Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 23:47 - Референдумът - Ебаваш ли старото? Или между Станишка и Мисса.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 10826 Коментари: 5 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

image


Референдумът – Ебаваш ли старото? Или между Станишка и Мисса.

            Този въпрос бе кошмар за новобранците по времето на социалистическата казарма. Както и да отговореше кирливия млад войник все отнасяше боя от старата пушка. „Да, ебавам го” означаваше, че новобранеца се гаври, едва ли не сексуално, а „Не, не го ебавам.” пък бе отговор игнориращ уважението, което всеки кир дължеше на всяка старуха. И двата отговора предполагаха поне полагане за мастика или най-малкото „парен чук”.

Така и така – все бой!

            Аналогичен е въпросът с предстоящия референдум на 27 януари. Понякога се удивявам на умението в политическата ни класа да овъртолват, обезсмислят, направо усират и най-добрите намерения за нормалност в обществото. Просто невероятни са в старанието си. „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” е хамлетовата дилема, която полит-класата реши да постави пред целокупния „електорат”. Е, кажете ми, ако отговорът е „Да”, какво ще последва – ще се строи „Белене” или ще се направи още един блок в „Козлодуй”? Ама пари няма, както липсва и инвеститор. Ако отговорът е „Не” пък ще спре да се развива ядрената енергетика ли, ще се спре и „Козлодуй” ли? И ще загаснем като черна дупка в сърцето на Европа… Пълна тъпня, откъдето и да го погледнеш. И откъде-накъде полуграмотния и некъпан циганин ще решава въпрос за ядрения разпад и актуалното поколение реактори? Последното ми хрумна оня ден в кварталния магазин, когато многодетна „ромка” питаше многодетен „ром” дали „ша плащат да фърляме на 27-и”. То и това може да стане: в „Столипиново”  Гочиту Гергов плаща да „фърлят”  „Да”, а в „Шекера” мазната Мара Мисса шари да „фърлят”  „Не”. И съвсем ще я втасаме.

            Вялата кампания последните дни придоби нюанс на тежък делириум с всички придружаващи иширети, които владеят основните актьори: Янето, Мая Манолова, даже Инджев и Четин.

            А референдумът е мъртво роден от чл.23, ал. 1 и 3  от закона, приет от същите тези социалисти, за които стана дума – там си пише черно на бяло, че ще има смисъл, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните парламентарни избори. Нали се сещате, че това няма как да стане и се обезсмисля дунанмата с АЕЦите./Заложих в Еврофутбол, че ще гласуват около 1.5 – 2 милиона/. От чиста българска социалистическа тъпотия, писана и приета от Станишка по времето на Тройната коалиция.

            Тогава? Каква е целта, драги читатели? Ще ви кажа моето мнение. Целта е да се прогонят структурите и да се напомпат „сините и червени каски”/т.е. твърдия електорат/ и по-същественото – да се проверят финансовите потоци за предстоящата кампания, да се потренират приходи, „дарения”, инициативни комитети, финансова отчетност, та да няма засечки  пред Сметната палата. Същата тази „палата”, която години си затваря очите пред очевадните политически измами, например на Мара Мисса и партията и, които правят най-скъпите кампании, а пред „органите” декларират разходи в размер на 0/нула лв./!?! За справка погледнете отчетите в сайта.

            Сега инициативните комитети ползват за разгласяване на тезите си … 2 000 000 лева, т.е. колкото за президентските избори.  Толкова е решила ЦИК. Запомнете тази сума, драги читатели и 30 дни след референдума проверете в сайта на Сметната палата  дали инициативните комитети са предоставили коректни „на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения по информационно-разяснителната кампания”, както е по закон! Нещо ми се клати ръката, май. Може  и дарения да се правят. На инициативните комитети. Доколкото разбрах деятеля на българското свиневъдство Гочиту Гергов вече се е пробвал за „високите технологии” със скромно дарение на Станишката. Но БСП, Герб, ДСБ, Атака имат държавна субсидия, могат да оправдаят някакви средства, но можете ли, драги читатели да ми обясните откъде се финансира инициативния комитет на Мара Мисса да вие като линейка по всички медии?! Тя няма държавно подпомагане, защото изборните и резултати неизменно клонят къмто 0/нула/ и малко?! Погледнах инициативния и комитет и не открих могъщ финансов донор сред: самата Мисса-Капон, Миронова от Кутловица, Виденов/?!/, Тарком Мечикян, Бойков Биров и … Василев-Филаделфефс. За какво говори това, освен за препиране на „едни пари, които идват отнякъде и просто трябва да се усвоят…”

            Освен това сериозно харчене на държавни пари има в т. нар. изборна администрация – за районните избирателни комисии по 680 лв. на калпак, а за членовете на секционните, съответно по 32, 30 и 28 лв. Умножавайте по 14 000 и се получава главозамайваща сума, която изтича от държавния бюджет и не се облага с никакви данъци и други тежести. Основната цел е да се похарчат пари, за да се оттренира внимателно изборната администрация, особено тази в районните комисии, където ще се обработват първичните протоколи и от парламентарните избори. Подозирам, че това е основната цел на  референдума, а уж щеше да се създава постоянна изборна администрация от относително неутрални люде…

            Ама да се върна на същинския проблем – АЕЦ-а. На първо място бих посъветвал всеки, който е решил да гласува да си припомни какво ни питат и  помисли, че последното, за което трябва да се слушат социалистите е икономиката – три фалита на държавата преди 1989 г., после още един при Луканов с мораториума върху външния дълг и още един при Жан, когато рухна цялата финансова система на страната. И второ – единствено по времето, когато бяхме „нация техническа”  в България имаше режим на тока. В началото на 1989 г. стигна до два часа с ток, два – без, а в Пловдив се стигна по едно време три часа с ток, четири – без. Управляваха социалисти, ако сте забравили. Така че – нека да се поучим от близката история, защото който не го прави е осъден да повтори трагедията.

            Иначе не разбирам от ядрени реактори – преглеждам колкото се може повече експертни мнения и пак не мога да се ориентирам, но все таки се понаучава нещо. На първо място др. Кунева-Пръмова май е забравила, че през 2002 г. с Решение № 164/9.01.2003 ВАС отхвърли закриването на 3 и 4 блокове на Козлодуй и въпреки това тя като главен преговарящ  ги закри през 2003 и 2006 г., на всичко отгоре пред парламента заяви през 2004 г. – „Нека мислим за нова АЕЦ, не за тази от миналото.”

            Не получих отговори от инициативните комитети и на следните въпроси. След Чернобил и Фукушима световни експерти изчислиха, че рискът от авария в АЕЦ е около 5% и не е ли твърде висок за страна като България, т.е. значително по-малка като територия от Русия или САЩ. И случайно ли страни като Германия и Швейцария се отказаха от ядрени реактори в бъдеще?! Все пак ми се струва, че е добре да поглеждаме към тях, отколкото към Русия.

            И не научих от ядрените влъхви къде ще се складират отпадъците – оказва се, че в Русия ядрения отпадък се обработва и после щял да се връща в България. В стъклени контейнери. Големият въпрос е къде?! Само дребен щрих – от един тон отработено ядрено гориво оставали около 10 кг. плутоний, който не съществува в природата и има период на полуразпад 24 360 год. Та на територията на коя община ще се складира и как ще гласуват там, ако знаят предварително?

            И накрая се изкушавам да цитирам буквално приятел от Фейсбук, който е значително по ограмотен от мен в енергийната тематика. Прочетете внимателно: „ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАМЕ В НЕДЕЛЯ..... ДА ПРОЧЕТЕМ!!!!! Към момента България разполага с 35 теца, 86 веца и естествено – АЕЦ "Козлодуй" с два 1 000-мегаватови реактора, чийто дял в енергопроизводството се движи около 35%. Данните са на Index Mundi и налагат интересни изводи. Според тях годишният износ на България за 2011 г. е 7 735 гигаватчаса, което се равнява на 240% спрямо почти 11-милионна Гърция (3 233 GWh) и е два пъти повече от реализираното на външния пазар от 19-милионна Румъния(3850GWh).
Изводът се налага от само себе си:
Произвежданото от България електричество към момента многократно НАДВИШАВА нуждите и по никакъв начин не съответства на ролята ни в световната икономика. Дори съпоставен с абсолютния световен шампион по износ - Германия, българският дял е 14% от нейния, при положение че нито сме над 80 милиона, нито произвеждаме стомана и беемвета.При наличието на 2 200 MW АЕЦ, 3 910 MW ТЕЦ, 632 MW топлофикационни ТЕЦ, 303 MW заводски ТЕЦ и 1 725 MW ВЕИ се осигурява мощностния баланс на страната към 2022 г., с възможности за 1 400 MW износ!!!! ЗАЩО НИ Е ТОГАВА НОВА АЕЦ????”.

 

             Тези факти досега не бях срещнал в просветителите от инициативните комитети. Между другото, в парламентарните дебати досега единственият, който говореше разбираемо и с цифрови аргументи бе Иван Костов. Факт.

 

            И съм възправен пред лична драма. По традиция и от  себеуважение ще трябва да отида до Секция 35 в Кършияка, а разумът ме гложди да не го правя, но  означава да се съюзя с др. Кунева-Пръмова – НЕ ЩА, ОТНЮД ! Ще ида, НО …  с ДА  означава да подкрепя компанията на Станишка и МВРО – то си е направо личностен позор, а пък с НЕ се присъединявам към овъртолената Мара Мисса и младоженката Надка Михайлова-Нейнски – пак мъчение за разтерзаната ми душа. И реших да пусна бюлетина като си напиша връз нея - „ДА фалира педала Станишка България.” и „НЕ на коледната свикя Мара Мисса”.  Така ще направя, ако не вярвайте питайте членовете на СИК 35 в район „Северен” на гр. Пловдив.

 

Така ми се струва, че ще постигна вътрешна хармония.

            И ще отговоря правилно на жестокия войнишки въпрос на старите пушки „Ебаваш ли старото?”

 




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. bulgarianation - Ами
25.01.2013 12:03
Всичко е голем ташак тук. Ползваме 40 години атомна енергия и накрая идват и ме питат искаш ли централа?

Да ме бяха питали дали искам в ЕС,НАТО,безплатни военни бази да предоставим на щатите,енергото дали да бъде в чужди ръце,златодобива...

Това искам да ме бяха питали.
цитирай
2. chavdar01 - МНОГО ПЪРВОСИГНАЛНО ДЕЙСТВАШ!
25.01.2013 13:56
ЗАРАДИ ЛИЧНОСТИ КОИТО НЕ ХАРЕСВАШ ПРАВИШ "СВОЯТ" ИЗБОР!
ПО ТОЗИ НАЧИН ТЕ(ТЕЗИ КОИТО НЕ ХАРЕСВАШ)ОПРЕДЕЛЯТ ТВОЯТ ИЗБОР
И ТОЙ ВЕЧЕ НЕ Е ТВОЙ!!!
ТАКА ЧЕ ПОМИСЛИ СИ "ТИ" КАКВО ИСКАШ БЕЗ ДА СЕ СВЪРЗВАШ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН С ТЕЗИ ФИЗИОНОМИИ И СИ НАПРАВИ САМ ИЗБОРА!
цитирай
3. vmir - Тези вампири се хранят точно от вътрешната хармония на другите.
26.01.2013 23:13
Така хем пропускаш да намалиш преднината им, хем вдигаш шанса гласувалите да прескочат бариерата. Дано да се сетят да ти донесат порция кебапчета за съдействието.
цитирай
4. tauruss - Браво
04.02.2013 11:12
Браво, много находчиво решение...
Само една лека корекция в горните редове в името на точността. Режимът на тока в средата на 80-те се дължеше на закъснението в пускането на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", като в същото време производствените мощности, които трябваше да консумират продукцията му, вече бяха в експлоатация - явно са разчитали на изпълнение на пусковия му срок :-)
цитирай
5. fascindoo - и завяхваща еврейка,
04.09.2016 07:27
разбира се!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543575
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031