Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 20:25 - Референдум... "Ебаваш ли старото?" - част Втора и личностно тъжна.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 6302 Коментари: 7 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image



              Референдум… „Ебаваш ли старото?” – част Втора, личностно тъжна

 

            Направих така, както писах. Трудно се добрах до Секция 35 в Кършияка, дадоха ми бюлетина и написах „ДА , за да фалира педала Станишка България” и „НЕ на коледната свиня Мара Капон-Мисса”. Заведох и двамата сина/на малкия му е за първи път/, ама те пък слушали Костов и ко и драснали НЕ-то.

 

            Днес съм извън кожата си. Направих огромна тъпня, защото само някакви си 50-60 000 като нас да не бяха отишли и този референдум щеше да е погребал завинаги социалистическата мечта „Белене”, а сега пак ще продължи оперетата в камарата. Пропуснахме тоталният провал на един безсмислен плебисцит, породен от още по-безсмислен въпрос… Ако активността бе 19.99% нямаше да има пресконференции с Гоце и Станишка, нямаше да има угрижени лица на Костов и Мисса, а щяхме да сме свободни и романтични като Надка Михайлова на скорошния си меден месец с ДСБ. 

            Защо референдумът е провал?

            На първо място за пореден път тотално се провалиха пак социолозите. Без изключение предричаха, че ще гласуват около 2 млн. избиратели, дори Райчев и компания бяха убедени, че ще се надхвърли чувствително и съотношението щяло да е 2 към 1 в полза на „Да”-то. Реалността се оказа съвсем различна: гласуваха малко над 1.3 млн. и съотношението е 3 към 2. В предната си статия посочих точно активността, за разлика от т.нар. социолози, които срам нямат, дори се появиха веднага да коментират, забравяйки скорошните си бълнувания. Всъщност, ако не бе кампанията за гласуване на Иван Костов, Мара Мисса, Мартин Димитров провалът щеше да е абсолютно тотален – ей, затова не мога да си простя моята традиционна наивност.

            За съжаление тотален провал е напъна на политическата класа да обективират  съществуването на „активно гражданско общество” – при 20% не може да се докаже по никакъв начин такова, просто няма как. И в Румъния скоро се провали референдум за свалянето на президента, ама там гласувалите бяха над 30%, да не говорим, че в Швейцария на референдумите гласуват редовно около 50%. Всъщност, като се поразрових установих, че досега в Европа няма референдум с нашата „активност”. Тези 20% са си европейски резил, така да се каже. И „рекорд”. Малко трябваше резилът на БСП да стане пълен… Щяхме да им обясним какво са направили с този нескопосен референдум – просто отвратиха хората от общо допитване. И дали, ако въпросът бе „Да бъдат ли съдени тези, които са изхарчили 1.5 млрд. за АЕЦ”Белене” нямаше активността да е значително по-висока и отговорът „ДА” нямаше да събере 80% одобрение? И да ги питам тогава Р. Овч. и Станишка… „Автентичното дясно” се хвана по най-овчи начин на разбирането им, че когато нещо е зле, винаги може да бъде докарано до краен абсурд. Ей и затова не мога да си простя собствената наивност, че подведох и децата. Откакто се реши какъв е въпроса се знаеше, че отговорът ще е положителен за Белене и дилемата бе дали ще се надхвърлят тези 20% активност, за да не претърпи БСП пълно унижение, а „нашите хора от автентичното дясно” се вързаха на иширетите на социалистите и започнаха една дива и добре финансирана кампания „да се гласува, да се гласува, да не оставаме в къщи…” Реално реанимирахме БСП по темата, така излиза.

            Днес сто пъти съм се питал защо се случи така.

            Има поне десет отговора, но не мога да си простя, че не послушах стария антикомунист от махалата Гечо Паздерката, който завчера като прочел първата ми статия, че ще ида и драсна няколко реда на бюлетината за Станишка и Мисса ме спря и вика: „Твоята любимка Мисса и Костов не виждаш ли, че играят по свирката на БСП. Драскаш или пускаш „НЕ” те пишат, че участваш, влизаш в схемата, защото на комунистите им трябват тези 20% участие, та да може в парламента отново да се изтъпанят по същата тема. Глупаво е да се участва в глупав референдум….” Не го послушах, но неговата социология се оказа по-точна. Тя, Мисса, в началото на 90-те е активна деятелка на Комсомола, желаеща да организира Младежка комунистическа формация, само допреди няколко години се изтътрузи при АБВ на Гоце, после в „Напред” на Ковачки и Каракачанов, а ние архи наивно да повярваме, че ще загърби убежденията си? Ами няма как да стане, ама ум робува и т.н.

            Има вероятност нашите хора да са си вярвали, че ще обърнат резултата в полза на закриването на „Белене”, но ако допуснем тази вероятност, то би означавало, че са далеч, много далеч от реалността, предпоставена от глуповатия въпрос.

            Друга допустима вероятност е просто десните да са знаели какво ще се случи, включително с 20%, но да не им е пукало въобще за някакви десни ценности, а да не са устояли на щтенията си за силен пиар по БНТ за сметка на избирателите. Не знам кой е пиарът на Иван Костов, но горната хипотеза е съвсем вероятна за пиара и любовник на Мисса Арман Бабикян. Просто не искам да обмислям такъв сценарий.

            Следващата версия е в ареала на конспиративните теории, на които аз не вярвам много, но… А тя е простичка: Костов и Мара Мисса просто се договарят с БСП да извадят достатъчно гласове, за да се стигнат заветните 20% и червените не катастрофират челно. Нас ще ни боли, а водителите на „автентичното дясно” ще обясняват напоително, че „олигархията е непобедима, че народът е недозрял/?!/, че са направили единствено правилното…”. Продължението е в сферата на секса – удоволствието е съпреживяно с болка. Не ми се ще да вярвам на тази конспиративна теория, но все повече зачестяват аналогични врътки, та кой знае…

            Можеше да бием БСП с активен бойкот на техния сериал, а ние се вързахме – тъпо е, някак си. Ние дето отидохме да гласуваме. Нищо ще аз си драснах каквото бях намислил, а синовете драснаха „НЕ”-то.

            Иначе да ви кажа и нещо любопитно. В България до 1923 г. не са провеждани референдуми само за съдене виновниците за националните катастрофи. Много неща са се решавали на местно ниво по този начин. За около 40 год. са се провели 549 допитвания до жителите на общини, околии, градове и села. Даже в с. Торос през 1909 г. се провел референдум с въпрос „Да пущаме ли в нашата мера да пасат кравите и биволиците от с. Дерманци?”. Гласували всички жители на селото и решили да не пускат чуждия добитък в торошката мера. Започнали крамоли и нещо като малка война между двете села, но продоволствения и животински проблем се урегулирал, дори след 4-5 години бил регистриран и първия „смесен” брак.

            И нека сега да не каканижат някои за „възстановеното гражданско общество”, че за първи път и т.н. Ама Швейцария така си управлявала кантоните. Да така е, но в Швейцария никога не е управлявала БКП дори 1 год., какво остава за половин век?!

             „Ебаваш ли старото?” си остана като казармен въпрос без верен отговор на референдума. И аз се хванах, а трябваше да направя като някои опитни войници, изяли много бой – отговаряха „Обичам го” и … Бягаха!

           

Начало на формуляра

 

 






Гласувай:
10


Вълнообразно


1. alexalexalex - честито :)
28.01.2013 21:24
наистина не вярвах, че някой с дясно мислене ще се върже на номерата на Станишката и ко и ще се разходи до секцията :)

аз просто си се излежавах и зяпах филми. :)

но станалото - станало, този път ви изпързаляха по твърде глупав начин. :)
цитирай
2. voxpop - Eй тези "не"-та се ок...
30.01.2013 00:25
Eй тези "не"-та се оказаха препъни камъчетата... Ако не бяхте им се вързали, сега комунетата от енергийната мафия щяха да си останат с пировата победа от твърдото "да" на 10-12% дементни баби, специалистки по ядрена енергетика, лудите, затворниците, фанатиците на Болен и айшетата:)

цитирай
3. toross - Това ми хареса -
30.01.2013 06:15
социалната база на БСП - дементни баби, специалистки по ядрена енергетика, лудите, затворниците, фанатиците на Болен и айшетата! Но най-гадното е, че бяхме изпързаляни от уж наши хора като Костов и Мартин Димитров, това е непростимо...
цитирай
4. toross - И най-страшното -
30.01.2013 06:17
Сега, когато излязоха официалните резултати - 20.22 % гласували се оказа, че само 12 000 гласа делят Станишка от тотален резил ! Не мога да се примиря...
цитирай
5. 100jan - Един страничен въпрос
01.02.2013 12:40
Мария Капон има наистина впечатляваща биография. В Уикипедия и http://personi.dir.bg са изброени около 10 специализации в чужбина, но е пропуснат Пловдивския университет. Като месторабота са посочени Пловдивски панаир и Народното събрание. Обаче аз помня, че тя беше шеф и на една фирма, която се помещаваше в бившата административна сграда на ЗЗУ-Пловдив. Забравих точното име, ама май беше нещо като "Периферни системи" АД. Бихте ли разказали нещо по този въпрос. Запознах се и с вашето описание на житието й, но и там няма нищо по този въпрос.

Впрочем, на референдума не гласувах. Не само заради комунистическата въдица, а и защото нямаше как да отговоря на този въпрос. ДА - искам да се развива ядрената енергетика със строителство на нова централа, или НЕ - не искам да се развива със строителство на нова (нека да доразвием старатаАЕЦ Козлодуй). А аз просто не искам ядрена бомба на територията на страната и не искам ядрени отпадъци в задния си двор. Как да отговоря тогава на референдума?
цитирай
6. toross - Стояне -
02.02.2013 03:33
тук може да намериш някои отговори - http://toross.blog.bg/politika/2011/10/05/mariia-kapon-missa-komunistka-lyjkinia-ksenofobka-i-marksist.830575 . Вероятно става дума за Фернет - същата фирма, за която става дума в публикацията. Иначе биографиите на персоната са напудрени и много малко истински...
цитирай
7. kabuli - Референдум!?
03.02.2013 15:00
Да, референдумът е резил. Но защо го окрасяваме само и единствено в червено? Та той е провал за всички нас! За тези, които щяха като морски талази да изкрещят "ДА!", за нещо от което не разбират; за тези, които ги домързя, доскуча или пък се направиха на по-Ентелегентни от червените бабички и не отидоха да гласуват; за тези, които все-пак се оказаха по-малко от лекия морски бриз. Ние всички загубихме, защото се самонаправихме на маймуни. Включително и тези, които ни опъват каишките - Боко, Цвъко, Ивчо, Серго, Сидерчето, Куневица, Капона, зелените, сините, пембяните... А, щях дая забравя и турско сините на "разстреляния" Ахмедчо. Един съвсем ненужен референдум направи от държавата ни маймунарник. И то само какъв, с държавни граници и митници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541923
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031