Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2014 10:18 - За нЕкои деформации в реформаторските релации
Автор: kerkenez Категория: Политика   
Прочетен: 3382 Коментари: 0 Гласове:
2




Тази сутрин сварих да чуя финала от спора между Томислав Дончев (ГЕРБ) и Петър Москов (ДСБ, РБ). Предвид чутото от разговора им, в този си текст ще назовавам първия господин, а втория – другар. По-надолу ще поясня защо. Преди всичко трябва да подчертая, че сталинизмът на др. Костов и др. Пръмова ясно личи в поведението на всите „лидери“ на блока, и тазсутрешните префърцунени пози на Москов категорично потвърдиха това. Повод за днешните ми разсъждения даде принципния спор между г-н Дончев и др. Москов, по предложението за избор на съдия Веселина Тенева за съдебен инспектор, внесено от БСП и ДПС. Позицията на ГЕРБ, изразена от г-н Дончев е, че трябва да се промени процедурата по избор на съдебен инспектор, а след това, на базата на приетата процедура, да се оцени и кандидатурата на Тенева и евентуални други кандидати, които ще бъдат предложени (ако се приеме предложеното от ГЕРБ удължаване на срока, внесено вчера в деловодството на НС). Според др. Москов, кандидатурата на Тенева трябвало да бъде категорично отхвърлена, щото, видите ли, тази съдийка била оправдала Доган. Преди да разгледам въпроса по същество, ми се ще да поразсъждавам върху някои фундаментални понятия, които очевидно убягват както на голяма част от гражданите, така и на недоучили политиканчета като Москов, Раданчо Къневия и други смешновати герои на нашето време.

Дефинирано в най-прост вид, законите представляват юридическо отражение на съществуващия в определена държава, преобладаващ обществен морал. Съществената дума тук е „преобладаващ“. Не индивидуален, не групов или кастов, а преобладаващ в обществото като цяло. Така например, кастата на крадците може да смята за морално да ни краде, но след като преобладаващата част от общността приема този акт за неморален, тя налага приемането на закон, предвиждащ санкции за крадците. Това е в основата на законодателството и то е различно в отделните страни, именно поради различните морални норми, които народите им спазват (само за пример – в арабския свят е наказуемо жената да показва лицето си на публично място, докато в повечето християнски държави е нормално жените да се разхождат и по бански костюми). Още едно важно уточнение, преди да минем към същността – законите СЛЕДВАТ обществения морал, а не го формират! Само за пример – спомнете си закона за АКТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), с който администрацията се опита да изпревари обществения морал в целия ЕС и това доведе до масови протести в почти всички европейски страни. Това показва, че преобладаващата част от съответните общества все още не са осъзнали и приели моралните норми, които този акт се опитва да дефинира и съответно, той бива отхвърлен.

Направих това леко отклонение от темата, за да изясня позициите на двамата спорещи и да ви покажа какъв е капацитетът на хората, заляли ни с гръмки претенции за своята образованост, интелигентност, познания и компетенции – т. нар. „реформатори“.

И така, съгласно приетата от НС процедура, която от своя страна не може да противоречи на действащите закони (и тя не противоречи!), изборът на съдия Тенева е напълно допустим и законен. В същото време обаче, нейните морални качества се оспорват от редица политически партии, неправителствени организации, общественици и граждани. Посредством изменения в процедурата, каквото е предложението на ГЕРБ, кандидатурата на съдия Тенева може съвсем законно, правомерно и морално да бъде отхвърлена, като несъответстваща на изискванията за заемане на длъжността. Съгласно предложението на РБ, тази кандидатура трябва да бъде отхвърлена при действащата процедура, в нарушение на основният принцип на демокрацията – ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА! Какво ни казват другарите, преведено на разбираем език? Тази кандидатура може да отговаря на обществения морал, отразен в закона; може да са спазени всички процедурни правила, но тя не отговаря на нашия ЛИЧЕН морал, и на тази база ние искаме ГЕРБ (като парламентарно представена сила) да я отхвърли! Ето го сталинизма и погазването на основните демократични принципи – този другар не е удобен на Партията, значи – в Сибир или директно – разстрел!

Това са хората, дами и господа, които искат да ни „реформират“. Това са хората, които сипят хули и клеймят ГЕРБ на всяка крачка! Това са „европейците“, които Европа не приема! Не ги приемам и аз. Някой да се чуди защо?  




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kerkenez
Категория: Политика
Прочетен: 129238
Постинги: 50
Коментари: 31
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031