Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 20:20 - "Джулая" в Пловдив - Кан-Кан, Футбол, Личо, Вили, Гечо...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 7024 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 03.07.2012 00:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Оригиналът...

image
Организаторът...

„Джулая” в Пловдив - Кан-Кан, Финал по футбол, Личо, Вили, Гечо…

            И това ми се случи, заради личната традиция да се набутвам в Пловдив на какви ли не изстъпления с претенции да са много куууууул… Цяла седмица някаква кураторка-организаторка Сариева баталясваше „Нощта на галериите и музеите”, защото тя самата, въпреки визията си, била много кууул. Аз пък като одъртял рокаджия си викам, че поне Джулая ще отпразнувам спокойно. Този път в Пловдив. Далеч от символа Камен бряг, морето, изгрева и великия глас на оня неизбежен, гениален пияница Дейвид Байрон.

            Цяла седмица се рекламираше кууул инициативата на депутатката Вили Шопова/сега му викали патронаж/, подкрепена от Община Пловдив, че нощя на 1 юли на Античния театър ще има вечерен Джулай с подгряващ неповторимата майна Личо Стоунса, авангарден център на вечерта сам автора на July Morning Кен Хенсли, дори футболните фенове щели да гледат финала на европейското, разбира се на плазми… Абе нещо ме смути, ама имало глава да пати. Обедняхме с група стари  фенове на рока с по 50 лв. Плазми и Джулая…???

            Не знам организаторката, патронката и идеоложката Вили доколко е запозната с дълголетната традиция, дали е спала по тревите на Джалая, дали се е напивала и изтрезнявала на брега на морето, дали се е чукала в изгревната, душна нощ, но би трябвало да поназнайва, че Джулая може да е само на 30 юни срещу 1 юли, само на Камен бряг и то с гласа на гордия Дейвид Байрон/песента е писана специално за него/. Така започна този български празник, така е и сега в оригинала – всичко останало е ерзац. За опресняване на паметта ви предлагам стара статия по въпроса - http://toross.blog.bg/politika/2010/06/30/djulaia-e.570008 .

            Не знам, още доста неща не са ми ясни, но вече съм светнат, че в Пловдив може да се омърсоли и хубава идея, независимо от усилията. Не бяхме посягали само на Джулая, но и то се стори, защото се протягат пи-ар ръчички безпросветно, без въображение, без хъс и желание.  Кууууул…Естаблишмънт... куууул.

            Паркирахме се на Античния навреме и навреме/?!?/ започна с китарата Личо Стоунса – тръпнещи грифове, интерпретации по Джими Хендрикс, стари парчета с нова група, абе – старото си е добро и класно, така както бе преди 30 г. в бар „Каменица” и другаде из Пловдив. Даже си спомнихме и за великите му изцепки с Лили Иванова и оня въргал в „Тримона”, за който дълго ще разказваме истини и легенди. После Личо прескочи  при Ричи и стана приятно и диво… До тук с харабията.

            В 21 часа трябваше да излезе Кен и забие „Аз бях там в една юлска утрин. Търсех любов….” – планетарния хит на David Byron, Ken Hensley,  Mick Box, Paul Newton, Ian Clarke, който докарваше Цанко Солджъра, Гецата от Подуяне, Красен Шугата, Шелека, Черкеза, Наската от Кършияка,  Валя Бурията, Наташа Черната, Тюри Лалето, Аня Баджака, Цена Лехата и още много личности в края на 70-те и началото на 80-те до екстаз, защото никой не можеше да ги ебава, тъй като бяха възпитани от хард рока… Не се получи нито в 21, нито в 22, нито дори в 23 часа… Скапа се Джулая в Пловдив, на Античния…Кууууул. В 21.45 ч. фундаменталният концептуалист Гечо Паздърмата от Кършияка взе да чете на висок глас участващите във финала на Евро-2012, защото… На сцената вместо  Uriah Heep се вихреше … вариете/на кой кретен бе хрумнала дивотията не се разбра/. Някакъв танцов състав излезе да ни вдъхнови с кан-кан, меренге и ча-ча. Ама наистина – в тъмно червени одежди с леки нюанси на виолетово. Кууул на Джулая, куууул на футбола! Изгледахме Испания-Италия, а публиката, дошла за рок и емоция, се изниза. Тъжно и бавно, решително,  по пловдивски. Някъде около гола на Торес. Испанците, явно дистационно вдъхновени от пловдивските шантонерки, въртящи се в меренге и салса, вкараха цели четири гола, а Гечо пророни тъжно: „Майна, бахму Джулая дето спретнаха, бахму…”.

            Е, към 23.30 ч. се появи Кен/леко почерпен/ и дълго търси вярната тоналност/и без това, цялата вечер озвучаването бе близко до циганска сватба/, а водещият пишман актьор отнесе порция оглушителни освирквания, за да е кууууул купона. Джулая в Пловдив продължи на 2 юли. Как не стана земетресение, как не ни тресна светкавица и днес нямам обяснение. Бяха поостанали стотина фенове на Испания, които тържествуваха за четворката и въобще не им дремеше за пловдивския Джулай, балетът с винените одежди бе също зачезнал, откъм герговите покои се чуваха гърмежи от заря. Пловдив стана куууул на ерзац Джулая.

            Днес рокаджийската компания пишем колективно искане да ни върнат 50 лв., с които всеки се охарчи, защото платихме за вариация на Джулая, а не за чалга-шоу, пък и да не помислят, че на пловдивчани може да се пробутват всякакви бози безропотно. След седмица може да обявят концерт на Тина Търнър, а да изтипосат с игрива поличка късо и дебелокраката Мара Мисса-Капон, знае ли въображението на организаторите догде стига…Кууул, Мисса, кууул Вили...

            Към края на псевдо-Джулая, т.е. 2 сабахлем на 2 юли, класика Гечо Паздърмата от Кършияка самоуспокоително и мъдро заключи: „Абе майна, тая Вили си била най-обикновена Величка…”

 image

Така го правят хората, които знаят, могат и са били... на Джулая



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. анонимен - Марков, много те уважавам, но
04.07.2012 00:46
нали управляват в Пловдив твоите хора от Герб, много им помага, много усилия хвърли да агитираш - виждаш ли какви идиотщини правят и тази е най-малката! ? Къде ще го денете сега този катил Тотев, дето стана измамно кмет, или приятелчето му Тютюков? По-голям резил за Пловдив от тези имбецили не е имало, Марков ! Да го знаеш от чичо ти Върбан Илиев от Кючука !!! Нищо лично, ама да ти го кажа !
цитирай
2. samvoin - Аз лично, нямам никакъв "в...
07.07.2012 02:40
Аз лично, нямам никакъв "вкус" към разните интернационализми и интернационалистически течения, бидейки БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ - патриот и последовател само и единствено, на Заветите на нашия свят Апостол на Свободата - Свети Великомъченик Дякон Игнатии - Васил Левски или известен сред враговете си и треперещите от неговото възмездие прадатели - "Джин гиби"!
Независимо, дали тия течения и увлечения са "расови", "антирасови", "пацифистки", "музикални", суб-"културни" и кви ще да са.
В това число, изключение не правят и хипитата, тъй наречени и техните, иначе привидно благородни борби и цели.
Да не забравяме, чии символ е днес и то окултен, така нареченото "изгряващо слънце"...
Още по - малко пък ме влекат, някакви дивашки рок - ритни и западни космополитни уклони.
Те противоречат, на задравата национална и възпитателна култура и изкуство - от недрата на духът и характера на нашия народ, на неговите тежнения, борби, грижи и ландшафт, на неговите чакри, светоусещане и светоглед!
Това няма как, да не доведе до отклонения и увреждане, както и налаганията на чужди езици.
Крачката от всеки интернационализъм и космополитизъм, от всяко разхайтено поведение към вживотиняване, примитивизъм, дрогиране, деморализация, хомосексуализъм, сексуална вакханалия и обезбългаряване тотално дори, в вярвайте - много малка!
Така че, хич не ми пука за "Джулая", "Мулая", "Бийтълс" и каквито и да е там чужди течения и увлечения.
Да си ги честват екскомунягите, макар и ужким някога да им бяха обявили мнима "война" - с тотално обратен ефект сред младежта ни и крайно нескопосана, като всичките им малко положителни неща на вандалстването им и то пак внедрени от патриоти и националисти - оцелели в системата или от комунисти - идеалисти, на изчезване обаче, необлагодетелствани също от абсурда комунизъм - почти колкото и противниците му!
Та нали именно комунягите са си интернационалисти?
Кво друго да честват, освен интернационализми и нищо българско?
Лошото обаче е, че успяха у нас поне да омаскарят и
цитирай
3. samvoin - свети понятия, като патриотизъм и ...
07.07.2012 02:42
свети понятия, като патриотизъм и национализъм - единствените от които ги беше истински страх и не можеха да спят от тях...
цитирай
4. haflinger - @ samvoin
15.10.2016 23:34
ЧУЧХЕ. Тази дума замества цялата написана от теб повърня.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523011
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031