗАБРАНЯВАМ НА ИДИОТИ ДА ПОЛЗВАТ НАГОТОВО ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ - ЛЕКСИКА,ДУМИ И ТЕРМИНОЛОГИА....

КАТО СТЕ МНОГО НАДЪХАНИ - НАПРАВЕТЕ МИ, И СЪГРАЖДАИТЕ МИСЛОВНИТЕ ЧАЛГА ПОЛЮЦИИ БЕЗ ИОТА ГРЪЦКИ ДУМИ-ТЕРМИНИ....====А ТЕ СА ХИЛИАДЕС ,ХИЛИАДЕС. ..ФИЛИА МУ АНТРОПО-МУНАРЕС.


Според Херодот, Страбон, Плиний и др. гърците идват от Африка, обичаите им са като на африканските номади, дрехата им е от африкански произход.

Генетични изследвания също показаха, че гърците са роднини на африканския народ етиопци.

Гърцкия език е смесица от пеласгийски, тракийски и някакъв африкански език. Ако ние си поискаме своите думи от гръцкия в него няма да остане много :)))))))))))))



Видя ли Вулгарос,че големите букви не правят идеята голяма? И да викаш и да не викаш...наследници сте,да не кажа друго, не сте създатели.Примирявай се брат с второто място,макар и то да не е сигурно.
цитирай
66. tasko - Oshte edno PER
13.12.2011 20:02
Pavle, sashto taka se kazva "PERNAH go po vrata" i t.n.
цитирай
67. d3bep - Ами той че Перперек е наричан пер...
13.12.2011 23:32
Ами той че Перперек е наричан перперикон неправилно, е правилно.
Но неправилното в цялата тая работа е, че думата идва от византийски, и то от късновизантийския хронист Георги Акрополит.

Следователно имаме късновизантийско име, което според някои е прозвище, произхождащо от името на византийска монета...

Кешки оттам тракийски, а оттам съвременен български?
Само един въпрос имам:

1. Кое е най - старото свидетелство за името на Перперек или там както е?
цитирай
68. germantiger - За get - коментар 64
13.12.2011 23:38
"Народа" траки също не се е самонаричал така.

Писал съм го няколко пъти, но явно не си обърнал внимание:
- на старогермански гер е копие, а от Ман произлизат всичките "колена" на германските племена
- гер като представка се среща в бол имена, топоними итн, дори в името на братовчедка ми

За названието Германиа Тацитус "си го" пише.
цитирай
69. sparotok - глупости
14.12.2011 00:00
d3bep написа:
Ами той че Перперек е наричан перперикон неправилно, е правилно.
Но неправилното в цялата тая работа е, че думата идва от византийски, и то от късновизантийския хронист Георги Акрополит.

Следователно имаме късновизантийско име, което според някои е прозвище, произхождащо от името на византийска монета...

Кешки оттам тракийски, а оттам съвременен български?
Само един въпрос имам:

1. Кое е най - старото свидетелство за името на Перперек или там както е?


Това, че Перперек е споменат едва в Средновековието от Акрополит и Кантакузин като Иперперакион не означава нито, че крепостта е създадена тогава, нито, че името е гръцко.

Евмолп е живял преди Троянската Война, но едва в Късната Античност научаваме, че преди да получи названието Пулпудева, Пловдив е наричан от траките Евмолпия...

Гърците са пригаждали тракийските имена към особеностите на своя език. Пулпу-дева става Филипополис, Исмар е всъщност Висмар, Суданел е Сух дънер (виж Българска етимология и ономастика на В. Георгиев).

Защо трябва да се чудим, че римския летописец е използвал позната нему дума за названието на тракийската крепост.

В случай, че около Перперек беше пълно с гръцки топоними и имаше свидетелства, че това е свещено място за гърците, то бих могъл да приема името за гръцко, но такива данни няма.

Ако ти имаш достъп до такава информация - представи я.
цитирай
70. vladun - Поздрави, Спароток!
14.12.2011 07:45
Ярка и убедителна публикация, пореден повод да се гордеем с произхода си!
цитирай
71. d3bep - Те почти всички селища в нашата мила ...
14.12.2011 10:07
Те почти всички селища в нашата мила родина могат да стигнат и до праистория. При последователно копане. Всъщност мен ако питате, в доста голяма част от света е така, просто на някои си им е важно да поддържат в историята библейският мит за сътворението.

Но това не значи непременно, че Хаджиоглу Пазарджик, който има и неолитно селище отдолу си, като име трябва да го обърнем в тракийско, и оттам в съвременно българско, особено след като си има съвсем очевидно значение на турски.

Само отбелязвам. Според мен превръщането на лингвистиката в булевардна наука и игра на думи ще е следващият порок на историята, за който ще ни отнеме десетилетия да му изправяме кривиците и да пръскаме умения и усилия в никому ненужна посока.
Както се случва днес с други пороци на историята - някои от които доста точно си отбелязвал в блога ти.

Поздрави!
цитирай
72. get - - Здравей уважаеми, ще ти отговоря на лични !! ... но ти си задълбал в област ...
14.12.2011 10:31
germantiger написа:
"Народа" траки също не се е самонаричал така.

Писал съм го няколко пъти, но явно не си обърнал внимание:
- на старогермански гер е копие, а от Ман произлизат всичките "колена" на германските племена
- гер като представка се среща в бол имена, топоними итн, дори в името на братовчедка ми

За названието Германиа Тацитус "си го" пише.

... която нищо не може да ти донесе !!

- За да си отговориш ... и това е най-добре да го сториш сам ... следва да дръпнеш назад в историческите епохи поне с хиляда години (!) та до интересуващият те исторически момент и въпрос съответно !! Тогава сам ще си отговориш, кой е правият в спора ... ако изобщо има такъв ?? :)) - Не можем с цитати на топиними и лични имена от средновековие ... да си отговорим примерно защо първоначално в Баварската хроника, етноназванието на този народ се е изписвал БоЙОРорум ... а след няколкото по-късни редакции става Бавариум ??!
- Прочети още и за така нареченият "Готицизъм" откъде нначева той и в началото от какво естество са доводите и фактите с, които е подкрепен !! - Виж звучението на имената на великите Хрцози, които са използвани за доказване правилността на тезите и аргументите !?? ... с това пък ще си отговориш, доколко написаните ... през 13-14 то столетия скандинавски сказания(саги) са следвали оригиналният изказ на устното творчество от което те са заимствани !!? ... индиректно ще си отговориш и на въпросът - Какво е точното значение и истината за произхода на един др. скандинавски герой Боевулф ... това пък ще те отведе до Бург ... средновековно"френското" Бьоеф и др. интересни неша ... като какъв е смисъл на етноназванието Бурджан, което се ползва от арабските летописци ??!


- С уважение !!

от боу"ил Гет "ктист" - ка(е)нТа(у)рос"скитский ... нещо като, келто-скит :)))
цитирай
73. germantiger - ...
14.12.2011 20:30
Няма Бавариум, гет, ще те разочаровам в незнанието ти.

Бавариа на германски език няма, има Байерн, има и Бойхайм, а бойте са келтите били преди германците в Бохемия-Бьомен, именно Бойхайм - домът на бойте иначе казано. След това в Бохемия се заселват германски племена.

Няма и Боевулф, а е Беовулф, бъркаш в елементарно, но във фундаментални детайли.

Аз съм си отговорил на много въпроси, ти имаш търсения и ти търсиш отговори, които дори не казваш, а най-често подсказваш, което понякога е несериозно.

...

Сега аз да ти задам няколко въпроса по "твой тертип" :)

- защо български средновековен епос няма преди западните
- защо западните епоси предхождат българския къден
- защо германците имат запазени хиляди саги (не германските народи, а само германците дори)
- защо българите нямат толкова, дори не се доближават "на йота"
- защо Крали Марко е припознаван като сръбски народни песни и издаван като такъв през 18 век

Отговорите на тези въпроси всъщност са дупките, да не кажа пропастите в българската словна и народностна традиция, а би трябвало да има сказания от Китай, през такива за Кавказ и обратно... обаче не! Хм, защо ли е така?
цитирай
74. nikikm - До брата Гет
14.12.2011 21:29
Добре,ама ти пак го караш да търси и доказва.А,той ще сучи,като килифарски свидетел.Аз какво ще науча от това?Аз чакам от вас-Спароток,теб и другите Българи,пишещи в сайта..конкретност.В случая-
-"защо първоначално в Баварската хроника, етноназванието на този народ се е изписвал БоЙОРорум ..." Ако имаш отговор,кажи,може и на л.с.
-"така нареченият "Готицизъм" откъде начева той и в началото от какво естество са доводите и фактите с, които е подкрепен !!" Мисля,че знам,но пиши за другите,като мен,нека и те знаят!Повтаряй и потретяй,ако трябва.
-"Виж звучението на имената на великите Херцози, които са използвани за доказване правилността на тезите и аргументите !??" Добре де,кажи ги и на нас.
-"индиректно ще си отговориш и на въпросът - Какво е точното значение и истината за произхода на един др. скандинавски герой Боевулф ... това пък ще те отведе до Бург ... средновековно"френското" Бьоеф и др. интересни неша ... "
Надявам се, не ми се сърдиш.Блога, нас да ползва,българите и да ни бъде,като църква,където се събираме за знание,добро,памет и единство! Това имах впредвид и в поста си по-рано!Мачкайте ги тези с факти и знания...и за тях добре,да си знаят мястото и и за нас полезно,да знаем! Да сте живи и здрави всички,дето работите за България!
цитирай
75. nikikm - До моя стар приятел,полубългарският тигър, Германтигер,
14.12.2011 21:57
който нихилира всичко българско!Тук има малко оксиморон,ама не ми забелязвайте,ако може.
Цитат: "Сега, аз да ти задам няколко въпроса по "твой тертип" :)
- защо български средновековен епос няма преди западните
- защо западните епоси предхождат българския къден
- защо германците имат запазени хиляди саги (не германските народи, а само германците дори)
- защо българите нямат толкова, дори не се доближават "на йота"
- защо Крали Марко е припознаван като сръбски народни песни и издаван като такъв през 18 век"...
Тигре,Тигре,както в оная високо естетична песен,все питаш,защо няма това и онова и просто ме изкушаваш,приятелю,да ти отговоря с цитата на онзи грък,който казва на българи:"Най-старият народ на Балканите сте,ама нямате една хартийка да го докажете!" А, преди това са изгорили всичко българско-библиотеки и книги-гръцките фанариоти!И не само те!Това си е арогантност,присъща на племето им,ама е показателна.Ето,без много академичност,ти показвам,ако те интересува,разбира се истината,защо понякога българите нямат отговори.Т,е. имат,но нямат, /може би/, достатъчно доказателства.Нямаме,за момента!Ще дойде и друг момент и ще имаме!Даже вече имаме,не усещаш ли по собствената си реакция? ...И СЕДЯЩИЯТ НА ТРОН,ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕДНЕ НА СТОЛ!... Крайно време е! А НА ТРОНА ЩЕ СЕДНЕ,КОМУТО СЕ ПОЛАГА! Така че, пак прочети приказката на Ибсен за грозното пате.Може и да ти светне.
цитирай
76. get - - Нямам спор с теб germantiger - А с тези, които ти цитираш ... поддържайки дадена теза ?!
14.12.2011 22:26
germantiger написа:
Няма Бавариум, гет, ще те разочаровам в незнанието ти.

Бавариа на германски език няма, има Байерн, има и Бойхайм, а бойте са келтите били преди германците в Бохемия-Бьомен, именно Бойхайм - домът на бойте иначе казано. След това в Бохемия се заселват германски племена.

...

Сега аз да ти задам няколко въпроса по "твой тертип" :)

- защо български средновековен епос няма преди западните
- защо западните епоси предхождат българския къден
- защо германците имат запазени хиляди саги (не германските народи, а само германците дори)
- защо българите нямат толкова, дори не се доближават "на йота"
- защо Крали Марко е припознаван като сръбски народни песни и издаван като такъв през 18 век

Отговорите на тези въпроси всъщност са дупките, да не кажа пропастите в българската словна и народностна традиция, а би трябвало да има сказания от Китай, през такива за Кавказ и обратно... обаче не! Хм, защо ли е така?


- Ще ме разбереш, когато разгадеш логическата и словесна "абракадабра" оставена ни от Sigismund von Herberstein ?!!!? :))

"URUS SUM, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !"

- Готови отговори няма(м) !
- Сладък е плодът от това, което човек сам открие(Постигне) !!

- Отново подсказвам, не ти достигат "само" ... хиляда години в изследването ти по въпроса !!

- Това е от Рило-Родопско ... не сръбско !!
""Трудна била млада Йеврусима,
трудна била, дете си родила ...
На детето името му клале,
Честно име, Марко Кралевике. ...
Време било токмо на полноке,
на полноке, глуа доба;
що му дошле до три наречници ,
на детето късмет да нарекат. ...
Трекя рекла, Марко да е юнак,
кога момче, оно да порасне,
на НА ТАТКА СИ КОСКЕ ДА МУ СКЪРШЕ !! ..." ??

- Здрав да си и ще да кажа, имаме си я устната традиция ... ма няма, кой да я чете ... нали сме "прабългари" от Хиндукуш ? :))) ... ах, ах(!), тези баварци и другите от "австрийската марка" с тяхната пропаганда ?!! :(((

- С уважение !

от Гет скито-келто-скот (?) Eupator gotorum Rex :)
цитирай
77. megg - Перперек
14.12.2011 22:35
Наистина усещането там е много особено, имаш чувството, че прекрачваш граница, и ти става някак светло и хубаво. И - гордо!
Благодаря за споделеното, Спароток!
цитирай
78. get - - Разбирам, нетърпението ти но тямата е много голяма !
14.12.2011 23:27
nikikm написа:
Добре,ама ти пак го караш да търси и доказва.А,той ще сучи,като килифарски свидетел.Аз какво ще науча от това?Аз чакам от вас-Спароток,теб и другите Българи,пишещи в сайта..конкретност.В случая-
...
Мачкайте ги тези с факти и знания...и за тях добре,да си знаят мястото и и за нас полезно,да знаем! Да сте живи и здрави всички,дето работите за България!

- Не само са унищожавани писменни източници за нас българите ... но се е водела тенденциозна антипропаганда !!

- Като започнеш, от времето египетската хегемония довела до т.нар. колапс на бронзовата цивилизация ! ... война с морски народи ... битка при Кадеш ... та дори и Троянската война !! ... за мен това е низ от взаимосвързани събития, които в момента "монополистите на "истината" продължават да представят в превратна светлина !!
- Когато се налага Египет, като средиземноморска империя ... оттогава започва залеза на крито-минойската цивилизация !!
- С какво е известна тя ? - с култа към Боэгинята майка и Минотавъра ... но не в гръчкият опошлен вариант ... както е предадена историята за Пазифая - виж какво държи тя в скута си ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg - това е наше духовно творение от ІV-то хилядолетие пр.Хр. ... преминаващо, в ІІ-ри в. пр.Хр. ... опошлено от лудите фенове на всичко египетско, известни ни като "гърци" ! ... по-късно подпомогнат от сектанска-религиозна доктрина (?!), която прави Минотавъра-Белия ... тяхното (б)Ел"Лия ... ЕлЛияху и производни ?!! ... прескачам един значителен период от време(не поради липса на данни) ! Защото трак(тИракс-гр.) е семантично еднозначно на Т(ы/у)ЪРНОВО ?!
- Отивам в непокорените до последно части от бившото българско ... землище Молдова ... отново Същото ? - http://romaniancoins.org/anexe/stemamolgrgh.jpg ... само ти посочвам реперите по Пътя ?!!(това с картинки) :)

- Бъди здрав !

от Гет ктист - скито-келто-скот (?) Eupator gotorum Rex :)
-
цитирай
79. germantiger - Get... не се съмнявам в българското, но ти демонстрирам "лафа с въпросите":
15.12.2011 14:16
Би ли могло да има връзка между българското Хаскьой и нещо българско...

А между Кърджаали, Харманли, най-вече Нови Пазар, Горна Джумая (дали греша)... :)?!

МОже да посоча и думички в нашия език днес - там колко ли топли връзки ще има с нещо турско или?!?!?!

Сега като се замисля в науката има толкова чуждици, някои с германски произход в българския, а не се сещам в познатите ми чужди езици да има български чуждици при тях, защо ли е така и аз и ти може да си отговорим, но е факт!!
Неприятно е, че там българското отсъства векове наред има си и обяснението, обаче факт.

За Крали Марко аз не се съмнявам какъв е що е, не е сърбеж разбира се, обаче ти представих факт за песните за него, песните за него са били и в сръбската традиция, нищо, че той е българин и са издавани като такива. Сега вече Петър и Асен кумани ли са били е различен въпрос, Кирил и Методий въобще половин славяни дали дори са били е пак различен въпрос.
цитирай
80. get - Би ли могло да има връзка между бъ...
15.12.2011 17:57
germantiger написа:
Би ли могло да има връзка между българското Хаскьой и нещо българско...
...
МОже да посоча и думички в нашия език днес - там колко ли топли връзки ще има с нещо турско или?!?!?!.

- Караш ме да казвам елементарни неща, който всеки един, отваряйки дори Укипедията ще си отговори ?!!
- Защо ? - още с идването на власт, на младо"турците", в лицето на М. Кемал ... една от първите им задачи е да основат "Институт за „чистота" на ..." ?!! - знаеш ли че към 1920 г. около 70% от лексиката на "турците" от Турция е била персизми ... или думи от друг(?) произход ?!!
- Специално за частицата "Хас-Аст" ... от там и рекламното име на търговски продукт ... това го имаме от 7-ми пр.Хр. документирано, като племенно етноназвание ?! ... на "тракийско" племе, поселяващо въпросният регион !!
germantiger написа:

За Крали Марко аз не се съмнявам какъв е що е, не е сърбеж разбира се, обаче ти представих факт за песните за него, песните за него са били и в сръбската традиция ...

- Относно, Крали Марко ... в главата ти е ... явно има смут и объркване, това не е историческият образ на Марко от Прилеп ... това е нещо съвсем друго ... и поради това НЯМА НИЩО ОБЩО с писанките на сръбската национал-шовинистична литературна традиция ... стимулирана от "рускинята" Катка(професия рОССка императрица) и австро-унгарският и "колега" !! :))
- Още ... относно "К(а)ра(ве)ли(тият)-"Кралевитият" Марко(това е цял песенен цикъл от всички краища на Б-я !)
- Отделно !! - Ще да си отговориш ... ако сам си разкриеш етимологията(генеалогията) на сарматската сабя с име "Каравела", името на национал революционера ни Каравелов и-и-и името на един индийски цар от 6-ти век преди Христа ... отново носещ името Каравела ??!

- Готови отговори няма(м) !
- Сладък е плодът от това, което човек сам открие(Постигне) !!

от Гет ктист - Eupator g(ае)otorum Rex ?!! :))
цитирай
81. germantiger - ...
16.12.2011 08:06
Гет, отново стреляш в тъмното, обаче нормално не улучваш, а именно в какво:

- никакви писаници на сръбска традиция и никаква Катка, че и австро-унгареца ги няма
- има сърбин предтсавил ги на Гьоте като сръбски песните за Крали Марко
- песните са известни и на сърбите - факт (който не ги прави сръбски, разбира се)
- Гьоте им пише рецензия, правят го и други - текста който е пространен на тази рецензия го имам
- Крали Марко, знаеш васал е бил на султана, че казват май участвал и в негови походи, срамно ли, не срамно ли, всеки сам да мисли, но прав си - митологизирания му образ едва ли е имал много общо с историчния и реален

До момента "установихме", че наизуст сочиш с пръст сръбските писачи (такива не пишат в случая), наизуст сочиш Екатерина и тя няма общо със случая ич, наизуст и австро-унгареца навикваш и той бир-та идея си няма в казуса.

Не бързай да пишеш, за нещо, което дори малко не си проучил (можеше с въпроси които в други случаи охотно задаваш), поне да проучиш за какво иде реч (аз добронамерено отговори почти винаги давам и в случая щях да ти спомена кое-что), не бързай да пишеш за неща за които не знаеш, за да не се окажеш в "наизустположебие", но споко - знаеш на всички ни се е случвало!

За персизмите добре, но не са българизми, щото от по-късно самонареклите се българи не можеш да "изявеждаш" по-старите от тях персийски ЕЗИЦИ, че и народ и империя.

...

Разбира се, че Крали Марко е български, а не на сърбежите или някой друг, а пропо Гет, на нищо българско не съм посегнал в нито един от коментарите си (дано не греша в убеждението ми), дали други го правят коментирайки за небългарски "неща" е отделна тема.

СПИРАМ СЪС СПАМА И ГЛАСУВАМ ЗА ПОСТИНГА НА СПАРОТОК.
цитирай
82. get - - Много си далеч от истината Deutsch-tiger ? - потърси корена от който идва името Коринт !??
16.12.2011 16:24
germantiger написа:
Гет, отново стреляш в тъмното, обаче нормално не улучваш, а именно в какво:

- никакви писаници на сръбска традиция и никаква Катка, че и австро-унгареца ги няма
- има сърбин предтсавил ги на Гьоте като сръбски песните за Крали Марко
- песните са известни и на сърбите - факт (който не ги прави сръбски, разбира се)
- Гьоте им пише рецензия, правят го и други - текста който е пространен на тази рецензия го имам
- Крали Марко, знаеш васал е бил на султана...

До момента "установихме", че наизуст сочиш с пръст сръбските писачи (такива не пишат в случая), наизуст сочиш Екатерина и тя няма общо със случая ич, наизуст и австро-унгареца навикваш и той бир-та идея си няма в казуса.

Не бързай да пишеш, за нещо, което дори малко не си проучил (можеше с въпроси които в други случаи охотно задаваш), поне да проучиш за какво иде реч (аз добронамерено отговори почти винаги давам и в случая щях да ти спомена кое-что), не бързай да пишеш за неща за които не знаеш, за да не се окажеш в "наизустположебие", но споко - знаеш на всички ни се е случвало!
...
Разбира се, че Крали Марко е български, а не на сърбежите или някой друг, а пропо Гет, на нищо българско не съм посегнал в нито един от коментарите си (дано не греша в убеждението ми), дали други го правят коментирайки за небългарски "неща" е отделна тема.
...

- Същата дума влиза в епитета Кралевики ... на Марко-Марс(бог) !! ... що ми мътиш, главата с Марко прилепски ... той е късна ... кръпка ... върху по-старият епос !!

- Кви гьотевци ... се въртят в главата ти ?? - към него време, централна и югоизточна Европа, активно се прекроява от Екатерина великата и австроунгарският Йосиф !! ... това не ти ли е известно ??! ... това има пряко отношение към факта ... сръбският национал-шовинизъм ... избило до "Начертанието (доктрината) Гарашанин !! :(((

- Аз се моля на Българският бог ... пък ти на който искаш !!
- Само не обърквай главите на четящите ... с прогерманските си озблици на чувства - Не логика !!
- На няколко пъти, приятелски ти казвам да ти обясня нещата на Л.с. ?!!

от боу"ил Гет таркан - Eupator g(ае)otorum Rex ?!! :))

П.П. Хм, бях много остър прощавай ! ... само ще ти постна от инфото за етимологията на Коринт - "city in Greece, from L. Corinthus, from Gk. Korinthos, from Pelasgian *city in Greece, from L. Corinthus, from Gk. Korinthos, from Pelasgian *kar- "point, peak." ... има и още ... но предполагам, това на първо време стига ?!
- Относно, че *kar- го превеждат, като "point, peak." ... има много по-точен и убедителен превод ... но засега толкова !!

- И за да няма спекулации, че измислям !! - ето единият от източниците, в които ги има това, което твърдя !! - http://www.etymonline.com/index.php?search=corinth
цитирай
83. panazea - Пивет!
16.12.2011 22:52
Ч______________________.....*....._______________________Б Е______________________.....#....._______________________Ъ С____________________.....#S#.....______________________Д
Т______________....."#:._.:#S"##:._.:#.....________________Е
И_____________....." "#:._.:##"S#:._.:#"......______________Т
Т______________.@..."####"S##"####"..@.._____________Е А__________....."#:.____.:#"###"#:.____.:#"......__________Щ
К___________....."###O####S"####O####"......_________А О__________....."&:.__"#S##"###"S###"__.:&"…...._______С Л_________....."###S###""#D"#D""##S####"....._________Т Е_____________....."##"##S##"###S#"##".....____________Л
Д________....."&:._...-.:##"###"###"##:._.._.:&"..... ______И А__*___....."#######"##"#####"##"#######".......__*__В __*•*_________....."#####""#######""#####"......__*•*_И _*•••*_______________......2012.....______________*•••*_
цитирай
84. sparotok - !
18.12.2011 00:58
panazea написа:
Ч______________________.....*....._______________________Б Е______________________.....#....._______________________Ъ С____________________.....#S#.....______________________Д
Т______________....."#:._.:#S"##:._.:#.....________________Е
И_____________....." "#:._.:##"S#:._.:#"......______________Т
Т______________.@..."####"S##"####"..@.._____________Е А__________....."#:.____.:#"###"#:.____.:#"......__________Щ
К___________....."###O####S"####O####"......_________А О__________....."&:.__"#S##"###"S###"__.:&"…...._______С Л_________....."###S###""#D"#D""##S####"....._________Т Е_____________....."##"##S##"###S#"##".....____________Л
Д________....."&:._...-.:##"###"###"##:._.._.:&"..... ______И А__*___....."#######"##"#####"##"#######".......__*__В __*•*_________....."#####""#######""#####"......__*•*_И _*•••*_______________......2012.....______________*•••*_


Весели празници!:)
цитирай
85. sparotok - благодаря ти и аз!
18.12.2011 01:00
megg написа:
Наистина усещането там е много особено, имаш чувството, че прекрачваш граница, и ти става някак светло и хубаво. И - гордо!
Благодаря за споделеното, Спароток!


Благодаря ти и аз!
цитирай
86. sparotok - !
18.12.2011 01:02
vladun написа:
Ярка и убедителна публикация, пореден повод да се гордеем с произхода си!


Благодаря ти за оценката приятелю!
цитирай
87. sparotok - Перперени
18.12.2011 01:07
d3bep написа:
Те почти всички селища в нашата мила родина могат да стигнат и до праистория. При последователно копане. Всъщност мен ако питате, в доста голяма част от света е така, просто на някои си им е важно да поддържат в историята библейският мит за сътворението.

Но това не значи непременно, че Хаджиоглу Пазарджик, който има и неолитно селище отдолу си, като име трябва да го обърнем в тракийско, и оттам в съвременно българско, особено след като си има съвсем очевидно значение на турски.

Само отбелязвам. Според мен превръщането на лингвистиката в булевардна наука и игра на думи ще е следващият порок на историята, за който ще ни отнеме десетилетия да му изправяме кривиците и да пръскаме умения и усилия в никому ненужна посока.
Както се случва днес с други пороци на историята - някои от които доста точно си отбелязвал в блога ти.

Поздрави!


Случайно да си чел за племето ПЕРПЕРЕНИ...Споменати са от Плиний Стари в неговата Естествена История. Този етноним е много по-близък до Перперек отколкото гръцката дума иперперакион, а и перперени е документирано 1000 години по-рано от създаването на монетата иперперакион....

И един любопитен факт, в новогръцки има интересна дума за монета - ЗОЛОТА...думата е призната за българска заемка.
цитирай
88. enjoy6 - Ех, че ме зарадва с постинга си посветен на Перперикон!
19.12.2011 14:44
И аз като много от посетителите му не мога да се наситя и го посещавам при всяко ново откритие на проф.Овчаров и екипа му.
Бих искала да мога да ви зарадвам, с новината, че подходите и цялостното благоустрояване на археологическия паметник е на фаза проектиране и одобряване и в скоро време милионът, спечелен от жителите на града ще бъде реализиран, надявам се по предназначение!:)
Поздрави!
цитирай
89. dolsineq - Това светилище е едно от чудесата на ...
09.01.2012 22:04
Това светилище е едно от чудесата на България. Ще дойде ли денят, в който то ще възвърне старата си слава?
цитирай
90. sparotok - :)
09.01.2012 23:18
enjoy6 написа:
И аз като много от посетителите му не мога да се наситя и го посещавам при всяко ново откритие на проф.Овчаров и екипа му.
Бих искала да мога да ви зарадвам, с новината, че подходите и цялостното благоустрояване на археологическия паметник е на фаза проектиране и одобряване и в скоро време милионът, спечелен от жителите на града ще бъде реализиран, надявам се по предназначение!:)
Поздрави!


Ще се радвам, ако средствата бъдат изразходвани по предназначение!:)

Поздрави!
цитирай
91. sparotok - стара слава
09.01.2012 23:20
dolsineq написа:
Това светилище е едно от чудесата на България. Ще дойде ли денят, в който то ще възвърне старата си слава?


Снеже, повечето зависи от нас. Вместо да се уповаваме на мошеници, сами трябва да популяризираме националното си богатство.


Поздрави!
цитирай
92. анонимен - Татул
29.01.2012 00:04
Препоръчвам на всички да посетят и и светилището до село Татул-мястото е магнетично и въздейства по-особен начин.
цитирай
93. veselins - перчи се. . . ; перко. . . в българския ...
08.01.2013 22:42
перчи се ... ; перко ... в българския език имаме доста паралели
цитирай
94. sparotok - думи
09.01.2013 13:37
veselins написа:
перчи се ... ; перко ... в българския език имаме доста паралели


Да, доста са паралелите и са важни понеже обясняват не само името на Перперек, но и на древните Перкота, Перинт и тракийския теоним Перкон.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972685
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031