Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2012 12:20 - КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА АНТИКОМУНИЗМА И ДОСИЕТАТА
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 19312 Коментари: 20 Гласове:
14

Последна промяна: 06.02.2013 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Легендарният Владо Гошев, може би последният жив горянин, разказва за покъртителната си съдба... Невероятен човек. Хората притихнаха, в залата настъпи тишина като пред земетресение...

КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА АНТИКОМУНИЗМА И ДОСИЕТАТА

                Конференцията, която Фондация „Торос-Вит” организира надхвърли очакванията ми, а резултатите ме изненадаха приятно. На 9 юни 2012 г. в Пловдив, Стария град в „Синята къща” се опитахме да проблематизираме неразказаното ни минало, съществен фрагмент от което е проблемът с достъпа до архивите на Комисията по досиетата.

                Дойдоха в това топло, усилно време много от легендарните антикомунисти в страната, от последните живи горяни/В. Гошев/, конспиратори, николапетковисти, легионери/Р. Къркева/, ратници, но наред с тях и млади хора, студенти като Димитър Безев – внук на един от водачите на БЗНС-Н. Петков в с. Труд. Дойдоха и седесари от първите години на „нашето време”, учени, емигранти.

                Не дойдоха, разбира се – журналисти/с две регионални изключения/, властимащи на местно и национално ниво, бизнесмени, т.нар. културтрегери, както и представители на Комисията по досиетата – тях и никой не ги е канил.

                Нека спомена приятните изключения. Единствената институция, която за пореден път доказа своята активна позиция по неосмисленото ни минало бе Президентството на Република България, чрез съветниците М. Любенов и Р. Кожухаров – млади, интелигентни и смели момчета. Присъстваха и един от най-добрите познавачи на българския национализъм проф. Н. Алтънков, представители на неправителствения сектор, ангажирани по темата В. Къдринов, М. Гяурски, Б. Чапъров,Хр. Николов, д-р Т. Зисов,  както и бившия председател на Валутния борд М. Заимов.

                Разказаха се истории, изнесоха се доклади за практиката на разкриване на архивите на тайните служби в страните от Бившия източен блок, присъстващите бяха запознати с непоносимостта на европейската платформа за Памет и съвест към нашенските хитрувания и лъжи по темата, анализира се комунизацията на страната през последните години, олигархичния прокълнат кръг, който е на път да унищожи окончателно спомена за Големия терор и репресии, а Владо Гошев разказа покъртителната история на него и семейството му, която разплака залата. Накрая приехме декларация с искания към властта, която публикуваме отделно и всички подписаха искането на Фондацията за създаването на мемориално място  на методите и средствата на ДС в подземията/килиите/ на Пловдивската община.

                Използвам възможността да призова и читателите, които споделят тезите, изразени в двата документа да ни подкрепят, защото неразказаното минало и късата памет предопределят нерадостното ни бъдеще.

 

Декларация

 на бивши политически затворници и граждански организации

 

Пловдив, 09.06.2012 г.

 

Повече от две десетилетия в България въпросът с близкото ни комунистическо минало стои нерешен, неанализиран и неосмислен. Съществена част от него е проблемът с т.нар. досиета – основен елемент от съществуващата тайна, окултна власт на комунистическия режим. Статутът на архива на ДС фактически и „де юре” е уреден с Решение на Народното събрание още на 13 октомври 1994 г., когато е свален от номенклатурата с държавни тайни. След това още три закона, проблематизирайки досиетата не решиха практически нищо. От май 2000 г. е факт и Закона за обявяване на комунистическия режим  в България за престъпен, в чийто чл. 3, ал. 2 се казва: ”БКП е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система”.

 

Последният закон за досиетата, приет през 2006 год. вече шест години се оказа крайно несъвършен и в крайна сметка не реши нито един проблем с осмислянето на комунистическия режим, правата на българските граждани и справедливостта. По парадоксален начин жертвите на ДС се оказаха в голямата си част отново жертви, а истинските изпълнители на репресиите, офицерите, съдиите, следователите и прокурорите от Държавна сигурност се оказаха незасегнати, дори морално не порицани, да не говорим за лустрация към тях.

 

Неслучайно през май 2012 г. в швейцарския вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг” се появи статия със знаменателното заглавие: „Стари комунисти още дърпат конците в България”, визирайки вторият състав  на Комисията по досиетата.  Преди това, Европейската платформа за памет и съвест не позволи на българската комисия по досиетата да членува с това авторитетно обединение на неправителствени организации. В този контекст повече от цинично звучи намерението на сегашната комисия да се трансформира в Институт по национална памет.

 

Ето защо, ние, граждански организации, съюзи на репресирани от комунистическия режим лица, политически затворници и техните наследници повдигаме въпроса с ефективното решаване на въпроса с архивите на Държавна сигурност. Според нас, този национален проблем би могъл да се реши по следния начин:

1.     До края на 2012 г. Комисията да обяви по азбучен ред в сайт имената на всички щатни и нещатни сътрудници на ДС. На всички обявени да се даде възможност в същия сайт да дадат обяснение, относно своята принадлежност или не към службите на комунистическата ДС.  По този начин би се решил бързо и ефективно проблемът с имената на тайните сътрудници и щатните работници на ДС, защото досега Комисията по досиетата е обявила едва 6 500 имена от общо 300 000 нещатни сътрудници и 25 000 щатни офицери.

2.     Настояваме от 1.01.2013 г. архивният фонд на Комисията да бъде предаден за управление и стопанисване на Държавна агенция архиви, а самата  Комисия по досиетата да премине към агенцията и не бъде първостепенен  разпоредител с бюджетни кредити. За 6 г. Комисията се превърна в твърде скъпа бюрократична и неефективна структура, чиито членове са заинтересовани, преди всичко от личното им заплащане, ползване на служебни автомобили и назначаване на роднини в администрацията на Комисията.

3.     Държавна агенция архиви, след като получи архивния фонд от Комисията по досиетата, следва да го каталогизира и направи абсолютно достъпен в читалните в столицата и съответните свои поделения в страната. Български и чуждестранни историци и изследователи трябва да имат пълен достъп до всички архивни единици. Стопанисването на националната памет не може да остава само предмет на партийни решения и квоти. Според нас, в състава на Комисията по досиетата трябва да имат представителство преди всичко граждански организации и Президента на Републиката, като от състава и бъдат изключени хора, свързани с БКП и репресивните органи на тоталитарната власт. Така страната ще изпълни изискванията на Платформата за европейска памет и съвест.

4.     Копия на документи от архива на ДС трябва да бъдат издавани в съкратени срокове, а  местата в централната читалня бъдат увеличени от 6, поне на 20.

5.     Всички кандидати за изборни длъжности следва да бъдат проверявани за принадлежност към ДС от ДАА и резултатите – обявявани и в сайта на ЦИК.

6.     Категорично се противопоставяме на желанието на сегашната Комисия да се трансформира в Институт за национална памет. Някои от членовете и` нямат морален капацитет да работят в него – констатирано и от Европейската платформа за памет и съвест.Когато архивът на Комисията бъде предаден на ДАА, ние, като застъпници на националната памет ще предложим законопроект за Институт за национална памет, който да бъде широко обсъден и гарантира неконюктурното осмисляне на трагичните страници от историята ни през 20 век.

7.     Напомняме, че Народното събрание гласува на 18 октомври 2008 г. Пражката декларация за европейската съвест и комунизма и настояваме нейните искания да бъдат изпълнени, защото съответстват напълно на интересите на гражданското общество.

8.     Настояваме за законово изискване всеки кандидат за държавна работа и особено за учители и университетски преподаватели да бъдат проверявани за принадлежност към ДС. В този смисъл трябва в най-спешен порядък да се промени чл.3, ал.2 като се изравнят сроковете и обхватите на т.нар „публични дейности” с тези на „публичните длъжности”, за да се проверят за принадлежност и съдии, журналисти, банкери, религиозни общности, инвестиционни посредници, синдици, заемали тези длъжности преди 2006 г. Отпадането на чл.32 е повече от задължително.

9.     Категорично настояваме всички бивши служители на ДС да бъдат незабавно освободени от днешните служби за сигурност и МВР, а пенсиите на бившите щатни служители на ДС и щатните функционери на комунистическите организации/БКП, ОФ, ДКМС, БЗНС-казионен, БПС, ЛРС, ОСО/ да бъдат намалени до нивото на средната пенсия за страната.

10.           Присъединяваме се към „Декларация 2012”, подписана на 17.01.2012 г. в Прага от 16 неправителствени организации и настояваща „институциите на ЕС да създадат ефективни правни норми, които да позволят наказването на комунистическите престъпници и отменяне на облагодетелствуванията им”.

Ние сме убедени, че въпросът за комунистическия режим, досиетата и съхраняването на паметта е проблем за настоящето и бъдещето на България. Неефективното, половинчато и административно разкриване на истината в архивите ще продължи да поставя тежки въпроси пред обществото ни с фундаментално значение за морала на нацията като предателството, приспособяването, нагаждането към обстоятелствата, страха, съхраняването на паметта,  опасностите, които застрашават свободното общество. Неразказаното ни минало оставя все още в живота ни символните означения на една мрачна епоха – Страхът, Терорът, Контролът, Имитацията, Несвободата, Лъжата, Абсурдът. Тези идеологически и психологически маркери, характерни за всяка тоталитарна епоха, продължават да битуват в дебрите на осакатената ни национална психология. Преодоляването на наследството от комунизма е дело, преди всичко, на освободени от страховете души !

                                          ПОДПИСКА

НИЕ,

долуподписаните участници в конференцията „Комунизмът и Държавна сигурност – неразказаното минало на България”, състояла се на 9 юни 2012 г. в гр. Пловдив, подкрепяме инициативата на Фондация „Торос-Вит” за създаване на мемориално място/музей/ в подземията на сградата на пл. „Стефан Стамболов” №1/бившите килии на Държавна сигурност в града/, чиято цел е експониране на методите и средствата, които ДС е прилагала за насилие над личността.

Съхраняването на човешката личност от насилието на тоталитарната държава е от фундаментално значение.
image

Част от участниците - млади и стари, а някои твърдят, че няма интерес към ДС и близкото ни минало...
image
И журналистическия интерес...

image
Проф. Алтънков и Мартин Заимов.

image
Президентските съветници г-н Любенов и г-н Кожухаров също уважиха конференцията.
image
Малкият ми син Радослав слуша за Държавна сигурност и комунизма...




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. chavdar01 - САМО ТОЗИ ЦИТАТ ОПРЕДЕЛЯ ВСИЧКО!
12.06.2012 12:26
-„Стари комунисти още дърпат конците в България”, визирайки вторият състав на Комисията по досиетата".
цитирай
2. анонимен - Г-н Марков, за пореден път изказвам
12.06.2012 15:13
възхищението си от това, което правите ! Вие сте единственият бивш син депутат, който не се отказва да търси истината за комунизма, да събира документи, да се рави в архиви, да преосмисля миналото. Знам и колко трудно е да се организира такъв форум като този, колко сили, нерви и следства коства! Хвала ви ! С радост бих се включил , бих ви подпомогнал дори финансово /въпреки ограничените ми средства/ в бъдещето ви намерение. Разбира се, подписвам се и подкрепям и двата текста, които сте публикували. Още веднъж - Благодаря за всичко, което провите !
Никола Стефанов Илиев - гр. Ловеч, dppl@abv.bg
цитирай
3. alexs - Някои въпроси Защо сините когато ...
12.06.2012 16:24
Някои въпроси
Защо сините когато бяха на власт не отвориха досиетата ?
Защо демократичния запад остави бившите комунисти /червени капиталисти/ ДА ДЪРПАТ КОНЦИТЕ? Май за това е имало договорки от Малта
Досиетата трябваше да се отворят още 1989г.
цитирай
4. анонимен - Към alexs
12.06.2012 16:45
Ами защото стана ясно след време,че и в"стройните сини редици"имало доста слушалки...Защото и тъпаците вече разбраха,че милиционерите под мъдрото ръководство на Евтим/забравих името на шефа на комисията по досиетата/действат избирателно,"в унисон с изискванията на конкретния исторически момент".Защото тази история с досиетата трябваше да стане на 11 ноември 1989,а не след 23 години-нали се сещате,че АКО ТРЯБВА,с помощта на съвременната техника,могат да сътворят и от Христо Марков резидент на КГБ,например...Останалото е за халябите,както казваме тук,в Кючук Париж!
цитирай
5. анонимен - Поздравления !
12.06.2012 18:04
Това, което правите наистина е от най-смислените неща, особено за музея на ДС в бившите килии на молицията. Имам лична травма в моето семейство и с удоволствие бих подкрепил една такава инициатива. Ще у хубаво да публикувате банковата сметка , в която може да се събират дарения за това. Аз лично ще се включа, защото това е значително важно за историята ни. Поне да знаем с колко антикомунистите можем да помогнем. Ето една конкретна инициатива със смисъл !
цитирай
6. анонимен - Поздравления.
12.06.2012 21:23
Както винаги - БРАВО ИЦО! За следващата акция ще участвам и ли
чно и материално. Бачо Кольо.
цитирай
7. tomcat2 - ми те половината заспали бе :)
12.06.2012 22:32
ми те половината заспали бе :)
цитирай
8. balgarski7vinarki - pozdravlenia- ot imeto na onezi, na koito DS "zalepi" genozida
13.06.2012 06:46
Osnovaniata mi sa ot li4en harakter.
I dano potomzite na sqshtite, koito si shushukat - "Nashte zalepiha na onia genozida..." gi vkarat v sqd -t.nar. elektronen sqd , ne naroden-za gavrite s jivot,sqdbi, i estestveno-parite i sobstvenostta...
цитирай
9. анонимен - Ако нещо задържа развитието на България
13.06.2012 09:24
(след 45 годишен тъп комунистически експеримент, положил основите на днешната трагедия), това са именно тези мръсни подлеци от БКП и ДС. Защото българските комунтисти са такива, че от тях дори комунисти не става, камо ли нещо наистина свястно.
цитирай
10. boristodorov56 - Точен отговор!
13.06.2012 09:40
анонимен написа:
Ами защото стана ясно след време,че и в"стройните сини редици"имало доста слушалки...Защото и тъпаците вече разбраха,че милиционерите под мъдрото ръководство на Евтим/забравих името на шефа на комисията по досиетата/действат избирателно,"в унисон с изискванията на конкретния исторически момент".Защото тази история с досиетата трябваше да стане на 11 ноември 1989,а не след 23 години-нали се сещате,че АКО ТРЯБВА,с помощта на съвременната техника,могат да сътворят и от Христо Марков резидент на КГБ,например...Останалото е за халябите,както казваме тук,в Кючук Париж!

цитирай
11. анонимен - Христо, когато те ритнат от депу...
13.06.2012 10:52
Христо,когато те ритнат от депутатският стол боли ли?
цитирай
12. apostapostoloff - А Мара- Миса защо
13.06.2012 11:56
не поканихте. Тя е засегната от мероприятията на народната власт.
цитирай
13. vencivaleri1951 - Ави какво ще правим с президента , баща му...
13.06.2012 12:28
Тях на средна пенсия ли ще ги оставим защото единия щатен в Комсомола, другия в партията? Ами с правителството бе другари-половината са от родове на най висша номенклатура-министри, членове на ЦК, Политбюро...ами спикера господа-парторг???
А нека господин дерутатът помисли, какво би било отношението на горяните при унищожението на селското стопанство в мандата му? Една от главните причини за голяма част от тяхбе именно начина на коопериране след 9ти. септември 44та. Да несполучливо донякъде от гледна точка на правата и достойнството на хората, но бе надградено и продукциата увеличена няколкократно. Сега след авантюрата на господин депутата и съмишленици и съпартийци селско стопанство на практика не съществува. Под 4% от БВП по данни на статистиката за 2011г...Щото господин депутат лозето не ще молитва/реплики, дуплики, постинги/ , а мотика. Затова сега и останалите живи горяни, и партизани , и наследниците им ядат плодове, зеленчуци и други храни преимуществено от внос. Много пък и няма какво да ядът за съжаление.
цитирай
14. vencivaleri1951 - Прогледнаха бе Борко.
13.06.2012 12:34
boristodorov56 написа:
анонимен написа:
Ами защото стана ясно след време,че и в"стройните сини редици"имало доста слушалки...Защото и тъпаците вече разбраха,че милиционерите под мъдрото ръководство на Евтим/забравих името на шефа на комисията по досиетата/действат избирателно,"в унисон с изискванията на конкретния исторически момент".Защото тази история с досиетата трябваше да стане на 11 ноември 1989,а не след 23 години-нали се сещате,че АКО ТРЯБВА,с помощта на съвременната техника,могат да сътворят и от Христо Марков резидент на КГБ,например...Останалото е за халябите,както казваме тук,в Кючук Париж!



Идеиете ти за пенсии, лустрации и проче в декларация. Дерзайте господа и бъдете настоятелни защото първите дела за тавана на пенсиите влезнаха в дн ред на съда в Брюксел. Бъързайте със закона, защото когато уволнявахте през 92ра после платихте пари колкото за кола на много от уволнените. Сега пари за яхти се очертават:)
цитирай
15. анонимен - Руснака Венци
14.06.2012 11:10
Руснака Венци и в този форум се гаври с българите.Благодарение на неговите сънародници, които окупираха България, след като на 5 септември 1944г. и обявиха война, България тръгна по съветски модел на развитие на селското стопанство,за унищожение на частното земеделие, чрез нечуван и невиждан терор над българските селяни, терор, непознат дори и по време на османското владичество.Така комунистите унищожиха селското стопанство още при насилственото съдаване на ТКЗС-тата.С изкуствената индустриализация на страната и привличането на селяните в градовете като работнически пролетариат, селата на България опустяха и с годините се затриха съвсем.Няма аналог в Българската история на това целенасочено от комунистите унищожаване на българските села и българското стопанство.Имено това руснака Венци възхвалява.Наглостта му е безгранична.
цитирай
16. tsbotev - Четиво за този Венци:
14.06.2012 11:50
http://tsbotev.blog.bg/politika/2012/03/07/koi-sysipa-selskoto-stopanstvo-malko-istoriia.916281. Да види, че той и такива като него доведоха земеделието до това състояние. И продължават да крадат и рушат.
цитирай
17. toross - Благодаря от сърце на Цоньо Ботев за
14.06.2012 12:43
припомнянето на този изключително поучителен текст - № 16 - !!!
цитирай
18. tsbotev - Христо,
14.06.2012 17:56
Трябва да се чупи "на клеветата зъбът".
Поздравявам те за конференцията и съжалявам, че не можах да дойда.
цитирай
19. samvoin - http://samvoin. blog. bg/poli...
21.06.2012 05:59
http://samvoin.blog.bg/politika/2012/06/21/.970544

Пуснах материала макар със закъснение, но и със своя критична бележка - въпрос...
цитирай
20. krumbelosvet - Показателно и доказателно
13.01.2019 22:41
понеже НИЩО ДОБРО не може да се каже за "времето което е наше", 30 години си изкривихте вратовете да гледате назад. Да доказвате , особено пред децата, колко е било лошо преди 10-ти.
Ма вие наистина ли не знаете за ЗВЕРСТВАТА и ТЕРОРА преди 9-ти? И понеже НЕ МОЖЕ ДА НЕ ЗНАЕТЕ, с какви очи ги говорите тия?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541427
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031