Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2012 17:08 - Честито Рождество ! Преживяхме...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5699 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Всъщност текста е от миналата година. Реших да го припомня пак, май нищо не бива да се променя, но по улиците срещам все по-бедни, все по-отчаяни хора, а във въздуха се носи миризма на кюмур/казват, че това била миризмата на беднотията/. И от сутрин до вечер ни представят постите като здравословно мероприятие, Рождеството се е американизирало до такава степен, че забравяме да запалим свещ пред иконата и да окадим с тамян. Вместо това гледаме филмчета с "Кока-кола" и елена Рудолф. Нещо необратимо се случва в обществото ни. Ние, българите все се нуждаем от край на света като надежда за спасение, нашето живеене става все повече пре-живяване. До следващия край или ... следващото Рождество.
И все пак - нека всички приятели да бъдат по-близо до Христос тази вечер! Не непременно смирени...


Честито Рождество! Спасителят ни гледа от Витлеем укорно…

"Или не съзнавате, че Иисус Христос е във вас?
Не съзнавате, само ако сте недостойни"
(2Кор. 13:5)

            В тези тайнствени нощи на великото Чудо всеки християнин, ведно с ежедневните залисии се връща и към ония благонравни дни на детството, когато за първи път е приседнал на трапезата с постни ястия и е слушал словата от молитвеника. Аз съм от поколението, което дори е коледувало, независимо от атеистичната власт. В селата се пазеха традициите на боголюбивия български народ. Имаше и сняг, много сняг – бял и чист, като мечта и любов.

            Баба и дядо не бяха от най-ревностните християни, в къщи не са се пеели тропари, но дойдеше ли Игнажден и баба започваше да се суети припряно. Ще отскочи до църквата за свещи и тамян, ще пресее отрано няколко пъти брашното, ще подбере най-хубавите зелки в качето за сърми, ще накисне боба, ще накъса девесил за него, ще стъкми ошаф и час по час ще слага дърва в печката. Дядо ще налее ракия и вино, ще пребърка джобовете си за монети, та да има за коледарите, па ще приседне и отвори книга.

            На масата винаги ще има паница с варено жито и запалена свещ, баба ще нарежда за починалите роднини, ще припуква кандилото и се стеле оная чудна миризма на тамян и горящи дърва. И ще дойде Бъдни вечер с постните гозби, с питата, паричката – „Ела, Господи, да вечеряме…”

            После пък идва Рождество! Празника на празниците! Легендата за Младенеца, ангела, Витлеем, яслите, Дева Мария, Светлината, пастирите, Йосиф… За тях четеше баба от прастара Книга, останала от предците и`, а дядо разказваше за Римската империя, Октавиан Август и Константин Велики. Май се поскарваха на теологично-исторически теми.

            Дали си въобразявам, че хората тогава сякаш бяха по-добри? Или са идеализациите на детството? Нямам отговор. Знам, че имаше сняг и коледувахме с махленските деца, а старите ни заръчваха да започнем от къщата на попа, после да минем през домовете на даскалите/нямам спомен да сме коледували у кмета/. Вечерта батковците ставаха русалии, но скоро този обичай изчезна, едва ли някъде съществува, но през 60 – те на 20 век в Северна България го имаше. Власите в края на селото пък играеха хоро с дървени лъжици и викаха „Арашатаааа”.

            По дворовете се колеха прасета, димяха кървавици, разливаше се червено вино, подвикваха „Честит Божик!” и жените търчаха с тави кисело зеле и кани от елексира в избите. Дочуваха се и гърмежи, тук-там се сбиваха ритуално, щото главите също димяха от изпитото.

            По-добри ли са били хората? Едва ли, но картината е вярна.

            И винаги имаше сняг. Бял като първата любов, като надежда и мечта.

            Тия дни си блъскам главата по един екзистенциален въпрос – Защо единствените народи в християнския свят, които нямат песни за снега са комунистите и циганите? Дали не изчезва този свят от увеличението на циганите и комунистите в България? Отговорът е в гузността, в следите. Затова не обичат снега. Едните остават следи в снега, когато крадат, другите, когато убиват. В снега остават много зловещи следи от кръвта. Както е било в онази страховита вечер на 1 срещу 2 февруари 1945г. Страшна съдба – българска.

 „За чисто, за бяло душата ми плаче” – ще каже един български поет.

И няма как Оня, който се роди край Витлеем да не ни гледа укорно. Архипастерите са оказва, че преди да служат Нему, са слугували на комунистическата държавна сигурност  и като цигани чакат да ги даряват – за предпочитане с лимузини, а един патрика с прозвище Лудото Коле в Пловдив вапца иконите в митрополитския храм с гипс и залепи върху тях мушами. Наистина го свърши.

Май и затова оня свят го няма, отива си. На добрите българи…

Но… Като бивша даскалица баба винаги ми четеше и едно стихотворение на Димитър Подвързачов, което разказваше за Рождествената нощ:

         Отдавна спеше Витлеем... В полето
овчари дремеха на стража при овцете;
внезапно огнена звезда проби небето
и почна цялото небе да свети.
Отвориха се звездните простори
и ангел божи слезна по лъчите
и на овчарите умилно заговори:
"Не бойте се! Блажени и честити,
че първа вест ще чуйте и вестите!
В града Давидов, в ясли и над плява,
Христос роди се тая нощ за слава!
Ликувайте, открийте си душата,
вървете, дето води ви звездата!"
И посред воинства небесни,
и хорове неземни песни,
овчарите поеха светъл път –
отидоха да му се поклонят...

     И на всички приятели – Честити Рождественски празници! Макар и малко, има сняг, студено е, а казват, че това вещае добра година, макар и кризисна. То, какво ли не сме преживяли, та това ли…
        
И Словото стана плът, и живя между нас…, и ние видяхме славата Му. (Йоан 1:14)
image
         Най-въздействащото изображение на Светото семейство - Сталинградската мадона, сътворена от лекаря, евангелски пастор и художник Dr. Kurt Reuber. Спасението в лоното на Майката...



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. watchtowerman - "Честито Рождество Христово!
24.12.2012 21:08
Когато двумилирадният Християнски свят казва: "Честито Рождество Христово!"
с това има предвид Рождението на Божественият Бог на Библията, наречен Христос. И заменките с бога на опиатите, виното и сексуалните оргии на масоните, наречен Коледа, Дионисий, Бакхус, Либерта, а още - Хермес, Хам, Нимрод-шефа на строителите-зидари(т.е. масони) не е е нищо друго освен МАСОНСКА ЗАМЕНКА, характерно появяваща се по Коледните празници на масоните. На всички Не-масони ще кажа: "Честито Рождество Христово!"
цитирай
2. bojo12345 - Честита Коледа, Христо. Светлина и Любов за всички:)))
26.12.2012 06:58
Дано Новата година донесе промяната от която тъй много се нуждаем!
Весели новогодишни празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540818
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031