Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2013 10:58 - Породата Филибелия
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4936 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 25.09.2013 11:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Филибелията Оги и моя скромност./Щракни върху снимката./

Породата Филибелия

            Има такава. Намалява с годините, но има. Преди години бяха бая от нея из Филибето. Сега на трона са двама: Оги Видев и Милчо Левиев. Има и още, но не са достигнали оня джаз, оня рисунък или онова слово, което дава доживотната /и следживотна/ титла филибелия.

            Филибелия е преди всичко свобода, а свободата е джаз. Прозвуча оная вечер на Римския стадион във филма „Дъждовен ден”/Една филибелийска история/. За Оги във Филибето, за Милчо и Оги, за бохемата, за художници и музиканти, за дъжда, импровизацията, черно-белия живот, за улиците, питиетата, китарите, жените и атмосферата на породата. Може да я разгадаеш само с музиката на Оги Видев.

            Джазът е и протест, несъгласие  с щампите, бунт срещу квадратните глави. Онази вечер Протестът бе с Оги. Бунтарите се отблагодариха по този начин за двата му концерта на площада, в които заклейми „най-голямото зло – комунизма”. Вторият той го избра: „Реквием-панихида за Девети септември”… Само Оти можеше да го изсвири. Никой друг, защото е филибелия, от големите. И затова си дойдоха на място думите на Милчо Левиев във филма: „Ако Пловдив беше столица, комунистите никога нямаше да вземат властта !”

            И за да е дисхармонията пълна, щампите от общината и „културната фондация” доказаха, че са в драматично противоречие с джаза и артистичността, с породата. Филмът на Андрей Чертов е силно филибелийски. Една от малкото реклами на града, която да ни представи  пред Европа: джаз висока проба, носталгичен поглед към света и личности, които сами по себе си са събития: Милчо Левиев, Огнян Видев, Иво Папазов, Слона, Бояджана, Мая Новоселска, Димитър Киров, Анастас Константинов… Оказа се, че никой не се е сетил от „общинско-културните фактори” да купи правата, да размножи на дискове филма /поне дузина ме питаха/, па ако искат да ги продават, да ги подаряват, но да остане чудесната поема за породата филибелия, защото тя е на път да изчезне, ако така се отнасят към нея.

            Бях щастлив, че преживях джаза на породата филибелия с две прекрасни жени. Едната – незряща по рождение – бе с детската си мечта да се докосне до Милчо Левиев и Оги Видев. Направи го и после изгледа с невиждащите си очи целия филм с усмивка и озарено лице.

            Породата филибелия ще оцелее… Густо, майна, Филибето !

 НАСЛАДЕТЕ СЕ:

http://www.youtube.com/watch?v=rtxOBDguVXcМилчо и Оги във вечерта за филибелията;

http://video.bgnes.com/view/43741 - Музиката на Филибето;

http://www.youtube.com/watch?v=zknhoedvuuEОги Видев на 44-я ден от протеста;

http://www.aspekti.info/bg/news/i/2279-ognyan-videv-napravi-rekviem-panihida-na-deveti-septemvri-v-tsentara-na-plovdiv/ - Реквием – панихида за  9 септември в изпълнение на Филибелията Оги.

 

 

 




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Той наистина е един
26.09.2013 10:03
голям китарист и човек. Казвам го в качеството му на конкурент, защото свиря блус и то на китара.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Перфектен постинг, документиран и аргументиран!
26.09.2013 10:28
Дано успеем да опазим древния и мъдър Пловдив от неокомунизма - червената олигархия, която бавно го превзема... Поздрав за теб и всички от породата Филибелия!
цитирай
3. toross - За съжаление Пловдив вече е превзет от олигархията !
26.09.2013 13:05
Казвам го с болка, приятели. И горенаписаното е част от общия дух в града. Не виждам никакви индикации това да се промени, за съжаление, но няма да се откажа, колкото мога, да се боря срещу тази отвратителна атмосфера, която наложиха измислени филибелии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541035
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031