Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2015 11:38 - Свинщината на полицейския протест
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 12592 Коментари: 18 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Свинщината на полицейския протест

            Мисля, че няма да намеря точните думи за това, което стана последните два-три дни. Най-меката е Свинщина. Огромна Свинщина е този полицейски протест. И точка. Няма такава държава наистина, където тия, които ни биеха само преди две години, че протестираме сега да го правят пет пъти по-незаконно, без разрешение, без уведомление, без граждански мотиви, а с аргументи, продиктувани единствено от тясно-служебните им ангажименти. Айде стига бе – доживяхме и това – полицаи да блокират кръстовища и магистрали, защото нямали да взимат 20 заплати накуп като дойде време да се пенсионират и още един куп социални придобивки, които липсват в белия свят. Елементарната справка ще покаже, че България е единствената страна, в която съществуват такива „придобивки”, в останалия свят полицията е част, много съществена част от държавния организъм и в това отношение са помислени с високи заплати, специализирани екстри и гражданско уважение, докато са на служба, иначе се пенсионират като обикновени държавни служители. И нека да си го признаем – ситуацията сега си я предизвикаха управляващите. Просто не направиха нищо поне да респектират тези „служители” на полицията, които преди две години си разпасаха пояса и правеха каквото си искат с протестиращите. Някой да е наказан за „нощта на белия автобус”? Граждани осъдиха един куп служители на полицията, но същите тези служители не бяха наказани, а просто в най-лошия случай преместени в друг отдел например. Във „Фактор” публикувах факсимилета от докладите на тогавашния директор на пловдивската полиция Чонов до кмета Тотев , в което той „информираше” за правените психологически профили на протестиращите и остро желаеше „Хр. Марков да бъде озаптен”, а протестите – забранени. Отминаха протестите, управляващите са други, но никой не потърси никаква отговорност от тези разпасани „служители на реда”.

            Та, да започнем отначало.

            Системата на МВР и донякъде на армията са единствените две системи на управлението, които въобще, ама наистина въобще не са реформирани от 10.11.1989 год. В армията поне намаляха чисто физически. От мегаломанската БНА, която бе достигнала до 300 000 в края на 1988 год. е сведена по много причини до натовските стандарти от около 30 000 души. Там има и ново въоръжаване, и нови стандарти, дори започнаха да ги учат на чужди езици. Май последен пристан на тежкия комунизъм остана Военното контраразузнаване, но да се надяваме, че Металурга ще се справи. Какво е положението в полицията, обаче! НРБ посрещна 1989 год. с милиционерски състав от 48 000 тогава милиционери, ведно с всичките му там ДС-та и тайни служби. Днес, сега, в демократична България МВР е вече с 60 000 полицейски състав,      без разните там ДС-та. И драги читатели, другари и другарки, вземете един формуляр за постъпване на работа в структурите на МВР, за да откриете неслучайния факт, че трябва да попълните няколко графи, където ви питат: „В кои партии са членували родителите ви?” или „Имате ли роднини, които са членували в забранени преди 1989 год. политически партии? Баба и дядо?” и за „връх на сладоледа” – „Какви са вашите политически пристрастия?”. Ако щете вярвайте, но системата на МВР е последния пристан на комунизма в тази държава и сегашния протест на служителите е елемент на техния вкоренен стандарт на свръх-привилигировани държавни служители и нечовешки стремеж да са отделени от гражданите, които всъщност им плащат бонусите. Ако сме държава като Швейцария например този въпрос ще се реши с референдум – просто ще попитат гражданите дали са съгласни на Тази полиция дали да се плащат 20 заплати при пенсиониране или напускане на системата, дали да се пенсионират на 50 год., дали да имат тези отпуски и социални привилегии. В крайна сметка това общество им плаща заплатите и има право да реши как да издържа системата. А системата е просто прогнила от много години и ефективността и` упорито клони към нула – по брой на поръчкови убийства отдавна сме нахвърлили нормалния европейски модел, на неразкритите – също; битовата престъпност е бич Божи за всеки български гражданин; корупцията в КАТ е като за добър ден; разследващите полицаи са с квалификация като за селски пъдари и още, и още. Дори не е нужно да правим референдум за това – достатъчно е едно представително социологическо проучване. Резултатите ще бъдат смайващи, но никой няма здравите гащи да го направи и да зашлеви тези самозабравили се другари, които взеха терк от гражданските протести и излязоха да ерозират бюджета, заради личните си интереси.

            И ако мога да ги попитам – знаят ли другарите полицаи как се нарича управлението, в което полицията или армията излиза на улицата, за да диктува решение на законната държавна власт. Ами това се нарича просто хунта и се преследва с цялата строгост на закона. Уви, в родината ни мила ги гледаме едва ли не със съчувствие, а не си задаваме простичкия въпрос – Колко от тези почти 60 000 служители на реда в страната са реално полицаи – униформени, по кварталите или опазващи държавната граница? По служебни данни от министерството те са точно 24 000 или по-малко от половината – останалите са най-различни „полицаи” на бюро, секретарки, шефове, помощен персонал. Да, но всички те са приравнени в първа категория труд, наред с миньори, пилоти, балетни актьори и т.н. И получават всички бонуси за това, че цял живот са стоели на бюрото, а не на улицата или на границата.

            Така или иначе в България никой за 25 години не направи и опит да реформира из дъно тази система. Има някакъв странен резон, че ако се назначават млади хора в тази система се правят реформи и излиза поредния министър и казва: „Реформираме полицията – назначаваме млади хора.” Толкова. Но тези млади хора са обикновено генетично свързани с репресивната система на комунизма – техните бащи и дядовци са били „предния отряд на БКП”, учени на заветите на Дзерджински и няма земна сила, която да промени възгледите им. Много вода има да изтече докато някой в страната се опита да направи реформа в тази система, така както го направи Саакашвили в Грузия. В момента, в който корупцията и привилегиите там стигнаха обществената нетърпимост за една нощ президентът на Грузия измете целия състав на тамошната полиция и започна подмяната упорито и целенасочено. Излязоха на протест в центъра на Грозни и тогава той изведе армията и протестите постепенно спихнаха, дори успя да осъди с ефективни присъди няколко от високопоставените бивши служители на полицията. Вече две години в Грузия полицията е с изцяло подменен състав и нещата потръгнаха. А нима сме забравили опита на Траян Бъсеску в Румъния преди пет години, който направи революция като именно започна с подмяна на оперативния състав на тамошната полиция и започнаха да забравят за повсеместната корупция. А в България нашите „народни милиционери” са още с по-голям обществен престиж, ако са приятели на местните мутри и подземни босове. Та в момента, в който някой се опита малко от малко да посегне да техните привилегии те излязоха на улицата – без разрешение, без уведомление до общината – в противоречие в целия правен мир в страната, който са призвани да „охраняват”.

            Който иска да им вярва и да ги подкрепя, аз съм убеден, че гражданското общество няма да го направи, защото тази каста вече наистина се превърна в някакъв особен компрадорски елемент от посттоталитарния механизъм на управление. Просто няма адекватен синоним на ставащото с полицейския протест, освен свинщина. Толкова, но една държава, в която полицията си позволява да диктува на държавата какви да са нейните привилегии пред останалите граждани не я чака нищо добро.




Гласувай:
24


Вълнообразно


1. appen13 - Твоят слугински МУТРО-коментар е ГОЛЯМАТА СВИНЩИНА, драги !
05.11.2015 18:36
Полицаите и военните ЗАЩИТАВАТ СВОЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ и СОЦИАЛНИЯ СИ СТАТУС НА СРЕДНА КЛАСА.

Реално, това е ПЪРВИЯТ ИСТИНСКИ СОЦИАЛЕН ПРОТЕСТ в ЗАЩИТА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ и СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ на държавните служители в евро-германското КОЛОНИАЛНО ГАУ"България" !!!

Просто хората реагират на политиката на Берлин и Брюксел за СИСТЕМНОТО, СЪЗНАТЕЛНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЛИКВИДИРАНЕ СРЕДНАТА КЛАСА в АНТИ-ЕВРОПЕЙСКИЯ германски ЕСсср !!!

Всъщност ТОЧНО ЗАТОВА ПРОТЕСТИРАТ и в Букурещ !!!
цитирай
2. apostapostoloff - Многократно съм изтъквал, че от Освобождението до днес
05.11.2015 19:24
една институция е ПОСТОЯННО ИЗВЪН ЗАКОНА и това е МВР. Сега това стана болезнено ясно, разбраха го и последните абдали. Де да видим какво ще сторят управляващите... Те са бивши ченгета, а нали уж няма бивши ченгета, негри и педерасти... Прелюбопитна ситуацийка!
цитирай
3. raders - Много трудна ситуация. Те не са п...
05.11.2015 21:36
Много трудна ситуация. Те не са просто държавни служители, а въоръжени държавни служители. И като такива, могат да си позволят безнаказано този рекет /няма друг подходящ термин/, защото самата държава се е нагъзила и предоставила подобни привилегии. От които, естествено нямат желание да се лишат. Тук никой не ебава данъкоплатеца. Парите на масата и толкова. Македонците казват: "Или ке ми даеш, или ке те ебем".
цитирай
4. appen13 - Много трудна ситуация. Те не са п...
05.11.2015 21:52
raders написа:
Много трудна ситуация. Те не са просто държавни служители, а въоръжени държавни служители. И като такива, могат да си позволят безнаказано този рекет /няма друг подходящ термин/, защото самата държава се е нагъзила и предоставила подобни привилегии. От които, естествено нямат желание да се лишат. Тук никой не ебава данъкоплатеца. Парите на масата и толкова. Македонците казват: "Или ке ми даеш, или ке те ебем".

На територията на евро-германското КОЛОНИАЛНО гау"България" НЯМА ДЪРЖАВА !
А хората се опитват да СПАСЯТ ЖИЗНЕНИЯ СИ СТАНДАРТ и СОЦИАЛНИЯ СИ СТАТУС !
В целия АНТИ-ЕВРОПЕЙСКИ ГЕРМАНСКИ ЕСсср средната класа, част от която са и протестиращите, ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЕ УНИЩОЖАВА и ПОДЛАГА НА ОБЕДНЯВАНЕ от Берлин и Брюксел !!!
Това те чака и тебе !!!
цитирай
5. tota - Отново противопоставяне и разделение...
06.11.2015 00:28
Защо не се направи анализ, колко от служителите на МВР и военнослужещите достигат до пeнсия и каква е продължителността на живота им? Какъв е жизненият им стандарт и социален статус на буквално изхвърлените на улицата след като армията стана наемна?
Проблемът не е до формирането само на работната им заплата. Стига да са почтени. Заслужават подкрепата ни. После те са на разположение 24 часа и работят в рискова среда. Проблемът е по скоро за отношението на държавата въобще към човешките ресурси. У нас се е наложила една практика, да се използва трудът на хората и после да се захвърлят на бунището с пенсиите - подаяние. Подкрепям исканията им, но не само на тях. Не можем да бъдем държава в ЕС, а да сме втора или трета категория хора. Време е от някъде да се тръгне.
цитирай
6. mglishev - Много добър постинг,
06.11.2015 04:11
поздравления.
цитирай
7. larryone - Поздравления и от мен. Написаното е ...
06.11.2015 04:40
Поздравления и от мен. Написаното е осмислено много добре.
цитирай
8. slavimirgenchev1953 - Ицо, много точно си изразил
06.11.2015 05:46
позицита на зрялото гражданско общество. Нека тъпанарите се аапят отзад. )))
цитирай
9. mamkamu - +
06.11.2015 08:11
Наистина трябва да се направи като в Грузия, защото организираната престъпност и полицията са оплетени, като свински черва. Не случайно повечето престъпни босове са бивши полицаи.

Много добре написано.
цитирай
10. didanov - Ако имаш да реформиране МВР както ...
06.11.2015 08:49
Ако имаш да реформиране МВР както "реформирахме"армията аз съм против! По принцип МВР има нужда от промени, но орязването на социални придобивки зам мен ще е реформа с обратен ефект. Все пак това е държавна длъжност и именно в днешните трудни времена са необходими социални придобивки за да привличат повече кадри. Това е и част от мотивацията на служителите на МВР да останат в системата до пенсионна възраст, нещо като заслужено възнаграждение за рискът, нервите и стресът по време ва служба -ако се намали значително то може да се очаква именно отлив в посока на частни фирми. Според мен въпросът е чисто финансов -или няма пари или някой иска да сложи ръка на тези спестени пари. На Запад държавата се грижи за полицаите си не само когато трябва да се пенсионират! Свинщина викаш - много по малка ох тази коята някои устроиха на протестите тогава ! Реформи -да, но с мяра, и не с цената на орязване ва соц. Придобивки!
цитирай
11. rokset - Тъпо и некомпетентно изказване.
06.11.2015 10:23
Както и много други ,се изказваш без да мислиш. Играта с това да се настройват едни части на обществото срещу други е стара техника на властниците. Днес са полицаите ,утре други . И всичко е за "благото на народа". Кой народ? Полицаите не са ли от него. Нека реформират МВР. От 54 хиляди в МВР само 12 хиляди работят пряко на "улицата" /официална статистика/. Точно тези напускат системата. Чантаджиите ще си останат в кабинетите. И последно,защо всички други да могат да протестират ,а полицаите - не? Това е конституционно право.
цитирай
12. rosiela - Напълно Ви подкрепям
06.11.2015 11:22
Браво за статията.
цитирай
13. darktales - Кой народ? Полицаите не са ли от н...
07.11.2015 04:13
rokset написа:
Кой народ? Полицаите не са ли от него.


Ми не са. Както и милиционерите не бяха. Народът беше от едната страна, те от другата. Нашите са верни първо на управниците, после на народа - обратно на това в цял свят.
Те са някаква априори привилегирована каста. При равни други условия ако станеш милиционер/полицай, имаш повече, отколкото друг със същите способности и образование. Това е негативна селекция, води до затъпяване. Затова и сега милиционерската партия се набута в този проблем и не може да го реши, защото са същите тъпаци.
цитирай
14. rokset - Те са някаква априори привилегирована каста. При равни други условия ако станеш милиционер/полицай, имаш повече, отколкото друг със същите способности и образов
07.11.2015 12:44
13. darktales Спомням си как учителите бяха "привилегировани",после други и други....Винаги гледаме канчето на другите ,но не ходим в обувките им.
Снощи гледах интервю с Менда Стоянова ,която каза ,че нямало пари и полицаите трябва да се примирят ,но когато я попитаха дали е съгласна да се замразят заплатите на депутатите ,каза ,че това е популизъм и всеки работи за пари. ?????????
Не мога да мразя ,нито полицаите ,нито учителите ,нито даже политиците.Всеки има право да се бори за интересите си.
цитирай
15. darktales - 14. rokset
07.11.2015 13:09
Аз не казвам да ги мразим. Все пак сме сред първите места по брой на полицаи, не на учители. Аз лично съм доволен от българските учители и българското средно образование. Масовото средно образование у нас е по-добро от масовото средно дори в САЩ. Все още. Докато полицаите са далеч от подобно ниво.
Колкото до Стоянова, и тя е една от гербаджийските капацитети, била е икономист в милицията ли, в народен съвет ли, забравих точно, какво да иска човек от нея.
цитирай
16. cecobob - Първо трябва
10.11.2015 07:54
да се направи една истинска реформа в полицията и тогава ще останат доволни само наистина работещите. Дебелосерковците ще са бесни. Точно те сега мътят водата.
цитирай
17. schumpov - Омерзение. Слушах и гледах по ра...
11.11.2015 19:54
Омерзение.
Слушах и гледах по разните ТВ канали репортажи от милиционерските протести и коментарите на разни журналя, социолози , политолози и всякъкви глозгачи на кокала, как всички са за реформа но не по този начин . При пъпеша 81% не одобряват работата и привилегиите на милиционерите но това били емоционални или лично засегнати от МВР хора , които не представляват гражданското общество. Всички ми заприличаха на Виза Недялкова.
цитирай
18. rokset - 15. darktales Все пак сме сред първите места по брой на полицаи
15.11.2015 10:18
Грешите !!! От МВР - 54 хиляди, пряко на "улицата" - полицаи ,пожарникари ,спасители са около 12 хиляди. Ангажирани с борба с престъпност са около 24 хиляди. Останалите ,какво правят не знам. Статистиката е на евросъюза.
Сега чух ,че лекарите щели да протестират. И пак ще чуем ,как имаме най- много болници на глава от населението и на гадните, корумпирани доктори не им стигнаха парите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541273
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031