Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 19:45 - ШАПКИ ДОЛУ ! ПЪРВИТЕ ГОРЯНИ ! БЪЛГАРИ, ЗА ПООООЧЕСТ !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 56517 Коментари: 64 Гласове:
28

Последна промяна: 28.04.2015 00:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Шапки долу ! Първите горяни ! Българи, За пооочест! /Първа асеновградска конспирация/
image
image


              

     Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като „Национал-християнски кръст”-убедени антикомунисти, до живот. В историята остават като Първа Асеновградска конспирация. Официално в нея членуват 377 българи от 14 до 76 години, по вероизповедание са православни, мохамедани и атеисти, по етнос – българи, руснаци, помаци, цигани. Като политически убеждения са също пъстри – земеделци, легионери, анархисти, цанковисти, демократи, ратници, запасни офицери, трима свещеници, белогвардейци, безпартийни… А най-радикалният от всички е бившия член  на РП/к/ Димитър Примов, който след 1944 г. става никола-петковист и дори влиза в противоречие със съмишлениците си, защото настоява за незабавна въоръжена борба, за крайни методи срещу комунистите и съюзниците им от ОФ. 

            И…, запомнете ми думата, драги читатели, един ден част от имената им ще се четат на тържествените зари` и военни паради !!!

Тези хора са национални герои, дръзнали в най-жестоките времена на повсеместен терор да се възправят срещу комунизма в България - бедно въоръжени, но с много гордост и непримиримост водят сражения, правят организация, търсят подкрепа от свободния свят, превръщат съдебната зала в трибуна за идеите си. Започват през лятото на 1947 г., а последните участници са ликвидирани чак през 1950 г.

Второто събрание, след учредителното на 27 август, се провежда на 14.11.1947 г. в чифлика на Ангел Стефанов Иванов, на което е избрано ръководство, разпределени ролите в четата и са приети трите постулата: 1. Въоръжена борба срещу Отечествения фронт; 2. Премахване на комунизма и 3. Свобода, правда и истина. На това събрание  е утвърден и правилник на „Национал-християнски кръст”, който предвижда за изменниците на клетвата смъртно наказание, а полагането и става пред знаме, пистолет, кама и кръст. Двете чети получават имената „На смъртта” и „Хвърковата”. Пропукването идва с арестуването на пловдивския учител Георги Георгиев, член на друга нелегална организация – „Цар Борис Трети”, в разпита му за първи път е загатнато за създаването на голяма въоръжена организация в Асеновградско. Държавна сигурност мобилизира всички сили, блокирани са 35 села в околията, ангажирани с обезвреждането са 12 агенти, 15 резиденти, 104 информатори. След неуспешни опити, все пак ДС успява да внедри в четата своя специален агент Тома Тодоров Шокарев, който работи под прикритие от 1946 до 1958 г. и най-зловещата му роля е именно при разгрома на „Национал-християнски кръст”. За дейността си той е удостоен със специална пенсия, индивидуална по размер, с решение на Политбюро на ЦК на БКП на 30.12.1969 г.

Рекапитулацията? Четири сражения с вътрешни войски, служители на ДС и редовна армия, два съдебни процеса с 575 подсъдими, осъдени 417 души, 13 смъртни присъди, 27 доживотни, избити без съд и присъда 11 души, един световен прецедент в юриспруденцията – в процеса са осъдени ефективно ненавършилия 15 г. Георги Гавазов и 16 – годишния Атанас Пинтиев, изселени 479 семейства, отнети граждански права на 403, конфискации върху имуществото на 493 семейства. Е, има и неиздържали на побоищата, глада и заплахите 21 вербувани сътрудници на ДС, но нито един, нито един доброволен доносител. 21 от 575! Само… И „рекапитулацията” е за малка околия като Асеновград, за „само” два процеса, ако прибавим и жертвите след 9 септември, и тези от „Народния съд” става страшно…

Имах рядкото щастие да познавам и познавах част от участниците в конспирацията, записах много от техните спомени, убягваше ми самия „съдебен акт”, но се сдобих и с него, който ви предлагам, за да се помни, да се знае, да се почитат титаните на антикомунизма в България.

Няколко разяснения. Организацията „Национал-християнски кръст” е създадена на 27 август 1947 г. в местността „Имарет дере”, Смолянско /сега известна като Хайдушки поляни/ и първоначално в нея членуват 217 души, а до Коледа същата година, когато излизат в планината, вече са се записали 377. В началото се разделят на два отряда с командири Ангел Стефанов Иванов – икономист, подпоручик и Христо Бузов – запасен офицер. В края на 1947 г. Христо Бузов, куриера Никола Дюлгеров и ятака Йордан Дичев са убити в престрелка, което налага обединението на двата отряда на 12.01.1948 г. Горяните се отправят към гръцката граница, но са предупредени от ятаци, че около Смолян е блокирано в четири кордона от редовна войска с минохвъргачки. Водят няколко сражения, опитват да се върнат към Пловдивско и разпръснат, но са обкръжени и заловени, а част просто избити. Успяват да се отскубнат от блокадата едва десетина души, начело с Ячо Калеев, Марин Ангелов и Константин Ангелов и продължават борбата, участвайки в различни горянски групи. Организацията „Национал-християнски кръст” е ликвидирана едва през 1950 г.

Записал съм няколко драматични разказа на бай Стефан Вълков /Светла му памет/ за трагедията на ония времена: „Делото го гледа Първи състав на Пловдивския  областен съд от началото до края на април 1948 г. В престрелката, в която убиха Христо Бузов, милиционерите пленили най-верния ни ятак и всеотдаен помощник Герман Кабанов – руснак-белогвардеец. Той живееше в Асеновград, беше пазач на мината и държеше връзката ни със София, на мнозина от нас бе учител в антикомунизма, разказваше ни какъв терор е в СССР и ни заклеваше да се борим докрай. На делото бяха призовали жена му Цвета Кабанова за свидетел. Тя дойде, но разказа как са я арестували с двете деца, с насочени шмайзери ги принудили да гледат как мъжа и` си копае гроба, после го разстреляли. Накарали ги да го погребат със собствените си ръце, неопят, неоплакан, без ковчег. Представяш ли си, тя и децата?! В залата прокурора реагира и я осъдиха на 5 години затвор, защото разказа за зверството. Имахме още един белогвардеец при нас Леонид Цимбал, май бе украинец, но и него го ликвидираха по затворите…” Герман Кабанов е работил като пазач на мина „Сребрица” между селата Кормисош и Мостово, където се формира четата под ръководството на Христо Бузов, в която участва самия Стефан Вълков.

И още един детайл от бай Стефан: „Имахме наши хора в София, те държаха връзка с посолствата на Англия и САЩ – д-р Симеонов, Наско Рачков, адвоката Ловчанов. През цялото време очаквахме помощ, поне с оръжие, храна, облекло. Англичаните отказаха категорично още в началото, а американците обещаваха и нищо не направиха. Оттогава не им вярвам, ама въобще не им вярвам, когато интересите им диктуват са в съюз с болшевиките. Водехме сражения с два шмайзера, 5-6 пистолета, десетина пушки, самоделни бомби и пак се опънахме здраво на потерите, които ни обстрелваха с миномети. А беше и адски студ, страшна зима, но имахме ятаци в селата, здрави селяни, богати помаци, идеалисти момчета, но подкрепа от Запада - никаква…”

И още една история от епопеята. В процеса е съден и ненавършилия 15 г. Георги Иванов Гавазов. По-късно е осъден още веднъж за участие в друга конспирация. След излежаване на втората присъда създава семейство, раждат му се деца, опитва се да заживее нормален живот. На 22 май 1984 г. в КЦМ, където работи Гавазов, е инсцениран пожар, той се хвърля да гаси, но е застрелян от офицер на ДС. Да прибере обгорелия труп е извикан съмишленика му Стефан Вълков, който вижда следите от крушумите по тялото, преди да го прибере в найлонов чувал. Мъртвият и обгорял Гавазов още стискал в ръцете си пожарогасител. Погребението е охранявано от офицери на ДС, защото е забранено на приятелите му да „правят политически демонстрации”. От Асеновград присъства само Вълков, а от Пловдив легионера Димитър Къркев, което старателно е отразено в досиетата им.

Жестоката разпра съвсем не отчайва местните антикомунисти – само през 1951 г. в Пловдив са разкрити 6 нови конспирации с повече от 150 осъдени, следващата година са адвокатските процеси и на католическите свещеници, а през май 1953 г. в тютюневите складове в града избухва първата стачка в комунистическия лагер/ за нея писах отдавна/…

Сега, драги читателю, прочети внимателно присъдата, свали шапка и запали свещица в памет на мъчениците и ако някой, някога се усъмни в съпротивата на българите срещу  комунизма му покажи този текст!

                                                                    ПРИСЪДА
                                   Гр. Пловдив, 19 април 1948 год. 
                               В ИМЕТО НА НАРОДА

Пловдивски окръжен съд  I наказателно отделение в заседание на 5.04.-19.04. 1948 г. в състав:

Председател: Ст. Чучев, п. председател – Ев. Пушев, Член – Ст. Русев

При секретаря Т. Искрова, Р. Димитрова и Нат. Калимирова и в присъствието на

прокурора В. Стояновски и зам. прокурор И. Узунов, като разгледа докладването Ст. Чучев н.о.х. № 1010 по описа за 1948 г. на основание чл. 478 от НС

                                              ПРИСЪДИ:

I . Признава подсъдимите за ВИНОВНИ, за гдето през м. септември 1947 г. до края на м. януари 1948 г. в страната – гр. Асеновград и околията му образували и ръководили организация, която си поставя за цел събарянето, подриването и отстраняването на установената власт на държавата чрез метеж, терористични действия и други общоопасни действия-престъпления, поради което и по силата на чл. 1, ал. 1 от Закона за Защита на Народната Власт, във връзка с чл. 98 от НЗ за всички подсъдими  и във връзка с чл. 61, т. 2 от НЗ за подсъдимия Ангел Ст. Праматаров, ги осъжда да изтърпят наказание, както следва:

1.       Ангел  Стефанов Иванов – 36 г., от Асеновград, българин, земеделец, грамотен, женен,  на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

2.       Димитър Атанасов Захов –51г., от  Асеновград, българин, грамотен, женен, земеделец, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ;  500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

3.       Атанас Стоянов Праматаров – 48 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, земеделец на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

4.       Димитър Сотиров Примов – 40 г., от Асеновград, българин, грамотен, женен, работник на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

5.           Петко Томов Келевски – 64 г., от Устово, Смолянско, българин, женен, грамотен, земеделец на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

6.       Керим Асанов Панджилов – 66 г. от с. Боево, Смолянско, българо-мохамеданин, грамотен, женен, земеделец  на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

7.            Ячо/Иван/ Христов Калеев – 48 г., от с. Кормисош, Асеновградско, бълг., грамотен, женен, земеделец, сега в неизвестност,  на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

8.       Марин Лазаров Ангелов – 25 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, земеделец, сега в неизвестност, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

9.       Константин Кръстев Ангелов – 38 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, сега в неизвестност, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

10     Петър Иванов Семерджиев – 37 г., от  Асеновград, българин, грамотен, женен, бъчвар, на ДОЖИВОТЕН СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на 1 декар нива.

11     Илия Александров Първанов – 38 г., от  Асеновград, българин, грамотен, женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР ; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на 1 декар нива.

12    Ангел Стоянов Праматаров – 26 г., от с. Боянци, Асеновградско,българин, грамотен, женен, на 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР ; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г.  и конфискация на 2 декара нива.

II. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ за гдето през времето м. септември 1947 до края на м. януари 1948 г.напуснали местожителството си и влезли и се зачислили в група, съставена и въоръжена с цел да извършат престъпление  по Закона за народната власт, респективно с чл. 98 и спекулациите от НЗ, поради което на основание чл. 4 от ЗЗНВ във връзка с чл. 99-а от НЗ и във връзка с чл. 6, т. 2 от НЗ ги осъжда да изтърпят наказания, както следва:

1.       Никола Илиев Георгиев – 33 г., от Пловдив, бълг., грамотен, женен, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

2.       Илия Александров Иванов – 37 г., от с. Куклен, Асеновградско, бълг., грам., женен, земеделец, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

3.       Константин Петров Ангелиев – 32 г., от с. Яворово, Асеновградско, бълг., грам., женен, работник, на СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ; 500 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

4.              Стефан Иванов Вълков – 22 г., от Асеновград, бълг., грам., женен,  хлебарски работник, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

5.              Гурко Иванов Арабаджиев – 23 г., от Асеновград, бълг., грам., женен,  работник, на  ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

6.       Борис Йорданов Аргиров – 24 г., от Асеновград, бълг., грам.,не женен,  земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

7.                Георги Стефанов Георгиев – 32 г., от с. Златовръх, Асеновградско, бълг., грам., женен,  земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на 2 декара от нивите му.

8.       Вътю Начев Вътев – 23 г., от с. Караджалово, Първомайско, бълг., грам., женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

9.       Слави Павлов Кацаров – 24 г., от с. Дебър, Първомайско, бълг., грам., женен, общ работник, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

10     Биню Христев Киряков – 23 г., от с. Тополово, Асеновградско, , бълг., грам., женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

11    Константин Николов Игнатов – 26 г., от с. Куклен, Асеновградско, , бълг., грам., женен, земеделец, на ДОЖИВОТЕН, СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 100 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ завинаги и конфискация на цялото имущество.

12    Теню Ангелов Петев – 19 г., от от с. Караджалово, Първомайско, бълг., грам., не женен, земеделец, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

13     Борис Янков Костадинов – 20 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, работник, сега в неизвестност, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

14    Стефан Тенев Димитров – 18 г., от с. Тополово, Асеновградско,  бълг., грам., не женен, каруцар, сега в неизвестност, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

15    Иван Янков Костадинов – 23 г. , от с. Тополово, Асеновградско,  бълг., грам., не женен, общ работник, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

16     Борислав Тодоров Славов – 33 г., от Асеновград, ,  бълг., грам.,свободен, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

17     Петър Георгиев Батинков – 20 г., от Асеновград, ,  бълг., грам., хлебарски работник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

18    Йордан Колев Георгиев – 19 г., от с. Дебър, Първомайско, бълг., грам., не женен, железарски работник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

19    Ангел Рачев Димитров – 19 г., от с. Тополово, Асеновградско,  бълг., грам., не женен, земеделец, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

20    Байрям Исмаилов Асанов – 19 г., от с. Дебър, Първомайско, циганин., неграмотен, не женен, работник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

21     Атанас Николов Пинтиев – 16 г., от Асеновград, бълг., грам., неженен, свободен,

22    Георги Иванов Гавазов – 15 г., от с. Дебър, Първомайско, бълг., грам., неженен, земеделец,

На Атанас Пинтиев и Георги Гавазов, притежавали нужното душевно, зрелостно и нравствено развитие, за да разберат престъпността на извършеното и да ръководят своите постъпки, съобразно своето разумение,  наказанието да се определи от съдия за съдене на маловръстните при Пловдивския областен съд, след като присъдата стане окончателна, спрямо същите подсъдими, за която цел да му се изпрати препис-извлечение от настоящата присъда от частта, която се отнася за тези подсъдими.

III. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ, за гдето през същото време и място са били членове на организацията, спомената в п. I, поради което и по силата на чл. 1, ал. 2 от ЗЗНВ във връзка с чл.98, ал.2 от НЗ и чл. 60 от с.з. ги осъжда да изтърпят наказания, както следва:

1.       Леонид Платонов Цимбал – 47г., от Асеновград, бълг., неженен, грамотен, търговски служител, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

2.       Свещ. Стефан Георгиев Симов – 30 г., от с. Боянци, Асеновградско, бълг., грам., женен, свещеник, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

3.       Христо Димитров Марчев – 33г., от Асеновград, бълг., грам., женен, хлебар, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 50 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на цялото имущество.

4.       Христо Стефанов Иванов – 42 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, чиновник, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

5.       Слави Тодоров Славов – 46 г., от Асеновград, бълг., грам., женен, гостилничар, 10 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на цялото имущество.

6.       Цвета Германова Кабанова – 38 г., от Асеновград, бълг., грам., омъжена, домакиня, 5 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 8 г. и конфискация на цялото имущество. 

IV. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ за гдето през същото време и място са подпомагали организацията, спомената в п. I  и участващите в нея лица, като им дават убежище, доставяли и превозвали храна, давали пари и поради което и на основание чл. 8 от ЗЗНВ във връзка с чл. 100 от НЗ и чл. 60 от с.з., както и чл. 58, т.3 от НЗ ги осъжда да изтърпят наказания, както следва:

1.       Мехмед Салиев Кисьов – 42 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на 2 кози.

2.       Руфат Байрамов Ходжов – 23 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 20 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 20 г. и конфискация на 2 кози.

3.       Али Мехмедов Кикьов – 38 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, бакалин, 12 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 15 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 15 г. и конфискация на 1 крава.

4.       Мехмед Юсеинов Маджуров – 20 г., от с. Карамуш, Асеновградско, мохам., неграмотен, неженен, работник, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

5.       Руфат Алиев Читаков – 24 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

6.       Саид Алиев Читаков – 30 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, работник, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

7.       Рамадан Салиев Кисьов – 23 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, работник, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

8.       Ахмед Ахмедов Джадидов – 27 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, грам., женен, земеделец, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

9.       Рамис Ахмедов Джадидов – 36 г., от с. Мостово, Асеновградско, мохамеданин, неграмотен., женен, земеделец, 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 10 г. и конфискация на 2 овце.

10    Мехмед Керимов Панджиров – 32 г., от с. Виево, Смолянско, мохамеданин, грамотен., женен, земеделец, 5 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 8 г. и конфискация на 2 овце.

11    Веселин Георгиев Примов – 27 г., от Асеновград, бълг., женен, адвокат, 5 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 10 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 8 г. и конфискация на 2 овце.

12    Лазар Николов Ласков – 26 г., от с. Славейно, Смолянско, бълг., грамотен, неженен, шофьор, 3 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 5 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 5 г. и конфискация на 2 овце.

13    Тома Петков Келевски – 25 г., от Устово, Смолянско, бълг., грамотен, женен, дюшекчия, 2 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 5 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 3 г. и конфискация на 2 овце.

14    Константин Иванов Пеевски – 36 г., от Устово, Смолянско, бълг., грамотен, женен, касапин, 2 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 5 000 лв. глоба, лишаване на правата по чл.30 от НЗ за 3 г. и конфискация на 2 овце. 

V. А. Признава подсъдимия Атанас Славеев Рачков – 32 г. от гр. София, бълг., грам., женен, по занятие портиер, за ВИНОВЕН , за гдето през същото време в София в интерес на друга държава издал и събирал сведения с цел да издаде държавна тайна, поради което и по силата на чл. 112, т.1 от НЗ и 60 от с.з. го осъжда да изтърпи 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР  и да заплати на държавното съкровище 50 000 лв. глоба, заменима при неплащане с 6 м. тъмничен затвор, с лишение от правага по чл. 30 от НЗ за срок от 20 г., считано от деня, когато присъдата може да бъде приведена в изпълнение.

Б. Признава същия подсъдим Атанас Славеев Рачков – 32 г. за ВИНОВЕН , за гдето през същото време и място и в София е подпомагал организацията и участващите в нея лица, като служил за връзка за препращане на лица във въоръжени групи, поради което и във връзка с чл. 100 от НЗ го осъжда да изтърпи 8 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР.

В. По съвкупност, съгл. чл. 64 от НЗ на подсъдимия Атанас Славеев Рачков за горните престъпни деяния, определя да изтърпи едно общо наказание от 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР.

VI. Признава подсъдимия Атанас Димитров Ловчанов на 42 г. от Асеновград, живущ в София, българин , грамотен , женен, адвокат, за ВИНОВЕН , за гдето:

А. През същото време в София в интерес на друга държава е издал и събирал сведения с цел да издаде държавна тайна, поради което и на основание чл.112, т.1 и 60 от НЗ го осъжда да изтърпи 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР. Да заплати на Държавното съкровище глоба в размер на 50 000 лв. и лишаване на права за срок от 20 г.

Б. Признава същия подсъдим Атанас Димитров Ловчанов, за ВИНОВЕН, за гдето по същото време и място, узнал, че е извършено престъпление по ЗЗНВ и не е съобщил за това на властта, поради което и по силата на чл. 12 от ЗЗНВ във връзка с чл. 103-а и 60 от НЗ го осъжда да изтърпи 1 г. тъмничен затвор с лишение от права за 2 г.

В. На същия подсъдим Атанас Димитров Ловчанов определя да изтърпи едно общо наказание 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР и заплати в полза на държавното съкровище глоба в размер на 50 000 лв. , както и лишение от правата за срок от 20 г.

VII. Признава подсъдимия д-р Владислав Йорданов Симеонов на 44 г., от София, българин, грамотен, женен, лекар за ВИНОВЕН , за гдето през лятото на 1947 г. подбудил подсъдимия Ангел Ст. Иванов да образува и ръководи в страната организация, която си поставя за цел събарянето, подравянето и отслабването на установената власт в държавата, чрез метеж, терористични действия и други общоопасни престъпления, поради което и по силата на чл. 1, ал. 1 от ЗЗНВ във връзка с чл. 98, ал. 1 и чл. 51, ал. 2 от НЗ го осъжда да изтърпи 15 г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР и да заплати в полза на Държавното съкровище 50 000 лв. глоба, заменима при неплащане с 6 м. тъмничен затвор, с лишение от правата по чл. 30 от НЗ за срок от 20 години, считано от деня, когато присъдата може да бъде приведена в изпълнение.

VIII. Признава подсъдимите за ВИНОВНИ за гдето през същото време в гр. София са узнали, че е извършено престъпление по ЗЗНВ и не са съобщила на властта за това, поради което и по силата на чл. 112 от ЗЗНВ, във връзка с чл. 103-а и 60 от НЗ ги осъжда на изтърпят наказания, както следва:

1.       Никола Георгиев Примов – 22 г., от Асеновград, бълг., грам., неженен, книжар, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

2.       Инж. Васил Симеонов Василев – 47 г., от София, бълг., грам., женен, строителен инженер, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

3.       Стою Петков Алексов – 50 г., от София, бълг., грам., женен, пенсионер, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР;

4.       Матю Петков Дерменджиев – 42 г., от София, бълг., грам., женен, шофьор, 1 г. ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР; 

-          Зачита предварителния арест на подсъдимите, както следва : начиная от 24.03.1948 г. за подсъдимите: Христо Иванов, Никола Примов, Веселин Примов; начиная от 27.03.1948 г. за Руфат Читаков; начиная от 29.03.1948 г. за д-р Владислав Симеонов, Ахмед Джадидов, Атанас Ловчанов, инж. Васил Василев, Стою Алексиев, Матю Дерменджиев, начиная от 6.03.1948 г. за Али Кикьов, Ангел Димитров, Борис Аргиров, Байрям Асанов, Леонид Цимбал, Свещ. Стефан Симов… 

-          Веществените по делото доказателства: два шмайзера, 19 броя различни пушки, 7 различни пистолета, 14 различни бомби, 936 броя различни патрони за пушки, 122 бр. различни патрони за пистолет, 50 кг. взрив, 336 капсули за взрив и 6 кг. Фитил за взрив, КОНФИСКУВА, които след влизане на присъдата в законна сила да се предаде на Дирекцията на полицията. 

-          Присъдата е окончателна и може да се обжалва по касационен ред пред Върховния съд на Републиката в двуседмичен срок за присъстващите подсъдими и в същия срок от датата на задържането за подсъдимите: Ячо/Иван/ Христев Калеев, Марин Лазаров Ангелов, Костадин Кръстев Ангелов, Борис Янков Костадинов и Стефан Тенчев Димитров.

19 април 1948 г.

Пловдив

            Следват печати и подписи на съдебния състав

 
 image

image Георги Гавазов - най-младият горянин от "Национал-християнски кръст"


imageimage
       Бай Стефан Вълков от времето на конспирацията, едва навършил 22 год.





Гласувай:
29


Вълнообразно


1. eltimir - За двама от тях
25.06.2012 21:15
Познавах Стефан Вълков и Георги Гавазов. Прекрасни хора бяха! Впрочем снимката на Гавазов аз съм я правил, от плочата на гроба му. А снимката на бай Стефан той ми я подари, с посвещение. Радвам се, че все пак някой си спомня за такива като нас.
Благодаря за чудесната публикация!
цитирай
2. toross - Да Ангеле, благодаря ти за всичко, което си направил
25.06.2012 21:27
за тези хора! Отбелязвал съм , че си "крада" снимки от твоите блогове, защото се оказва, че са все по-малко хората, които си спомнят за тези герои. Пази ги тези неща, които имаш, защото, убеден съм, ще дойде време, когато да ви се отдаде нужната почит и чест ! За съжаление за Георги Гавазов се знае доста малко дори в Пловдивския край, а и не използвах достатъчно бай Стефан преживе да ми разкаже повече за него.
цитирай
3. eltimir - Не се сърдя
25.06.2012 21:38
Напротив, радвам се, че някой обръща внимание на тези минали събития. Можеш да ползваш всички снимки, които съм поставил в сайта си:
http://eltimir.ucoz.ru/
Ще намериш доста тук:
http://eltimir.ucoz.ru/photo/
Само малка поправка. Бай Стефан ми каза, че Гавазов след като избухнал пожара взел два пожарогасителя, в двете си ръце. Тръгнал да гаси пожара и ДС го застреляли в гръб. "Събрах му останките в един чувал" - ми каза Вълков и се разплака. Гавазов беше един вечно усмихнат човек и дори в затвора не падаше духом. Мъчно ми е и за двамата.
цитирай
4. toross - Благодаря ти още веднъж.
25.06.2012 21:54
Наистина губи ми се разговора за Гавазов, просто не съм записал бай Стефан, но той винаги го споменаваше, дори си спомням, че помнеше името на офицера , който го е застрелял. Доколкото си спомням бил женен в Асеновград или нещо такова. Втория път в затвора били ли сте задно с Гавазов? Хубаво е да опишеш тези неща. Скоро дъщерята на Димитър Къркев ми даде няколко документа от досието на баща си и там стриктно са отбелязали кои са били на пагредението на Гавазов, как за всеки имало залепен човек от ДС, такива ми ти работи - комунистически. Сега се ровя в историята на може би един от най-масовите гробове на избити след 9.9. - до спортното у-ще в Пловдив. Повече от 200 души са изтрепани там. В две ями. Основната убийца е ... жена. Червенокосата Сара, още я помнят в Пловдив. После се изселва в Израел и през 1991-2 г. цъфна в града да търси някаква реституция. Бях свидетел как в общината я разпознаха стари николапетковисти и щаха да я линчуват - не мога да забравя сцената.
цитирай
5. eltimir - Торос
25.06.2012 21:57
Съзнавам, че не му е мястото тук, ама да те питам все пак. Ти да не си от село Торос? Оттам е един мой стар приятел. Казва се Аврам, ама си е чист българин. Някога бяхме колеги в Енергото - Ботевград. Катерехме се по стълбовете и вършехме всякаква опасна работа. Някои наши колеги дори загинаха, ама Аврамчо, слава Богу си е жив и здрав. Срещам го често и не помня някога да сме се подминали без да си кажем дума, Живеем в един квартал.Изключително свестно момче. На моите години е.
цитирай
6. eltimir - Гавазов
25.06.2012 22:03
Писал съм за него, но знам, че има още какво да се напише. Само че сега не съм във форма. В гладна стачка съм, шести ден. А здравето ми не е съвсем добро и вече усещам слабост. Виж в сайта ми. С бай Георги Гавазов бяхме заедно в Старозагорския, по време на втората им присъда. С него, с Иван Долев и Стефан Вълков. Имам доста спомени от тях и част от тях съм сканирал и публикувал. Снимки и писма. Едва после се запознах с Васил Златаров, лидерът на втората конспирация. И той беше прекрасен човек. Толкова ми е мъчно, че всички те си отидоха! Но това е. Един по един си отиваме. Да даде Бог някой да си спомня и след нас. Именно за това ти благодаря!
цитирай
7. toross - Зачетох се в сайта ти, има толкова интересни неща.
25.06.2012 22:29
Всъщност майка ми е от Торос, а аз до 7 кл. съм учил там и с това село са свързани най-хубавите ми години. Имам и къща там, но като си отидаха баба и майка няма кой да се завърти. За този Аврам, за който се сещам е по-малък от теб, а за другия пък е по-стар Аврам Банов - един от малкото , които не бяха влезнали в ТКЗС-то. Всъщност това име е доста разпространено в селото, както и в Дерманци. Не знам защо има някакви библейски традиции, иначе евреи в селото не е имало никога. А ти не се занасяй с гладни стачки - няма смисъл сега от тях, така си мисля, въпреки че...
цитирай
8. eltimir - Дерманци
25.06.2012 22:34
Аврам е роден 1959 година, както и аз. А за Дерманци, учудваш ме. Съпругът на една от сестрите на майка ми е от Дерманци. Абе, май в тая наша България всички ще се окажем роднини!
За гладната стачка нямам друг избор. Единственият изход е да се вдига шум и да накараме мафията, наречена правителство да реагира. Виж сайта ми:
http://eltimir.ucoz.ru/
Там пуснах доста неща.
цитирай
9. анонимен - Г-н Марков, този път ви свалям шапка и покланям доземи !
25.06.2012 23:20
Вие сте изключителен човек !!! Това, което правите в блога си е изключително, то е за поколенията, за неща, които само се е говорило под сурдинка ! Но днес ме зашеметихте с тази публикация !
С почит и уважение - Любомира Илиева Конова, Торонто, Канада
цитирай
10. анонимен - Впечатляващо - съдени 15-16 годишни деца !
25.06.2012 23:22
Наистина комунистите са животни, изроди !
цитирай
11. анонимен - Подводни
25.06.2012 23:37
София-Дерманци, лика и прилика, че и у двете свети електрика..
Тази песен си я пеехме с братовчеда когато гостувах през лятната ваканция на баба и дядо в Дерманци.
Поздрави.
цитирай
12. анонимен - Леле, това е повече от филм на ужасите !
26.06.2012 01:48
Колко хора само са избити, обесени, колко съдби са унищожени. Трудно е да се чете дори, но трябва да се знае, на всяка цена трябва да се знае...
цитирай
13. vencivaleri1951 - Съдени, но не осъдени.
26.06.2012 02:32
анонимен написа:
Наистина комунистите са животни, изроди !

И в момента неплнолетни /над 16 и под 18/ са подсъдни за деянията си, но със занижен състав, и в специален режим. Нещо което на практика препоръча и съдебния състав по горе.
За сведение в лелеения от някои ЗЗД има предвидено смъртно наказание и за непълнолетни/над 15 или 16 / За сведение също...децата от Ястребино са дори малолетни /под 14/ и заглавите им е платен награда на жандармите участвали в клането. Как би коментирал тези действия , а и самия ЗЗД в тази му част.

Впрочем кому е нужно всичко това? Колко години още ще се замеряме с кости? България намалязадвадесет години с над 20%. Това е цифра която е характерна за епидемии, големи войни метежи. Авторът не разбра ли , че неговата политическа формация отиде внебитието главно зарад омразата която насаждаше. Защо не погледне и нещо друго: Компартията се радикализира 23та година. До този момент е общо взето бих казалсговорчива парламентарна фракция без проявени резки действия. До същия период са убити обаче трима премиери/Стамболов, Петков, Стамболииски/ десетки политици, министри, творци/Алеко включително/, загубени са две войни, осъществен е 9 юни. Пак повтарям.левите ги няманикакви в този период...Защо пак кланета, защо пак черни забрадки????
цитирай
14. анонимен - Лошо е да ти дръпнат стола от държ...
26.06.2012 07:01
Лошо е да ти дръпнат стола от държавната софра.
цитирай
15. анонимен - Много малко разстреляни. . . Тря...
26.06.2012 07:59
Много малко разстреляни...
Трябвало е още!
Та се чудя, как ли биха ме третирали мене, ако си извадя надцевката и карабината и започна да тепам военни и полицаи?
цитирай
16. анонимен - Хайде бе измекяри, няма ли да изп...
26.06.2012 08:15
Хайде бе измекяри,няма ли да изпукате най-сетне,че да се спре с това противопоставяне,от което страда целия народ над 20 години
цитирай
17. eltimir - Противопоставянето
26.06.2012 08:19
По мое скромно мнение тук изобщо не става дума за някакво противопоставяне. А за разкриване на историческата истина. Аз например си спечелих омразата на някои пишман антикомунисти, защото доста пъти писах за зверствата и несправедливостта преди 1944 година. Всъщност онова, което се случва след Освобождението, после след 1944 година, и накрая след 1989 година на практика е едно и също. Управляват ни едни и същи, а искрените идеалисти и радетелите за справедливост биват безжалостно изтребвани.
Някакви възражения?
цитирай
18. анонимен - По мое скромно мнение тук изобщо не ...
26.06.2012 08:31
eltimir написа:
По мое скромно мнение тук изобщо не става дума за някакво противопоставяне. А за разкриване на историческата истина. Аз например си спечелих омразата на някои пишман антикомунисти, защото доста пъти писах за зверствата и несправедливостта преди 1944 година. Всъщност онова, което се случва след Освобождението, после след 1944 година, и накрая след 1989 година на практика е едно и също. Управляват ни едни и същи, а искрените идеалисти и радетелите за справедливост биват безжалостно изтребвани.
Някакви възражения?

Това,което пишете, съм го писал и аз десетки пъти,но или ми трият коментара,или започват да ме наричат комунист,човек на ДС и с други най-просташки изрази!Най-невинния ми въпрос беше,какви престъпници бяха децата от Ястребино,че бяха избити по най-зверски начин?До сега никой от тези "демократи"фашисти не иска да отговори!
цитирай
19. eltimir - Нещо позабравено
26.06.2012 08:53
В Старозагорския затвор, където изтърпявах присъда по член 108, за антикомунистическа пропаганда през 1978-80 година се заприказвах с един турчин. И той ми казва:
- Запомни, Ангелчо (Тогава бях на 19 години), няма комунисти, няма фашисти. има добри хора и лоши хора. Любомир Собаджиев, например беше анархист, но беше честен човек. Затова го поразболяха и го оставиха да умре в мизерия. Останахме си добри приятели до края и не се срамувам. Но Стефан Вълков, Георги Гавазов, Илия Минев и мнозина други също бяха честни хора. Именно затова имаха незавидна участ. Също както старите поборници от преди Освобождението са били изтребени или обречени на мизерия от евреина Фердинанд. По-късно синът му Борис продължава тази политика, като преследва всичко здраво и читаво в България. А накрая видяхме и Симеон какво направи. Та те са едни и същи, а уж са противопоставени. Потърпевшите сме все ние, народът на България. А сега тоя Боклук бойко вече осъществява неприкрит геноцид срещу българите. Та следва да се позамислим.
цитирай
20. andrei - Здравей Христо и поздрав за публикацията!!!
26.06.2012 09:33
Само не мога да се начудя на някои хора от репресираните ,как така и с какъв акъл подкрепят правителството на Борисов,който освен,че е с доказано престъпно криминално минало , член на БКП и ДС,и в момента играе същата престъпна игра заедно с БСП-срещу българският народ.Честно не мога да им се начудя!?Ако можеш ми обясни...
цитирай
21. toross - Не обяснявам нищо - пак призовавам към едно -
26.06.2012 11:03
да се чете внимателно и се мисли. Подобен геноцид не е упражняван в нито една страна, с изключение на СССР. Това е само един "дребен" случай в малка околия, ако публикувам списъка на избитите в Пловдивска област само за периода 9-12 .9.1944 г. ще ви завие свят !
цитирай
22. slavimirgenchev1953 - Много изцапани
26.06.2012 11:16
с кръв и облаги има в България. Затова сме с най-много комуняги и агенти на глава от населението. И тук е пълно с подобна гнъсна измет. Лумпени. (((
цитирай
23. andrei - Христо на мен отдавна ми се е завило свят от знанието за събитията след 9.9.1944г..
26.06.2012 11:17
Баща ми,който е бил безпартиен офицер от БА,е убит от комунистическата паплач,заедно с още стотици офицери като него през 1963г.По-скоро ми отговори на поставеният от мен въпрос...А към загиналите в съпротивата,имат моето преклонение и почит!!!
цитирай
24. rumen221 - ДО АВТОРА
26.06.2012 11:41
ПИТАМ

- ПО ЧИЯ ВИНА СЛЕД 9.ІХ.44г., БЪЛГАРИЯ Е ОСЪДЕНА КАТО ДЪРЖАВА - АГРЕСОР, ЗАЕДНО С ХИТЛЕР И МУСУЛИНИ, ТА...

ДО 1968Г СМЕ ПЛАЩАЛИ РЕПАРАЦИИ...???


цитирай
25. rumen221 - ДО АВТОРА
26.06.2012 11:49
УВАЖАЕМИ,

- С ТЕЗИ "АГИТАЦИОННИ" МАТЕРИАЛИ, КОГО СА ЩЕЛИ ДА АГИТИРАТ...

" Веществените по делото доказателства: два шмайзера, 19 броя различни пушки, 7 различни пистолета, 14 различни бомби, 936 броя различни патрони за пушки, 122 бр. различни патрони за пистолет, 50 кг. взрив, 336 капсули за взрив и 6 кг. Фитил за взрив,"

- ТОВА СА ДОСТА СИЛНИ АГИТАЦИОННИ "АРГУМЕНТИ"... С КОИТО ДОСТА МАЙКИ СА ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ПОЧЕРНЕНИ...

цитирай
26. andrei - Досиетата на ДС днес се отварят избирателно,а
26.06.2012 12:07
има още много какво да научим.Как комунисти са избивали комунисти,как земеделци са предавали земеделци и са ставали доносници на ДС,как след 10.11.89г.са се фабрикували героични биографии на хора които бяха начело в СДС и още и още интересни и позорни факти за тези които гордо се пъчеха в челните редици на СДС и които по нареждане на техните кукловоди го съсипаха,като преотстъпиха икономическата и политическа власт на комунистите.Разбира се това им бе добре заплатено.Мога да изброя стотици имена,включително и репресирани ,които се продадоха без капка свян за благини от ДС и БКП-които в интерес на истината,знаеха как да наказват непослушните и награждават послушните и сговорчиви люде!И днес тези хора продължават да вършат своята долна дейност,някои добре прикрити зад фасадата на репресирани.Сигурно загиналите в съпротивата срещу комунистическата паплач се премятат в гробовете си от това което вършат днес така наречените техни другари.
цитирай
27. vencivaleri1951 - Господине Вие или малко сте чели, или просто говорите без да мисли.
26.06.2012 12:16
toross написа:
да се чете внимателно и се мисли. Подобен геноцид не е упражняван в нито една страна, с изключение на СССР. Това е само един "дребен" случай в малка околия, ако публикувам списъка на избитите в Пловдивска област само за периода 9-12 .9.1944 г. ще ви завие свят !


Гражднаски войни, неподчинение, съпротива или както и да се нарича е имало почти във всички страни в разрични периоди от време. Да хванем една Франция например/една от архитектите на съвременното общество/ Губи около 30% от населението си по време на революцията . След това губи десетки хиляди по време на Комуната. След падането на режима на Петен през ВСВ имаме авсолютно същият трибунал/осъдено правителство и чиновници/ посръжници на Петен и проче. Мащабите са далечпо внушителни от тези на нас/страната е по голяма/ След това започват противоборства зарад колониите и проче. Отново опити за превлати, разстрели, затвори на много хиляди души. Отидете във вранция и започнете да вадите в нета списъци на жертви било на колоблационисти, било на тези от съпротивата. Било на голисти пило на противниците му...Извадете и вижте какво ще Ви се случи. Да, след 9ти септември са се случвали ужасни неща. Курбан са отишли хиляди съвсем невинни. Едва ли има някой който да не знае това. Едва ли има род у нас който да не е засегнат било преди 9ти септември, било след. Всеки от нас е хванал кости на близки от преди не знам колко си години и ги размахва , и иска мъст. То и за това сме на това дередже. Поритическите брокери само това чакат , дори и ни подклаждат да се мразиме та по лесно да ни "стрижат" Пардон...да ни дерат.Или както казват на изток..."Мечтаеш ли за мъст, копай още един гроб" С "мечти" като Вашите "погребваме" страната си
цитирай
28. toross - Андрей, за съжаление си прав -
26.06.2012 12:20
Аз бях удивену когато разбрах , че един от съюзите на репресираните подкрепя за втори мандат сегашния председател на комисията по досиетата Евтим Константинов - бивш милиционер и Екатерина Бончева - слуга на Софиянски и Любо Пъпката. Дойде шефа на Европейската платформа Г. Линбланд да им каже, но... Което не значи , че ние трябва да си мълчим и да не правим каквото можем... А на комунистите да напомня, че най-радикалният горянин Димитър Примов е бивш член на тяхната партия, но като видял какво се случва след 9-ти хваща гората и оръжието.
цитирай
29. toross - vencivaleri1951 - много ви се иска да остане разказаната история на комунизма, но...
26.06.2012 12:26
Във Франция , за която говорите т. нар. "съд над военнопрестъпниците", подкрепящи Хитлер осъжда ... 18 души, от които на смърт 6, а българския "Народен съд" - 2 230 души; според издадената "Черна книга на комунизма" във Франция избитите в България по политически причини по времето на комунизма са 224 000 /стр. 143-148/.
цитирай
30. rumen221 - ТОРОС - ПОМИСЛИ...
26.06.2012 12:40
ЗАЩО НЕ МИСЛИШ...?

- ЗА ФРАНЦИЯ, КАКТО И ЗА ГЕРМАНИЯ - ТОВА Е ПРОЦЕСА ЗА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ...

- ЗА БЪЛГАРИЯ "НАРОДНИЯ СЪД" Е ПО ЗАПОВЕД НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ - САЩ, АНГЛИЯ И СССР И ВСИЧКИ ПРИСЪДИ - ПОВТАРЯМ..., ВСИЧКИ СА УТВЪРЖДАВАНИ ОТ СЪЮЗНА КОМИСИЯ...

- ЗА УБИТИТЕ У НАС ЗА 20 ДНИ...
1. КОМУНИСТИТЕ ПАРТИЗАНИ СА БИЛИ 2500 И ПОЛОВИНАТА СА ИЗПРАТЕНИ ДИРЕКТНО НА ФРОНТА С/У ГЕРМАНЦИТЕ.
2. КАК ЗА 20 ДНИ 1300 ДУШИ СА СМОГНАЛИ ДА УБИЯТ И ПРИКРИЯТ ТРУПОВЕТЕ НА 200 000 ДУШИ...
3. КЪДЕ Е СПИСЪКА НА УБИТИТЕ..., ЛИЧНО АЗ ГО ЧАКАМ 23 ГОДИНИ...

МИСЛИ, ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ИЛИ ГОВОРИШ...

цитирай
31. andrei - Христо,бях те помолил да ми отговориш на поставеният
26.06.2012 12:53
от мен въпрос в първият ми коментар.Не го заобикаляй,ако наистина си сторонник за истината.Как така репресираните от ком.режим,днес подкрепят комунистическо-милиционерското правителство на Борисов,чието криминално минало и настояще,и чието членство в БКП е ясно за повечето хора.Да споменавам ли.че баща му бе полковник от милицията в трето РУ София и славата му на най -жестокия милиционер е известна в целия квартал,който преди 10.11.1989г.се изказваше по разни партийни събрания,че лагерите трябва отново да се отворят и заработят...?Хайде...чакам отговор.
цитирай
32. strannica - Тези факти има ли ги в школските учебници по история?
26.06.2012 12:55
Това са факти от българската история.
Изучават ли се в училище?
Съответно - колко хора знаят за тях?
Докато постинги като този са сензационни, а не познати от училищната програма - ще има "размахване на кости на близки".
цитирай
33. godlieb - ПОДОБНИ ЧЕТИ Е ИМАЛО И В КАМЧИЙСКИЯ КРАЙ
26.06.2012 13:14
РАЗУЗНАВАЧЪТ РАЗКРИЛ ЧЕТИТЕ ЗА ТЯХНОТО УНИЩОЖЕНИЕ Г.А. - СЕ ОКАЗВА БИВШ ПОЛИЦЕЙСКИ ДЕТЕКТИВ ПО ЗЪРНОИЗНОСА.
цитирай
34. vencivaleri1951 - Остава да кажете и колко човека са осъдени Нюмберг
26.06.2012 14:12
toross написа:
Във Франция , за която говорите т. нар. "съд над военнопрестъпниците", подкрепящи Хитлер осъжда ... 18 души, от които на смърт 6, а българския "Народен съд" - 2 230 души; според издадената "Черна книга на комунизма" във Франция избитите в България по политически причини по времето на комунизма са 224 000 /стр. 143-148/.


Господине, просто не сте в час се оказва. Тези 18 човека са Петен , членовена кабинета му и други висши сановници и тях по конституция ги съди Върховния съд или както там се нарича. Иначе по райони нещата са направо ужасяващи в сравнение с България. Първата чистка я правят маките/партизаните/ Там няма съд както и у нас. Не сте ли гледали фирми поне. Там дори линчуват, убиват, стрижат проститутките които са спали с немци. През 60те живях с нашите там. Ами още съдеха колаборационисти-работели с германците за депортацията на евреите , както и такива които са били внедрени и работели срещу съпротивата. След това не забравяйте/ако сте знаели въобще/, че законопроектът за Народния съд е внесен от земеделците/Н Петков и Гемето/ и също той/трибунала/ е клауза от мирния договор ,наложен ни от победителите.
цитирай
35. vencivaleri1951 - СтраННица:) съгласен съм с теб, но
26.06.2012 14:47
strannica написа:
Това са факти от българската история.
Изучават ли се в училище?
Съответно - колко хора знаят за тях?
Докато постинги като този са сензационни, а не познати от училищната програма - ще има "размахване на кости на близки".


трябва да се изучават нещата безпристрастно, като фактология на миналото и без да се търсят девиденти от това в бъдеще.
За горяните поне по мое време се учеше, но едностранно, както едностранно се учеше и за съпротивата преди 9ти. Безспорно различни са Лорка, Пикасо, Гео Милев, Вапцаров от Берия, Мирчо Спасов и Газдов Така различни има и сред горяните. От справедливо вдигнали се против насилствената колективизация, до отчаяни главорези.
Точно сред тези осъдени/няма да споменавам имената им зарад наследниците/ са и тези убили за нищо шефа на Пловдивското лесничейство. Впрочем баща на бившия директор на радиото от 90 -Вечислав Тунев. Виждайки, че горяните са обградени от войска и имайки авторитета да я спре той отива при горяните да сложат оръжие и да не не се пролива излишна кръв. Виждайки колебание в част от хората си тарторите на горяните го убиват по най жесток начин. Тъй като съм запознат със случая, и знам, че този епизод, а и други са влезнали в мотивите на съда имам правото да попитам автора, защо е спестил тези мотиви на съда в постинга си?
Ето аз знам мотивите за разстрела на Вапцаров и съвсем открито казвам, че ЦК има далеч по голяма вина за разстрела му отколкото съда. Присъдата е перфектна.
Ръководството на партията е виновно, че с цел популярност го вкарва като член на ЦК и то като шеф на бойния отдел. Горяните драга "Странница" не са излезли в гората като екип от оринтолози. Те са били с оръжие, нападали са, убивали са и в повечето случаи невъоръжени или слабо въоръжени хора зарад идеи, зарад това, че вършат нехаресваща им на тях дейност. Жертви са ставали и съвсем незначителни хорица като лесничеи, текезесари и прочее. Между другото и те мандри са нападали:)))
цитирай
36. анонимен - Това за Франция е вярно. По една ТВ ...
26.06.2012 15:00
Това за Франция е вярно.По една ТВ документален филм посочваше 80 000 избити, което е много повече от осъдените от Народния съд.Такива гонения на сътрудници на хитлеристите е имало във всички други държави окупирани от тях.Кинохроники показват как пребиват в Полша гонител на евреите, след отстъплението на германците.Направо го пребиха с бастуни и ритници на улицата.Това което се случва при нас след девети септември 1944 г. не е чисто българско дело.Това е работа на външни сили, внедрили свои хора в новите управляващи /друга тема/и така си отмъщават на тези, които са подкрепяли Германия и постигат целите си под злата маска на комунизма.При нас помирение няма да има, докато едностранно гледаме на нещата.Стефан Бочев, лагерист от Белене има верен поглед върху събитията и дава достатъчно примери в книгата си.Не обвинява никого, дори доносниците, защото всеки е поставен при различни условия.Точно един честен комунист от охраната на лагера му е помогнал да излезе от там.Точно комунистите спасяват ген. Вълков, когато земеделския водач Петър Сърбински му заврял главата в тоалетната и го пита:,, Ти уби Стамболийски! Е, как е сега!? Колкото до това, че имената на горяните ще се четат на зари и вечерни проверки - едва ли! Колкото се четат вече на партизаните, а дори и на националните герои едва ли предизвикват някакъв патос.Тези имена ще са живи, докато ги помнят съвременниците и толкова.Внуци правнуци вече не знаят кои са бабите и дядовците им и де лежат костите им.Пробвайте, накарайте някакви млади хора да ви покажат в селското гробище, където не са стъпяли хич или години...Но ако има някаква политика в тази насока, не трябва да делим защитавалите България и борили се за идеи на ,,преди'' и ,, след''.Разединението ни убива.Преди 20 г. почти не се говореше нищо за летците защитавали София през ВСВ /сега пак, за да не дразним новите братя, а на техните вдигаме паметници/.Сега забравихме пък героите граничари, които славехме при социализма.Е, така няма да я докараме до никъде.
цитирай
37. mitata67 - Поздравявам автора.
26.06.2012 19:00
Всичко което е написано е истана. Аз съм от този край. Като малък съм слушал от дядо ми и други стари хора. Тогава го възприемах, като страшна приказка. Дядо ми Бог да го прости е бил ятак на Митю Ганев. Той ми разказваше как комунистите са избивали своите другари от завист и злоба. Брат му също е такава жертва. Незнам, но истината не е "замерване с кости". Истината просто си е истина. Припомнянето на тези събития трабва да ни направят по-мъдри.
Поздравявам всички, които обичат истината! Прекланям се пред борците, готови да се жертват за нея.
цитирай
38. lisa19 - Цъцъц....
26.06.2012 20:07
За някои истина, за други лицемерие. Хайде всеки да си нарами дивидентите от преди 9 за някои, а за други след 9 да видим какво ще стане. Ще се изпотрепем бе хора. Сега сме 21 век, 2012 година, а се пускат някакви архиви от 1948 година. Това не е нормално. Не е!!! С изключение на двама-трима, другите пишете тотални глупости. Аман от простотии. Винаги съм си мислила, че Италия е страна, която след ВСВ е направила нещо много истинско. Ако не се лъжа в парламента на Италия е избрана роднина на Мусолини. Някои са запознати кой е той. А тук, тук как е моля??? И докога ще си трием носовете ти си такъв, оня е еди какъв си. Ей затова ще си тънем в гнусотията и простотията, защото мисленето ни е много назад в годините. С такова мислене ще се ровите постоянно в калта и се потъва, вместо да излезем от дъното, то някой все ни тегли към него. Не ви ли омръзна???????????
цитирай
39. анонимен - Какви факти , от коя история ?
26.06.2012 20:51
Моля моля, господа, в училище не се учи ИЗОБЩО историята на България след 45-та година. За какво говорим :D
цитирай
40. toross - Реакция на внучката на Димитър Примов,
26.06.2012 21:40
написана във Фейсбук. Представяте ли си, ако се разкажат историите на всички семейства -
Katya Primova - В този списък е и дядо ми, който по онова време бил на 39 години: смърт чрез обесване, 500 000 лв. глоба, конфискация на цялото имущество. Жена му и трите му му деца - между 9 и 14 годишни (татко бил на 12), били изгонени от Асеновград и после над 40 години преследвани, а пък отговорен партийци ми заяви в очите, когато бях още сравнително малка, че "се гледа до девето коляно".
цитирай
41. анонимен - Баси изродите ,
26.06.2012 23:33
Са комуноидите - то това е чсно -но некво лице като марков да ги изобличава е направо гавра ...
цитирай
42. анонимен - С удоволствие ви чета г-н Марков,
27.06.2012 11:20
в последно време научих толкова нови неща, за които в училище не се е споменавало. Аз тази година завършвам 10 кл. и по история учителката ни се придържа строго към учебния материал без да споменава нищо за събитията след 1944 г. Поздравявам ви и ще продължа да ви чета с удоволствия.
цитирай
43. blm - Това обяснява защитата Ви на комунистическите убийци
28.06.2012 21:26
vencivaleri1951 написа:
Във Франция ... През 60те живях с нашите там.

цитирай
44. lisa19 - Смешни са някои хора, доста смешни.
29.06.2012 20:27
Като това например, че се защитават "комунистически убийци". Както се казва "Боже опази сляпо да прогледне". Е, някои ще си живеят с омразата и простотията. Какво да правим. Още от както е създаден света тя си шества по него и ще си шества. Само, че мисълта освен, че може да е противна и твърде неинтелигентна, тя може да бъде и широкоскроена. За разлика от батаците в нечии глави, то се радвам, че все още има хора умерени и адекватни.
цитирай
45. анонимен - saglasna sam s lisa19
30.06.2012 00:09
saglasna sam s lisa19
цитирай
46. toross - Още за драмата на ... внуците -
30.06.2012 03:34
Katya Primova
Бях в ХI клас, когато ме разконспирираха като враг на народа. В малкия градец Лъки, където татко беше миньор, защото поради лошото си потекло друго не можеше да работи (ама аз не съм била тогава в час с действителността) дойде един партиен секретар, запознат с историята на рода ми пръв партиец и поканил Тома Димитров Примов да му докладва за хорските настроения. Разбира се, татко отказал. Оня го заплашил, че ще си изпатят дъщерите му. (Моля, да не ми се оправдават някои, че нямало как да не станат доносници. Човек сам си избира в какви отношения да е със съвестта си.) И изпатих си аз - наглата, че знам и мога. Наложи се да довърша гимназиалното си образование в Пазарджик при дядо и баба по майчина линия. Тъй като имах някакви личностни качества, станах любимка. И когато един ден помагах на класната ми Лилия Димитрова за писането на дипломите, влезе училищната чистачка и й подаде писмо. Класната се учуди, скъса плика и зачете на глас: "Държа да ви уведомя, че дядото на ученичката Катя Томова Примова е осъден на смърт като врат на народа, за да го впишете в характеристиката й." Спомняте ли си, че имаше хапрактеристики. Те се подаваха при приемането в университета, но за журналистика бяха потребни още с подаването на документите- и то от ОК на БКП. Затова кандидатствах филология. А пазарджишката ми класна прочете писмото пред мене, сълзите ми потекоха, тя го скъса, хвърли в кошчето и каза: "Аз пиша характеристика на Катя, а не на дядо й." Написа ми супер характеристика, но аз си я заслужавах, защото бях добро момиче. А онази, която се опита да ме очерни - класната от Лъки, много посредствена учителка по история Николчева с родители активни борци, на някаква среща на тамошния випуск питала за мене и дори споделила, че има грях към Катя.
цитирай
47. samvoin - Копнах постинга в блога ми, макар с ...
06.07.2012 00:51
Копнах постинга в блога ми, макар с голямо закъснение.
Но от него, само не разбрах единствено - от кога се появи ЕТНОС "помаци"?!
цитирай
48. toross - Христо, а ти как би ги класифицирал ?...
06.07.2012 03:10
По-важното е, че има помаци в конспирацията, че са били едни от най-верните ятаци на горяните, че съвсем не е вярна приказката, че няма цигани и помаци , които са се борили срещу комунизма...
цитирай
49. samvoin - Аз бих ги класифицирал, като такива ...
07.07.2012 00:36
Аз бих ги класифицирал, като такива каквито са и каквито са класифицирани от историята и етнологията, а също от генетичните изледвания - ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ, които изповядват Исляма и впрочем между тях има и български националисти!
Просто, неправилно квалифицираната и набедена като "български национализъм" ислямофобия, започна да ги отблъсква от това понятие, да ги тласка в лагера на ДПС, както и феодалното властване на някои бандити в покрайнинните - планински села и респективно, да турцизира някои от тях, а и да им внушава някаква "небългарска етническа принадлежност", която още коминтерна опитва да им внуши при Димитров - след разтурянето на дружба "Родина" - като "фашистка" и натикването на великия българин - Мустафа - Маню Шарков в лагер за две години.
Да не забравяме, че "помак" е и полковник Серафимов - бранителя и на Шейново и загинал там, да не забравяме и паметниците на "помаците" край Одрин и колко дават живота си там.
Прочие, аз лично считам за обидна думата 'помак" и въобще бих я забранил редом с "гяур", ако имах власт и смятам, че тя е умишлено пропагандирана, зная и че е обида за някои българи - мюсюлмани от Родопите.
Правилното им наименование е - българи - мюсюлмани, дори не и "мохамедани"...
Разбира се, че ги има и в горянското движение и в други патриотични организации - преди 1944-а, а и след 1989-а година, в борбата срещу комунизма и деленето на България, а също и в борбите за Национално обединение.
Не само ги има, а е много значителен и техния дял сред жертвите, за изброените неща.
Никой нормален човек и българин, не може да го оспори.
За това аз смятам, че българският националист - НЕ МОЖЕ ДА Е ИСЛЯМОФОБ и въобще не бива да дели българита на вери, региони, класи, касти, съсловия или ако го прави - той не може да е българин, патриот и националист.
За България са допринесли и българи - мюсюлмани, католици и православни и е спорно, чии дял е повече в патриотичния и родолюбив принос и героичните саможертви!
Да не забравяме, че българи - мюсюлмани
цитирай
50. samvoin - бяха помощниците в Родопите - с д...
07.07.2012 00:37
бяха помощниците в Родопите - с доброволен труд и средства наскоро, за построяване на наши - православни храмове, а някои "православни" и "български националисти", ни настройват да им чупим и скверним храмовете и ходят да го правят.
Техните екскомунистически и понастоящем ционистки задници обаче, а също и българофобски - просто "лъснаха", за пред всеки нормален човек и истински националист, които обаче у нас сме все повече дефицит...
цитирай
51. samvoin - Да, разбира се, че и сред циганите ...
07.07.2012 00:46
Да, разбира се, че и сред циганите има борци срещу комунизма, борци по фронтовете на България в борбите за Национално обединение, бранители на границите ни и участници в Български национално-революционни и обединителско - съединистки организации.
Има и много допринесли за Отечеството ни и със своя почтен труд, като честни и почтенни труженици.
Но за циганите е вече друга темата, те езиково са ОТДЕЛЕН ЕТНОС И НАРОД, макар без своя обособена държава и макар пръснати по цял свят.
Макар и че е нормално, българският циганин - да е БЪЛГАРИН ПО НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ и всеки от тях, да заживее с това самочувствие, а България и българският патриот, да разглежда почтенната и достойна част от тях като такива и да ги уважаваме като свои съграждани - жертва почти на онова, на което и ние.
Те обаче, все пак са друг етнос и имат друг майчин език повечето и за това не смятам, че е редно да им слагаме знак за равенство с "помаците".
Да, повечето цигани на нас - православните българи, са ни братя по вяра, но не и по език, по какъвто са ни "помаците" или БЪЛГАРИТЕ - мюсюлмани.
За разлика от други етноси обаче, циганите не са патологични българомразци и не са представлявали никога у нас, нечия чужда пета колона и агентура и няма и как да представляват, за разлика от евреите и турците - имащи и "друг избор" за нация, а и патологични исторически българофоби и първите и християнофоби, поне ционистката и талмудска част от тях.
Да, сред циганите днес има и значителен брой криминални, асоциални и долнопробни отрепки, тънат в масова безработица, десоциализация, неграмотност и мизерия, но дали трябва да ги обвиним исторически всъщност, именно тях колективно или да преценим обстоятелствата, поради които са такива днес?
Да не забравяме и аз вече го казвам неведнъж, че този етнос беше у нас умишлено сегрегиран и делен от нас, специално за него - именно при "хуманния социализъм на равенството" на Тодор Живков, бяха построени места за сегрегация - наречени ГЕТА и бяха умишлено делени, да не
цитирай
52. samvoin - съжителстват с нас и до нас (Макар ...
07.07.2012 00:54
съжителстват с нас и до нас (Макар някои да твърдят, че самия Живков имал нещо румънско - циганско в произхода си и имал дядова фамилия "Ашаров" или "Яшаров", не зная това честно казано, доколко е вярно...).
Те бяха умишлено натиквани в Строителни войски и на "периферни" работни места, само като обслужващ персонал и на най - лошите работни места, на които друг етнос не желаеше да отиде.
На тях им се даваше от "най - хуманния строй" и система, жилище само в покрайнините на града и селото, парцел за барака или ведомстено и прочие...
С идването на "демокрацията" и "демократичният преход" - вече и социален геноцид, повечето от тях загубиха и мизерната си работа и жилища и съвсем се десоциализираха.
Загина и религията след 1944-а, сред цялото ни общество и всякакви нравстени и духовни ценности.
Да не забравяме и че разбойническата номенклатура на бившите комунисти, станала едра феодал - капиталистическа или наречена днес модерно - "олигархия", продължи с още по - голяма пара у нас, между нас и тях - политиката "Разделяй и владей", настровайки ту тях срещу нас и ужким ронейки 'крокодилски сълзи" пред тях и наостряйки ги срещу някакви имагинерни "фашисти" - провокатори създадени от тях, за да гласуват за тях, ту нас срещу тях - чрез създадени от екскомунистическата банда и върхушка пишманнационалисти, като Боянов, Сидеров, Каракачанов - всичките бивши доносници на политическия отдел на ДС и пребоядисани за една нощ в "националисти" - незнаещи и значението на тази дума.
Те тенденциозно създадоха представата у нас, че национализъм е равно на сляпа омраза към всички малцинства, към всички различни и най - вече обаче - задължително към циганите и всички мюсюлмани.
Да не забравяме обаче, че комунистическите - номенклатурни отрочета и синчета, отидоха да следват на Запад, бяха "гушнати" от същия този "демократичен" Запад и вербовани от новите господари и силни на деня.
Вербовани от българофобските и антихристки сили там, от създадените у нас клетки на световния спекулант - Дьорд
цитирай
53. samvoin - Шорош или известен у нас като Джордж ...
07.07.2012 01:02
Шорош или известен у нас като Джордж Сорос, ужким "филантроп", американски гражданин и "богат добър бизнесмен", но всъщност паразитен враг и на американското общество и нация, но особено много и по ред причини на обществата и нациите в Източна Европа, на Православната вяра и на "гоите".
Същите тези изчадия и недоносчета, бяха вербовани за пари или много пари в западните институти и университети, от същите ядра и клетки на този световен спекулант - чиито произход и "религия" са известни на всички.
Този същия, взе да плаща на произведените от тези псевдонационалисти и псевдо-"правозащитници", за да настройват именно нашите два етноса и да превърнат вече пропастта между нас - "завещана" ни още от комунистическия режим, вече в тотално нетърпима ненавист и социално - етнически конфликт, настройващи бедни срещу бедни и "гои" срещу "гои"...
Това разбира се, гарантира спокойствието на техните "татковци" и покровители - феодални владетели, превърнали и разчленили в своя полза държавния капитализъм, незнайно защо наречен комунизъм, че и "социализъм" - вече във феодален, а духовния и нравствен геноцид над цялата ни нация - и в социален, който да доведе до озлобление, а медийната пропаганда обаче и псевдоопозицията, да го канализират в правилната за тях посока - отърваща и на чуждата пета колона и външните господари и нашественици от новия СССР и двете желаещи да властват над света страни и нации, с които си поделят "баницата" бивша България, за да имат международен комфорт престъпленията им.
Именно за това, освен дето тази система, съда и правоохранителните и правораздаващи органи, освен дето УМИШЛЕНО толерират сред циганите, различни престъпни банди и елементи и нехранимайковци, а на някои нялаха и пари и дадоха и медийна изява, но и толерират и провокатори като Цветелин Кънчев сред тях и като Боян Боянов и Прасимир Каракачанов сред нас, наливат им средства, дават им медийна изява и ги представят като "радетели" за нашите етноси и като "български националисти" - последните..
цитирай
54. samvoin - Случаен ли е смятате, този проце...
07.07.2012 01:09
Случаен ли е смятате, този процес?
Според мен - не е...
Огледайте се и ще видите, дали на мен ми се привижда или си измислям!
Ако не виждате, значи сте слепи или ТАКА ВИ ОТЪРВА и сте ЕДНИ ОТ ТЯХ!
Да не забравяме също и че докато циганите бяха сегрегирани по времето на "хуманния строй", то етноси - представлявали винаги традиционно чужда пета колона, шпиони и подривни елементи - като евреите и турците или турчеещи се еничари най - вече, бяха облагодетелствани и за сметка на българите.
Да не забравяме, че сред имената на най - големите комунистически мародери след 9 септември 1944-а година, са именно "богоизбраните", както и във "Великата октомврийска социалистическа революция" - особено до Сталин, но и при него и след него ги има.
Да не забравяме и доминиращите имена, именно във втори състав на "народния съд" след 1944-а.
Да не забравяме и че комунистите, за да прикрият своето приветстване на германците в пропагандата си у нас, да прикрият диктуваната от Сталин - временна близост с нацизма и по други причини, си приписват с пълна гордост терористичните действия на еврейски екстремистки организации - нямали общо с тях, а след 9 септември 1944-а година - еврейски антихристи и екстремисти, хитро и "досетливо" се присламчват към тях и се обединяват в единен фронт срещу българите и техния елит, най - вече военен, научен и интелектуален, но и духовен и религиозен...
Замениха го с масонски, хомосексуален, бездарен и чуждопоклонен - преедимно...
Да не забравяме, че при комунизма и на евреите извън БКП (С много малки изключения!), е гарантирана блестяща кариера, а вкараните в комунистическите затвори за отявлен шпионаж или публични изяви - тълкувани като "антикомунистически", на един по - късен етап, са също доносници и "двойни играчи".
Да не забравяме и през комунизма, както през феодал - капитализма, "перестройката" и либерстията на бившите комунисти - станали парламентаристки феодал - капиталисти - "холокоста", "6 000 000" и "газовите камери" по времето на Хитлер и ВСВ
цитирай
55. samvoin - само за евреи, бяха отново така &...
07.07.2012 01:20
само за евреи, бяха отново така "сакрални" и дори когато комунизма, ужким "осъждаше" ционизма в ООН, като "форма на расизъм" - каквато и меко казано е, всъщност му помагаше с тази пропаганда и клеймото "антисемитизъм" - за вярващи антиционисти - християни и мюсюлмани.
СССР имаше 50 пъти силата и възможността да затрие Израел, но не го направи, а именно и Сталин го създаде.
Колко евреи - истински антикомунисти и небългарофоби всъщност, можем да видим и отбележим?
Всички наричащи се "антикомунисти" от тях, са или с доносническо минало и досиетата им излезнаха или бяха скрити, а също и българофоби или чужди, а някои и двойни и тройни шпиони - на няколко чужди централи.
Да, те разбира се станаха първи "некомунисти" и "антикомунисти" предвидливо, "адаптираха" се - макар и номенклатурни синчета и станаха си отявлени ционисти, антихристи и антибългари - есктремисти.
Нека не забравяме, какви са и Маркс и Ленин - от семейства на талмудо - хазари.
На турците пък, поне до 1986-а година се даваха допълнителни стипендии, плащаха се пътни зад гърба на останалите етноси, пускаха се с предимства на работа и с тройки в нашите ВУЗ-ове, а българите бяха разпределяни в покрайнини и "смесени райони".
Това се правеше, отначало защото се готви коминтерновска "Турска социалистическа революция" и "турски социалистически елит" - който да замени тамошния за наша сметка, а с тази цел и се турцизират българи - мюсюлмани и цигани, а от друга страна и от страх да не станат турска пета колона, на "вражеска Турция".
Да не забравяме, че силна Турция - "Дамоклев меч" над България, бива изгодна не само на Запада, не само на ционистите за тяхната ислямофобия и на англосаксонската колонизация на Близкия Изток и тази на тамплиерите - богоборци, както и Турция като "буферна зона" и техен тил срещу Православна България, но е нужна и на СССР - за да ни манипулира чрез заплаха от нея, нужна е била и не само на СССР, а и на руските - монархически имперски амбиции някога.
Тези турци обаче, взеха да пътуват на
цитирай
56. samvoin - Запад и в Турция, взеха да виждат, че ...
07.07.2012 01:28
Запад и в Турция, взеха да виждат, че "социалистическият напредък" е не много истинен и реален и да смятат, че Турция и Запада като ги манипулират и вербоват и ще ги срещнат с "отворени обятия" ако бягат и вършат не само срещу режима подривна дейност, а и срещу България.
Освен това, двойните им игри съвпаднаха и с решението на "затоплянето" между СССР и Запада, както и "смяната на окупационния караул" у нас, от Рейган и Горбачов и поделянето на България, при което Живков - най - дългогодишния колониален губернатор, се решава да бъде отстрелян, вече като "излишен" и вреден даже за новите цели и конюктура.
Ето защо, някои казват, че "възродителния процес" му е "капана" от довчерашния "голям брат" - СССР и "матушката" и от "перестройчиците", включително за да се докаже на "блаженните вярващи" в комунизма още у нас, "антикомунизма" и "псевдокуминизма" на Живков, че и "национализма".
Други пък казват, че криптоционистите и двойни агенти - евреи сред съветниците му (Единия в 1992 признал, че е бил агент на МОСАД като съветник на Живков и уволнен в края на 80-е на миналия век, в подозрение за шпионаж към Франция.), са целели ненавист между християни и мюсюлмани и полза за Израел в Близкия Изток, както и ранни "Босна и Косово" у нас, а от това и Турция се е възползвала и нейните шовинистични и сепаратистки - неоимперски аспирации.
Кое от всичкото е по - вярно, не мога със сигурност да кажа, а може и от всичко да има малко вярно.
Въпроса обаче е, че "капана" е "щракнал" за Живков, но и за цяла България.
Живков подема нескопосания опит, да прави от турците и турчеещите се "българи" - налагайки им насила нови имена и подемайки нескопосана патриотарска реторика, като последна спасителна...
Тази тенденция, е при почти всички комунистически диктатори.
До този момент обаче, въпроса е колко "антикомунисти" сред турците можем да срещнем, ако не броим отделни сепаратисти?
Комунисти и доносници, можем да срещнем "бол"...
Колко горяни - турци има?
Къде са турските антикомунисти, когато
цитирай
57. samvoin - комунистите превръщат българите с ...
07.07.2012 01:36
комунистите превръщат българите с кръв в "македонци", предават земята ни, "разкулачват", убиват Православието, изтребват елита ни?
Къде са и когато именно, позабравения факт - сменят имената на българите - мюсюлмани, с турски и арабски?
Но и дори когато отнемат на българите - мюсюлмани насила, въобще мюсюлманските имена и прогонват много от тях от България (Нещо, макар и много по - маломащабно, нескопосано и краткотрайно прави и Фердинанд, станал "инженерно" - ужким "православен" и по конюктура, с "покръстването" на българоезичните мюсюлмани със сила в 1910-а година на миналия век.)?
Колко борци срещу комунизма - турци виждаме тогава?
Много от тях, се примиряват със смяната на имената си и не става антикомунисти и даже веднага през "възродителния процес" над тях и губенето на привилегиите им над нас и други етноси, но стават едва когато западния и останалия дори свят, обръщат внимание на този процес и особено на "Голямата екскурзия" - пак благодарение на българи - антикомунисти и националисти и на борбата на други етноси у нас!
Тогава решават, че антикомунизма е вече станал "печеливш" и възможен и се появяват масово и първите турски "борци срещу комунизма", но борбата им е пак повече от етносепаратистки характер и турко - шовинистичен, а не за цялостна смяна на режима и за всички да има права и свободи, каквато е на българските антикомунисти и дори националисти - истински последователи на Левски и Ботев!
Турците, решиха, че с антикомунизма им Турция ще ги приеме и ще спекулират даже с наши стоки, но заради двойните и там игри на много потурчени и там между тях, бяха позорно изгонени и върнати повечето.
Веднага след 10 ноември 1989-а година, те предадоха истинските борци и за техните права и свободи и се гушнаха с доносниците и палачите - техни и на техните близки, като Ахмед Доган или Меди Доганов, само защото носел турско име, знаел турски и се "заклел", че "ще отстоява турските права и свободи" - макар да е предавал бягащи през границата турци, а даже и да не е
цитирай
58. samvoin - турчин по произход! Стигнаха до ...
07.07.2012 01:44
турчин по произход!
Стигнаха до там, че да ръкопляскат и на коалициите на любимата си ДПС с БСП, забравяйки последната от кой се състои и като чии "наследник" се създава, освен с циониста и ислямофоб - Филип Димитров, че и доносник.
И това, просто само защото са "все пак турци" и БСП е пуснала "все пак турци" на власт, както и пишман - "царя"...
Изселниците пък, в Турция са и остават най - крайнодесните, консервативните, а даже и фашистки и нацистки турски елементи, а у нас идват да ни учат на либерализъм, "равенство" и "човешки права" и да са "либерали" - гласувайки за Доган, на каквито сложиха маски и много от евреите - ционисти и екскомунисти в НДСВ - партията на "царя" - либерал, за пръв път такъв куриоз в историята, както и "цар" - коалиционен партньор на ужким "леви републиканци" и "социалисти"...
Тези турци, забравиха своите палачи и кой ги е доносничил, само и само обявявайки на нашия етнос и България, някаква криворазбрана война и "възмездие", криворазбрано отмъщение - ужким смятайки, че е в тяхна полза.
Без оглед на това, че ДПС държи близките им във феодална зависимост и в 10 век.
Това са най - вече, турските ИЗСЕЛНИЧЕСКИ комплекси и за жалост на поне 90% от турчеещите се у нас и за това аз не ги съжалявам, не слагам разбира се всички турци и особено в Турция под общ знаменател, които често посрещат радушно своите съседи - българи и са за мир с нас, виждайки с право повече заплаха в западните "ценности", Гърция и Израел - отколкото в нас, Православието и България.
"Национализма" на криворазбраните изселници обаче и техния неправилно насочен реваншизъм, са нещо съвсем друго и с коренно грешна насоченост, както и техните еничарски и отродителски - македонисткоподобни комплекси.
Тяхната ненавист е повече към България, българите и "национализма" - неразбирайки или умишлено отричайки, че този сега е фалшив и националисти баш, се бориха за правата им някога, както и срещу депортацията на евреите преди 1944-а и дори тя допусна, един пряк участник сега във
цитирай
59. samvoin - "възродителния процес&q...
07.07.2012 01:56
"възродителния процес" и силовите и ударни органи на БКП, да "прехвърля проблема от болната на здравата глава" и вината за този процес - на българската нация, вместо да е върху него и неговата бивша "Партия - майка" и да признае, че ако е имало верно "етническо прочистване" над турците в периода 1986-1989-а, то той пръв требва да е в Хага.
Вероятно знае също, че ще му трябва "благоволението" на Турция, турчеещия се и изселнически електорат и дори в някакъв моменти и на ДПС може би, която обаче си демонстрира изцяло пристрастия към своята "Партия - майка" и желание за нова тройна коалиция.
Ето защо само, той прибърза с тази демагогия - ударила на този етап българската нация, безусловно признавайки това прочистване и без пояснение, че за него се обвинява изцяло комунистическия режим и неговите органи, но и обруга чувството и паметта на арменските наши съграждани - отхвърляйки същевременно и Декларацията за Геноцида над тях.
Това беше и цинизма, в цялата история с тази Декларация на ДСБ и пожелана от ДПС, а първия и вариант и дори от тях отхвърлена...
Тази Декларация, трябва да "измие ръцете" кървави, на кадрите в ДПС и ГЕРБ и да "прелее" вината колективно на българската нация, а ако може и да обругае пак понятието български национализъм.
Веднага пък разни пишманнационалисти и именно това беше целта - "гракнаха" в подкрепа пък на "възродителния процес", като "високопатриотичен акт" и "наляха" още гласове на ДПС, но и дадоха аргументи на турската икономическа инвазия и шовинизъм срещу нас.
Така че да, циганите са много по - угнетения от турците етнос у нас, а да не говорим от евреите и в Европа и по света, ама за това също не се говори, нито за техен принос към България.
Обидно се говори, за тяхната "интеграция", пак като за някаква инфантилна втора категория.
Да, от последните две системи, циганите са редом с нас сред най - угнетените, но още Фердинанд създава един закон, който на практика ги дискриминира, още Червенков ги мачка, гази и депортира - неслучайно...
цитирай
60. samvoin - Георги Димитров пък - забранява ...
07.07.2012 02:04
Георги Димитров пък - забранява техния вестник.
Те имат много по - ранни мотиви от турците, да застанат рамо до рамо с нас в борбата срещу съветската окупация на България и безбожния и безроден комунизъм.
Да не говорим, че в края на 50-е години на миналия век, са отнети на много животновъди от тях и каракачаните животните и стадата им, мачкани са занаятите им известно време, което пък спомага за гърцизацията на последните - считащи се за българи до 1944-а година.
Преди 1944-а година, циганите са занаятчии и доста по - социализирани от повечето турци и евреи, макар и някои от тях нямащи имущество и водещи чергарски начин на живот, за разлика от имотните, но на наш гръб турци и евреи.
Ако не бяха "специалните мероприятия" на комунистите, евреите и турците нямаше да се социализират толкова, а да не говорим ако бяха натикани в гета, както са циганите...
Да не говорим, че макар масово аполитични, сред циганите няма толкова членове на БКП и твърдолинейни комунисти.
Няма и много доносници.
Нека не забравяме, че още от края на 80-е на миналия век, комунистическите служби и МВР - създават течението на субкултурата в Англия, взаимствана от ЯМАЙСКИ НЕГРИ, а ужким от "расови борци" течение като "скинхед", което започнаха от 90-е да инфилтрират в българските националистически и псевдонационалистически среди и кръгове, макар да е традиционно с интернационалистически - ужким "расов характер".
У нас разбира се, за разлика от западните им "идейни другари или камеради", то беше насочено изцяло срещу цигани и мюсюлмани, доминирано от деградирали типове и доносници или провокатори и маскарящо българският национализъм.
Който утъждестви тези с българският национализъм, е ПРЕСТЪПНИК!
Направиха го разбира се, комунистически доносници и чуждопоклонници.
Дори медиите да ни представят тези като "нацисти" или "неонацисти" и последователи на Хитлер, те не са даже и това, а не са даже и интернационални расови борци и такива срещу чужденци от друга раса у нас, каквито са западните и германските.
цитирай
61. samvoin - Тези у нас, се борят изцяло с НАШАТА ...
07.07.2012 02:14
Тези у нас, се борят изцяло с НАШАТА РАСА и своята нация, респективно не са и расисти дори - тоест "расови" интернационалисти, а още по - малко националисти и то български.
Да не говорим, че за тях и албанците или чеченци и афганистанци са "нисша раса", както и далеч даже по - светли от тях мюсюлмани, дори перси и българи - мюсюлмани, а сърбите и русите, че даже и англичаните са им по - "бели братя" от босненците и индийците - прочие босненците много по - светли и руси, а индийците - наследници на истинските арийци, пък говорят за "арийска раса"...
Да не говорим, че сърбите на бая от тях са и по - "братя" типично по комунистически, от българите в Македония и Западните покрайнини, на тези "български националисти" - според партии като БНРП, "ВМРО" и "Атака".
Интересното обаче е, че те точно толкова се ползват с протекциите и незакачането от страна на МВР и правото или липсата на такова у нас, колкото и циганските мародери по места и провокаторите от циганите - трошащи наши гробове или ревящи "Смърт за българите!" край "Красна поляна" в София и от тях нямаше арестувани, както няма и от тези и от ревящите "Циганите на Сатурн!" или "Циганите на сапун!" - "националисти"...
Е, разбира се, бившата милиция се активизира срещу тях, едва когато нападнат некой американски или друг негър, когато нападнаха китайския посланик в София, но най - вече и когато по - незапознатите с генезиса на тва интернационалистическо анархо - течение - главно подрастващи, направят грешката и имат някое антикомунистическо, анти - БСП или анти - ДПС изстъпление, а да не говорим за такова срещу администрацията, системата или "богоизбраните", което е голяма рядкост в тези среди.
Тогава разбира се, МВР се активизира и ги "потупва" или им дава някое наказание за "дребно хулиганство", глоба или условна присъда...
Иначе, те просто не са пипани и много от тях имат и роднини - висши милиционери или чиновници в МВР.
Да, аз като български националист казвам, че има и цигани - включая бивши мои съседи и колеги
цитирай
62. samvoin - които са почтенни и трудещи се, хора ...
07.07.2012 02:23
които са почтенни и трудещи се, хора с нашите проблеми и нормални хора, желаещи да работят за България и българското и също стърадащи от мародерски набези по селата, едва кретащото им стопанство.
Тези хора, биха подкрепили една истински националистическа и общобългарска, а не циганофобска и ислямофобска формация, която ще ги приюти към общият български дом и нация и ще им създаде самочувствие, че те са български граждани, а България стои зад всеки български гражданин - навсякъде по света и с цялата си мощ и държавност, която само тогава има смисъл, както и всеки български гражданин и българин - независимо от етнос и вяра, е длъжен да стои зад нея - когато тръбата на дълга го позове, под общия ни Флаг, Химн ("Шуми Марица" - Химна на българските победи и слава, а не сегашния - доста траурен, макар и с добър текст!) и Отечество!
Независимо то, дали е Царство с БЪЛГАРСКИ Цар ли е или "Чистата и свята Република" на нашия Апостол на Свободата...
И когато обаче се говори за цигани, то незнаещите нищо от историята ни и дори близкото ни минало, но и от антропология и генетика, никога не правят разлика между българските цигани - заселили България много преди 1944-а и срастнали с нацията ни, уседнали тук и приели нашите традиции и заселените 60-е на миналия век от комунистите - далари и калдерашка измет и напаст - доста от тях, комунистически палачи, слуги и мародери.
Тези - присадени към тукашните цигани и то не съвсем успешно общности, нямат общо с последните и чисто расово и антропологично, но особено ги изражда традицията им - подобна на еврейската, на кръвосмесителските бракове - "имането да не излиза от фамилията и родата".
Именно калдерашите, са джебчиите, пишманврачуващите и най - крадящите и мародерстващите, те са на "цар Киро" близките и той и прочие...
Те са и бъкани със злато.
Заселени са от Сърбия и Румъния при "Тато" - срещу пари, но всъщност корените им са от Етиопия, а не от Индия или Египет - като на нашите (Наши далечни родственици!).
След разкулачването в
цитирай
63. samvoin - българското село и неговия демо...
07.07.2012 02:30
българското село и неговия демографски срив в него - датирал от 60-е и 70-е на миналия век, особено край Северна България и прочие и след липсата на работна ръка за ТКЗС пък, комунистите заселват и от Гърция, занимаващите се предимно с конекрадство далари - отоманизирана смесица между гърци и номадски племена, като циганското или "ромско" в тях е под въпрос.
Повечето от тях, говорят турски и гръцски, цигански много не може да се забележи - освен сред малкото смесени от тях с български цигани в Плевен.
Доста от тях, въобще не се определят като "цигани" или "роми", както и столипиновци, но те за разлика от последните и също имат традицията да се бракосъчетават родово, както и евреите и калдерашите - вече посочих.
Българските цигани, не се смятат за една общост с даларите, калдерашите или столипиновския "миллиет".
Не знам дали знаете, но от населението на "Столипиново", само 18% се определя днес като "ромско" или "циганско", не повече от 10% говори цигански и не повече от 5% са немюсюлмани.
Това е от статистики на официални последни преброявания, но столипиновската престъпност, е все още "циганска" в медиите и полицейските сводки, макар в преброяванията да се надува "турското" население у нас.
Също така и калдерашите са формално "православни", но много от традициите им са окултно - сатанистки според нашата вяра и "тутемни", както и много от ритуалите в които вярват или често лъжат, че вярват.
При българските цигани, това не се забелязва или при така наречените роми...
цитирай
64. samvoin - http://samvoin. blog. bg/poli...
16.07.2012 04:59
http://samvoin.blog.bg/politika/2012/07/13/skandalno-okonchatelno-otnovo-izdigat-pametnika-na-georgi-di.978524

Поредния "бисер" - под властта на "дясната" ГЕРБ...
Вижте и коментарите ми отдолу.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523542
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031