Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2011 03:15 - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ! СПАСИТЕЛЯТ НИ ГЛЕДА ОТ ВИТЛЕЕМ УКОРНО...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
19

Последна промяна: 24.12.2011 10:20



image


  
Честито Рождество! Спасителят ни гледа от Витлеем укорно…

"Или не съзнавате, че Иисус Христос е във вас?
Не съзнавате, само ако сте недостойни"
(2Кор. 13:5)

            В тези тайнствени нощи на великото Чудо всеки християнин, ведно с ежедневните залисии се връща и към ония благонравни дни на детството, когато за първи път е приседнал на трапезата с постни ястия и е слушал словата от молитвеника. Аз съм от поколението, което дори е коледувало, независимо от атеистичната власт. В селата се пазеха традициите на боголюбивия български народ. Имаше и сняг, много сняг – бял и чист, като мечта и любов.

            Баба и дядо не бяха от най-ревностните християни, в къщи не са се пеели тропари, но дойдеше ли Игнажден и баба започваше да се суети припряно. Ще отскочи до църквата за свещи и тамян, ще пресее отрано няколко пъти брашното, ще подбере най-хубавите зелки в качето за сърми, ще накисне боба, ще накъса девесил за него, ще стъкми ошаф и час по час ще слага дърва в печката. Дядо ще налее ракия и вино, ще пребърка джобовете си за монети, та да има за коледарите, па ще приседне и отвори книга.

            На масата винаги ще има паница с варено жито и запалена свещ, баба ще нарежда за починалите роднини, ще припуква кандилото и се стеле оная чудна миризма на тамян и горящи дърва. И ще дойде Бъдни вечер с постните гозби, с питата, паричката – „Ела, Господи, да вечеряме…”

            После пък идва Рождество! Празника на празниците! Легендата за Младенеца, ангела, Витлеем, яслите, Дева Мария, Светлината, пастирите, Йосиф… За тях четеше баба от прастара Книга, останала от предците и`, а дядо разказваше за Римската империя, Октавиан Август и Константин Велики. Май се поскарваха на теологично-исторически теми.

            Дали си въобразявам, че хората тогава сякаш бяха по-добри? Или са идеализациите на детството? Нямам отговор. Знам, че имаше сняг и коледувахме с махленските деца, а старите ни заръчваха да започнем от къщата на попа, после да минем през домовете на даскалите/нямам спомен да сме коледували у кмета/. Вечерта батковците ставаха русалии, но скоро този обичай изчезна, едва ли някъде съществува, но през 60 – те на 20 век в Северна България го имаше. Власите в края на селото пък играеха хоро с дървени лъжици и викаха „Арашатаааа”.

            По дворовете се колеха прасета, димяха кървавици, разливаше се червено вино, подвикваха „Честит Божик!” и жените търчаха с тави кисело зеле и кани от елексира в избите. Дочуваха се и гърмежи, тук-там се сбиваха ритуално, щото главите също димяха от изпитото.

            По-добри ли са били хората? Едва ли, но картината е вярна.

            И винаги имаше сняг. Бял като първата любов, като надежда и мечта.

            Тия дни си блъскам главата по един екзистенциален въпрос – Защо единствените народи в християнския свят, които нямат песни за снега са комунистите и циганите? Дали не изчезва този свят от увеличението на циганите и комунистите в България? Отговорът е в гузността, в следите. Затова не обичат снега. Едните остават следи в снега, когато крадат, другите, когато убиват. В снега остават много зловещи следи от кръвта. Както е било в онази страховита вечер на 1 срещу 2 февруари 1945г. Страшна съдба – българска.

 „За чисто, за бяло душата ми плаче” – ще каже един български поет.

И няма как Оня, който се роди край Витлеем да не ни гледа укорно. Архипастерите са оказва, че преди да служат Нему, са слугували на комунистическата държавна сигурност  и като цигани чакат да ги даряват – за предпочитане с лимузини, а един патрика с прозвище Лудото Коле в Пловдив вапца иконите в митрополитския храм с гипс и залепи върху тях мушами. Наистина го свърши.

Май и затова оня свят го няма, отива си. На добрите българи…

Но… Като бивша даскалица баба винаги ми четеше и едно стихотворение на Димитър Подвързачов, което разказваше за Рождествената нощ:

         Отдавна спеше Витлеем... В полето
овчари дремеха на стража при овцете;
внезапно огнена звезда проби небето
и почна цялото небе да свети.
Отвориха се звездните простори
и ангел божи слезна по лъчите
и на овчарите умилно заговори:
"Не бойте се! Блажени и честити,
че първа вест ще чуйте и вестите!
В града Давидов, в ясли и над плява,
Христос роди се тая нощ за слава!
Ликувайте, открийте си душата,
вървете, дето води ви звездата!"
И посред воинства небесни,
и хорове неземни песни,
овчарите поеха светъл път –
отидоха да му се поклонят...

     И на всички приятели – Честити Рождественски празници! Макар и малко, има сняг, студено е, а казват, че това вещае добра година, макар и кризисна. То, какво ли не сме преживяли, та това ли…
        
И Словото стана плът, и живя между нас…, и ние видяхме славата Му. (Йоан 1:14)
image
         Най-въздействащото изображение на Светото семейство - Сталинградската мадона, сътворена от лекаря, евангелски пастор и художник Dr. Kurt Reuber. Спасението в лоното на Майката...





Гласувай:


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lidislidis - Светли празници !
24.12.2011 04:49
Не само оня от Витлеем ни гледа с укор, ами и Светът се гнуси от българите- известни с циганите си и комунистите и с диктатурата си на мафията сега. Поздрави за поста и светли празници!
цитирай
2. andrei - За Рождество Христово-щастие и радост на Теб и Твоето семейство Христо!
24.12.2011 07:00
Честит да е великият празник на всички честни и достойни Българи!!! На комунистите,мутрите,мафиотите,безбожниците и на техният главатар Бърдоквата пожелавам-никога да не познаят що е щастие и радост и да не дочакат утрешният ден,както ги кълнеше Баба ми!Амин!
цитирай
3. lambo - А ето и моите спомени за онова време, за онова детство :
24.12.2011 10:49
http://lambo.blog.bg/politika/2009/02/03/ubivat-ni-bavno-neusetno-pochti.285986
цитирай
4. анонимен - Спасителя гледа
24.12.2011 12:04
Ама защо само гледа този спасител ами не започне да ги прибира при себе си.Разните му там Луди Колета и владици с линкълни и още една кохорта ченгета.Да вземем да му се помолим или да му помогнем а , или няма оттърване от тях... Ламбо блога ти е страхотен.Четох го с удоволствие макар че имам много малко подобни спомени тъи като съм роден в града и само лятото ме пращаха на село.Наистина е хубаво.......Само вземи си измисли друго име че правя асоциации с един кандидат вицепрзидент :) :) :) Весела коледа.
цитирай
5. panazea - Щастливи празници , Торос ,
24.12.2011 12:27
Не знам дали хората бяха по-добри тогава !
Ти си бил заобиколен от чудесни приятели !
Бъди честит!
Панацея !
цитирай
6. scarlety - Mили
24.12.2011 14:02
са спомените от детството и бабините гозби на Бъдни вечер,коледуването и всичко покрай празника,а и ти с много любов си описал своите спомени!
Весела Коледа- здраве,вътрешен мир, топлина и обич ти желая,Торос!
цитирай
7. bojo12345 - Честит празник! Да се веселите всички -
24.12.2011 15:56
Дядо Коледа да донесе щастиуе на Всички добри българи!Дано Господ
помогне на политиците ни най сетне да се вразумят.
цитирай
8. toross - Развулнувахте ме - Благодаря ви от сърце, приятели !
24.12.2011 16:39
И в крайна сметка, в тези радостни дни най-хубавото са няколко добри думи от близките хора, от приятелите ! За това са християнските празници ! Бъдете благословени и вие ! Дано злото ви подминава през цялата година ! Здрави и щастливи празници на всички !
цитирай
9. qsobarba - Dano ISUS, vidi genocida sprqmo ...
25.12.2011 02:58
Dano ISUS,vidi genocida sprqmo Balgarskiqt narod,i uni6toji s ogneniq si me4,tezi dolni mrasni komunqgi,dokari naroda da e na parvo mqsto po smartnost v Evropa.
4ESTIT PRAZNIK NA VSI4KI!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540666
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031