Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2015 02:42 - Национален праник, ли?! Освобождение, ли?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 18129 Коментари: 24 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, ЛИ?! ОСВОБОЖДЕНИЕ, ЛИ?!

            Винаги съм се удивявал, аджеба, какво празнуваме на 3 март!? Сан Стефански договор? Ама той е просто финал на руско-турската война, не носи никакви международни последствия за България, не очертава никакви устойчиви граници, дори не ни фиксира като независима европейска държава. Той е просто предварителен или прелиминарен договор, който временно успокоява две империи. Международният контракт, който урежда промените в Османската империя е подписан в Берлин на 13 юли 1878 г. Несправедлив за българите, да, но такива са историческите факти.

            Така още не мога да разбера какво празнуваме на 3 март? И моля без патриотарски изблици…

            Та на същите патриотари да припомня нещо скорошно. Национален празник 3 март стана през 1990 г. До тогава бе официален, наред с 9 септември, 1 май, 7 ноември, 8 март… Като национален е честван еднократно от комунистите през 1978 г. по повод 100 годишнината от Освобождението, после пак се нарежда в червената поредица.

            И нещо любопитно… Спомняте ли си големият митинг на СДС на 3 март 1990 г. На площада пред  бившия царски дворец? Забравил съм кой от ораторите повдигна въпроса, че това е подходящия национален празник и с доза ирония добави: „И освен всичко друго, тази дата е и рожден ден на нашия председател Желю Желев.” Последваха аплаузи от множеството и възгласи „Национален празник, Национален празник”. Не знам дали това е повлияло, но на 5 март , т.е. след два дни, последното комунистическо Народно събрание обяви датата за национален празник. Просто го припомням. За първи път го чествахме на 3 март 1991 г. Като национален.

            Иначе 3 март се чества през 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър Втори”, а почти половин век най-популярният ни празник е „Св. Св. Кирил и Методий” – днешният 24 май.

            Тия дни пак се зачетох в публицистиката на великия овчар от Медвен. И установих за пореден път, че при последователя на Стамболов съвсем, ама съвсем няма и грам уважение към Русия, дори напротив. Ето малка част от статията на Захари Стоянов „Социализмът в България”: „Във време на Румелия продаваше се изцяло село Иникой. Отиде да го купува една руска баришня, която си е въобразила, че и братушката е такова животно, каквато е руският мужик.  Пазарлъкът с турците станал вече, когато се явява при баришнята една депутация от околните българи: навоселци, изворци, марковчени и пр. Те заявили на баришнята, че България не е Русия, че ако тя посмее да купи селото, то с балон трябва да слиза в имуществата си. И самите продавачи турци на същото основание на стари традиции отказали да продават своето имущество на едно лице”/В. „Свобода”, 20.12.1887 г./ И още малко от Захария в същата статия: „Когато нашите сиромаси освободители /простите солдати/ преминаха в България, още в Свищов те прехапаха език и почнаха да псуват „Проклети братушки! От какво се вие оплаквахте?”. Другояче не можеше и да бъде. Руският селянин, наречен мужик, спи на печката с цялото си семейство, на което за постелка и завивка служи мазния и миризлив кожух. Неговата изба, или къща, прилича на нашите кочини. За градинка, лозици, двор, нови дрешки и пр., той е петимен. Всичкото му съществование принадлежи на помещика, на пристава, на полосната старшина, на попа и пр.” /Текстът на Захари може да се открие и в „Захари Стоянов. Съчинения.” Том 3, 1966, стр. 213-217/.

             Винаги съм се питал от какво иде това ръбесто русофобство на народно-либералите Стамболов, Захари Стоянов, Димитър Петков, че и на консерваторите.

            Скоро открих едно от възможните обяснения. Става дума за пари, за много пари, които е трябвало да плати младата държава. И тук няма ни славянско единение, ни братска помощ. Има злато и окупация.

            И доказателствата са в официални документи, съзнателно крити и непопуляризирани от историци, анализатори, че и политици.

            Може да ги намерите и вие, уважаеми читатели.

            Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г.  се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32.5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър I  с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т.е. 32.5 тона злато.

            Обърнете внимание на думата „окупация”, драги читателю! Излиза, че ний, българите сме платили за окупацията си, а не за освобождението си. Потвърждение за имперските амбиции за „Задунайска губерния” откривам и в първия том на издадената в СССР академична „История на България” през 1954 г., където на стр. 308 буквално четем: „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война”. Кратко и ясно, даже не е и цинично. Писано е от съветски учени, сталинисти, вероятно и интернационалисти.

            Е, донякъде сега разбирам защо гърми така гласът на великия медвенски овчар Захари Стоянов.

Не разумявам, обаче, какво честваме на 3 март?!...




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. injir - Отбелязва се краят на една война. И ...
02.03.2015 04:38
Отбелязва се краят на една война. И се отдава почит на загиналите в нея.
цитирай
2. apostapostoloff - Преди промените цели
02.03.2015 06:13
45 години празнувахме 9.IX.- деня на нашето поражение!
цитирай
3. smilodont - Той е просто предварителен или п...
02.03.2015 18:28
Той е просто предварителен или прелиминарен договор, който временно успокоява две империи. Международният контракт, който урежда промените в Османската империя е подписан в Берлин на 13 юли 1878 г. Несправедлив за българите, да, но такива са историческите факти............ Благодарение на руските войни и въпреки уж заинтересованоста на Франция и Англия днес ти не си с фес . А за датата 3 март ТРЕТИ МАРТ са загинали и хиляди родолюбиви българи и на тях ли ще кажеш че тази дата нищо не значи . ПОСМЕЙ НЕГОДНИКО ДА КАЖЕШ НЯКЪДЕ ЧЕ СИ РОДОЛЮБЕЦ . Родолюбци бяха тези който са загинали за тази дата . За освобождението на България от ТУРСКО РОБСТВО а не лакей лижещи чужди задници .
цитирай
4. merlin68 - Ами след като толкова не разумяваш, ...
02.03.2015 18:46
Ами след като толкова не разумяваш, ще ти кажа - честваме края на почти петвековното османско присъствие, ако това за теб не е повод за празник, не пречи на другите да празнуват.
Драги писателю, очевидно твоето разбиране за "окупация" не съответства на смисъла вложен в тази дума в Берлинския договор. И съответно от там е грешно и заключението ти "Излиза, че ний, българите сме платили за окупацията си, а не за освобождението си." Не излиза така, а излиза точно както е указано в договора - ние плащаме издръжката на окупационните руски войски и администрация за деветте месеца до влизането във власт на местното самоуправление, не плащаме за освобождението си. Въпросната окупация означава запазването на вътрешния ред, отбрана, администрация, а също създаване и обучение на местни властови структури в България и Източна Румелия.
Не знам кой и как е изчислил реципрочната стойност в 32.5 тона злато, но се съмнявам много в изчислението му. Във всеки случай е съвсем сигурен факт, че България не е изплащала на Русия подобна сума. Платен е само част от въпросния окупационен дълг. Част която е незначителна спрямо сумата която Русия плаща за да обяви България независимостта си през 1908г. - 82 млн. франка. Това е дълг който България никога не връща на Русия.
Що се отнася до "ръбестото русофобство", някой беше казал една такава мисъл - има услуги толкова големи, че за тях не можем да се отблагодарим никак освен чрез неблагодарност.
А бих попитал, ти може би имаш друга дата която да предложиш за национален празник, коя?
цитирай
5. evrazol - :)
02.03.2015 21:27
3-ти март е велика дата за България. На 03.03.1918 година Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор
цитирай
6. merlin68 - 3-ти март е велика дата за България. ...
02.03.2015 22:35
evrazol написа:
3-ти март е велика дата за България. На 03.03.1918 година Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор


Ти да не си студент на Пламен Цветков? Едва ли, те по-голямата част от студентите му не са чак толкова глупави, че да му попиват идиотията. Сигурно си прочел тая му глупост в някой от фашунгерско-турските "патриотични" сайтчета.
След като в 1918г. Русия "капитулира" пред България, няколко месеца по късно България преживява втора национална катастрофа.
цитирай
7. get - - Поклон пред загиналите руски, украински, естландски, фински ... и всички други във войната от 1977/78 год. - Защото са милеели за Свободата !
02.03.2015 22:40
I. До 22.септември.1908 год. съгласно чл.1 от Берлинският договор "освободеното" княжество България е т р и б у т а р н о ... ?
- Справка: наименованието идва от ВАСАЛНОТО положение в даденият случай изразяващо се в:
1. съгласно чл. 1 - България се конституира като самоуправляващо се княжество под с у в е р е н и т е т а на Негово Величество султана ...
2. По силата на в а с а л н о с т а си от СУЛТАНА на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ - Същото ежегодно плаща съответно суми по данъчни вноски(трибути) или по други задължения на Империята (османска), каквито са контрибуционните задължения от страна на Османската, към Руската империя!
3. Трибут, идващо от фр.: tribute (от лат. tributum - данък, налог или/и от лат. tribuo - отдавам, давам, плащам данък) в случая е в а с а л н о плащане, удостоверяващо или установяващо правоотношения между: суверен - васал.

II. 1. По силата на Берлинският трактат - Българското княжество се З А Д Ъ Л Ж А В А ФИНАНСОВО(!) към Руската империя, по т. изв. О к у п а ц и о н е н фонд.
2. Размерът по същият, е установен с Конвенция м/у Княжеството и Русия, страни по договора, в размер на 10 618 250 рубли и 43 копейки (златни).
3. Към м. юли 1896 год., останалото, като плащания-задължения (недобор) от страна на Княжеството към Русия възлизат в размер на 5 018 250 рубли и 43 копейки(златни) ... видно от съдържанието, на дадената Инструкция на специалният руски дипломатически агент Чариков(в Княжество България), от оглавяващият Външно министерство на Руската империя, министър Лобанов-Ростовски, Алексей Борисович.

П.П.
- За 82-та милиарда п л а т е н и от Русия на Турция, за "свободата на България" няма да коментирам - защото явно се касае за тотално объркване в главата на писалият това? Нямало е плащания а насрещни претенции(престации) с които се опрощават вземания! По какъв начин са възникнали тези "претенции", съответно мога да обясня ... при проявено и в бъдеще, упорито незнание от опониращият ... "българофил" :(( !

- С уважение!
цитирай
8. merlin68 - А, аз да коментирам ли за 82 МИЛИАРДА ...
03.03.2015 01:01
А, аз да коментирам ли за 82 МИЛИАРДА които явно са в обърканата глава, ама не в моята:) Чети бе следователю, там пише млн. което означава МИЛИОНА. Нямам и намерение да влизам в тъп кокошкарски спор, ако искаш да водиш такъв род спорове препоръчвам ти да го направиш с другия милиционер (нали сам ще се сетиш кой). 82млн. франка дали ще ги наречеш "насрещни претенции(престации)" или заем от Русия към България за да получи Независимост, както щеш го наречи, но е факт. А иначе както казах сицилийски или киликийски, не е толкова важно, когато нямаш представа за същността на историята:)))
С уважение!
П.П.
И кога Гете в тъмното успя да позлатиш книжните рубли:))))
цитирай
9. get - :)))) @ 8. merlin68 - А, аз да коментирам ли за 82 МИЛИАРДА ... Моля, факт е към него време са били
03.03.2015 10:25
... 82 МИЛИОНА отнесено към индекса на ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ - вече са МИЛИАРДИ !

- Цитата ми, по отношение на "окупационният фонд" е коректен има го, като архивна единица в РГДА!
- В същият архив го има текста и на двустранната Русия - България, Конвенция, в която са посочени именно ЗЛАТНИ рубли! Тоест плащането е приравнено към ЕТАЛОНА за номинал(златен) на руската валута към момента?
- Но след като бе вкарано в спора ТВЪРДЕНИЕТО(аргумента) за П Л А Щ А Н Е от Русия на Турция на 82 МИЛИОНА франка или втори вариант: отпуснат от Русия на България заем, за да плати контрибуционни задължения към Турция ... ? - моля да ни се цитира(т) посочи КОРЕКТНО съответният документ(документи) по въпроса?!
- Това което ни се обяснява в такива едно "автентични" извори като Уикипедия - Моля да не се вкарва, като аргумент и най-вече ф а к т о л о г и я по разглежданият въпрос?

- Непростимо е човек-българин Кога пише по едни такива жизнено важни въпроси от българската история да показва незнание! От това могат да настъпят нежелани:
А/ неистинни представи за факти и събития чрез които изкуствено да се нагнети напрежение между нашият и руски народ;
В/ Съзнателно да се внуши неправилна представна картина досежно истината за протекли исторически процеси и стоящи зад тях факти - обстоятелства;
Б/ да се създаде у Читателя комплекс изразяващ се в чувство, за вина, срам или страх - но това вече е от областта к о м п л е к с и т е свързани с "Науката за нервно лингвистичното програмиране", като част от социална психология и психо-лингвистика ... повече по въпроса ще разберете прочитайки: Юнг (за понятието "комплекс"), Т. Цейен (за асоциация на думите), А. Адлер (стремежа към власт и чувството за малоценност) а от там ... Започва да страда Душата на народа - засегнат чрез тези психо-лингвистични техники!
- За повече инфо можем(те) се обърна към блогъра, болгарский писатель Л. Чолаков, имащ интереси в областта на:
"теория и практика информационного воздействия на общественное сознание." ? :))

- С уважение!

П.П.
За да бъда правилно разбран, ще цитирам Виктор Юго, какво казва за "задължеността"?
"Задължеността – е начало на робството, по-голямо зло и от робство, защото кредитора е по-неумолим и от робовладелец: владеещ не само над тялото, но и над достойнство ни, с което при случай, може да ни нанася най-противни оскърбления."
цитирай
10. get - @ И кога Гете в тъмното успя да позлатиш книжните рубли:)))) - Това сериозно ли ... ?
03.03.2015 11:23
- Обяснявам п р о с т и ч к о ... дано ме разбереш?

Количеството злато: 32 500 кг. е равностойността на 10 618 250 рубли (златни:)).
- Защо З Л А Т Н И - Защото Рублата е била обезпечена от Банката с равностойността и в злато! Тоест към момента 1(една) рубла и била равностойна, в тежестта си в злато!
- От което 1(една) рубла е отговаряла на стойността(котировката на световният пазар) в размер 3.06 грама!
Изписвам накратко: 1 рубла = 3.06 грама з л а т о.
Пояснявам още за н е р а з б р а л и т е !
Нетната сума в РУБЛИ във вр. сключена Конвенция уреждаща въпроса по плащанията между България(княжество-трибутарно) и Руска империя ... по Окупационен фонд се е равнявала на ... в златен израз(количество злато) в размер на 32. 5 тона от "презреният метал" !

- За сумата от 82 милиона франка ... която се тиражира във виртуалното пространство(по въпроса) пояснявам - това се ВЗЕМАНИЯ - или дължими ПЛАЩАНИЯ ... но това са Престации-претенции, изразяващи се в насрещни вземания ... Нямаме КУПУВАНЕ - както ни се представят п р е в р а т н о нещата ! :(((( А имаме постигнато съгласие за д ъ л ж и м и в з е м а н и я - (лат. contributio) Последното идващо да ни каже:

А. В международното право(до 19 век) парични суми или материални средства, изплащани от победената държава, като компенсация при сключване на мирният договор на държавата победител. В момента в съвременното международно право не се предвижда(т), като правна мярка, а се използват други компенсаторни механизми, като : репарация, реституция, субституция.

Б. Принудителни парични сборове, налог, събирани от войските на неприятеля, от местното население.

- С уважение ... и дано съм бил разбираем!?
цитирай
11. merlin68 - Гете, няколко пъти вече те подка...
03.03.2015 14:51
Гете, няколко пъти вече те подканвам да не се излагаш като експерт по всичкология, освен това ти казах също няколко пъти, че не си падам по кокошкарски спорове. Ти обаче продължаваш да лазиш и в двете направления. Все пак съм завършил финанси и моля не ми навирай неразбиранията си за Златен стандарт повече! За разлика от теб Гете, аз много рядко влизам в спорове по теми от които нищо не разбирам - на принципа приказвам глупости, после ровя в интернет за да намеря отнякъде нещо което да ги подкрепи! Затова и сега не мисля да ровя и да си опреснявам спомените, така, че ако допусна някоя неточност от сорта "силицийски - киликийски" моля за извинение:)
"Изписвам накратко: 1 рубла = 3.06 грама з л а т о."
Всъщност Златен стандарт към момента на сключване Берлинският договор няма в Русия. Така че тия 3.06гр. злато за една рубла не знам от къде си ги изсмукал. Може би ще сбъркам с някоя година, но до колкото си спомням някъде между 1860-1870 финансовия министър в Русия се опитва да стабилизира постоянно падащия курс на КНИЖНИТЕ рубли, спрямо златните такива (монети). За целта тегли голям заем и обявява пълно обезпечение на хартиената рубла по фиксиран курс в злато. В следствие на това спекуланти обменят огромно количество хартия за злато и опита му завършва катастрофално, а книжните пари губят още по-рязко стойността си. Мисля, че в края на този опит златните към книжните рубли са в порядъка 1/20 и няма никаква равностойност между тях. В годините на Освободителната война и след нея, в следствие на огромните разходи, книжната рубла се срива още повече. Златен стандарт в Русия се въвежда през 1899г. (20 години след периода за който говорим) По този Златен стандарт стойността на една рубла е 0,774234 г. злато, та пак се чудя от къде ти изсмука твоите 3.06г.
Като се има предвид това, изчисляването на окупационния дълг в 32.5 тона злато, за мен е меко казано шарлатания. Знам и от къде сте я намерили тази шарлатания, има едни такива сайтчета - патриотично-турско-фашистки.
цитирай
12. merlin68 - По отношение на източниците ми от ...
03.03.2015 15:31
По отношение на източниците ми от Уикипедия и достоверността им - по някога се допитвам и до Уикито, но не и в скорошните ни (включая този) спорове.
Както вече ти обясних преди няколко дни (към дразнещото ти поведение добавям и това, че сякаш не помниш и трябва да ти се повтаря по няколко пъти) за да бъде призната от великите сили и Турция, обявената от България Независимост, са поставени редица условия, най вече финансови. Те се уреждат с три протокола - Руско-турски, Българо-турски и Руско-български. С първия Русия отписва дължимите й от Турция репарации на стойност 82 млн. франка. Във втория, Турция се отказва от финансовите си претенции към България на същата сума. В третия, България се задължава да върне на русия въпросната сума в рамките на 70 години. България никога не връща 82 млн. франка на Русия.
Относно източниците - има ги и те са съвсем сигурни, наричат се български държавен архив, той Гете има и електронен вариант, даже мога да ти дам точно линковете към съответните документи (без руско-турския протокол, него там го няма), но няма да ти ги дам защото безобразно ме дразниш. Та затова сам си ги намери (не е лесно) но ти нали си търсач на истината, да изследваш историята не е чак толкова лесно, колкото да я "изучаваш" от "патриотични" сайтчета.
цитирай
13. get - :))) @11. 12. merlin68 - .... да не се излагаш като експерт по всичкология ?
03.03.2015 21:02
Е-ех българино ... съгласен съм, без «уикипедия»(държавен архив:)))) явно няма как, да се размине ? !
Съгласен съм, и за реформата от 1897—1899 год.! Когато руското правителство в лицето на министъра на финансите Сергей Вите провежда парична реформа с което се въвежда златното обръщение(златният СТАНДАРТ). Преди това руската валута е имала «сребърен стандарт».
Това се прави във връзка с настъпилите промени на световният пазар(валутен). Малко преди руската финасова(парична) реформа индустриално развитите страни са създали единна валутна система, основа на която става ПРИРАВНЕНАТА КЪМ ЗЛАТОТО ПАРИЧНА ЕДИНИЦА(национални) – Но?
- От това да ми се твърди, че Русия не е пускала М Н О Г О К Р А Т Н О емисии от з л а т н и рубли и че към този златен(руски) еталон не са равнявали «книжните» емисии – Направо е безумие :)) на човек останал без всякакви факти, в защита на «теориите» си ?!

Така че, Ето? – Ти и читателя, сами се убедете в казаното от мен?
ЗЛАТНИ МОНЕТИ в частност емисии на Р У Б Л И още от времето на Петър Първи …
1. http://www.vechi.com.ua/images/stories/moneta/rossia/PetrI/petr.png - златен „червонец” от 1712 год.
2. Ето още един „червонец” – петрубльовка(имаме и с други номинали: 3-и, 10 и др. …) , от времето на император Александър II(1855-1881), той и „Цар Освободител” – година на емисията сам я виж? http://www.vechi.com.ua/images/stories/moneta/rossia/AlexandrII/alII-2.png ... ето още една пет-рубльовка
3. http://www.vechi.com.ua/images/stories/moneta/rossia/AlexandrII/alII-3.png
- Накратко това ... по отношение заяждането: «печатал си на тъмно «златни» рубли» !

- Апропо, относно Българският държавен архив от който «цитираш»! – огромната му част от автентични документи (на същият), от ПЕРИОДА на Третото българско царство, през 1946 г., са натоварени на осем железопътни вагона(от изпратената за целта «специална комисия») и откарани в Особый архив на Москва – където се намират и до момента :(( !

Второ: Относно високомерно снизходителното, като поведение, плюс некоректната интерпретация ... във връзка казаното от мен - За Спартак? – където засегнатото ти самолюбие «великодушно» приема :)) мнението ми, до частта: за «сицилийски» и/или «киликийски» пирати! :))
Припомням, основните ми тези(съждения) които изказах в поста: “Роденият ЗА РОБ остава такъв” – в блога на „Leonleonovpom2”?
I-та теза е ?
А. По отношение - най-вероятната причина за гибелта на Спартак?
Той, като водач на робските легиони им е подсигурил кораби и с това спасение на Бреговете на Свободата ... Но роба си е с робска психика(!) и поради това з а в и ж д а щ на "господаря"?
Така че, робите пожелаха, НЕ да се махнат ... а да се В Ъ Р Н А Т в Рим(столица на Империята) и заемат местата на довчерашните си ГОСПОДАРИ?
Б. Отново повтарям тезата си-извод, която „великодушно” пропускаш да отбележиш(за кой ли път :))?
„Тежко му на тоя, върху който СЕ ПАДНЕ КРЪСТА да е В О Д А Ч, на хора движени от едни такива низки СТРАСТИ и с м и с л е н е , като на р о б и ?!”

II. Отново припомням Словата на Спасителя – за п р о д а л и я т с е САМ в робство?
"Този, който от свободен, по своя или по воля на господар се е продал в робство - ПОВЕЧЕ СВОБОДЕН НЕ ЩЕ може ДА БЪДЕ !!"

И как да не го изрека на глас … като гледам пламенността при защитата на не-български интереси … настървеноста с която подлагаш на остракизми и словесни нападки, братята си българи … опитващи се да кажат нещо, в защита на, Чест и Родина?!

- Всичко това ме навежда на горчиви размисли, и ми припомня алегорията, вкарана от Платон в Митът за пещерата:
„Ала може да се случи така, че някой от окованите да се освободи.
(…)
Естествено, освободеният може и да не понесе болката, и да предпочете да си съзерцава това, на което е свикнал - сенките; може да се противи, рече ли някой да го освобождава.
Но може и да излезе от пещерата и да види най-истинската светлина - тази на слънцето.
Тогава той ще прозре причината, поради която някои неща стават сенки и ако му се наложи да се върне в пещерата, сигурно ще поиска да сподели с останалите затворници истински видяното, ще заспори с тях и дори ще иска да ги освободи, за да ги приобщи към благодатта на светлината.
Те първо ще му се изсмеят, а след това, остане ли непреклонен в желанието си да ги освобождава, биха го и у б и л и . "!

В заключение ща кажа.
- Дай да не бъдем, като в Максимата за псето? - Което се гордее със ошийника на врата си - а остане ли без господар, до века ще го търси. :(((( ?

- С уважение!

П.П.
- Във връзка с нападката , че преписвам от … ?
Заявявам: текста е „авторски”, тоест не е преписван или превеждан от руски и/или патриотично-турско-фашистки … сайтчета!
цитирай
14. merlin68 - Гете, това е последно! Вземи чети ...
03.03.2015 21:47
Гете, това е последно!
Вземи чети какво пиша поне, преди да коментираш, ако беше прочел, щеше да ти е ясно, че аз не казвам, че не е имало златни (монети) рубли до 1890г. - напротив, споменавам го на две места в текста. Казвам, че няма златен стандарт, което ще рече, че книжните рубли не са обезпечени и не са равностойни на златните!
В този смисъл да ми изчисляваш по някаква измислена равностойност 3.06г. книжните рубли в 32.5 тона злато, пак казвам е шарлатания.
«печатал си на тъмно «златни» рубли» - също не съм казвал, вземи прочети точно какво съм казал!
Нападка, че си преписвал - никъде не съм казвал това, прочети какво съм писал!
Останалите глупости и цитати въобще не мисля да коментирам. Но ще изразя изключителното си недоумение, как човек с такава сериозна разсеяност е работил като следовател.
цитирай
15. get - . . . 1. Казвам, че няма златен ста...
03.03.2015 23:12
merlin68 написа:

...
1. Казвам, че няма златен стандарт, което ще рече, че книжните рубли не са обезпечени и не са равностойни на златните!
В този смисъл да ми изчисляваш по някаква измислена равностойност 3.06г. книжните рубли в 32.5 тона злато, пак казвам е шарлатания.

- Както и твоята шарлатания в изказването ти, че Сталин ни опростил дълга !
- Както и абсурда, че националната валута ... не Банката, а всеки, както му скимне е изчислявал курса й ... или вероятно руският император с "декрети" е определял вътрешният или външен курс на плащанията?

- Как да разбирам(разчета !) - написаното в долният пост, първо изречение ?
8. merlin68 написа:

И кога Гете в тъмното успя да позлатиш книжните рубли:))))
Нападка, че си преписвал - никъде не съм казвал това, прочети какво съм писал!

- Не съм писал, а какво ... преразказвал ли ? Както виждам доводите ти се изчерпаха ... та отново вкара в ход, последното възможно "опровержение" - аргументи от вида "ад хоминем", тоест срещу личността а не срещу казаното от него?

- Отново казвам - Не създавай изкуствени предпоставки да смразяваш отношенията ни с руският народ ... а путиновско азиатската пришибеевщина, като модел на държавност ме отвращава - пък било тя олицетворена в лицето на който и да е!
цитирай
16. slavimirgenchev1953 - Съветофилите
04.03.2015 10:04
празнуват на 3 март, защото с него оправдават и своя 9 септември. Да го духат.
цитирай
17. vencivvg - 3 Март 1918
04.03.2015 14:58
3 Март 1918 г. е хубав ден в Българската история :
http://www.extremecentrepoint.com/archives/15961
цитирай
18. merlin68 - На вниманието на автора на този п...
04.03.2015 18:20
На вниманието на автора на този постинг и на Гет!

"Война с Турцией (1877-1878) стоила России 1 076000000 рублей чрезвычайных затрат"
Эдмон Тэри РОССИЯ В 1914 г. Экономический обзор/Глава 7

"Но война потребовала огромного напряжения сил. Она стоила свыше миллиарда рублей (при общем бюджете в 1878 г. 600 миллионов рублей)"
Отечественная история Электронное учебное пособие

Да не издребняваме до подробности и приемем цифрата ЕДИН МИЛИАРД РУБЛИ

Сега малко елементарна математика

Ти Гет, макар и неясно от къде и как даваш стойност на рулата 3.06г. злато което е равно на 0.00306кг. Умножаваме го по 10 500 000 рубли и получаваме 32 130кг. или 32.13 тона злато.
Това според вас е Окупационния дълг който България дължи на Русия

Сега да видим по вашия курс колко е струвала тази война на Русия
1 000 000 000 рубли (стойността на войната) умножаваме по вашия курс 0.00306кг. и получаваме Лелеееееее 3 060 000кг. или 3 060 тона злато!!!

Накрая един последен въпрос, вие нормални ли сте?
Риторичен!
цитирай
19. get - :))) @ 18. merlin68 - Риторичен! :))) ОТГОВОР: С адвокати, като твоя милост Мерлине, на Россия ...
04.03.2015 21:50
... враг не и трябва ! :)))

- Хай сега! - изкарай ми данни и факти - Кога и как другаря Джугашвили "Сталин" ни опрости Окупационният дълг? Туй през коя години и в контекста на какви обстоятелства :))) !

- Мерлине, ти ми стана безинтересен по разбираеми причини ... така че не държа на мнението ти. Но аз имам съседи и познати руснаци пребиваващи във Варна ... Причина ... махнали се от прелестите на Русия на Путин! С тях аз се уважавам и представи си ... дори имам приятели!
- Не искам поради проявеното от теб натрапчиво упорство, стигащо до "умност"... да казвам горчиви истини, за неща от близкото и по далечно минало, омрачаващи отношенията, между Русия и България, които биха наскърбили тези обикновени и с нищо невиновни НАМ, руски хора!
- На твоята антипатия или любов :)) не държа - А държа, да съм в коректни и дружелюбно-цивилизовани отношения с тези ... пак повтарям, избягали от путиновщината в Русия - мои руски приятели!

Драги ми "патриоте" и адвокат на Русия - като си толкова запознат "из основи" с фактологията - Знаеш ли колко руски граждани постоянно пребивават и защо, в България ... колко СТОТИЦИ ХИЛЯДИ са?

- В заключение казвам: политизираната "Отечественная история России" ще ти даде цифрата, 1 млрд. 76 млн. рублей, стойност на войната Русия-Турция от 1877/78 год. А казва ли ни, Банката, от която са заети парите и условията?
- Ще ти даде и другата сума, колко е взела Руската империя за да влезе в Първата световна ... а и само тази ли, като се има предвид, колко войни е водила Империята?

- Но тези които са давали парите на романови ... са си ги върнали В ПЪТИ, чрез превратаджиите болшевики-ленинисти ... изповядващи кредото: "Граби награбеното"? :((
- И не само са убили заборчлялата Царска руска фамилия - Но са превърнали църквите в обори, а народа руски ... на роб ... Да - да, не бъркам употребявайки думата Р О Б - но на теб, брате българино, явно ти е още рано да разбереш - що искам да ти кажа?

- Хайде със здраве, "банков-експерт"е! :)))
цитирай
20. merlin68 - Е Гете, "търсачо на истина...
04.03.2015 23:43
Е Гете, "търсачо на истината", а всъщност повтаряч на лъжи (понеже трудно разбираш, ще уточня - не те обвинявам, че лъжеш, не ти не си лъжец, просто си повтаряч на лъжи), до къде я докара - от всичките ти тези не остана нито една читава, пак се чудя какъв следовател си бил:)
Накрая стигна до там, че мен да наричаш русофоб, а ти пръв руски приятел:))) Защо бе Гете, да не би аз да сложих + под този антируски (впрочем и антибългарски) постинг, бъкан с "факти"? Да не би аз с патос и липса на каквато и да е компетентност да защитавах тези "факти"? Къде бе Гете, тук в "дискусията" ни ставаше въпрос за Путин, та го докара и като аргумент:)))
"- В заключение казвам: политизираната "Отечественная история России" ще ти даде цифрата, 1 млрд. 76 млн. рублей, стойност на войната Русия-Турция от 1877/78 год." - Всъщност Гете и тук удряш гредата, цифрата я дава известния (за някои де) френски икономист и редактор на списанието "Европейски икономист" Едмон Тери.
"- Хай сега! - изкарай ми данни и факти - Кога и как другаря Джугашвили "Сталин" ни опрости Окупационният дълг?" - Вече Гете, чак на мен ми стана неудобно за кой ли път не си разбрал. Никъде не съм казвал, че Сталин ни е опрощавал Окупационния дълг, за съвсем друг дълг ставаше въпрос там, и да мога да ти изкарам данни, но какъв е смисъла бе Гете:))) Знаеш ли колко си ми прозрачен, прочел си там из ония сайтчета за които споменах по-горе едно вярно нещо и сега се каниш да ме "закопаеш" с него:))) - Знам Гете, че Ленин с декрет е отхвърлил СССР като приемник на Руската империя, тоест отказал е да плаща дълговете й, както и да изисква дължимото на нея. Само, че Гете след края на ВСВ, България е със статут на победена държава, изцяло в ръцете на Сталин. Та той предприема хитър болшевишки ход и ни опрощава дълга от 82млн. франка (не окупационния, а този за независимостта). Ти ако беше тогава би ли посмял да му направиш забележка, че Ленин вече е анулирал дълга, та Сталин да се не прави на луд?:)))
цитирай
21. get - @ 20. merlin68 :((( - Да се родиш роб, да станеш роб и да бъдеш роб – са три различни неща!?
05.03.2015 19:04
20. merlin68 написа:
Знам Гете, че Ленин с декрет е отхвърлил СССР като приемник на Руската империя, тоест отказал е да плаща дълговете й, както и да изисква дължимото на нея. Само, че Гете след края на ВСВ, България е със статут на победена държава, изцяло в ръцете на Сталин.

- Плюс красноречивото изказване в блога на 'Leonleonovpom2" пост под №61 от merlin68:
„Днес, на чело на Русия за радост на народа й СТОЯТ ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИЦИ, не разрушители като тези сключили предишните договори ...”

- Мерлинчо ... това не е патриотизъм или про руска ... пледоария в защита на Россия - това е диагноза, ясно квалифицираща менталното ти страдание?
- Момче ... явяващо се адвокат и на другаря Сталин - спора ни започна, от Плащала ли е България на Русия някакви пари и по силата на Какво ги е плащала тя?
Твоя теза: Не е плащала!
Аз чета и цитирам прочетено, тоест ФАКТ, документален!

I. Ето част от текста?
от Инструкцията на министъра на външните работи до дипломатическият агент в София, Чариков:
" ....
В заключение ви се възлага, във време и форма, които счетете за най-удобни да н а с т о я в а т е пред българското правителство за и з п л а щ а н е на руското правителство, на ОКУПАЦИОННИЯ д ъ л г, чиято капитална сума бе установена с Конвенцията от 28(16) юни 1883 год. на 10 618 250 рубли и 43 копейки, от които към 13(1) юли ОСТАВА НЕДОБОР от 5 018 250 рубли и 43 копейки.

дата: 20(8) март 1896 г. подпис: Лобанов-Ростовски

Забележка: От текста видно ли е плащането м/у България - Русия, а защо е било преустановено, го пише в историята ... ?

- Какво прави руското-имперско правителство с част от получаваните пари по т. нар. "Окупационен дълг" ? Знаем ли, знаем ... но то се нарича, с нелицеприятни имена! А за това има документи - които се крият!

В заключение ще кажа - става ми тъжно - Защото туй цялото поведение е илюстрация за ... !?
- Една от най-жалките мечти на роба - да му се даде свободата, ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ(сам)!
цитирай
22. merlin68 - Ех Гете, след като рухнаха всичките ...
05.03.2015 21:33
Ех Гете, след като рухнаха всичките ти тези, след като доказа, че не търсиш истината, а просто всячески се мъчиш да обслужиш неистовата си русофобия, след като сто пъти не разбра какво четеш, та се налагаше да ти повтарям, сега до къде стигна... менталното ми страдание да разискваш:))) Сега Гете, ти психиатър ли си, или пациент? Питам понеже диагнози обикновено се обсъждат от лекари и пациенти. Та какво казваш, психиатър ли си?
цитирай
23. get - @ 22. merlin68 - Недей да лепиш етикети на хората не споделящи ПРИСТРАСТИЯТА модерен-ляв демократе
06.03.2015 00:16
Никакви доводи не са в състояние да покажат на човека истината - когато той сам отказва да я види. - Ромен Ролан

Цитат!
Телеграма №8/17 април 1886 г. - До министъра на външните работи Гирс.
" ... Вие благоволявате да предоставим на господата, Бурмов, Балабанов и Цанков по 40 хиляди франка в година, от българският о к у п а ц и о н е н ф о н д , начиная от 13 януари настоящата година. (...)
Като гаранция, че тези три лица в дейността си ще се п р и д ъ р ж а т строго към ПОСОКАТА СЪВПАДАЩА С ВЪЗГЛЕДИТЕ НА ИМПЕРАТОРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, господата Цанков, Балабанов и Бурмов, заявиха писмено (…) че напълно приемат (…)
Гореизложеното копие на докладната записка с приложените КЛЕТВЕНИ ОБЕЩАНИЯ се пази в императорското дипломатическо агенство."
17 април 1886 г. подпис: П. Богданов

- Мерлин, това на езика в МВР, се нарича "вземане на Декларация за сътрудничество"! А такава декларация се взема, за о б е з п е ч а в а н е послушанието на вербуваните агенти!

- Така че с париците събирани от народа ни ... императорското правителство е плащало на шпионите си - да не би на тази българска "сволоч" - да вземе да и просветне ... колко б е з к о р и с т н о са обичани и тачени от освободителката си :((( !

- Не смесвай вековният геостратегически стремеж и войни на Руската империя за Проливите ... със самопожертвователното поведение на руският солдат, движен от идеята, че идва да донесе свободата на един братски нему народ.

- Недей да (ми/ни) внушаваш чувство за ВИНА, че почитаме паметта на самопожертвалите се воински чинове от руската армия воювали за свободата ни през войната от 1877/78 год. но отказваме такова, на окупантите от 9.IX.1944 год.!

Левски го предрича:
"Който ни освободи - той ще ни зароби" Не е ли ясно, иска ли коментар?

- Ако и този път не откажеш да разбереш - тогава за теб важи казаното от Теогнид?
„Трудно е разумният, да води аргументиран разговор с … предубеден-ментор. Но да му мълчиш – е още по-трудно.”!
цитирай
24. merlin68 - И какво трябва да разбера бе Гете от ...
06.03.2015 16:57
И какво трябва да разбера бе Гете от последния ти коментар???
- Някаква "телеграма", ченгеджийска история, само че Гете, по какво да разберем, дали е от имперските ченгета правена, или днес от някой? Това автентичен документ ли е, къде му е оригинала? Източник някакъв? macedonia.kroraina.com/arc/arc_7.htm - тоя източник е менте:))) Във всеки случай ти си по наясно как се вербуват сътрудници, нали си милиционер, аз какъв извод трябва да си направя от този текст?
- Внушението ти, че аз съм внушавал чувство на вина:))) Ей, ти нормален ли си?
- Вековния геостратегически стремеж и войни на Руската империя за Проливите -тука какво да разбирам бе Гете??? Без този "геостратегически стремеж", днес дали щеше да има България и "патриоти" като теб? - еднозначен отговор - не.
-Левски бил казал: "Който ни освободи - той ще ни зароби". Е и като го е казал какво? Щом го е казал Левски, значи то е 100%, ако някой не вярва, значи не е българин:)) Извинявам се Гете, но хора лансиращи подобни дебилщини са обида за интелигентността ми. Цървули използващи Левски, за доказ на собствената си болна русофобия, за мен са боклуци, не патриоти. Спорят сега, според някои Левски въобще не е писал това, но това си е без значение. Да приемем, че го е казал, и какво, очевидно е сбъркал. Няма такъв факт в историята ни, има Освобождение и няма руско поробване. Левски е национален герой, но очевидно не се е справил като баба Ванга.
- И накрая Гете, аз какво точно трябва да се откажа да разбера? Май се сетих, трябва да откажа да разбера, че съм идиот, да твърдо отказвам да го разбера:)
Хайде бъди добър и не ми досаждай повече, защото следващия ми коментар ще е към личността ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522811
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031