Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2015 09:42 - Полицията стачкува, айде бе...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 7624 Коментари: 6 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

image

image

Полицията стачкува, айде бе…

            Стачката на българските полицаи ме удивява вече втора седмица. Това е нагло и напълно абсурдно. Вдигнали се полицаите на бунт, защото искали да си се пенсионират на 45 год., да си получават 20 заплати/доста пари!/, да запазят всички привилегии, които имат и да бъдат помазаните държавни служители. Просто не е вярно, нагло е, много нагло.

            Много, много пъти съм имал разправии с полицията и съвсем убедено твърдя, че това е системата, в която е запазен най-отчетливо рефлексът от комунистическите времена. То и начина им на назначаване е такъв. Я се опитайте да намерите син или дъщеря на един репресиран от комунистите, който да е назначен в МВР. Няма да намерите, защото кадровите им справки са от времето на комунизма. Особено благосклонни са, ако трябва да дадат път на някое дете на „наш другар”, независимо какво образование има – важното е да е от „правилно семейство”. Правил съм опити и знам как се кадрува в тази система. Че не се ли убедихте само преди година, че деполитизацията в полицията няма да се случи, просто няма как да стане. Нито при Йовчев, нито преди това, например при Станишев са си и помислили да стачкуват с такъв хъс. Сега нямало да отстъпят, защото искали повече пари и ранни пенсии. И в крайна сметка обществото трябва да ги запита категорично – За какво? Какъв продукт произвежда нашата полиция? Как изпълнява собствения си закон да осигури спокойствието и реда в обществото?

            Я погледнете и помислете. България е страната с най-много неразкрити поръчкови убийства. Официалният им брой отдавна надхвърли 200. И нищо. Битовата престъпност бележи всяка година нови рекорди. Хората масово отказват да регистрират престъпленията, извършени срещу тях, защото в единя случай местната полиция играе с бандитите или циганите си плащат „данък спокойствие”. Да не говорим, че ако някой се излъже да отиде в РПУ-то със жалба там ще направят всичко възможно да не я регистрират, защото отчитат някаква статистика. Бил съм свидетел на уникални неща. Един пълен кретен с вид на селска мутра в Трето РУ в Пловдив директно ми каза, че няма да приемат нищо, защото … „трябвало да ги оставя да поработят”. За да съм точен – казва се Иван Иванов. А да сте се опитвали да пуснете запитване в някое РПУ  по Закона за достъп до информация? Ами пробвайте и ще се убедите в каква масова и угнетяваща простотия работи родната полиция. Повече от година се борих да получа елементарна информация и нищо. Или не отговарят, или се правят, че не познават закона, а когато реша да ги съдя шиканират процеса. Друг такъв полицай в Трето РУ-Пловдив пък се казва Колачев.

            Впрочем докъде стигнаха полицаите в разследването убийството на 16-годишния Георги, заклан като куче в центъра на столицата? Нищо. Нула. Ами докъде я докараха с убийците по пътя? Половината отдавана са зад граница и престъпленията им ще минат в графата „изтекла давност”. Някъде полицията да е прекратила превантивно цигански конфликт?! Влачат се след събитията като охлюви, а тези дето им плащат заплатите са подложени на ежедневен терор, кражби, убийства и наглост.

            С полицията най-голямата грешка е управляващите да искат на всяка цена да им се харесат. Просто е тотално необяснимо, защото тази каста не разбира от толерантност. Всички власти им се мазнят, дондуркат ги, изпълняват прищевките им, за да имало „спокойствие в системата”. Никой не се светна, че от тежки, болезнени реформи се нуждае тъкмо тази администрация. Никой. Това  положението.

            За мен и досега е напълно  непонятно как става така, че десни, реформаторски настроени хора, по  заявки „антикомунисти” като станат министри на МВР изведнъж омекват към полицаите, прекършва се желанието им за промени и влизат в познатото русло. Само ги погледнете: Христо Данов, Йордан Соколов, Богомил Бонев, Емануил Йорданов, Цветан Цветанов, Йордан Бакалов, Веселин Вучков и съвсем прясната Румяна Бъчварова. Аз поне не си спомням сериозна реформа от тях, някаква промяна, която да разтресе издъно стила и методите на старата милиция. България е на първо място в света по брой полицаи на глава от населението. Забележете – на първо място, а в същото време от цялата страна хората категорично твърдят, че няма полицаи по улиците, че те липсват от населените места. Как става така нямам обяснение, освен че просто полицията не желае да работи, но пък искат привилегии. Но пък иначе са много активни за правата си. Бойко Борисов не искаше да махне Светлозар Лазаров и Писанчев, защото били „професионалисти” а в крайна сметка си отиде един свестен и умен човек като Веселин Вучков. Разбира се,  за пореден път не се промени нищо, абсолютно нищо.

            Цяла година тази полиция беше впрегната да пази управляващите от народния гняв. Командироваха хиляди от провинциалните РПУ-та, плащаха им извънредни и повече от година се гавреха с протестиращите. Я си спомнете „вечерта на белия автобус”, арестите на напълно невинни протестиращи/някои от тях осъдиха полицията/, акциите на жандармерията, огромните сили за охрана на областните управи в Пловдив и Благоевград, разгонването със сила на протестиращите на гарата в Пловдив. И какво се случи? Нали щеше да се търси отговорност за своеволията на полицията? В момента, в който се смени властта и на стола на министъра на вътрешните работи седна „демократичен” водител всичко се забрави. За безобразията по време на протестите не се смени нито един шеф на регионално управление. Всички без изключение са старите пушки от времето на Йовчев и Орешарски. След съдебни дела получих документи, че един идиот, шеф на ОДП-Пловдив Тодор Чонев е правил психо-профили на протестиращите, предлагал на общината да забрани протестите и активно разработвали част от протестиращите, а се изтъпани служебния вътрешен министър и официално обяви, че полицията действала професионално и напълно законно. Бакалов убедено твърдеше, че „неговата полиция” не е разработвала никой от участниците в протестите. Толкова. За всеки случай публикувах във „Фактор БГ” документите за безобразието на полицията, но реакция нямаше. А примерите от онези времена на протести са стотици. Едно друго полицейско говедо Ана Витанова ходеше на предизборни акции на БСП, биеше протестиращи, държеше се като тежък имбицил в униформа, а сега дори е обидена от отношението към нея и вероятно също е в средите на протестиращите полицаи. Пълна свинщина, ама пълна.

            Та толкова за протеста на полицията. Искрено се надявам, че най-сетне управляващите ще си дадат сметка, че отстъпването пред исканията отново ще рекрутира характерните методи и похвати на милицията, а ефект няма да има никакъв. Най-лошата политика е политиката „с всички да сме добре” – в крайна сметка не си добре с никой и исканията ескалират. Изборът е в ръцете на управляващите, да видим…

 

 

 




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. arrow007 - "Грузински сценарий"
15.06.2015 10:21
Тия юнаци плачат за "Грузински сценарий" - всички вън и създаване на полицейските структури наново. След такова преструктуриране Грузия намали три пъти числеността на полицията и създаде модерно и ефективно действаща институция. При нас се краде от всичко. По времето на ЦвъЦвъ бяха подписани над 700 неизгодни за МВР договори за охранителна дейност като подизпълнители към частни фирми. При това МВР получаваше някакви смешни 15 лева за дежурство. Всичко се потули, а охранените "охранители" искат нови и нови увеличения, при положение, че в провинцията са настанали истински кърджалийски времена. Хората пропищяха от кражби, нападения, обири на селскостопанска продукция и животна, а властта в лицето на МВР е неспособна на резултатни действия. За какво са ни тия хрантутници? За да ни се блещят в лицето при "планови" операции? Да се поучим от Грузия.
цитирай
2. apostapostoloff - Най- лошото е това, че от
15.06.2015 15:45
Освобождението до наши дни МВР постоянно и неотменно е ИЗВЪН И НАД ЗАКОНА. Тези синковци са извършили безброй беззакония и престъпления, които са останали ненаказани. А по закон трябва да е точно обратното- и за най- малкото провинение на полицай той трябва да отива на военен съд!
цитирай
3. bryunetsnakovalnia10 - Здравейте. И съм и не съм съгласен с написаното.
15.06.2015 19:18
Има много неуредици в системата на "Полицията" /като се започне дори от нейната структура и степени на подчинение/, но:
Не разбирам защо насочвате проблема към обикновения, редови Полицай?!
Този, който когато ромът тръгне с брадвата към него трябва да извади пистолета си от закрит кобур /защото открития било демонстрация на сила/ и с това да изгуби ценни 3-4 секунди. След това трябва да каже "Стой! Ще стрелям!" - още 3-4 ценни секунди. След това да възпроизведе предупредителен изстрел във въздуха - нови 3-4 ценни секунди. След това и вторият патрон е стоп-патрон и, ако той стреля по рома с брадвата /който за изминалите 10-тина секунди е изминал поне 10-тина метра и дано е в диаметрална на полицая посока/ - то той ще е неефектено предпазващ самия полицай. Нови 3-4 секунди. И тогава чак /след изминалите като цяла вечност 13-15 секунди/ полицаят може ефективно да се "защити" /както и да защити гражданите/.
Как е в... САЩ например.
Открит кобур с револвер в него.
Револвер, а не пистолет е показателно.
За да се приближиш на по-малко от 2 метра от полицая трябва ти да го попиташ и той да ти разреши. В противен случай с пълно право може да извади револвера /който няма нужда от зареждане - изпуснал съм тези 2 сек. в началото/ и да те застреля.
И Закона не визира, че трябва да го направи, стремейки се да опази живота на отсрещния, както е в нашата страна.
В цивилизованите държави към Полицая се изпитва респект. Той е едно от лицата на Държавността.
При нас: Ставал съм свидетел как роми късат пагоните на полицай и той няма ефективното право да противодейства.
Как, ако е някой по-отръсен и ги ступа - после подведеният под отговорност ще е той.

Разберете: Не защитавам Полицията. Изказвам се в защита на Полицая.
Търсете проблемите не в Полицая.
Дори не и в Полицията.
Търсете ги в Законите ни.
Тост - отново отиваме до... балканските ни нрави и манталитет.
/умишлено не казвам до полиКлиците/

Поздрави и дано Ви вземат, че да видя после как ще се промени този материал.
цитирай
4. alexs - За тези безобразия най-малко е в...
15.06.2015 21:26
За тези безобразия най-малко е виновен редовия полицай! Ако откаже да изпълнява редовия полицай чака го военен съд! За всичко е виновна политическата върхушка и свързаните с нея олигарси! Тази върхушка за да си запази власта да може да краде е готова на всичко ако трябва и ще убива!
Че трябва реформа трябва но не и да се отнемат социални придобивки Като за полицията така и за останалата част от населението .
Пари няма ами как има пари само за крадливи цигани,крадливи политици, крадливи олигарси тяхните привилегии некой не ги отменя....нашите политици живеят много по-разточително от западните им колеги. Законите са лоши и съдебната система не работи тогава няма как да е ефективна полицията, ако ще и перфектни хора да вкарат на служба.
цитирай
5. bryunetsnakovalnia10 - Авторът на постинга ще ме извини, но искам да "поспоря" малко с Wasp.
16.06.2015 08:40
Комунизмът си отиде, Wasp.
Но неправилното мислене, празнословието и бездейността ни не са си отишли.
Искаме, ако може нещата да стават, ама от само себе си. Е не става, братче.

И с това, което разказваш /надявам се да е истина/ ми показваш, че един от "виновниците" за нещата, за които говориш... си самият ти.
Защо го казвам ли?!
/и повярвай ми - не целя да те обидя/
Защото не познаваш предмета на дейност, обхвата на дейност, правомощията, задълженията, и т.н. на Полиция, Следствие, Прокуратура, Съд... но си седнал да правиш констатации.
Или всичко изброено за теб е под една шапка, "Полиция"?!
Интересно.
Правиш разлика м/у "Власти" и "Дейности"?!

Не си подготвен, а говориш по тема, която не е силата ти. Твое право и е хубаво де, но...
Но това /че не си подготвен/ не е най-същественото, което ми дава основание да те определя като един от "виновниците" описваните от теб проблеми да са факт.
Най-"проблемното" е, че не си деен /достатъчно/.
Защото примерно цитираш дори конкретни имена на полицейски служители, а не си следвал /явно/ правилния път, че да постигнеш резултат и поне малко да допринесеш за коригиране на тези /такива/ недъзи /практики/.
С писане не става.
Или, ако пишеш /и то цитирайки имена/, то цитирай входящи номера на твои жалби, сигнали и/или други подобни.
Защото, ако нямаш - нали се сещаш какво е най-близо до ума да си помисли човек?!

Поздрави и разбери, че не целя да се конфронтирам с теб.
ж

ПС: А, да, сетих се.
От какъв зор Полицията ще ти дава информация по Закона за достъп до обществена информация?!
Говориш, че Полицаите били неориентирани, а самият ти си подходил крайно по-неориентирано и неправилно.
цитирай
6. litatru - :) Здравейте!
19.06.2015 23:11
Полицията е инструмент в ръцете на всички правителства, а не защитник на хората.
(Мен ме спря полицай от полицейска кола в един мързелив неделен ден. На шосето - околовръстното - нямаше никакви други коли. В тяхната имаше 4 полицая. Слезе един и каза, че съм тръгнала на червено, което не беше истина. Поиска ми 10 лева и аз му дадох, защото бях сама - без свидетели и подкрепа - в колата си. ТОВА СИ БЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Предполагам, че всички, които са на път с колите си страдат от подобни полицейски изнудвания.)
А що се отнася до това, че на Запад полицай има право да стреля без предупреждение или преди престъпника - не е съвсем така.
Поздрави - Литатру!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9564382
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930