Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2015 15:35 - Скандалът с фонтаните на Мамин Тотю се разраства
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 7070 Коментари: 4 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

image

image

image
Друго си е да сложиш очилата без диоптър...

Скандалът с фонтаните на Мамин Тотю се разраства

            Ако в началото община Пловдив направи и невъзможното да се замете скандалът с излющеното дъно на пеещите фонтани и медиите бяха принудени да си мълчат, то след още няколко дни вече е невъзможно това да стане, освен някои прекалено наведени средства за информация, за които Мамин Тотю е най-великия кмет по всички земни кълбета. Продължих с разследването си и колкото по-навътре навлизах в сагата, толкова по-стряскащо ставаше, защото показва нагледно как се строи в Пловдив и как се краде очевадно пред очите на хората, само и само да се направи поредната заря. Какво се оказа?

            Още на 25 февруари 2015 г. специалисти по хидроизолация от Университета за архитектура, строителство и геодезия правят проверка на място и обследват подробно извършените работи по изолацията на езерцето. На 13 март 2015 г.  спецовете инж. Б. Петров и инж. Н. Дойков от УАСГ внасят доклада си до общината и главния проектант арх. Прокопиев. Ето какво пишат  хората в него: „Хидроизолацията може да създаде по времето на експлоатацията отлепване и компроментиране. Причината е в технологията на изпълнителите.” По нататък архитектите предлагат да се създаде комисия, която подробно да обследва изпълнението на заданието, да се набележат мерки за отстраняване на нарушенията и завършват: „До вземане на решение, изпълнението да се преустанови.” Следват подписите на експертите под документа. Да, ама не, драги читатели и уважаеми пловдивчани. Кметът бърза, гони сроковете за голямата заря. Когато му показали резултата от обследването реагирал с думите: „Каквоооо? Аз съм поканил толкова хора за откриването. Ще дойдат Лилито Павлова и Вежди Рашидов, може и премиерът да дойде. Продължавайте работа.” Трътлестата, ниска и с прическа „ритана зелка” пиарка на кмета се разтичва и докладът е потопен надълбоко, а на медиите е забранено да пишат за евентуални проблеми по фонтаните. И циганите с баданарките се заемат с вапцането ударно. Милионите трябва да се усвоят изцяло и в срок. Подробно са се аргументирали спецовете, че некачественото изпълнение от страна на „Запрянови” ООД се състои в участъци по страните на езерото с недостатъчна гладкост на основата, а повърхността на бетона изобщо не е шпаклована и по хидроизолационното покритие са се образували мехури  след полагането му, некачествено е положен армиращия се слой по фугите.

            Отделен остава въпросът къде изчезна мраморът от старото покритие на дъното на фонтаните, та се наложи да се вапца с боя и като как и кой ръководи ударния труд. И в крайна сметка сме в правото си да запитаме: Защо при констатирани нарушения на технологичния процес на изпълнение от 25 февруари е продължена работата и обектът е приет и въобще приеман ли е от общината ? Надзорът в случая не е надзор, както техническия, така и инвеститорския и в крайна сметка, ако Брюксел откажат парите или си ги поискат обратно какво ще стане, кой аджеба ще плаща?!

            Ако не сте разбрали на 22 май имаше заря/на 3 март нямаше, за да се пазят мунициите за тържеството на кмета/ и фонтаните бликнаха, но само след три дни всичко се олюпи и рибките измряха, защото общинските дейци нахвърляха във водата негасена и хлорна вар.Въпреки това мъдрите ръководители на общината продължават да твърдят, че „проблемът бил незначителен и като изпразнят фонтаните всичко ще се ремонтира и отстрани”, но и дума не отварят кой ще плаща. В момента няколкото страни участвали в строителството и поддръжката на фонтаните се обвиняват взаимно, никой не поема никаква отговорност, но парите ги няма, потънали са някъде, т.е. в нечии джобове и няма никакви изгледи да се върнат. Пито-платено, драги читатели. Засега Запрянов-шефът на фирмата строител - е поръчал експертиза какви химикали са хвърлени във водата, защото за хидроизолацията са похарчени 100 000 лв., но пък като напълнили езерцето водата веднага позеленяла и отново хвърлили някакви вещества, за да се избистри водата. Рибите измрели, а боята опадала. Единствено служителят, който пази водата от паднали листа промълви като изрично отказа да се представи, защото му забранили от общината: „Гонеха се срокове, бяха определени дати за откриване и накрая баталясаха всичко.”

            След дълго издирване, изявление даде и главният проектант дълбоко изплака: „Мислите ли, че можех да не подпиша?”, което прозвуча като обвинение към общинските фактори в Пловдив, че му е оказан натиск да си затвори очите пред констатациите за напълно некачествената работа в името на зарята и високите гости. И въобще през последните месеци наблюдаваме една и съща практика в Пловдив – бравурно откриване на нови обекти без да се съобразяват „факторите” с предварителния проект, с качеството на изпълнението, стига да има повод за заря, музики, снимки и разбира се кметът да сложи очилата без диоптър за подчертаване на псевдо-интелигентността си. След това започва едно усукване, бягане от отговорност и даване на още пари, за да се замаже направеното. И така ще продължи, драги пловдивчани, поне до изборите може да сте сигурни, че така ще продължи, ако не се намерят хора да си зададат въпроса до кога ще бъде търпяно това безобразие и харчене на пари. Дано има такива филибелии…




Гласувай:
16


Вълнообразно


1. elga - "Дано има такива филибелии"
30.05.2015 22:34
Има, но те са обявени за хейтъри и спъващи развитието на града. https://www.facebook.com/pages/%D0%A6%D0%B0%D1%80-%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/118619911495214
http://www.kakvototakova.com/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0/
цитирай
2. born - Разбирам ви, филибелии, но не само ...
31.05.2015 09:08
Разбирам ви, филибелии, но не само при вас е така. В Стара Загора миналата година правиха тротоари, след половин година започнаха да ги развалят, за да правят велоалеи и инвалидни пътеки, като че ли освен велосипедисти и инвалиди, други хора няма живеещи в града, а сега поставят ограничители за да не паркират колите. И на всяко колче има стикер, че е собственост на община СЗ.В Казанлък пък по главната улица правят цветарници-масивни като фараонски гробници. Изобщо върви голямо строителство. Безсмислено и корупционно. Поздрави.
цитирай
3. apollon - Господине по добре сезирайте пр...
31.05.2015 10:26
Господине по добре сезирайте прокуратурата, отколкото да гледаме безобразията на Тотю - може теоретически ако е виновен да влезе в затвора, каквато е презумцията на правото.
цитирай
4. kass - айде пък сега...
31.05.2015 14:57
Когато разправяхме какво ще стане с кмет като Тотев ни викахте, че сме комунисти...Сега се оплакваме, ми това е положението...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523074
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031