Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2013 04:22 - ПЛОВДИВСКИТЕ ДЕПУТАТИ - пълна анонимност за 4 г.!?
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4812 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 18.03.2013 05:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПЛОВДИВСКИТЕ ДЕПУТАТИ – пълна анонимност за 4 години!

 Фондация „Торос-Вит” използва двата големи протеста в града и областта/на 24 февруари и 3 март/, за да проведе своеобразен тест за популярността на депутатите в двата пловдивски избирателни района. Града и областта изпращат в законодателния орган общо 21 депутати, т.е. две регионални парламентарни групи, което, откъдето и да го погледнеш е сериозно тракийско лоби в Народното събрание. Фактическият и юридически край на 41 НС, според нас, е подходящ лакмус за подобен тип допитване, по същество до граждански активните избиратели, екстрапулирали своите предпочитания в мандати.

 Правя уговорката, че проучването няма претенции за представителност, но очертава тенденции, които битуват в двата избирателни района. Бяха анкетирани общо 953 пълнолетни граждани/466 в гр. Пловдив и 487 в Пловдивска област/ от протестиращите, преди всичко в двата дни. /Протести в областта имаше само в общините Карлово, Асеноград и Първомай/.

 В проучването на Фондация „Торос-Вит” като анкетьори се включиха 57 млади хора, предимно студенти.  До  10.03.2013 г. бяха обработени 1033 анкетни карти, от тях 953 коректно попълнени. Умишлено не предложихме на анкетираните предварително имената на избраните в съответния район депутати, нито споменавахме партийната им принадлежност – въпросът бе напълно открит.

 Бе тестван един открит въпрос и в двата района, а именно „Знаете ли името/имената на вашия/те народни представители?” като се допускаше повече от един отговор.

 Получиха се, меко казано, стряскащи резултати! Въпреки уговорките, които споменахме, сухите данни говорят недвусмислено за: качеството на депутатите, които избираме; тяхната регионална популярност; индиректно се очертават и настроенията, информираността и позицията на протестиращите към представителите на върховния законодателен орган, който са избрали. Третата колонка вдясно  са посочени и реалните гласове, подадени за отделните депутати.

 Фондацията благодари на анкетьорите, извършили проучването и обработката на анкетните карти!

  Резултатите говорят сами по себе си, а в края ви предлагаме и кратък Ad hoc анализ.

Пловдив – град 

Анкетирани – 466 пълнолетни граждани/24.02.- 03.03.2013 г./

 

Име                               %                              Брой

Величка Шопова

0.2

1

Стефан Данаилов

0.0

0

Димо Гяуров

0.0

0

Менда Стоянова

3.9

18

Захари Георгиев

1.2

6

Зоя Георгиева

0.0

0

Антоний Йорданов

0.0

0

Константин Язов

0.0

0

Павел Шопов

0.7

3

Стефан Дедев

0.7

3

 

 

 

Не знам

85.2

397

Друго име

5.3

25

Отказ

2.8

13

 
Пловдив – област /общини Карлово, Асеновград, Марица, Родопи, Раковски, Първомай, Калояново/ - 

Анкетирани  - 487 пълнолетни граждани - /24.02.- 03.03.2013 г./

Име                             %                               Брой

Петър Мутафчиев

1.4

7

Георги Плачков

1.4

7

Силвия Хубенова

0.6

3

Димитър Лазаров

4.3

21

Николай Петков

0.0

0

Огнян Стоичков

0.0

0

Петя Раева

0.2

1

Йордан Бакалов

0.2

1

Тунджай Наимов

0.0

0

Илия Пашев

0.0

0

Милена Христова

1.8

9

Не знам

79.8

389

Друго име

4.1

20

Отказ

6.3

31

 

Избирателите в двата пловдивски района нямат никаква представа за депутатите, които избират. Персонификацията е по-силна в малките общини, където профила на избирателите е по-различен от тези в областния център. В областта информираността тече по-силно към личните контакти, срещите с кандидати и вече избрани депутати, регионалния личностен профил.

Парадоксално, но в гр. Пловдив нито един от анкетираните не е припознал като „местен” депутат такова популярно лице като Стефан Данаилов. Същото е и с „местния” син депутат варненеца Димо Гяуров. В анкетните карти се сочат обаче имена на местни политици, бивши депутати или просто желателни представители. В града 4 души са посочили като местен депутат Иван Костов/той от 2005 г. спря да е пловдивски представител/, 2 са посочили за депутат бившия червен хардлайнер Илия Баташки, а 1 е припознал като местен депутат … Георги Гергов. 

Безспорно в двата района ясно различими са и най-активните депутати - в града – Менда Стоянова/3.9%/ и в областната листа Димитър Лазаров/4.3%/. Стоянова е зам. председател на парламента и шеф на бюджетната комисия, Лазаров е от най-активните депутати, участник в почти всички временни комисии и един от авторите на Изборния кодекс. Не сме анализирали, но едва ли е случайно, че е двамата са всъщност мажоритарните победители в двата района: Стоянова в града, Лазаров в областта. 

Отчетливата тенденция е, че веднъж избрани, депутатите не осъзнават или не искат да проумеят, че са изпратени в НС с гласовете на хиляди българи /около 15 000 за всеки/ в аванс, на доверие, така да се каже и в този смисъл са задължени поне да работят 4 г. за своята популярност и елементарна разпознаваемост. При това държавата буквално плаща за това – всеки депутат носи след себе си субсидия за партията, която го е издигнала. Ежемесечно.

И настоящето проучване, както и редица подобни, недвусмислено денонсират пропорционалната избирателна система, каквото е и основното искане на протестиращите последните седмици. „Скриването” в твърдата листа осигурява анонимност на най-коментираните политици, което по парадоксален начин им осигурява спокойствие и … безотговорност. Не намирам друго обяснение на абсолютните нули срещу повечето имена. На практика пропорционалната листа  става и удобна за онези политици, които нямат желание за срещи, разговори или поне участие в парламентарния контрол.




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. toross - Продължение на текста от постинга...
18.03.2013 05:15
И настоящето проучване, както и редица подобни, недвусмислено денонсират пропорционалната избирателна система, каквото е и основното искане на протестиращите последните седмици. „Скриването” в твърдата листа осигурява анонимност на най-коментираните политици, което по парадоксален начин им осигурява спокойствие и … безотговорност. Не намирам друго обяснение на абсолютните нули срещу повечето имена. На практика пропорционалната листа става и удобна за онези политици, които нямат желание за срещи, разговори или поне участие в парламентарния контрол. Справка в сайта на 41 НС показва нещо удивително, но и напълно логично – за 4 г. 2/3 от местните депутати не са намерили повод дори за едно питане към изпълнителната власт, което в англосаксонските страни се тълкува като безпроблемен избирателен район, но в нашите ширини протестите показаха точно обратното и вината не е в избирателите, разбира се. Необяснимо е и наличието на типичните парламентарни „риби” – депутати без нито едно изказване по същество в залата. За 4 години?! В същото време, депутатката в областната листа Милена Христова/1.8%/, която при това не е местна, от цигански произход е, отбелязва сравнително добра популярност. Обяснението намираме също в сайта на парламента – питания, участие в дебатите, доста срещи в избирателния район. На противоположния полюс е Димо Гяуров – класическа нула в гр. Пловдив.
цитирай
2. toross - Второ продължение ...
18.03.2013 05:16
Фактическите Нули в проучването Тунджай Наимов, Зоя Георгиева, Антоний Йорданов, Константин Язов, Николай Петков, Огнян Стоичков, Илия Пашев, Стефан Данаилов се оказват и с нулева изява в пленарна зала, реципрочно е и участието им във формирането на регионална политика или поне някаква медийна активност. Същото е положението и с колегите им фиксирали резултати приравнени към статистическата нула – Павел Шопов, Величка Шопова, Стефан Дедев, Силвия Хубенова, Йордан Бакалов. Любопитното е, че последния е точно 16 г. депутат непрекъснато в Пловдивска област – класически пример за устойчиво криене в твърдата партийна листа.
И накрая. Фондация „Торос-Вит” не може да обнародва същинския анализ на горното проучване, както и твърде любопитните отговори /5.2%/ на открития въпрос, отнасящи се за имена извън депутатите от 41 НС в двата многомандатни района. Нямаме право да ползваме и данните, получени в свободна анкета за избирателната система и гражданския контрол на същинския изборен процес. Просто такива са договорните отношения с организацията, която отдели съвсем скромна сума за осъществяването на това, непредставително, но граждански коректно и обхватно проучване. Въпреки това, с настоящата публикация считаме, че резултатите и тенденциите в допитването могат да послужат за ценни изводи на участниците в предстоящите избори, както и на онези, които поискаха и постигнаха предсрочните избори. В този ред на мисли, Фондация „Торос-Вит” ще продължи с ангажиментите, записани в нейните учредителни документи – участие в разнообразните форми на гражданско общение.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9570641
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930